Değerli ziyaretçimiz, İkamet Tezkeresi Nedir? sayfamıza hoş geldiniz. Uluslararası Hukuk gereği, bir ülkeye hangi yabancıların gireceği ve kalması devletin egemenlik yetkisindedir. Vize muafiyet süresinden fazla olarak Türkiye’de kalmak isteyen yabancılar ikamet tezkeresi almak zorundadırlar. İkamet izin belgesi İl Göç İdaresi tarafından düzenlenmiş olup, yabancının kimlik bilgilerinin ve geçerlilik süresinin yer aldığı kart şeklindedir.
Türkiye’de en az 6 ay oturma izni ile ikamet eden yabancılara Yabancı Uyruklu Türkiye Cumhuriyeti Numarası verilmektedir. Bu numara ikamet kartının ön sayfasında yer alır. Aşağıdaki linke tıklayarak ikamet tezkeresi sorgulama ve yabancı kimlik numaranızı öğrenebilirsiniz.
https://tckimlik.nvi.gov.tr/Modul/YabanciKimlikNoSorgula
İkamet izni başvuruları her ilde kurulmuş olan İl Göç İdaresi’ne yapılmaktadır. İlk başta, Göç İdaresi’nden randevu alınmalı, sonra evraklar hazırlanarak randevu günü eksiksiz olarak Göç İdaresi memuruna teslim edilmelidir. İkamet izni başvurusunun vize muafiyet süresi geçirilmeden yapılması gerekmektedir. Vize muafiyet süresi içinde randevu alınması yeterli olup, randevu gününün de vize muafiyet süresinde olmasına gerek yoktur. Vize muafiyet süreleri yabancının uyruğunda bulunduğu ülkeye göre değişiklik arz etmektedir. Bu süre 30 gün ile 90 gün arasında değişmektedir. Vize muafiyet süresini ihlal eden yabancıların Türkiye dışında çıkmadan ikamet izni başvurusunda
bulunması mümkün değildir.
Oturma İzni İkamet Tezkeresi Farklı Mı?
Göç İdaresinin kurulması ile ikamet kartı olarak düzenlenen ikamet izin belgesi, eskiden ikamet tezkeresi olarak düzenlenmekte idi. İkamet izni, oturma izni, oturma tezkeresi, ikamet tezkeresi hepsi eşanlamlı olup yabancılara Türkiye’de yasal olarak ikamet hakkı veren ikamet izin belgesini ifade etmektedir.
İkamet Tezkeresi Dilekçe Örneği
İkamet tezkeresi başvuruları Göç İdaresi’ne web üzerinden online olarak yapılmakta olup, randevu sistemi ile çalışılmaktadır.
Randevu işlemlerinizi Göçmen Büro danışmanları aracılığıyla yaptırabilirsiniz. Bizimle mail veya +902129700288 No’lu telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
İkamet izni randevu başvurusu Göç İdaresi tarafından düzenlenen form doldurularak yapılmaktadır. Başvuru zamanı doldurmanız gereken herhangi bir ikamet tezkeresi dilekçe örneği bulunmamaktadır.
İkamet Tezkeresi Başvuru Formu
Öncelikle, ikamet tezkeresi başvuru formu tek çeşit olmayıp, ikamet izin türüne göre farklılık göstermektedir. Başvuru formunuz sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda danışmanlarımız tarafından eksiksiz doldurulmaktadır. Dikkat edilmesi gerek bir diğer husus, verilen bilgilerin gerçeğe aykırı olmamasıdır.
Hangi Başvuru Türünü Seçeceğim?
Öncelikle, belirtmemiz gerekir ki, yabancıya oturma izni hakkı veren ikamet tezkeresinin farklı türleri vardır. Yabancı uyruklunun bu ikamet türlerinden hangisine başvuracağı Türkiye’de oturma sebebine göre değişmektedir.
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 30. Maddesi’ne istinaden 6 çeşit ikamet türü düzenlenmiştir. Bunlar,
- Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa Dönem İkamet İzni Kimlere Verilir?
