Türkiye’ye giriş yapan Bulgaristan vatandaşları ülkemizde vize süreleri kadar ya da vize muafiyet süreleri kadar kalabilmektedir. Bu süre yetersiz kaldığı durumlarda daha uzun bir süre ile Türkiye sınırları içinde kalmak isteyen Bulgaristan vatandaşları için Türkiye oturma izni başvurusu yaparak izin alınmış olan vize sürelerinden daha uzun süre daha kalmaya devam edebilirler. Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre Türkiye’de uzun süreli ikamet etmek isteyen ve yabancı oturma izni almak isteyen yabancılar, belirlenmiş olan evrakları hazırlayarak ilgili idareye başvuru yapması gerekiyor. İkamet izni ya da ikamet tezkeresi isimleri de aynı anlamlara gelmektedir.
Her il ve ilçedeki Göç İdaresi Müdürlükleri tüm yabancı ülke vatandaşları yabancı oturma izni için amacına uygun olarak müracaat almakta ve yabancıların ikamet tezkeresi başvurularını değerlendirmek üzere kabul etmektedir.
Bulgaristan vatandaşı Türkiye’de oturma izni işlemleri, Göçmen Büro danışmanları aracılığı ile yapılmaktadır. Bunun için telefon numaramızdan, Whatsapp iletişim hattımızdan ya da e-posta adresimize göndereceğiniz bir e-posta ile danışmanlarımız size ulaşabilir ve başvurunuzu bizim aracılığımız ile yapabilirsiniz. Varsa avukatınız ya da yasal temsilciniz de sizinle birlikte başvuru süresince yanınızda başvuruya girebilirsiniz.
Bulgaristan Vatandaşları için Oturma İzni Nasıl Alınır?
Bulgaristan vatandaşları Türkiye’de oturma izni başvurusunun birden fazla yolu bulunmaktadır. Bulgaristan vatandaşları kendilerine uygun olan ikamet izni için başvuruda bulunabilirler.
1 – Kısa Dönem Oturma İzni
Diğer başvuru tiplerinden herhangi birisi ile durumları uyuşmayan Bulgaristan vatandaşları kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmalıdırlar. Kısa dönem oturma izni başvurusu yapacak Bulgaristan vatandaşları ticari yatırım, bilimsel araştırma gibi sebeplerle ya da kendisine ait Türkiye topraklarında yer alan gayrimenkulü bulunduğu için Türkiye’de kısa dönem ikamet izni alması gerekmektedir. Kısa dönem ikamet izni diğer detayları öğrenmek için TIKLAYINIZ.
2 – Uzun Dönem İkamet İzni
Türkiye topraklarında aralık olmadan en az 8 yıl boyunca herhangi bir ikamet izniyle yaşayan Bulgaristan uyruklu kişiler İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulunun belirlemiş olduğu şartlar çevresinde uzun dönem oturma izni almaya hak kazanabilirler. 8 yıl hesaplaması yapılırken çalışma izninin ve aile ikamet izninin tamamı, öğrenci ikamet izninin yarısı bulunarak hesaplama tamamlanır. Bu ikamet izni kabul edildiğinde süresiz olarak verilir ve uzatılması gerekmez. Mültecilerin, şartlı mültecilerin ve ikincil koruma statüsü bünyesindeki kişiler ile insani ikamet izni sahiplerinin bu izne geçiş yapmalarına izin verilmez. Uzun Dönem ikamet İzni ile ilgili diğer bilgilere erişmek için TIKLAYIN.
3- Öğrenci Oturum İzni
Türkiye topraklarındaki bir eğitim kurumunda eğitim almak amacıyla gelmiş olan Bulgaristan vatandaşları, vize süresinden daha uzun süre Türkiye’de kalabilmek için öğrenci oturum izni almaları gerekmektedir. Bu kişilerin Türkiye’de bir üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora seviyesinde eğitim alması gerekmektedir. Öğrenci ikamet izni ile ilgili diğer bilgileri almak için TIKLAYIN.
4- Aile Oturum İzni
Türk vatandaşlarının Bulgaristan vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük Bulgaristan vatandaşı çocukları, kısa dönem veya uzun dönem oturma izinlerinden herhangi birine sahip yabancılar ile mülteci statüsünde olanlar ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin Bulgaristan vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük Bulgaristan vatandaşı çocukları aile oturum izni başvurunda bulunurlar. Aile oturum izni ile ilgili diğer bilgileri almak için TIKLAYIN.
Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- İkamet izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belge
- Fotoğraf (biyometik, güncel ve beyaz fonda çekilmiş)
- Geçim belgesi
- Sağlık sigortası (Firmamız tarafından destek verilmektedir)
- Adresle ilgili belgeler
- Diğer belgeler (varsa evlilik cüzdanı, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı, ölüm belgesi vb.)
Kişisel durumunuza ve oturum izni almak için sizdeki duruma bağlı gerekli belgeler özel olarak danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve başvurunuzu hemen gerçekleştirmek için çağrı merkezimiz, Whatsapp hattımızdan veya e-posta adresimiz üzerinden Göçmen Büro’ya ulaşabilirsiniz.
İl ve ilçede yer alan Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından kabul edilmiş, yapılan incelemeler sonucunda olumlu olarak değerlendirilen ikamet izni başvurusu sonrasında ikamet kartı basımı Müdürlük tarafından basımı tamamlanır. İkamet kartları yerel posta ağı PTT ile başvuru sırasında Bulgaristan vatandaşının belirttiği adrese gönderimini yapmaktadır.
Bulgaristan vatandaşları Türkiye’de Oturma izni sürelerini almış oldukları izin süresi bitmeden 60 gün(2 ay) öncesinde herhangi bir zaman diliminde ikamet izni uzatma başvurusu yapmaları gerekmektedir. Vize, vize muafiyet süresince veya bu süreyi 10 güne kadar aşmış olması halinde, çalışma izni iptal edilen veya sona erenlerin ve iptal edilen izin tarihinden itibaren en fazla 10 gün içinde ikamet izni uzatma başvurusunu yapmaları gerekmektedir.
Bulgaristan Vatandaşları Oturma İzni Kabul Edilmeme Durumları
Aşağıdaki durumlarda ikamet izni başvurusu kabul edilmez, verilen oturma izinleri varsa iptal edilir, ikamet izni uzatılması söz konusu değildir:
- Kısa dönem ikamet izni başvurusu yapılırken yerine getirilmesi gereken şartlardan birisinin veya birden fazlasının yerine getirilmemiş olması veya şartların sonradan değişmesi durumunda başvuru reddedilir.
- İkamet izni alındıysa, amacı dışında kullanılması sakıncalıdır ve bunlar tespit edilirse verilen izin iptal edilir.
- Son 1 yıl içinde toplamda 120 gün(4 ay)dan fazla bir süre Türkiye içinde yaşanılmaması halinde izinler iptal edilir. Mazeretler; zorunlu kamu hizmeti, görev, eğitim veya sağlık nedenleri gibi durumlar ispat edilirse izinler iptal edilmez.
- Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunanların veya sınır dışı edilme kararı bulunanların ikamet izni başvurusu kabul edilmeyecektir. İzinleri varsa iptal edilir ve uzatma başvurusu da kabul edilmeyecektir.
- Güvenlik güçlerinin tespit ettiği, kamu düzeni veya güvenliğini tehdit edici açık oluşturan bir durumda yabancı ikamet izni iptal edilir.
- Öğrenciliğin bitmesi durumunda veya öğrenci ikamet izninde yerine getirilmesi gereken şartların ortadan kalkması durumunda izin iptal edilir.
- Eğer öğrencinin kamu ve okul düzenini bozduğu tespit edilerek, öğrenimini sürdüremez halde ise ve bunlar kanıtlanmışsa verilen izinler iptal edilir.
- Öğrenci almış olduğu öğrenci oturum iznini farklı amaçlarla kullanarak düzeni bozduğu tespit edilerek ispatlanmışsa verilen izin iptal edilir.
Oturma izni almak istiyos biz bulgar turk vatanfasi turkiyrde yasamak istiyos bize bilgi verebilirmisinis
Merhabalar,
Bizleri arayarak oturum izni ile alakalı bilgi alabilirsiniz.
biz turkiyede vatandaslik nasil ala biliriz
Merhabalar,
Bizlerle iletişime geçerseniz yardımcı olabiliriz.