Ülkemize eğitim maksadıyla gelmiş, vize veya muafiyet süresi yeterli olmayan öğrencilerin kalış amaçlarına uygun olarak öğrenci ikamet izni ya da diğer bilinen ismiyle öğrenci oturma izni alma zorunlulukları bulunmaktadır.
Öğrenci ikamet izninden muaf olanlar dışında Türkiye’de, vizesinin veya vize muafiyetinin belirlediği süreden ya da 90 günden fazla süreyle kalacak olan yabancıların oturma izni almaları gerekmektedir.
KİMLERE ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ VERİLİR?
Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora seviyesinde bir eğiti alacak olan yabancılara öğrenci ikamet izni verilir.
Bakımı ve tüm masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından karşılanacak ilk ve orta dereceli bir eğitim kurumunda eğitim alacak olan yabancılara, anne – babalarının ya da yasal temsilcilerinin muvafakatiyle eğitimleri süresince 1’er yıllık sürelerle izin verilebilir ve uzatılabilir.
Bir kişinin öğrenci oturma izni sahibi olması, öğrencinin anne ve babasına ya da diğer yakınlarına, oturma izni alma konusunda herhangi bir hak sağlamaz.
Eğitim süresi bir yıldan kısa ise öğrenci oturma izni süresi eğitim süresini aşamaz.
Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelerek ülkemizde eğitim alacak olan yabancılara, eğitimleri süresince öğrenci ikamet izni verilebilir.
ÖĞRENCİ OTURMA İZNİNİN ŞARTLARI NELERDİR?
- Öğrencilikle ilgili istenen bilgi ve belgeleri ibraz etmek,
- Ülkemize girişine izin verilmeyecek yabancılardan olmamak,
- Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini ibraz etmek.
ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNUN REDDEDİLMESİ, İPTAL EDİLMESİ YA DA UZATILMAMASI
Aşağıdaki durumlarda oturma izni başvurusu kabul edilmez, verilmişse iptal edilir, süresi uzatılmaz.
- Bu izin için aranan şartların yerine getirilmemesi ya da ortadan kalkması halinde,
- Öğrenimin sürdürülemeyeceğine dair bazı kanıtların ortaya çıkması halinde,
- Öğrenci ikamet izninin, veriliş amacı dışında kullanıldığına dair kanıtların tespit edilmesi halinde,
- Hakkında geçerli sınır dışı edilme kararı ya da Türkiye’ye giriş yasağı bulunması halinde. öğrenci ikamet izni başvurusu kabul edilmez, verilmişse iptal edilir, süresi uzatılmaz.
Öğrenci İkamet İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Öğrenci İkamet izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belge
- Biyometrik fotoğraf (güncel, beyaz fonda çekilmiş)
- Öğrenci belgesi
- Geçim belgesi
- Sağlık sigortası (Firmamız tarafından destek verilmektedir)
- Adres belgesi
- 18 yaşından küçüklerle ilgili belgeler:
Anne veya babadan birisinin oturma izni müracaatı esnasında olmaması halinde;
- müracaatta olmayanın muvafakat belgesi,
- Anne veya babadan birisinin ölmüş olması halinde ölen eşe ait ölüm belgesi
- Anne ve babası boşanmış iseler çocuğun velayet belgesi
- Çocuğun anne ve babasının evli ise evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belgenin onaylı fotokopileri
Öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilmek için yabancı vatandaşın burada Yüksek Öğretim Kurumuna ya da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurumda örgün öğretim kaydının bulunması gerekmektedir. Bu kayıt beyan edilerek ikamet izni başvurusu yapılacaktır.
Türkiye’de eğitim alabilmenin şartları nelerdir?
Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerin ilk yapması gereken eğer bir devlet okulunda okuyacaklarsa Yabancı Öğrenci Sınavı’na giriş yapmak olacaktır. Bu sınav senede bir kez açılmakta olup her okulun sınavı için bireysel olarak kayıt yapmak gerekmektedir. Bu sınav ile birlikte gerek dil gerekse fen ve sosyal bilimlerdeki yeterlilikleriniz test edilerek başvuru yapmak istediğiniz bölüm için değerlendirme kriteri olarak kullanılmaktadır. Başvuru yapacağınız bölümün kriterleri kendi özelinde olup öğrencinin sadece Yabancı Öğrenci Sınav puanı ile değerlendirme yapmak mümkün değildir.