- Türkiye’ye bilimsel amaçlarla gelen yabancılar;
- Türkiye’de gayrimenkulü bulunan yabancılar;
- Türkiye’de ticari iş kuracak olan yabancılar;
- Türkiye’ye hizmet içi eğitim kapsamında gelen yabancılar;
- Türkiye’nin taraf olduğu eğitim değişim programları (Erasmus, Farabi) kapsamında ülkemize gelen yabancılar;
- Türkiye’ye turizm amaçlı gelen yabancılar;
- Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen yabancılar;
- İdari veya Adli makamların kararlarına bağlı olarak Türkiye’de ikamet etmesi gereken yabancı uyruklular;
- Aile ikamet izni kapsamında Türkiye’de ikamet edip daha sonra şartlarını kaybederek kısa dönem ikamet iznine geçen yabancılar;
- Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli Türkçe kurslarına kayıtlı olan yabancılar;
- Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staja katılacak olan yabancılar;
- Türkiye’de yükseköğretimini tamamladıktan sonra 6 ay içinde müracaat eden yabancılar;
- Ülke ekonomisine katkı sağlanması açısından Türkiye’de çalışmayan ama Bakanlar Kurulunca öngörülen miktarda yatırım yapacak yabancılar ve ailesi;
- KKTC vatandaşı olan yabancı uyruklular.
-
Aile İkamet İzni
Aile İkamet İzni Kimlere Verilir?
Türk vatandaşları, ikamet izni sahibi yabancılar ile ikinci koruma statüsünde olan yabancılar ile mültecilerin
- Yabancı eşine;
- Ergin olmayan yabancı çocuklarına;
- Kendisinin veya eşinin yabancı uyruklu bağımlı olan çocuğuna.
-
Öğrenci İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni Kimlere Verilir?
- Öğrenim amaçlı Türkiye’ye gelen yabancılara verilmektedir.
-
Uzun Dönem İkamet İzni
Uzun Dönem İkamet İzni Kimlere Verilir?
- Kesintisiz olarak en az 8 yıl Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaktadır. Öğrenci olarak oturulan sürelerin tamamı değil, yarısı sayılmaktadır.
-
İnsani İkamet İzni
İnsani İkamet İzni Kimlere Verilir?
Olağanüstü durumlarda, kişinin Türkiye’den ayrılması mümkün ve makul görülmediği hallerde Bakanlığın onayı alınarak en fazla 1 yıllık sürelerle verilmektedir.
-
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni Kimlere Verilir?
Adından da belli olduğu üzere, insan ticareti mağdurlarına ve mağdur olacağı yönünde kuvvetli şüphe duyulanlara verilmektedir.
Rus vatandasi olan kiz arkadasim Nisan ayinda Turkiye’ye gelecek. Ama onun vizesiz kalis suresinden daha uzun kalmasini istiyoruz. Benimle birlikte annemin evimde kalacak. Onu misafir ya da orada ikamet ediyormus gibi gostermek istiyoruz.
Sirketiniz ikamet izni/oturma izni alma konusunda servis sagliyor mu?
Gordugum bir kac sey ise bu konu ile alakali, aylik 500$ ya da 1 yillik basvuru icin 6,000$ bir gelirin olmasi. Kiz arkadasimin boyle bir geliri yok. Bunu benim araciligim ya da annem uzerinden gostermek mumkun mu? Ev de annemin uzerine oldugu icin, notere kendisi gidecek adresine almak icin.
Son sorum da, eger oturma izni alinirsa, kendisi daha sonra bir yerde calismak isterse, sirketi onun adina o hala Turkiye’deyken calisma vizesine Turkiye’den basvurabilir mi? Kendisinin Rusya’da ki konsolosluga gitmeden.
Su anda yurtdisindayiz. Ama haftaya Turkiye’de olacagiz. Ve islemler sorunsuz ve puruzsuz isliyor ise gelir gelmez bu islemlere baslamak istiyoruz.
Ama ilk once bu mumkun mu ya da degil mi veya kolay mi diye ogrenmek istedim. Yardimci olursaniz seviniriz.
Tesekkurler ve iyi calismalar,
Merhabalar,
Kız arkadaşınız annenizin taahhüt vermesi sonucu gelir belgesi istenmez zaten gelir belgesini ikinci oturum uzatmada isterler ilkinde değil. Rahatlıkla bir yıllık oturum alabiliriz.
