Türkiye’ye gelen Ukrayna vatandaşları, ülkemiz sınırları içinde gümrük memurları tarafından belirlenen süreden daha uzun süreyle kalmak istiyorlarsa Ukrayna Vatandaşları için Türkiye Oturma İzni başvurusunda bulunmalıdır. Türkiye’de vizeleri ya da vize muafiyeti sürelerinden daha uzun süre kalmak isteyen tüm yabancı uyruklu kişiler, Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilen evrakları hazırlayarak başvurularını gerçekleştirmeli ve oturum izni ya da diğer bilinen isimleri ile ikamet izni ya da ikamet tezkeresi sahibi olmalıdırlar.
Türkiye’deki her ildeki ve bazı ilçelerdeki Göç İdaresi Müdürlükleri, ülkemize gelen bütün yabancıların oturma izni başvurularını almakta ve değerlendirdikten sonra uygun bulunan kişiler için izinleri onaylamaktadır.
Ukrayna vatandaşı oturma izni danışmanlık işlemleri, Göçmen Büro danışmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için iletişim numaralarımız ya da e-posta adresimiz yoluyla danışmanlarımıza ulaşabilir ve başvurunuzu hemen gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca işlemleriniz sırasında varsa avukatınız ya da yasal temsilciniz de sizinle birlikte hazır bulunabilir.
Ukrayna Vatandaşları Oturma İzni Nasıl Alınır?
Ukrayna vatandaşları Türkiye oturma izni farklı kategorilerden oluşmaktadır. Ukrayna vatandaşları durumlarına uygun olan oturma izni için başvuruda bulunmalıdırlar.
1- Kısa Dönem Oturma İzni
Diğer oturma izni kategorilerinden birine başvuru yapabilmek için sağlaması gereken şartları yerine getiremeyen yabancı ülke vatandaşları bu kategoriden başvuru yapabilirler. Bu kategoride başvuru yapılabilmesi için yabancı ülke vatandaşlığının Türkiye’ye bir ticari bağlantı nedeniyle, bilimsel araştırma yapmak için ya da gayrimenkulü bulunduğu için gelmesi ve ikamet etmek istemesi gerekmektedir. Bu oturum izni ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
2- Uzun Dönem İkamet İzni
Türkiye sınırları içinde aralıksız olarak en az 8 yıl yasal bir oturma izni ile yaşamış olan Ukrayna uyruklu kişiler İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulu tarafından oluşturulmuş olan koşulları sağladıkları sürece uzun dönem ikamet izni sahibi olabilirler. Bu ikamet izni ile süresiz olarak Türkiye’de bulunabilirsiniz ve herhangi bir uzatma işlemi yapmanız gerekmez. 8 yıllık yasal ikamet izni süresi hesaplanırken öğrenci ikamet izni sahibi olarak geçirilen sürelerin yarısı sayılmaktadır. Diğer kategorilerde geçirilen süreler tam olarak sayılmaktadır. Mültecilerin, şartlı mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahipleri ile insani oturma izni sahiplerinin bu ikamet iznine geçiş yapmaları mümkün değildir. Bu oturum izni ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
3- Öğrenci Oturum İzni
Türkiye’ye eğitim almak amacıyla gelmiş olan Azeri vatandaşları vize sürelerinden daha uzun bir süre ikamet etmek için öğrenci oturum izni almalıdır. Bu kişilerin Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora seviyesinde bir eğitim alıyor olmaları gerekmektedir. Bu oturum izni ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
4- Aile Oturum İzni
Türk vatandaşlarının Ukrayna vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük çocukları, oturma izinlerinden herhangi birine sahip olan yabancıların ve mülteci statüsünde olanlar ile ikincil koruma statüsü sahiplerinin Ukrayna vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük çocukları aile oturum izni için başvuru yapabilirler. Bu oturum izni ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- İkamet izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belge
- Fotoğraf (biyometik, güncel ve beyaz fonda çekilmiş)
- Geçim belgesi
- Sağlık sigortası (Firmamız tarafından destek verilmektedir)
- Adresle ilgili belgeler
- Diğer belgeler (varsa evlilik cüzdanı, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı, ölüm belgesi vb.)
