ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ NEDİR?
Çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancılar, muafiyetin geçerlilik süresi içinde herhangi bir çalışma izni almalarına gerek kalmadan çalışma ve ikamet hakkına sahip olabilirler.
Çalışma izni muafiyeti almak isteyen yabancı ülke vatandaşları Türkiye içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapabilirler. Yurt dışında ise vatandaşı oldukları ya da yasal olarak yaşadıkları ülkedeki T.C. büyükelçilikleri ya da başkonsolosluklarına başvuruda bulunabilirler.
Çalışma izni muafiyeti başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir.
Anonim şirketleri için çalışma izni muafiyeti nasıl olur?
Anonim şirketlerin Türkiye’de devamlı olarak oturmayan yönetim kurulu üyesi ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları için izin muafiyeti şu şekilde olmaktadır. Türkiye’de faaliyette oldukları süre 180 gün içinde 90 günü geçmeyen sınır ötesi hizmet sunucusu, çalışma izni muafiyeti başvurusu yapabilir.
Yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerine bağlı olarak çalışan okullarda, kültür ve din kurumlarında görevli olan yabancılar çalışma izni muafiyeti almak kaydıyla çalışabilirler. 18/4/1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ve 24/4/1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu da yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerine bağlı sayılmayan okul, kültür veya din kurumlarında görevli yabancılar ise Türkiye’de çalışabilmek için mutlaka çalışma izni almak zorundadırlar.
Yabancı ülkelerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde diplomatik kadro üyesi, konsolosluk memuru vb. kişilerin kişilerin eş ve çocukları ile ikili anlaşmalara göre belirlenmiş yakınları çalışma izni alarak çalışabilirler. Bu kişilerin özel hizmetinde çalışan yabancılar ise çalışma izni muafiyeti alarak çalışabilirler. Bu madde kapsamındaki başvurular Dış İşleri Bakanlığı’na yapılır.
ÇALIŞMA İZNİ VE ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİNİN GEÇERLİLİĞİ VE İPTALİ
Yabancıların Türkiye’de çalışabilmesini sağlayan çalışma izni ve çalışma izi muafiyeti, sürelerinin bitmesi ya da bakanlıkça iptal edilmeleri ile geçerliliklerini kaybederler.
Yabancının;
- Çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin başlangıç tarihinden itibaren 6 ay içinde Türkiye’ye giriş yapmaması,
- Pasaportunun ya da pasaport yerine geçen belgenin süresinin bitmesi durumunda uzatılmaması (İçişleri ya da Dış işleri Bakanlığının uygun görüşü bulunursa sorun teşkil etmemektedir)
- Kanunda belirtilen hükümlere uygun olmayan çalışmalarda bulunduğunun tespiti,
- Çalıştığı işin herhangi bir sebeple sona ermesi,
- Çalışma izni için yaptığı başvurunun gerçek olmayan belge veya yanıltıcı bilgiler ile yapıldığının daha sonradan tespit edilmesi,
- Süresi içinde talep edilen bilgi ve belgeleri sunmaması ya da sunulan bilgi ve belgelerin niteliklerini kaybettiğinin tespit edilmesi,
- 6458 sayılı Kanunun 7. 15. ve 54. maddeleri kapsamında olduğunun İçişleri Bakanlığınca bildirilmesi,
- Kamu güvenliği, kamu düzeni ya da kamu sağlığı bakımından Türkiye’de çalışmasının sakıncalı olduğunun ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilmesi.
- Süreli çalışma izinlerinde aralıksız olarak 6 ay ya da daha fazla, bağımsız ve süresiz çalışma izinlerinde ise aralıksız olarak 1 yıl ya da daha fazla süre ile Türkiye dışında kalması,
- Bakanlıkça yurt dışında kalış süresinin belirlendiği bir Türkuaz Kart sahibi olması durumunda belirlenen bu süreyi aşması hallerinde iptal edilir.
Başvurularınızı uzman kadromuzla birlikte güvenle yürütmek isterseniz BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhabalar; Rus vatandaşına çalışma izni ve aile ikamet izni almak istiyorum. Ben Rus vatandaşı biri ile nişanlıyım. Kendisi ülkemize geldiğinde vize muafiyet süresini kaçırmış olup ülkesine dönüşte sıkıntı yaşamıştır. Şu anda kendisi ülkesine döndü fakat buraya geri gelmesini istiyoruz. Kendi şirketim üzerinden buraya getirmek ve birlikte çalışmak istemekteyiz. Sonraki süreçte de yasal olarak evlenerek aile ikamet izni almak istiyorum. Sizin bize verebileceğiniz danışmanlık hizmetleri hakkında da bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Merhabalar; nişanlınız süreyi doldurup gittiği ve cezasını ödemediği için şu an deport durumuna düşmüştür. Bu nedenle başvuru için çalışma izni üzerinden ilerlememiz gerekmektedir. Çalışma izni için şirketinizin şartları sağlaması gerekmektedir. İstenen şartlar 5 Türk çalışan ve 150.00TL ödenmiş sermayesinin olmasıdır. Bu şartları sağladıktan sonra çalışma izni için hanımefendiye başvuru yapıp çalışma vizesi ile Türkiye gelmesi gelişi sonrasında buradan işlemlere devam edilmektedir. Çalışma başvurusu yapacak kişinin çalışacağı iş koluna bağlı olarak istenen yeterlilikleri sağlaması gerekmektedir.
Türklerin yapabileceği iş pozisyonları için yabancıların başvurması çok da olumlu karşılanmamakla birlikte farklı alanlar için başvurular kabul edilmekte bunlar için de yeterlilik beklenmektedir. Bu nedenle şirketinizde nişanlınızın çalışacağı pozisyon için bu yeterlilikleri sağlaması ve istene koşullarda bir pozisyon olması beklenmektedir. Sonraki süreçte yasal olarak evlilik gerçekleştikten sonra aile ikamet izni başvurusu yapabilmekteyiz. Aile ikamet izninde asıl Türk vatandaşı olan kişi üzerinden işlemler yürütülmekte olup bu yolla alınan ikamet izni ile eğer ara vermeksizin yenileme yapılırsa 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yaparak Türk vatandaşlığına sahip olma hakkı tanınmaktadır. Kişi vatandaş olmaksızın ilerlemek isterse de 8 yıl oturum sahibi olduktan sonra süresiz oturum başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadır. Burada fark kişi vatandaşa tanınan özel haklardan muaf tutulmaktadır.
Biz Göçmen Büro olarak sizin tüm başvuru süreçleriniz yılların bize kattığı deneyimle ile ilerleyebilmekteyiz. Rus vatandaşına çalışma izni ve aile ikamet izni başvurularınızı uzman kadromuza teslim etmek isterseniz 0212 970 0288 numaralı telefondan ya da mail adreslerimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.