Oturma izni aldıktan sonra çalışma izni yapılabilir.
Rusya’nın 60 günlük vize muafiyeti var zaten, geldiğinde bize ulaşırsanız oturma izni için dosyasını hazırlayabiliriz. Oturma izni için 200 dolar dosya masrafınız olacak bunun içinde özel sağlık sigortası da var.
Görüşmek üzere
Çiğdem Barak
Te: 0212 970 0288
merhaba
ugandadan ticari vize ile gelmiş bir arkadaşımız var. bu arakadaşımız için hangi tür ikamet izni için başvuru yapabiliriz. ticari ikamet izni başvurusunda, buradan irtibat kurulacak şirket için herhangi bir şart aranıyor mu? ayrıca kendisi için ikamet edeceği yer konusunda taahhütname vermemiz yeterli olur mu?
Merhaba Melih bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Ticari vize ile ikamet izni konusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Öncelikle Türkiye’ye vize ile gelen kişiler, Türkiye’de yapılacak olan ikamet izni başvurularını giriş vizeleriyle uyumlu olarak yapmalıdırlar. Örneğin ticari vize ile Türkiye’ye giriş yapmış bir yabancının vize süresi bitmeden turistik ikamete başvurması uygun değildir. Böyle bir durum, yetkililerde kişinin ilk amacının gerçek olmadığı yönünde bir kuşku uyandırır, ayrıca kanuna da uygun değildir.
Eğer verilen ticari vize, Türkiye’deki ticari görüşmeler ve planlar için yeterli değile, ticari amaçlı ikamet iznine başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruda şirketin yabancı kişi adına sunması gerekecek birkaç evrak bulunmaktadır. Bunlar:
-Kişinin kalış amacını ve şirketle olan alakasını belirten şirket yazısı
-Şirket evrakları (Faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve vergi levhası)
Kişinin ikamet edeceği yer konusuna geldiğimizde de, şirket bu konuda direkt olarak taahhüt veremez ancak dolaylı yoldan yardımcı olabilir. Örneğin yabancı kişinin Türkiye’de kaldığı otelin ücretleri şirket tarafından ödenmiştir ve kişi otelden alacağı yazıyla adresini belgelemiş olur.
Bunun dışındaki adres belgesi seçenekleri kira kontratı sunmak ve kişi eğer birisinin yanında kalıyorsa o kişinin yabancıya noterde taahhüt vermesidir. İşleminizi başlatmak istediğinizde durumunuza uygun olarak adres belgenizi nasıl hazırlamanız gerektiğini uzmanlarımız size aktaracaktır.
Göçmen Büro olarak Türkiye’ye giriş yasağı, deport işlemleri, Türk vatandaşlığı başvurusu, Türkiye vizesi, Türkiye ikamet izni, çalışma izni, Yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze nakil işlemleri, yabancı sağlık sigortası işlemleri, yabancı araç plaka işlemleri ve benzeri birçok konuda uzman danışmanlarımız ile hazırlık, dosya hazırlama ve başvuru süreci takibi hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bir şekilde, durumunuza uygun bilgi almak ve başvurunuzu başlatmak için bize iletişim bilgilerimizden veya 0212 706 84 17 no’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Turkiyede bir yillik kiyamet izni olanlar bu sure içersinde ulkesine gidip vizesiz gelebilirmicok gidiş gelis yapabilirmi
Merhabalar,
Evet giriş çıkış yapabilir.
Merhaba,
Yabancı bir arkadaşımızın çalışma/oturma izni süresi 1 ay önce doldu. İşe girişini yapmak istiyoruz fakat süresi dolduğu için yapamadık. Nasıl bir yol önerirsiniz, ne yapmamız gerekiyor? Veya bununla ilgili bir hizmetiniz var mıdır?
Merhabalar,
Çalışma izni başvurusunun yurt içinden başvuru yapılabilmesi için geçerli bir çalışma/oturum izni bulunması gerekmektedir. Şu durumda yurt içinden yapılacak başvuruların olumsuz olarak sonuçlanma ihtimali yüksektir.