Kişisel durumunuza ve oturum izni almanızı sağlayacak gerekçelerinize özel olarak danışmanlarımız tarafından hazırlanan evrak listesini öğrenmek ve başvurunuzu hemen gerçekleştirmek için çağrı merkezimiz ya da e-posta adresimiz üzerinden Göçmen Büro’ya ulaşabilirsiniz.
İl ya da İlçe Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından kabul edilen başvurular olumlu olarak değerlendirilirse yabancı için ikamet kartının basımının yapılması sağlanır ve basımı tamamlanan ikamet kartları posta yoluyla Ukrayna vatandaşının başvurusunda belirttiği adresine gönderilir.
Ukrayna Vatandaşları Türkiye Oturma İzni uzatma başvuruları, izin süresi bitmeden en fazla 60 gün öncesinde yapılabilir. Yabancının Vize / vize muafiyet süresi içinde ya da bu sürelerin 10 güne kadar aşılmış olması halinde de başvuru yapılabilirken çalışma izni iptal edilen ya da bitmiş olan yabancıların ise sona erme / iptal tarihinden itibaren 10 gün içinde başvurularını gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
Oturma izinlerinden herhangi biriyle Türkiye’de ikamet eden Ukrayna vatandaşlarının, bu izni almalarını sağlayan gerekçeleri artık geçerli değilse ve Türkiye’de ikamet etmeye devam etmek istiyorlarsa kalış amaçlarına uygun gerekçelerini beyan ederek buna uygun ikamet izni için başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvuruyu, sahip oldukları iznin gerekçelerinin geçerliliğini kaybettiği tarihten itibaren 10 gün içinde gerçekleştirmeleri şarttır.
Bir ikamet izni bulunan Ukrayna vatandaşlarının bu izin için geçerli olan gerekçelerine ek olarak başka bir oturum izni almasını sağlayacak yeni gerekçeler ortaya çıktıysa mevcut olan oturum izni ile ikamet etmeye devam edebileceği gibi yeni gerekçelerine uygun olan bir kategoride oturum izni başvurusunda bulunma hakkı da ortaya çıkmaktadır.
Ukrayna Vatandaşları Oturma İzni Kabul Edilmeme Durumları
Aşağıdaki durumların ortaya çıkması halinde yabancının ikamet izni için yaptığı başvuru kabul edilmez. İkamet izni verilmişse iptal edilir, süresi biten ikamet izni uzatılmaz:
- Kısa dönem ikamet izni için başvuru yapılmışsa ve koşullardan biri ya da birkaçı yerine getirilmemişse ya da başta uygun olan koşullar ortadan kalkmışsa başvuru reddedilir.
- Verilmiş olan ikamet izninin, veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda izin iptal edilir.
- Zorunlu kamu hizmeti, görev, eğitim veya sağlık nedenleri dışında bir sebeple son 1 yıl içinde toplamda 120 günden daha fazla bir süre Türkiye sınırları dışında kalınmışsa izin iptal edilir.
- Hakkında geçerli sınır dışı etme kararı olanlara ya da Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunanlara ikamet izni verilmez. Verilmişse de iptal edilir ya da süresi uzatılmaz.
- Kamu düzeni ya da kamu güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu ilgili güvenlik birimleri tarafından tespit edilen yabancıların oturum izinleri iptal edilir.
- Öğrenci oturum izni için aranan şartların yerine getirilmemesi ya da ortadan kalkması halinde izin iptal edilir.
- Öğrenci oturum izni sahibinin öğrenimini sürdüremeyeceğine dair bazı kanıtların ortaya çıkması durumunda izin iptal edilir.
- Öğrenci oturum izninin, veriliş amacı dışında kullanıldığına dair kanıtların tespit edilmesi halinde izin iptal edilir.