Çalışma İzninin Reddi ve Redde İtiraz Edilmesi
Çalışma izninin reddi ve redde itiraz yabancıların çalışma izin başvurularını değerlendirme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olup 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunundaki esas ve usullere göre yapılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından incelenen çalışma izin başvuruları kabul ve ret şeklinde sonuçlanmaktadır. Başvuru sonuçları işverene e-posta yoluyla bildirilir. Yurtdışı başvurularında ise, yabancının başvuru yaptığı ilgili dış temsilciliğe de online olarak bilgilendirme gönderilir.
Çalışma İzni Neden Reddedilir?
6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 9.maddesinde çalışma izni başvurusunun ret sebepleri düzenlenmiş olup bu şartlardan birini taşıyanların başvurularına Bakanlıkça ret kararı verilmektedir. Söz konusu kanunda yer alan kanun metni gereğince ret sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Uluslararası İşgücü Politikasının dışında kalan başvurular;
- Belge ve bilgilerin sahte olarak düzenlenerek yapılan başvurular;
- Başvuruda bulunan işverenin yabancı çalıştırmaya ilişkin gerekçesinin yetersiz görüldüğü durumlar;
- Yabancılara yasak olan mesleklere yapılan başvurular;
- Başvuruda belirtilen nitelik ve uzmanlığı taşımayan yabancıların başvuruları;
- ÇSGB tarafından belirlenen kriterlerin karşılanmadığı başvurular;
- 6458 Sayılı Yabancılar Kanunu’nun 7.maddesine göre Türkiye’ye giriş verilmeyen yabancıların, 15.maddesine göre vize verilmeyecek yabancılar, 54.maddesine göre hakkında sınır dışı kararı alınan yabancılar;
- Kamu sağlığı, güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturan yabancılar;
- Türkiye’nin tanımadığı ülke vatandaşlarının başvuruları(Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür durumu istisna oluşturur) ;
- Bakanlık tarafından başvurucuya tanınan kanuni süre içinde tamamlanmayan başvurular çalışma izninin reddi ile karşılaşır.
Yabancılara Yasak Olan Meslekler
6735 Sayı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun Çalışma İzni Başvurusunun Reddi başlıklı 9.maddesinde ret sebepleri düzenlenmiştir. Aynı maddenin ç fıkrasında kanunla Türk vatandaşlarına özgülenmiş işlerde yabancıların çalışamayacağı yer almaktadır. İlgili Kanunlarda yer alan kanun hükümlerine istinaden yabancılara yasak olan meslekler aşağıdakilerdir:
- Avukatlık;
Yabancıların Türkiye’de avukatlık yapması Avukatlık Kanunu ile yasaklanmış olup, ilgili kanunun 3/a maddesi gereğince, kişinin avukatlık mesleğine kabul edilebilmesi için T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.
- Noterlik;
Noterlik Kanunu’nun 7.maddesinde noterlik stajına başlayabilmek için T.C. vatandaşlığı şartı getirilerek yabancıların Türkiye’de noterlik mesleğini icra etmeleri yasaklanmıştır.
- Diş Hekimliği;
Yabancılara en çok yasak getirilen mesleklerin başında sağlık sektörü gelmektedir. Eskiden doktorların Türkiye’de çalışması da yasak meslek kapsamında değerlendirilmekte ve Türkiye’de çalışmaları yasaktı. Sonradan getirilen düzenleme ile doktorluk ve hemşirelik yabancılara yasak meslek olmaktan çıkarılmış, Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alınması suretiyle çalışılmasına izin verilmiştir. Ancak diş hekimlerinin çalışma şekli Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ile düzenlendiğinden T.C. vatandaşı olmayanların çalışması yasaktır.
- Veterinerlik;
Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun’da Türkiye’de veterinerlik mesleğini icra edebilmek için vatandaşlık şart koşulmuştur.
- Özel Hastanelerde Sorumlu Müdür;
Hususi Hastaneler Kanunu’nda sorumlu müdürün taşıması gereken şartlar içinde T.C. vatandaşı olmak ibaresinin yer alması sebebi ile yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır.
- Güvenlik Görevlisi;
Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun uyarınca, yabancıların çalışması yasaktır.