İster ön lisans, yüksek lisans, doktora gibi yüksek dereceli programlara isterse de ilkokul, ortaokul, lise gibi daha erken guruplara kayıt olsun her ikisinde de önceki eğitimlerin beyanı istenmektedir. Okunan okullardan transcript alınarak daha önce gördüğü eğitimler, bu eğitimlerdeki başarı seviyesi ve içeriğin belgelenmesi istenmektedir. Bu belgeleme işlemi yabancı bir dilde olduğundan Türkiye’deki okullara sunulmadan önce noter onaylı yeminli tercüme işlemi yapılmış olmalıdır. Bu belgeler ve var ise önceli diplomalar da sunularak denklik değerlendirilmesi için başvuru yapılmalıdır.
Yabancı öğrenci başvurularında denklik nedir?
Burada denklik olarak kastedilen şey eğitimsel içerikler farklı olabildiğinden ötürü önceki eğitimlerin sayılabilmesi adına buradaki eğitimde alınan dersler ve içerikler irdelenerek mezuniyetin sayılıp sayılamayacağının irdelenmesidir. Burada içeriğe bağlı olarak denklik verilebilir ya da denk sayılabilmesi adına kişi ek derslerle desteklenerek mezun ve denk duruma getirilebilir. Bu başvuru yapılan bölümün ve önceki eğitimlerin içeriklerine bağlı olarak belirlenmektedir. Türkiye’de bir devlet kurumunda eğitim görmek için Yabancı Öğrenci Sınavı şartı aranmakla birlikte özel okullarda bu şart aranmamaktadır. Denklik durumu ise her iki koşulda da zorunlu kılınmaktadır.
18 yaş altındaki yabancı öğrenciler Türkiye’de tek başına eğitim alabilir mi?
Türkiye’de eğitim görmek isteyen ön lisanstan daha küçük; ilkokul, ortaokul, lise çağındaki çocuklar için başvuruda denklik sunulması yeterli olmaktadır. Bu çocukların okul kayıtlarının burada yapılabilmesi için yasal olarak velilerinin burada olması, bir veli burada ise ya da bir akraba yasal veli olarak belgelenerek çocuk burada eğitim için kayıt olacaksa eğer o halde muvafakatname ile bunun belgelendirilmesi gerekmektedir.
Okula kayıt yaptırmak için Türkiye’ye gelirken vize almalı mıyım?
Başvuru yapmak isteyen yabancı öğrenci ülkesi ile Türkiye arasındaki vize koşulları doğrultusunda vize muafiyetli, basılı vizeli ya da e-vizeli olarak ülkeye giriş yaptıktan sonra kendisine tanınan süre içerisinde sınava girecekse o süreci tamamlayıp ardından okul kaydını yaptırabilir. Sonraki süreçte ise okul kaydı ile birlikte Türkiye’de eğitim göreceği için burada yaşaması gerektiğini beyan ederek öğrenci ikamet izni başvuru yapılacaktır. Öğrenci ikamet izni kişinin eğitim aldığı sürede ülkede kalmasına hak tanıyan oturum türüdür. Öğrenci oturum izni başvuru için ilk şart Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına ya da Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı bir eğitim kurumunda kayıt yaptırmış olmasıdır.
Öğrenci ikamet izni süresi eğitim süresince mi verilir?
Öğrenci ikamet izni hakkı öğrencinin eğitim süresine bağlı olarak değişmektedir. Genel içeriğe bağlı olarak her yıl yenilenmekte olup eğer eğitim süresi 1 yıldan az ise de o süre kadar izin hakkı tanınmaktadır. Öğrenciler çoğunlukla ikamet izni sürelerini takip etmekte zorlanmakta olup hassas bir konu olarak doğru takip edilmediğinde okul kaydının iptaline kadar süreci zorlayabilmektedir. Bu nedenle takibinin doğru yapılması; tarihlerin doğru irdelenmesi ve tarihlerin kaçırılmadan uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Eğitim hayatı sonlanana kadar uzatma başvuruları ikamet yenilenerek yasal kalış hakkı elde edilmektedir.
Öğrenci izni ile Türkiye’de çalışabilir miyim?
Öğrenci ikamet izni kişiler sadece öğrenci olarak Türkiye’de yasal olarak kalış tanımakta olup çalışma hakkı vermemektedir. Öğrenciler ikametleri süresince ülkelerine giriş çıkış yapabilmekte olup burada okul devam zorunluluğu esas alınmaktadır.
Öğrenci ikamet iznim varken devamsızlık yaparsam sorun olur mu?
