Yatırımcıların İstisnai Yoldan Türk Vatandaşlığını Kazanımı
İstihdam Koşulu ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı sayfamıza hoş geldiniz. İstisnai yoldan vatandaşlık kazanma konusu idarenin geniş takdir yetkisinin bulunduğu bir alandır. Bu yol ile genel olarak tüm ülkelerde ortak takdir, ülkeye hizmeti geçen veya geçeceği düşünülen kişilerin vatandaşlığa kabul edilmesi olup bu durum geniş bir yelpazeyi oluşturmaktadır. Ayrıca daha dar manada belli başlı kişi gruplarının da istisnai yoldan vatandaşlık kazanma yolunun açıldığı da görülmektedir. Yatırımcıların Türk vatandaşlığı kazanabilmesi de işte bu noktada görülmektedir. Buna göre, Türk Vatandaşlığı Kanununda yapılan son değişikliklerle birlikte ülkeye yapacağı yatırım değeri belli bir oranın üzerinde olan kişilerin vatandaşlık kazanabilmesi yolu açılmış ve bazı kolaylıklar sağlanmıştır.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31 uyarınca “Kısa dönem ikamet izni” başlığı altında Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğunun kısa dönem ikamet izni alabileceği hüküm altına alınmıştır. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu da kısa dönem ikamet izni alabilen bu yatırımcıların istisnai yoldan vatandaşlık da kazanabileceğini 12. Maddesi ile hüküm altına almıştır.
Bu yazıda, istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanma yollarından biri olan istihdam koşulu ile Türkiye vatandaşlığı kazanımı konusu irdelenecektir.
İstisnai Yoldan Türk Vatandaşlığı Kazanımında Kanuni Sınırlar
İstisnai yoldan Türk Vatandaşlığı Kazanımında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak, gayrimenkul edinimi ile Türk Vatandaşlığına müracaatta 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. maddesi uyarınca. Türkiye 183 ülkenin vatandaşlarına karşılıklılık şartı aranmaksızın taşınmaz alma imkânı sağlamıştır. Bu durumun istisnası da 1062 sayılı Mukabele-i Bilmisil Kanunu uyarınca Türkiye’de bulunan taşınmaz mallarına hazinece el konulan Suriye vatandaşlarının gayrimenkul edinim yolu ile Türk Vatandaşlığına müracaat edememesidir.
İstihdam Yoluyla Türk Vatandaşlığına Başvuruların Vekil ile Yapılması Durumu
Uygunluk belgesi alınması, kısa dönem ikamet izni başvurusu, ikamet izin kartının teslim alınması ve vatandaşlık başvurusu için gerekli bilgi ve belgelerin sunulması yabancının ülkeye girişine ihtiyaç olmaksızın özel vekâletname ile bu hususun vekâletnamede açıkça yazılmış olması durumunda uzaktan sonuçlandırılabilmektedir. Özetle, istihdam koşulu ile Türkiye vatandaşlığı kazanımı sürecinde özel vekil (avukat) tayin edilmesi mümkündür.
İstihdam Koşuluyla Türk Vatandaşlığı Kazanabilecek Kişiler
4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca (Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu) ikamet izni alan yabancılar ile turkuaz kart sahiplerinin istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanabilmesi mümkündür.
İstihdam Yolu ile Türk Vatandaşlığının Kazanılması
Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 20/2-c bendine göre: “En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca (eski adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca) tespit edilen” kişilerin istisnai yoldan Türk vatandaşlığını kazanması mümkün olmaktadır. Bu maddeden, Türk vatandaşı olmayan bir kişinin Türk topraklarında açmış olduğu işletme ile bu ülke topraklarında yaşayan en az 50 kişiye iş imkanı sağlaması durumu anlaşılmalıdır. Bu şekilde ülkeye katkı sağlamış ve sağlamaya devam edeceği düşünülen bir yatırımcı kategorisinde yer alacak istihdam sağlayıcıların Türk vatandaşlığını kazanması yolu açılmaktadır.
İstihdam Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanımında Başvuru ve Değerlendirme Süreci
En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu gerekçesiyle uygunluk belgesi talebinde bulunan yabancı gerçek kişiler aşağıda yer alan belgeler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (eski adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına) yazılı başvuruda bulunur. Başvurular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilir. Herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular yedi işgünü içerisinde sonuçlandırılır. Eksik bilgi ve belge ile yapılan başvurularda eksikliğin tamamlanması için başvuru sahibine otuz günlük süre verilir. Bu süre içerisinde eksikliği giderilmeyen başvurular reddedilir. Yapılan değerlendirme neticesinde gerekli koşulları karşıladığı tespit edilen yabancılara ilişkin başvuru sonuçları İçişleri Bakanlığına ve başvuru sahibine bildirilir.
İstihdam Koşulu ile Türk Vatandaşlığı Kazanımında Başvuru Makamı ve Usul
- Bakanlığın yazılı talimatı üzerine Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanması teklif edilen yabancı hakkında yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valilik, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından başvuru belgelerinden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir.
- Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.
- Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılır.
- Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
- Yabancı makamlarca verilmiş olan resmi belgelerin tasdik işlemleri Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre yapılır.
- Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir.
- Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir.
Adı geçen belgelerin tamamlanması sonucu dosyalar karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilmektedir. İstihdam yolu ile vatandaşlık kazanma yolunu seçen kişilerin müracaatları değerlendirilip dosya düzenlendikten sonra Cumhurbaşkanlığı kararı ile süreç olumlu veya olumsuz şekilde sonuçlanacaktır. Yabancı gerçek kişinin sahibi veya ortağı olduğu şirket veya şirketlerdeki sermaye payı ve hisse oranının yeterli düzeyde olup olmadığı Bakanlıkça değerlendirilir. Başvuruların incelenmesinde, şirketin istihdam ettiği tam zamanlı olarak çalışan Türk vatandaşlarının son altı aylık dönemdeki süreklilik durumu dikkate alınacaktır. Sahte ve içeriği itibarıyla yanıltıcı bilgi veya belge ile başvuruda bulunduğu Bakanlık tarafından sonradan tespit edilen başvuru sahipleriyle ilgili olarak durum gerekli işlemlerin yapılmasını teminen İçişleri Bakanlığına bildirilir.
İstihdam Yolu ile Türk Vatandaşlığı Kazanmak için Gerekli Belgeler
- İsteği belirten form dilekçe
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge
- Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi
- Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge. Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge
- Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği
- Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge. Belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39. Uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz
İstihdam Koşulu ile Türk Vatandaşlığı Kazanımı başvurunuzu başlatmak için lütfen bizimle iletişim bilgilerimizden iletişime geçiniz.
Av. Mikail Enes ÇUBAN, LL.M.
Vatanlaşlk alma
Merhabalar,
Sorunuzu daha detaylı olarak sorabilirseniz size yardımcı olabiliriz 🙂