Yabancılar İçin Oturma İzni Alma Rehberi - Göçmen Büro

Yabancılar İçin Oturma İzni Alma Rehberi

 Yabancılar İçin Oturma İzni Alma Rehberi

 

Online E-Vize Nedir?

Eskiden “bandrol” ve “kaşe” ile hudut kapılarında verilen vizelerin yerini zamanla elektron vize almıştır. Yabancı web üzerinden online başvurusunu ve ödemesini yaptıktan sonra e-vize’sinin çıktısını alıp sınır kapısında görevlilere göstererek ülkeye giriş yapabilmektedir.

Vize Hangi Durumda İptal Edilir?

Vizeler aşağıdaki durumlarda iptal edilmektedirler.

  • Vizenin sahtecilik unsuru içerdiği;
  • Vize üzerinde değişiklik yapıldığı;
  • Yabancının suça karışacağı yönünde kuvvetli şüphenin olduğu;
  • Seyahat belgesinin sahte olduğu;
  • Alınan vizenin amacının dışına çıkılarak kullanıldığı;
  • Vize alırken verilen belgelerin geçerli olmadığı zamanlarda

Yabancı uyruklu şahsın vizesi, vizeyi veren makamlar veya valilikler tarafından iptal edilmektedir.

İkamet İzni Nedir?

Vatandaşı oldukları ülkeye uygulanan vize muafiyet süresinden fazla olarak Türkiye’de kalacak olan yabancıların İl Göç İdaresi’nden alması gereken izin belgesidir.

İkamet İzni Başvuruları Nereye Yapılır?

İkamet izni Başvuruları valiliklerin bünyesinde bulunan İl Göç İdaresi’ne yapılmaktadır.

İkamet İzni Başvurusu için Gelmeme Gerek var mı?

Yabancı ikamet izni başvurusunu bizzat kendisi yapabileceği gibi yasal temsilcisi veya avukatı aracılığı ile de yapabilir. Başvuruyu alan idare yabancının bizzat bulunmasını da talep edebilir.

İkamet İzni Belge Bedeli ve Harç Bedeli Ne Kadardır?

İkamet izni kart bedeli 2018 yılı için 72,00 TL olarak düzenlenmiştir. İkamet izni harç bedeli yabancının uyruğundan bulunduğu ülkeye göre değişiklik arz etmektedir.

Eksik Belgeler için Tekrar Başvuru mu yapılıyor?

Belgelerin eksik teslim edilmesi durumunda tekrar başvuru yapılması gerekmiyor. Randevu günü eksik belgeler yabancıya bildirilmekte ve bu belgelerin tamamlanması için yabancıya 15 günlük bir süre tanınmaktadır. Bu süre zarfında eksik belgelerin tamamlanması durumunda işlem iptal edilmektedir.

Kısa Dönem İkamet İzni Şartları Nelerdir?

  • Göç İdaresi’ne kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunmak ve gerekli belgeleri ibraz etmek;
  • Türkiye’ye giriş yasağı olmamak;
  • Pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat belgesi yerine geçen hukuken geçerli belge sahibi olmak;
  • Başvuru zamanı ikamet izin bitiş tarihi olarak gösterilen süreden itibaren en az 60 gün süreli pasaport veya yerine geçerli belge;
  • Belirlenen sağlık ve güvenlik unsurlarına uygun barınma koşullarına sahip olmak;
  • Talep edilmesi durumunda ülkesinden veya yasal olarak ikamet ettiği 3. Ülkenin yetkili kurumları tarafından alınan adli sicil kaydı;
  • Yabancının Türkiye’de kalacağı adresi bildirmesi;

Kesintisiz İkamet İzni Süresi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Yabancının ikamet kesintisine uğramaması için, 1 yılda en fazla 6 ay, 5 yılda ise en fazla 1 yıl Türkiye dışında kalması gerekmektedir. Kesintisiz ikamet izni süreleri hesaplanırken öğrenci olarak oturulan sürelerin yarısı hesaba alınmaktadır.

İkamet İzninden Kimler Muaf Olabilir?

Gerek ulusal, gerekse uluslararası hukuk ilkeleri gereğince, aşağıda belirlenen yabancılar ikamet izninden muaf tutulmuşlardır.

  • Vize ve vize muafiyet süresi içinde bulunanlar;
  • Türk Vatandaşlığı’ndan izin almak suretiyle çıkanlar;
  • Uluslararası Koruma Başvurusuna kayıt olanlar;
  • Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası antlaşmalar gereğince oturma izni muafiyeti sağlananlar;
  • Türkiye’de diplomatik olarak ikamet edenler, ülkelerinin Türkiye’deki dış temsilciklerinde resmi memur olarak çalışan yabancılar ile aileleri;
  • Uluslararası örgütlerin Türkiye şubelerinde çalışanlar;
  • Uluslararası Koruma Başvurusunu yapmış olanlar;
  • Uluslararası Korum Statüsünde olanlar;
  • Vatansızlar;
  • ÇSGB tarafından düzenlenen çalışma izni sahibi olanlar.

Giriş Yasağı Nedir?

Valilik veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yabancının Türkiye’ye gelmesinin yasaklanması halidir.

Giriş Yasağı Süresi Kaç Yıldır?

Bir yabancıya en fazla 5 yıllığına ülkeye giriş yasağı konulmaktadır. Ancak yabancı kamu güvenliği için tehdit oluşturması halinde bu süre Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından en çok 10 yıl daha artırılabilir.

Sınır Dışı Etme Kararı Nedir ve Kimler İçin Geçerlidir?

Sınır dışı kararı, valiliklerce alınan, yabancı uyruklu şahsın menşe veya herhangi 3. Bir ülkeye gönderilmek üzere Türkiye’den gönderilme kararıdır. Aşağıdaki durumlardan birinin varlığı halinde valilik ilgili yabancı hakkında sınır dışı kararı alabilir.

  • Türk Ceza Kanunu ‘nda yer alan suçlardan her hangi birini işlemesi nedeni ile hakkında hapis cezası uygulanan yabancı uyrukluların sınır dışı edilmesi gerektiği yönünde değerlendirilenler;
  • Suç veya terör örgütü üyesi, yöneticisi, destekleyicisi olanlar;
  • Türkiye’ye giriş yaparken, ikamet izni alırken gerçeğe aykırı bilgileri kullanarak sahte belge ibraz edenler;
  • Gayri-meşru yollardan kazanç sağlayanlar;
  • Kamu güvenliği ve kamu düzenine aykırı eylemlerde bulunanlar ile kamu sağlığını tehdit eden salgın hastalık taşıyanlar;
  • Vizesi iptal edilenler, vize muafiyet süresinin dolmasından sonra 10 günden fazla Türkiye’de kalanlar;
  • Oturma izni iptal edilenler;
  • Oturma izni süresinin bitmesinden sonra haklı gerekçesi olmadan 10 günden fazla Türkiye’de bulunanlar;
  • Çalışma İzni bulunmaksızın çalışanlar;
  • Türkiye’ye gayri resmi yollardan girenler ve Türkiye’den gayri resmi yollarla çıkanlar;
  • Hakkında deport kararı olmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler;
  • Uluslararası koruma başvurusu reddedilenler;
  • İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenler yabancıların 10 gün içinde çıkış yapmadıkları durumlarda.

 

 

Paylaşmak Güzeldir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.