Türkiye Aile İkamet İzni

Aile ikamet izni, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 34 ve 37 maddelerinde düzenlenmiş olup, aile birliğinin korunması amacıyla yabancı uyruklu aile bireylerine tanınan kısa dönem ikamet izni türüdür. Aile statüsünde yer alan yabancı uyruklulara verilmektedir. Yabancı uyrukluya izin kanunun “destekleyici” olarak bahsettiği kişi üzerinden verilmektedir.

Bu İzin Kimlere Verilmektedir?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28.md’de yer alanların veya Türkiye’de yasal ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancıların, mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin;

  1. Yabancı uyruklu eşine;
  2. Eşinin veya kendisinin reşit olmayan yabancı uyruklu çocuğuna;
  3. Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı uyruklu çocuğuna;

Aile İkamet İzni Nasıl Alınır?

Aile ikamet İzni türünde kanun koyucu destekleyiciyi sadece Türk vatandaşıyla sınırlı tutmamış, daha geniş yorumlamıştır. Yalnız Türk Vatandaşı ile evli olan yabancılar değil, aynı zamanda Türkiye’de yasal ikamet izni olan yabancılar ile mülteciler ve ikincil koruma sahibi yabancılarla evli yabancılar da başvuruda bulunabilir. Destekleyici kendi üzerinden eşine ikamet izni alabileceği gibi kendi çocukları ile eşine bağlı ama kendisinden olmayan çocuklarına da Türkiye’de oturma izni alabilir.

Yabancı uyruklu destekleyicinin birden fazla eşi olması durumunda, eşlerden sadece birine aile oturma izni verilir. Ancak destekleyicinin bütün çocuklarına aile ikameti kapsamında oturma izni verilir. Çocukların başvurularında ortak velayeti bulunan anne veya babadan birinin yurtdışında bulunması halinde, yurtdışında bulunan anne veya babanın muvafakati aranmaktadır. Aile ikamet kapsamında Türkiye’de oturan çocuklar reşit olana kadar öğrenci ikameti almadan öğretim kurumlarında eğitimlerine devam edebilirler.

Aile oturma izniyle Türkiye’de en az 3 yıl ikamet edip reşit olan çocuklar, talep etmeleri durumunda aile oturma izinleri kısa dönem oturma iznine dönüştürülebilir. T.C. vatandaşlarıyla evli olup en az 3 yıldan beri aile oturma izniyle ikamet eden yabancı uyruklular boşanma durumunda kısa dönem oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Ancak yabancı uyruklu eş tarafından aile içi şiddet sebebi ile mağdur edildiği mahkeme kararı ile sabit olduğu durumlarda, 3 yıl şartı aranmamaktadır.

Aile İkamet İzni Kaç Günde Çıkar?

Aile İkamet İzni en fazla 3 yıllığına düzenlenmektedir ve her halükarda destekleyicinin yabancı uyruklu olması durumunda destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz.

Yabancılar Kanunu’na göre destekleyicinin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir. Destekleyicinin söz konusu şartları gerçekleştirmemesi durumunda yabancı uyruklunun aile oturma izni kapsamındaki başvurusu kabul edilmez.

  • Destekleyicinin kendisini ve oturma izni alacak yabancı uyruklu şahsı da kapsayacak genel sağlık sigortası;
  • Destekleyicinin aylık gelirinin en az fert başına asgari ücretin 1/3’e denk gelecek şekilde olması;
  • Destekleyicinin son 5 yıl içinde aile düzenine karşı suç işlememiş olması;
  • Destekleyicinin en az 1 yıldan beri Türkiye’de ikamet ediyor olması ve adres kayıt sistemine kayıtlı olması;
  • Eşlerin on sekiz yaşından küçük olmaması.

Aile İkamet İzni ne zaman Red/İptal Edilir?

Yukarıda sayılan şartların yerine getirilmemesi veya ortadan kalkması, aile oturumunun amacı dışında kullanılması, yabancı uyruklu hakkında sınır dışı kararı veya giriş yasağı olduğu durumlarda aile oturum izni verilmez, verildiği durumlarda iptal edilir.

 

Aile İkamet İzni İçin İstenen Belgeler

Aile İkamet İzni

 

Aile İkamet İzni başvurusunda destekleyiciden ve yabancıdan istenen belgeler listesi destekleyicinin durumuna göre değişmektedir.

