Banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı kazanımı konusu, istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanma yollarından biridir. Vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma yolu ile yabancı ülke vatandaşlarının Türk vatandaşlığını elde etme yolu açılmıştır. Günümüzde eskiye nazaran daha kolay hale gelen Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak, bazı şekil şartlarına tabidir. Peki bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için hangi yolların izlenmesi gerekmektedir? Bu yazıda konuyla ilgili merak edilen her husus detaylı bir şekilde incelenecektir.
Başvuru Yapabilecek Kişiler
Vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırıma durumu yalnızca yabancı gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bu durumun istisnasını Suriye vatandaşı kişiler oluşturmaktadır. Buna göre, Türkiye faaliyet gösteren bir bankaya belirli bir meblağ yatıran yabancı belirli şartlarla Türk vatandaşlığı sahibi olabilecektir.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Halinde Aile Bireylerinin Durumu
Vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma işlemini gerçekleştiren yabancının eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları da aynı şekilde Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak usulüne dayanarak vatandaşlığa başvurabilmektedir. Erginliğe ulaşmış çocuklar için başkaca bir yöntem ile vatandaşlık başvurusu yapılması gerekmektedir.
Başvuru Şartları
Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için Türkiye sınırlarında bulunan özel veya kamu bankasına 500.000 USD veya bu tutara denk gelecek döviz ya da Türk Lirası değerindeki paranın yatırılması gerekmektedir. Yatırılan bu tutarın da en az 3 yıl boyunca ilgili bankada tutulacağının taahhüt edilmesi usul şartları arasında yer almaktadır. Vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma işleminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından uygun bulunması da bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması durumunun son şartı olarak yer almaktadır.
Hesap Açarken Gerekli Belgeler
Bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için açılan hesaba ilişkin gerekli belgeler her bankada değişiklik gösterebilmektedir. Ancak bu durumda talep edilen belgeleri genel olarak; yabancının potansiyel vergi numarası, ikamet izni, pasaportu ve Türk operatörlerinden temin edilmiş bir cep telefonu numarası şeklinde sıralamak mümkün olacaktır.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Sürecinin Vekil Aracılığıyla Yönetilmesi
Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için özel yetkili vekil tayin edilmesi mümkündür. Vekilin yabancı ülke vatandaşı adına yapabileceği işlemleri; mevzuata uygun bilgi ve belgeler ile bankalar nezdinde hesap açtırılması, vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma işlemi için gerekli tutarın bankaya yatırılması, hesabın tespitine ilişkin işlemlerin yürütülmesi, gerekli belgelerin imzalanması şeklinde sıralamak mümkündür.
Gerekli Hesabın Kişiye Özel Olup Olmama Durumu
Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için gerekli hesabın vatandaşlık kazanmak isteyen kişiye ait olması şartı bulunmamaktadır. Türkiye’de bulunan bankada müşterek olarak açılan bir hesabın hesap ortağı olmak yeterli görülmüştür. Özetle, kişinin vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma usulü olan tutara en az 3 yıl dokunmayacağına ilişkin muvafakat vermesi halinde hesap ortağının eşi veya bir başkası olmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yatırılan Paranın Farklı Hesaplarda Bulunması Durumu
Bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için gerekli tutarın tek bir banka hesabında yer alması gibi bir şart bulunmamaktadır. Yönetmelikte aranan tutarı sağlamak ve vatandaşlık başvurusuna esas olmak üzere bloke beyanında bulunmak kaydıyla farklı hesaplar üzerinden toplam tutar yatırılabilmektedir.
