Kazakistan Vatandaşları için Türkiye'de Oturma İzni - Göçmen Büro

Kazakistan Vatandaşları için Türkiye’de Oturma İzni

Kazakistan Vatandaşları için Türkiye’de Oturma İzni

Türkiye’nin Kazakistan’a uyguladığı vize muafiyeti kapsamında, Kazakistan vatandaşları vize almadan ülkemize gelebilir ve 30 gün boyunca ikamet izni almaksızın Türkiye’de ikamet edebilirler. Ancak 30 günden daha uzun bir süre Türkiye’de ikamet etmek isteyen Kazakistan vatandaşlarının ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Kazakistan uyruklu yabancının ikamet amacına uygun ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmekte olup, ikamet izni başvuruları yabancının ikamet edeceği İl Göç İdaresi’ne yapılmaktadır.

Kazakistan vatandaşları kısa süreli ikamet izni, aile ikamet izni, öğrenim amaçlı ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni veya insan mağduru ikamet izni çeşitlerinden herhangi birine başvuru yaparak randevu talebinde bulunabilirler.
Türkiye’de çalışma izni bulunan Kazakistan vatandaşlarının, ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmemektedir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince, çalışma izni belgesi ikamet izni belgesi olarak sayılmakta olup, yabancıya ilaveten ikamet belgesi düzenlenmemektedir.
İkamet İzni başvurusunda bulunacak Kazakistan vatandaşlarının başvuru zamanı aşağıdaki kriterlere dikkat etmeleri gerekmektedir:
• Kazakistan uyruklu yabancının talep edilen ikamet bitiş süresinden 60 gün daha uzun süreli pasaport veya yerine geçerli seyahat belgesine sahip olması gerekmektedir;
• Yabancının vize veya vize muafiyet süresini geçirmeden ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir;
• Talep edilen ikamet türü kalış amacına uygun olmalıdır;
• İlk kez başvuruda bulunacak Kazakistan vatandaşlarının randevu günü şahsen Göç İdaresi’ne gitmeleri gerekmektedir. Yabancının randevuya gitmemesi durumunda, başvuru iptal edilmektedir;
• Kazakistan vatandaşlarının ikamet izni uzatma başvuruları posta aracılığıyla yapılmakta olup, başvurucunun Göç İdaresi’ne gitmesi gerekmemektedir;
• İkamet izni uzatma başvuruları, mevcut ikamet izninin bitmesine 60 gün kala aktif edilmekte olup, yabancının ikamet izninin süresi bitmeden uzatma başvurusunda bulunması gerekmektedir;
• İkamet izni kartı, başvuru tarihinden itibaren en geç 90 gün içinde yabancının ikametgah adresine gönderilmektedir.

Kazakistan Vatandaşlarının Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kazakistan vatandaşlarına tanınan vize muafiyet süresinden daha uzun bir süre Türkiye’de ikamet etmek isteyen Kazakların öngörülen ikamet türlerinden birine başvuru yaparak ikamet izni alması gerekmektedir.

1. Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa dönem oturma izni başvurusunda bulunmak isteyen Kazakistan vatandaşlarının, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda öngörülen koşullardan biri taşıması gerekmektedir. Söz konusu kanun metni gereğince, aşağıdaki hususlardan birini taşıyan yabancılar kısa dönem ikamet izni alabilir.
• Türkiye’de taşınmaz mal edinen yabancılar;
• Bilimsel araştırma yapmak amacıyla Türkiye’ye gelen yabancılar;
• Turizm amacıyla ülkemizde ikamet etmek isteyen yabancılar;
• İş görüşmeleri yapmak, ticari bağlantı kurmak amacıyla Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancılar;
• Türkçe Eğitim Kurslarına kayıt olan yabancılar;
• Türkiye’ye tedavi maksadıyla gelen yabancılar;
• Hizmet içi eğitim programına katılan yabancılar;
• Erasmus, Farabi, Mevlana Eğitim programı ile Türkiye’de eğitim görmeye gelen yabancılar;
• Türkiye Üniversitelerinden mezun olan yabancılar( mezuniyet tarihi itibariyle 6 ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir);
• Devlet kurumları aracılığıyla Türkiye’de araştırma, eğitim, staj ve kurslara katılacak yabancılar.

2. Aile İkamet İzni
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya Türkiye’de oturma izni bulunan yabancı biri ile evlenen Kazakistan vatandaşları aile ikamet izni başvurusunda bulunabilirler.

3. Öğrenci İkamet İzni
Türkiye’de, lisans, lisansüstü, doktora eğitimi alan yabancılara düzenlenen ikamet türüdür. Kazakistan uyruklu yabancı üniversiteye kayıt olduktan sonra öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunabilir.

4. Uzun Dönem İkamet İzni
Türkiye’de 8 yıldan daha uzun bir süre ikamet eden, son 3 yıl içinde sosyal yardım almayan Kazakistan vatandaşları uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. Ancak, süre hesabı yapılırken öğrenim amaçlı ikamet izni ile oturulan yılların yarısı sayılmaktadır.

Kazakistan Vatandaşları Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler

Kazakistan uyruklu yabancıdan istenen gerekli belgeler kişinin özel durumuna ve başvuruda bulunacağı oturma izni türüne göre farklılık göstermektedir.
Göçmen Büro danışmanları ile 902129700288 no’lu telefondan iletişime geçerek ikamet izni uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz.
Tüm oturma izni türlerinde Kazakistan uyruklu yabancıdan istenen gerekli belgeler aşağıda yer almaktadır. Yabancının ilaveten ikamet izni türüne göre talep edilen belge hazır etmesi gerekmektedir.
• Kazakistan uyruklu yabancıya ait İkamet İzni Başvuru Formu;
• Pasaport veya yerine geçerli Seyahat Belgesinin Fotokopisi;
• Genel Sağlık Sigortası;
• Maddi düzeni gösterir belge;
• İkamet adresini gösterir belgesi.
Kazakistan vatandaşlarının, sistem üzerinden belirtilen gün ve saatte randevunun alındığı il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne şahsen gitmesi gerekmektedir. Türkiye oturma izni başvuruları olumlu neticelenen Kazakistan uyruklu başvuru sahiplerinin ikamet kartı basılarak ikametgah adresine gönderilmektedir.
İkamet izni uzatma başvuruları posta aracılığı ile yapılmakta olup, uzatma başvurusunda bulunan Kazakistan vatandaşlarının gerekli evrakları posta aracılığı ile göndermesi gerekmektedir.

İkamet İzni Geçiş Başvurusu

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Kazakistan uyruklu yabancılar kısa dönem oturma izni, aile oturma izni, öğrenci oturma izni, uzun dönem oturma izni, insani oturma izni, insan ticareti mağduru oturma izni türlerinden herhangi birine başvurarak Türkiye’de ikamet edebilir. Ancak, yabancının ikamet ettiği izin türünün amacının ortadan kalkması halinde, yeni amacına uygun ikamet izni geçiş başvurusunda bulunması gerekmektedir. İkamet izni geçiş başvurularındaki maksat, yabancının ülkemizde amacına uygun olarak ikamet etmesidir.
İkamet izni geçiş başvurusunun eski ikamet türünü ortadan kaldıran sebebinin bitmesinden itibaren 10 gün içinde yapılması gerekmektedir.
Kazakistan uyruklu yabancının mevcut ikamet izni verilme sebebi ortadan kalkmadan yeni bir ikamet izni sebebi de doğabilir. Bu durumda, yabancı eski ikamet izni ikamet edebilmekle birlikte yeni ikamet izni başvurusunda da bulunabilmektedir.

Paylaşmak Güzeldir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.