- Kabotaj Kanunu’nda yer alan meslekleri icrası (dalgıçlık, kaptanlık, tayfalık vs);
- Gümrük Müşavirliği;
4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 227.maddesi gereğince, gümrük müşavirliği mesleğinin icrası için Türk Vatandaşı olmak gerektiğinden yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır.
9.Turist Rehberliği;
Yabancıların Turizm sektöründe çalışmasıyla ilgili her hangi bir yasak bulunmamakla birlikte tek yasak turist rehberliği konusunda getirilmiştir. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununun 3. maddesi gereğince, turist rehberliği Türklere özgü meslek olması sebebi ile yabancıların çalışması yasaktır.
Çalışma İznim Reddedildi ne Yapmalıyım?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başvuruyu inceledikten sonra kararını başvurucuya bildirir. Bu karar olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilmektedir.
Yabancıya veya işverenine çalışma izni veya uzatma başvurusunun reddi tebliğ edilir. Bakanlığın kararına karşı red kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 30 gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazın reddine karar verildiği durumlarda ise ilgili idari yargı yoluna başvurabilir.
Çalışma İzni Reddi Dava Dilekçesi Örneği
ÇALIŞMA İZNİNİN REDDİ
Çalışma izni reddi ve redde itiraz konusunu incelemeden önce başvuru süreci için çalışma izni başvuruları Çalışma Bakanlığı’na yapıldıktan sonra sonuç aşamasında 3 farklı durum söz konusu olmaktadır. Dosyanın onaylanması, dosyanın ret edilmesi ve dosyanın iade edilmesidir. Çalışma izni başvuru dosyası çok özel durumlarda iade edilebilmektedir. Usule uygunsuzluk, harcın ödenmemesi, eksik evrakın istenen zamanda tamamlanmaması vb. durumlarda başvuru işlemden kaldırılarak iade edilmektedir. Bunun dışında ise sebep gösterilerek başvuru dosyanız ret edilebilir.
Çalışma izin ret sebepleri kanunlarda açıkça ortaya konmuştur;
- Başvuru yapılan dönem göz önünde bulundurularak çalışma izni alınmış olunan sektörde o dönemde çalkantılar olması; istihdam yapılacak sektörün ekonomik koşullarının uygun olmaması
- Çalışma izni başvurusu yapılacak kategorideki işin bir Türk tarafından yapılabiliyor ve bu istihdamın 4 hafta içerisinde yapılabiliyor olması
- Başvuru yapılan yabancının o esnada geçerli bir ikamet izninin olmaması
- Daha önce aynı iş pozisyonu ve şirket üzerinden ret sonucu alan kişinin üzerinden geçen süre 1 yıl olmadan yeniden başvuru yapması
- Çalışma izni başvurusu yapacak yabancının milli güvenliğimi, kamu düzenimizi olumsuz etkilemesi; kamu yararı ve sağlık söz konularında yararımızın ön görülmediği durumlar
Yukarıda bahsi geçen maddelerden biri dahi ihlal edilmiş olursa başvuru sonucu ret olarak gelecektir. Maddelerden esnetilebilecek olan sadece bahsi geçen iş kolunda çalışabilecek Türk personel olmaması ile oluşabilmektedir. Bu İŞKUR üzerinden ayrıntılı incelemeler ve raporlamalarla irdelenmekte olup sonuca bağlı olarak esneklik değerlendirilmektedir. Koşullar esnetilebilse dahi ikamet izni olmayan kişiler için sonuç yine çalışma izni başvurusu ret olarak sonuçlanmaktadır.
Çalışma izni reddi yanıtı Çalışma Bakanlığı tarafından verilmekte olup yukarıda bahsi geçen somut nedenler haricinde kendi inisiyatif ve yetkisi kapsamında ülke çıkarları göz önünde bulundurularak ret yanıtı da verilebilmektedir. Başvurular bakanlık tarafından hem yasalar göz önünde bulundurularak hem de ülkenin kar-zarar durumları göz edilerek sonuçlandırılmaktadır.