Öğrenci olarak ülkede kalacağını beyan ederek öğrenci ikamet izni alan kişiler okul devam zorunluğunu yerine getirmez iseler öğrenci oturum izinleri iptal edilebilmektedir. Her okulun yönetmeliği kapsamında devam zorunlulukları farklı olmakta olup, bu kurallara riayet edilmezse kişinin ülkedeki öğrenciliği kabul edilmemektedir. Bununla birlikte ikamet izni de iptal edilecektir.
Biz Göçmen Büro olarak okul Yabancı Öğrenci Sınavı kaydı, okul başvurusu, yabancı öğrenci oturum izni başvurusu, öğrenci oturum izni uzatma süreçlerinin tamamında baştan sona danışmanlık verebilmekteyiz. Siz henüz Türkiye’ye gelmemiş iken başvuru ve süreç hakkında yol haritası çıkaracak sonra da danışmanlık sürecimize başlayabilmekteyiz.
Öğrenci ikamet izni başta olmak üzere danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmak ve size özel çözümler üretebilmemiz için. BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu üzerinden göç danışmanlarımızla iletişime geçebiliriz. Dilerseniz de iletisim@gocmenburo.com adresinden yazılı olarak bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhabalar; Suriye vatandaşlarına öğrenci ikamet izni nasıl alınıyor? Ben 16 yaşında bir Suriye vatandaşıyım. Şu an annem ile birlikte Lübnan’da yaşamaktayım. Abim ise Türkiye’de bir şirkette çalışma izni ile çalışmakta. Kendisinin bana gönderdiği davetle Türkiye için vize başvurusu yaptım fakat ret cevabı aldım. Ben Türkiye’de lise eğitimi almak istiyorum. Bu durumda bana nasıl bir çözüm yolu önerebilirsiniz. Annem de benimle birlikte Türkiye’ye gelip kayıt işlemlerini yaptırmak istiyor. İzlemem gereken yol hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. İlginiz için çok teşekkürler.
Merhabalar; Suriye vatandaşlarının Türkiye’de olan yoğunluğundan ötürü şu an için turistik amaçlı ülke girişleri oldukça kısıtlanmış durumda olup çok yüksek ihtimalle olumsuz dönüşle karşılaşmaktayız. Suriye vatandaşları için öğrenci ikamet izni öncelikle yabancı öğrencilerin Türkiye’de eğitim alabilmesi amacıyla girmek zorunda oldukları Yabancı Öğrenci Sınavı için kayıt oluşturmaları gerekmektedir. Turistik vize başvurusu içeriğinde bu sınav kaydını da beraberlerinde sunarak asıl geliş amaçlarını vurgulamaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra abinizin gönderdiği davet çok da geçerli olmamakla birlikte eğer bir akrabanız ya da tanıdığınız var ise bir Türk vatandaşından alınan davet çok daha etkili olacaktır.
Bu davet ve YÖS sınav kaydınız ile birlikte başvuru yapmanız sizin durumunuzda daha uygun olacaktır. Anneniz ise Lübnan vatandaşı olduğu için vize muafiyeti ile Türkiye gelebilmekte fakat siz burada kalacak olsanız dahi kendisinin vize muafiyet süresi dolduğunda ülkesine dönmesi gerekmektedir. Eğer burada kalacak ise turistik ikamet izni alarak yasal kalış hakkına sahip olabilmektedir. Sizin girmeniz gereken sınavın sonucuna bağlı olarak da okul başvurusu yapacak sonrasında ise okul kaydınız ile birlikte öğrenci ikamet izni başvurusu yapmamız gerekmektedir.
Öğrenci ikamet izni başvuruları sizin okul sürenize bağlı oturum izni süresi verilmekte olup süre bitiminde okulunuzun durumuna bağlı olarak uzatma başvurusu yapılmaktadır. İkametinizin devam edebilmesi ve iptal olmaması adına okuduğunuz okuldaki devam koşullarını da sağlamanı gerekmektedir. Biz Göçmen Büro olarak Türkiye vizesi başvurunuzdan Suriye vatandaşlarına öğrenci ikamet izni başvurularınıza ve sonraki uzatma işlemlerinize danışmanlık verebilmekteyiz.
Merhabalar; ben Türkiye’de yüksek lisans yapmak istiyorum. Ülkemde okuduğum bölüm işletme ve ben şu anda Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünde yüksek lisans başvurusu yaparak öğrenci ikamet izni almak istiyorum. Fakat şu anda nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Süreç hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Bir de siz bu konularda danışmanlık verebiliyor musunuz? Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Konu hakkında bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim.