Daha Önce Bankada Bulunan Paranın Geçerli Sayılması
Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için yönetmelik öncesi ve sonrasında Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankada bulunan mevduat ya da katılım fonunun kullanımı mümkündür. Ancak başvuru öncesi sürenin vatandaşlık başvurusuna esas kabul edilmesi mümkün değildir. Nitekim Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, vatandaşlık sürecinin başlatılabilmesi için BDDK tespitini ve bu tespitin İçişleri Bakanlığına bildirimini esas almakta ve anılan Yönetmelikte aranan 3 yıllık süre, tespitin yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı için Yatırılan Paranın 3 Yıl Dolmadan Çekilmesi
Bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için yatırılan paranın bloke işlemi var olmasına rağmen çekilmesi mümkündür. Bloke edilen tutarın 500.000 USD altında kalacak şekilde eksilmesi veya tümüyle çekilmesi halinde banka tarafından BDDK’ya, BDDK tarafından da İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bilgi verilmektedir. Bu durumda vatandaşlık başvurusu kabul edilmemiş ise süreç sona erdirilmekte, vatandaşlık kazanılmış ise iptal edilmektedir. Bu durumun gerçekleşmesini müteakiben yapılacak yeni bir vatandaşlık başvurusunda önceki başvuruya ilişkin süre de dikkate alınmamaktadır.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Şartı Olan Uygunluk Belgesi için Gerekli Belgeler
Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan uygunluk belgesi almak gerekmektedir. Uygunluk belgesi almak için gereken belgeleri ise; yabancının mevduatı yatırmış olduğu bankaya sunacağı mevduatın 3 yıl süre ile bankada tutulacağına ve yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma talebi bulunduğuna dair imzalı beyanı ve yabancının adresi ve iletişim bilgileri (elektronik posta, telefon numarası) şeklinde sıralamak mümkündür.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Başvurusu için Gerekli Belgeler ve Başvuru Yeri
Vatandaşlık başvurusu için mevduat yatırma sürecinin ardından yabancı kişi veya özel yetkili vekili, Türkiye’de kurulu banka/bankalara yatırılan parayı ve başvuruyu içeren talep ve beyana ilişkin dilekçe için bankadan tespit yapılmasını talep etmektedir. Verilen tespit üzerine
Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan başvurulara ilişkin BDDK’nın tespiti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ve Göç idaresi Genel Müdürlüğüne yazı ile bildirilmektedir. Ardından da bilgi verilmesi için söz konusu yazı örneği ilgili bankaya gönderilmektedir.
Gerekli Belgeler
Bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması için gerekli belgeleri;
- Vatandaşlık Başvurusu Yapılacak Tüm Kişilerin Pasaportlarının Noter Tasdikli Tercümesi
- Vatandaşlık Başvurusu Yapılacak Tüm Kişilerin 2’Şer Adet Fotoğrafı (Son 6 Ay İçinde Çekilmiş, Renkli, Biyometrik, Fonu Beyaz)
- Medeni Hal Belgesi Aslı veya Noter Tasdikli Tercümesi (Evli İse Evlenme Belgesi, Boşanmış İse Boşanma Belgesi, Dul İse Eşine Ait Ölüm Belgesi)
- Doğum Belgesi veya Nüfus Kayıt Örneği Aslı veya Noter Tasdikli Tercümesi
- Hizmet Bedelinin Maliye Veznesine Yatırıldığına Dair Makbuz şeklinde sıralamak mümkündür.
Banka Mevduatı ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı Sürecinin Sonuçlanma Süresi
Bankaya para yatırma yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması sürecinde; uygunluk belgesi, ikamet izni, vatandaşlık başvurusunun sonuçlandırılmasına ilişkin bir süre belirlenmemiştir. Kamu kurumları arasında koordinasyon ve süreçlerin kısa sürede sonuçlanması için “Ortak Hizmet” birimleri kurulmuştur. Güvenlik soruşturması, bürokratik işlemler ve sair nazara alınarak ortalama en erken 3 en geç 6 ay gibi bir sürede banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı kazanımı başvurusunun sonuçlanabileceği tahmin edilmektedir.
Banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı kazanımı başvurunuzu başlatmak için lütfen bizimle BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu iletişim bilgilerimizden iletişime geçiniz.
Av. Mikail Enes ÇUBAN, LL.M.