Türk Vatandaşıyla Evli Olan Yabancılardan İstenen Belgeler:

  • İkamet İzni Formu;
  • Pasaportun aslı ve fotokopisi;
  • 4 Adet fotoğraf;
  • Evlilik Cüzdanı;
  • Destekleyici eşin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi;
  • Destekleyicinin eşi;
  • Sağlık sigortası (Tüm aile fertlerini kapsayacak şekilde olmalı);
  • Destekleyicinin gelir düzeyini gösteren belge;
  • Adli sicil belgesi;
  • Yerleşim yeri belgesi.

Türkiye’de İkamet İzni Olan Yabancı Eş İle Evlenen Yabancılardan İstenen Belgeler:

  • Başvuru Formu
  • Pasaportun aslı ve fotokopisi;
  • 4 Adet fotoğraf;
  • Destekleyici eşin Pasaportunun aslı ve fotokopisi;
  • Destekleyicinin ikamet veya çalışma izninin aslı ve fotokopisi ( destekleyicinin mülteci veya ikincil koruma statü sahibi olduğu durumlarda bu belgenin aslı ve fotokopisi);
  • Evlilik Cüzdanı;
  • Destekleyicinin gelir düzeyini gösteren belge;
  • Sağlık sigortası (Tüm aile fertlerini kapsayacak şekilde olmalı);
  • Adli sicil belgesi (5 Yıldan fazla Türkiye’de ikamet edenlerden kendi ülkelerinden adli sicil belgesi getirmesi talep edilmez.);
  • Yerleşim yeri belgesi.

Paylaşmak Güzeldir

53 Comments

  1. Selam Ben mu************ mu******* Ben Turkey den kaçak geldim passport yok sadece teskere var yabanci kimlik var Ben turk oturma izin istiyorum nasil alim??

    1. Sayın misafirimiz merhaba,

      Yabancıların Türkiye’de ikamet izni alabilmelerinin zorunlu koşulları vardır. Türkiye’ye yasal yollardan giren ve vize veya vize muafiyet süresi içinde ikamet izni başvurusunda bulunan yabancılara, diğer şartları da taşımaları durumunda ikamet izni verilmektedir. Bu durumda ikamet izni almanız mümkün değil.

      Saygılarımla,

  2. Merhaba yabanci evli olmazsa bir türkle çocuklarıyla beraber oturma izni alabilirim bunun için ne yapması gerekir teşekkurler

    1. Sayın misafirimiz merhaba,

      Aile ikamet izni alabilmeniz için evlilik şartı aranmaktadır. Yabancının Türk vatandaşıyla resmi olarak evli olmaması durumunda kısa dönem ikamet izni müracaatında bulunabilirsiniz. Bu birliktelikten doğan yabancı uyruklu çocuklara ise, Türk vatandaşı olan baba üzerinden aile ikamet izni alınabilir.

      Saygılarımızla,

      1. Merhaba lale hanm ben azerbaycan li esim ve cocuguma oturum almak istedim esim icin bir sıkıntı cikmadi ama cocugum 6 aylik azerbeycanda dogum belgesi var baba si ben olduguma ait onu epostil yapgrmami istediler bana dedilerki ne bilelim sana ait oldugunu bizde skyledekit belgede yaziyor oradanda dedilerki bir suru sizin isminize benzeyen kisi var ne yapmaliyiz cocuma otuurum almak icin beni bilgilendirirseniz cok sevinirim

        1. Merhabalar,

          Azerbaycandan çocuğunuz doğum belgesini apostilli olarak çıkarın biz oturum iznini alırız.

          0212 970 0288

  3. SELAM BEN IKAMETGAH İZNİ AİLE KAYIT FORMU DOLDURDUM FAKAT BAZI YERLERDE YANLISLIKLAR YAPTIM DUZELTEMIYORUM NASIL DUZENLEME YAPABILIRIM

  4. Merhaba iyi gunler ben turk vatandasiym esim yabanci yurt disinda evlendik ve tc konsolosluguna evliligi resmi belgeleriyle bildirdim esimi hamileligin den dolayi turkiye ye birakip tekrar yurt disina cikacam bunun icin oturum izni ni turkiyeden mi almam gerekiyor yoksa ?
    Yasadigim yerin tc konsoloslugundan da alabilirmiyim ?

