Yabancı Öğretmen Çalışma İzni - Göçmen Büro

Yabancı Öğretmen Çalışma İzni

Yürürlükte olan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince, çalışma muafiyeti dışında kalan yabancı uyruklular izin almak suretiyle çalışabilirler. Yabancı uyruklu öğretmenlerin çalışma esaslarını düzenleyen yönetmelik gereğince, Milli Eğitim Bakanlığı’na tabi olarak çalışacak yabancı uyruklu öğretmenlerin ön izin belgesi alması gerekmektedir. Ön izin belgesi alındıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na izin almak üzere başvuru yapılır.

Yabancı Öğretmen Çalıştırma Şartları Nelerdir?

  • Milli Eğitim Bakanlığı’na tabi özel öğretim kurumlarında çalışacak olan yabancı uyruklu öğretmenlerden ön izin belgesi (MEB tarafından verilir);
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na tabi olmayan özel öğretim kurumlarından “Kurum açma ve öğretime başlama izin belgesi” ile “Ruhsatname”;
  • Yabancı öğretmenin eğitimini yurt dışında alması durumunda Yüksek Öğretim Kurulun tarafından verilen denklik belgesi;
  • Yabancı uyruklu öğretmenlerin sözleşmesi 2 yıllık yapılır. Daha sonra birer yıl olmak üzere uzatılır;
  • Yabancı öğretmenin toplam görevlendirme süresi 5 yıldan fazla olamaz;
  • Bir işyerinde çalışacak yabancı öğretmen sayısı 400’ün üzerinde olamaz;

Yabancı Öğretmen Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı öğretmenin çalışma izni başvurusu öğretmenin çalışacağı öğretim kurumunun Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki, MEB’e bağlı olan özel öğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretmenlerin ön izin belgesi alması gerekmektedir. MEB’e tabi olmayan özel öğretim kurumlarının faaliyet gösterebilmeleri için izin belgelerini başvuru esnasında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Öğretmenin Türkiye’de ikamet etmesi halinde başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Türkiye dışında bulunması halinde ise Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği aracılığı ile yapılmaktadır.

Yabancı öğretmenin çalışma izni başvurusu işveren tarafından elektron ortamda yapılmaktadır.

Başvuru Zamanı Yabancı Öğretmenden İstenen Belgeler:

  1. Başvuru dilekçesi;
  2. Yabancı öğretmen ÇSGB başvuru formu;
  3. Türkiye’den yapılacak başvurular için ikamet izin belgesinin fotokopisi(en az 6 ay süreli olması gerekmektedir);
  4. Pasaport veya yerine geçen seyahat belgesinin fotokopisi( Belgenin Latin alfabesi ile yazılı olmadığı durumlarda noter onaylı tercümesi)
  5. Diplomanın bir nüshası (Yurt dışı üniversitelerinden mezun olan yabancıların Yüksek Öğretim Kurulu’ndan denklik alması gerekmektedir. Ayrıca diplomanın noter tasdikli türkçe tercümesi);
  6. Ön izin belgesi( MEB’e bağlı öğretim kurumlarında çalışacak olanlardan talep edilmektedir);

 

Başvuru Zamanı İşverenden İstenen Belgeler

  1. Türkiye Ticaret Gazetesi’de kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısının yer aldığı sayfa;
  2. Vergi dairesi veya SMMM onaylı bilanço , kar ve zarar tablosu;

 

Paylaşmak Güzeldir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.