Bunun yanı sıra hali hazırda devam eden çalışma izninin usulsüz şartlarda alındığı ya da belirtilen şartlar dışında; ihlal edilerek kullanıldığı tespit edilirse yürürlükte olan çalışma izni ret edilecek yanı sıra uzatma başvuruları da çalışma izni başvurusu reddi olarak sonuçlanacaktır. Yaptığı iş kolunda meslekten men cezası olan ya da akademik anlamda yeterli olmayan kişiler de ret cevabı alacaktır.
Çalışma izninin reddi ne zaman kayda geçer?
Çalışma izninin reddi ve redde itiraz başvurusu ret cevabının kişiye tebliğ edildiği tarih itibari ile geçerli sayılacak olup bu tarih itibari ile hükümsüzdür. Çalışma Bakanlığı çalışma izni başvuruları olumlu sonuçlanmış olsa dahi başvuruda sahte evrak verilmesi, yalan beyanda bulunulmuş ya da yanıltıcı bilgi verilmiş olması, yetkili makamları yanıltıcı yönlendirmede bulunulması sebepleri sonrasında tespit edilirse her zaman için geçerli çalışma izninin iptal edilmesi, geçerliğinin sona erdirilmesi hakkına sahiptirler. Bunun yanı sıra işveren tarafında da geçerli durumlar söz konusu ise ya da yapılan sözleşme kapsamında belirtilen şartları sağlamıyor ise işveren de çalışma izninin geçerliliğini bitirme hakkını saklı tutar.
Bu durumda izin sahibinin tebliği takiben 7 gün içerisinde kartın aslını Çalışma Bakanlığı’na iade etmesi gerekmektedir. Çalışma izin redde itiraz ve çalışma izinleri dilekçelerimizi yukarıdan inceleyebilirsiniz. İşyeri değişikliği söz konusu olduğunda çalışma izinleri arasında boşluk kalmaması gerektiğinden dolayı ikamet izninin önceki bir tarihte iptal olması ya da bahsi geçen yabancının ayrılış tarihinin şimdi alınacak izin tarihinden daha önce olması halinde izin kabul görmeyecektir.
Çalışma izni geçerlilik süresinin sonlanmasından sonra uzatılmaması,
Yabancı kişinin pasaport ya da muadili belgesinin geçerliliği sona ermesine rağmen uzatma yapılmaması,
Yabancının mücbir sebep dışında aralıksız olarak altı ayı aşkın süre ile yurt dışında bulunması sebeplerinde de çalışma izni geçerliliğini yitirecektir.
Çalışma izninin reddine itiraz ne zaman yapılmalıdır?
Çalışma izni başvurusu reddi, çalışma izni uzatma başvurusu ret kararları Çalışma Bakanlığı tarafından alındıktan sonra kişiye tebliğ edilir. Bakanlık tarafından verilen bu karar tebliği takiben 30 gün içerisinde itiraz edilebilme hakkı söz konusu olmaktadır. Karara itiraz başvurulması ve izlenmesi gereken zorunlu bir idari yoldur. Yapılan bu itiraz Çalışma Genel Müdürlüğü ve Yabancıların Çalışma İzni Dairesi tarafından oluşturulan yetkililer komisyonu tarafından incelenerek sonuca vardırılır. Yapılan itiraza da ret edilirse idari yollara başvurulabilir.
Çalışma izin reddi ile sonuçlanmış dosyalarda iptal davası açılmış iken yürütmenin durdurulması için başvuru yapılması da mümkündür. Eğer telafisi güç olan ya da telafisi imkansız zararlar doğması söz konusu ise ve uygulanan idari işlemlerin hukuki olarak aykırılığı söz konusu ise Danıştay ve İdari mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı alabilir. Göçmen Büro danışmanlık ofislerimiz olarak hem çalışma izni başvurularında hem de çalışma izin reddi, çalışma izni redde itiraz süreçlerinde sizlere destek vermekteyiz.
Biz Göçmen Büro olarak İstanbul’da 0212 706 79 67, Ankara’da 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursa’da 0224 322 06 46, İzmir’de 0232 335 15 78 numaralarından göç uzmanlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz. Bütün Türkiye başvuru süreçlerinizde sizlere hizmet verebilir deneyimli kadromuzla süreçlerinizi beraber yürütebiliriz. Bilgi için info@gocmenburo.com mail adresimiz üzerinden de çalışma izni reddi ve redde itiraz hakkında bizlerle iletişime geçebilirsiniz.