  5. Merhaba. Ben Türkiye’ye 6 yıl önce yerleştim fakat bana yerleşme oturma izni değil de her sene kısa dönem oturma izni verdiler. 6 senenin neredeyse 5 senesini kesintisiz Türkiye’de geçirdim. Vatandaş olabilme şansım var mı? Teşekkürler

    1. Turistik kısa dönem ikametle vatandaşlık başvurusu yapamazsınız, çalışma izni almak için bize ulaşın akabinde vatandaşlık başvurunuzu da yapalım.

  6. Merhaba
    Ben Türk vatandaşıyım. Annem Azerbaycan vatandaşı. Anneme Türkiye’de 1yıllık ikamet izni almak istiyorum. Benim yanımda kalabilmesi için anneme ikamet tezkeresi alabilir miyim?
    Saygılarımla.

    1. Evet alabilirsiniz, danışmanlık ve başvuru hizmetimizden yararlanmanızı öneririz.

  7. Merhaba
    Ben Japon vatandaşıyla 8 senedir evli,Türk vatandaşı bir kadınım.6 Senedir Japonya’da ikamet ediyoruz evliliğimizin ilk 2 yılında Türkiye’de ikamet ettik,şimdi tekrar Türkiye’ye dönme kararı aldık.Size danışma nedenim çalışmıyor olmam, bu durumun eşimin ikamet izni almasını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyoruz, ne yapmamız uygun olur?
    Teşekkürler

    1. Çalışmıyor iseniz gelir gösteremezseniz eşinize oturum almanız zordur, danışmanlık hizmetlerimizden yararlanarak size en uygun ve en doğru başvuruyu yaparak oturum izni almanızı sağlayabiliriz.

    1. Evlendikten sonra aile ikamet izni almak için bize ulaşabilirsiniz. Danışmanlık ücretimiz 750 tl’dir.

  8. Merhaba Eşim rus vatandaşı rusya da resmi evliyiz. Burda resmi evlilik yapmadık çocuğum yeni doğdu burda geçici oturma izni alabilir miyiz teşekkürler.

    1. Merhaba, başvurunuzu biz yapmadığımız için cevap veremiyoruz. Başvuru yaptığınız göç idaresiyle görüşebilirsiniz.

  9. Merhaba, bizden hizmet almanız durumunda sorunsuz şekilde başvurunuzu yapıp aile ikametinizi alabiliriz.

  10. İyi günler eşim Kazakistan vatandaşı 23.12.1028 tarihinde evlendik aile oturum izni almak istiyoruz hangi evraklar gereklidir acaba benim sgk var

    1. Merhaba, danışmanlık ve başvuru hizmetlerimizden yararlanarak eksiksiz ve doğru bir başvuru ile eşinize aile ikamet izni alabilirsiniz, danışmanlık ücretimiz 750tl +KDV ‘ dir.

  11. merhaba benim yabancı uyruklu kız arkadaşım var, daha önce başka bir türk vatandaşı üzerinden oturma izni aldı, ve şu an o adreste oturmuyor, ayrıca oturma izninin bitmesine 6 ay var, daha önce oturma izni aldığı türk vatandaşı , artık bu adreste yaşamıyor diye beyanda bulundu, bundan sonra ne olacak? oturma izni bitmeden tekrar oturma izni alacak mıyız?

    1. Merhaba, oturumu adreste bulunmadığı beyanı verildiğinden dolayı büyük ihtimalle iptal edilmiştir ancak göç idaresinden tam olarak teyit ettirmenizi öneririz.

  12. Merhaba benim kız arkadaşım azeri istanbula gelicek burda evlenip yaşamak istiyor evlilik ve oturma izni almamız için napmamiz lazım

  13. ben moldova uyruklu bir bayanım 8 yıldır türkiyede ikamet ediyorum 5 yaşında bir çocuğum var türk vatandaşı ana okuluna gidiyor türk vatandaşı olabilmek için ne tür evraklar gereklidir 8 yıldır vize almadan duruyorum

    1. Kaçak durumda mı kalıyorsunuz? Ararsanız yardımcı oluruz

      Çiğdem Barak
      0212 970 0288

  14. Merhaba benim eşim azerbaycan vatandaşı ve türkiyede yaşıyacagız. Çalışma ve oturum izni istiyoruz onun için. Bu durumda ne yapmalıyız? Azerbaycandaki Türk konsolosluğundan başvurabilir miyiz?

    1. Turkiyeye giriş yapın ve oturuma başvurun, çalışma izni daha sonra yapılacak.

      0212 970 0288

      Çiğdem Barak

  15. MERHABA ,

    3 KİŞİLİK AZERİ BİR AİLE İÇİN TÜRKİYE ‘ DE OTURMA İZNİ ALABİLMEK İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYOR.

    1. Merhabalar,
      Eğer Türkiyede iseniz ofisimize buyrun oturma izinlerinizi düzenleyelim.
      0212 970 0288

      Çiğdem Barak

  16. Merhaba ben Azerbaycandan esimle birge Türkiyede mütdetsizz oturma almak istiyoruz nasil yapa biliriz? tesekürler..

    1. Merhabalar,

      Süresiz oturum hakkını neye dayanarak istiyorsunuz? 8 yıllık ikameti mi var Türkiyede?

      Çiğdem Barak
      0212 970 0288

  17. Merhaba, ben yabancıyım ve 9 ay önce turist ikamet izni aldım. Eşimle daha yeni evlendik ve kendisi Türk vatandaşı. Anladığım kadarıyla artık aile ikamet iznine geçiş yapmam gerekiyor. Daha yeni evlendiğimiz için passportta kızlık soy adım var. Pasaportumun daha 4 sene süresi var ve Türkiye’den yenilemem uzun sürer. Bununla müracaat etsem sorun olurmu? Teşekkür ederim

    1. Merhabalar,

      Ofisimize gelirseniz yardımcı oluruz.

      Ayşegül Satır Eyibil
      0212 970 0288

  18. Merhaba
    Ben Türk vatandaşıyım. Eşim yabancı uyruklu resmî nikahımız yok. 6 ay sonra çocuğumuz olacak . Çoçuğum benden dolayı Türk vatandaşı olacak. Eşim çocuktan dolayı ikamet alabilir mi?

    1. Merhabalar,

      Eşiniz çocuktan dolayı oturum alamaz, turistik vizeyle kalmaya devam etmesi gerekiyor. Nikah yaparsanız aile ikameti yaparız.

  19. MERHABA MBENİM 2 SENELİK VİZE İHLALİM VAR KENDİM DAHA TURKİYEDEYİM 2 GUN ÖNCE NİKAHIM OLDU BEN AİLE OTURMA İZNİNE BAŞ VURSAM VİZE İHLALİM SORUN OLURMU??????

    1. Merhabalar,

      Vizeniz yokken nasıl evlendiniz? Resmi nikah mı kıydırdınız? Aile ikameti kaçak iseniz çıkmaz.

      0212 970 0288
      Çiğdem Barak

  20. Merhaba
    Benim eşim yabancı. Resmi nikahım var Türkiye ve diğer ülkede resmi olarak evliyim eşimi Türkiye’ye getirecegim.3 ay öncesine kadar yurtdışında çalışıyordum. Yeni geldim turkiye. Aile ikamet izni için destekleyicinin 1 yıldır Türkiye’de ikamet etme şartı gerekiyor mu. Yani eşime aile ikamet izni alabilir miyim ?

    1. Merhabalar,

      Eşinize aile ikameti yapabiliriz herhangi bir engelleyici durum yok.

      0212 970 0288

  21. Merhaba Benim Eşim T.C vatandaşıdır ben Azerbaycanlı ilk oturumu 6 aylık aldık ikinci oturumu 2 ılık aldık şimdi onun bitmesine 8 ay kalmış.. biz 8 ay bitmeden yeniden oturumu uzata bilirmiyiz ? Böyle bi şansımız var mı?
    Şimdiden teşekkür ederim…

  22. Merhaba ben turk vatandasiyim esim rusya vatandasi 3tane cocugum onlarda rusya vatandasi turkiyeye donus yapmak istiyotruz esim ve cocuklarima nasil oturum alabilirim ve cocuklar okula baslaya bilirlermi

    1. Merhabalar,

      Türkiyeye evliliğinizi onaylattıktan sonra aile ikameti yapabiliriz, çocuklarınız burada okula başlayabilir.

      0212 970 0288

  23. Merhaba ben turk vatandasiyim esim rusya vatandasi 3tane cocugum onlarda rusya vatandasi turkiyeye donus yapmak istiyotruz esim ve cocuklarima nasil oturum alabilirim ve cocuklar okula baslaya bilirlermi …rusyada 2007den beri resmi nikahimiz var

    1. Merhabalar,

      Türkiyeye evliliğinizi onaylattıktan sonra aile ikameti yapabiliriz, çocuklarınız burada okula başlayabilir.

      0212 970 0288

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.