Hülya hanım merhabalar; başvuru yapmak istediğiniz bir devlet üniversitesi olduğu için öncelikle Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmeniz gerekmektedir. Yabancı öğrenci sınavı kaydını online olarak yapabilmekte olup kayıt işleminden sonra Türkiye’ye gelerek sınava girebilirsiniz. Gelirken yanınızda getirmeniz gerekenler diplomalarınız ve önceki eğitimlerinizi gösterir transcriptleriniz olacaktır. Bunları noter onaylı yeminli Türkçe tercümeli olarak sunarak denklik başvurusu yapmanız gerekmektedir. Önceki eğitimlerinizin bu okul başvurusu için yeterli olup olmadığı irdelenecektir. Ona bağlı olarak da değerlendirmeye tabi tutulacak; Yabancı Öğrenci Sınavı puanınız da göz önüne alınarak hak edişiniz sorgulanacaktır.
Bölümde seçtiğiniz eğitim dili ile de ilgili bir yeterlilik belgesi sunmanız gerekmektedir. Eğer Türkçe seçti iseniz Tömer üzerinden sınava girerek Türkçenizin bu eğitimi alabilecek seviyede olduğunu sunmanız gerekmektedir. Kaydınızdan sonra ise bu kayıt belgesi ile öğrenci ikamet izni başvurunuzu yapmak mümkün hale gelecektir. İlk ikamet izinleri 1 yıl verilmekte olup sonraki yıllarda eğitim sürenize bağlı olarak uzatma başvuruları yapılmaktadır. Biz siz Türkiye’ye giriş yapmadan Yabancı Öğrenci Sınavı kaydı süreciyle başlamakta olup ikametinizi alana kadar danışmanlık verebilmekteyiz. Sonrasında uzatma başvurularınızda hatırlatma yapabilir süreci biz yürütebiliriz. Bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilir başvurunuz için destek alabilirsiniz.
Merhabalar; ben İran vatandaşıyım. 9 ay önce Türkiye’ye gelerek Yabancı Öğrenci Sınavı’na girdim ve sonrasında Marmara Üniversitesini kazandım. Benim üniversite eğitimim 4 yıllık fakat bana 1 yıl öğrenci ikameti verdiler. Şimdi ise ikametimin bitmesine 3 ay kaldı. Ben bu öğrenci ikamet izni uzatma işini nasıl yapacağım? Siz bu başvurularda yardımcı oluyor musunuz? Konu hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Arzuv hanım merhabalar; öğrenci ikamet izinleri şart bağla olarak verilen bir tür olduğu için eğitim hayatınızın durumu bunu çok etkilemektedir. Bu nedenle başvurularda ikamet izni birer yıl olarak verilmekte olup devamlılığı halinde yenileme uzatma yapılmaktadır. Öğrencilerin eğitim süreleri boyunca ikamet izni başvurusu yaparak eğitim bitene değin uzatma süreçleriyle ilerlemeleri gerekmektedir. Öğrenci ikamet izni sahibi olan kişiler okulun koyduğu devam zorunluluğu süresi dahilinde şartları sağlaması gerekmektedir. Devam zorunluluğu sınırı her okul özelinde farklı olup okuduğunuz okulun size koyduğu sınır şartına riayet etmeniz gerekmektedir. Eğer okul sizin hakkınızda devam zorunluluğunu ihlal ettiğinizi bildirirse öğrenci ikamet izninizi iptal etme hakkı ülkenin elindedir. Beyan ettiğiniz kalış amacınıza uymadığınız için öğrenci ikamet hakkınızı iptal ederek ülkenize dönmenizi talep edebilme hakkını saklı tutar. Bu nedenle öğrenci ikamet izinlerinde izninizin başlangıç-bitiş tarihleri, devam ihlali gibi konuların dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Biz Göçmen Büro olarak bütün başvuru süreçlerinizde sizlere profesyonel kadromuzla danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
İyi günler; internette araştırma yaparken sizin sitenizle karşılaştım. Aradığım her konuda detaylı olarak bilgiye ulaşabildim bunun için çok teşekkür ederim. Şimdi ben size sorunumu aktarmak isterim. Benim adım Zarin Hanger ve ben Pakistan uyrukluyum. 4 yıl önce eğitim için ülkenize geldim, öğrenci ikamet izni alarak 3 yıl kaldım. Okulumun süresi 2 yıldı. Bu süreç içerisinde öğrenci olarak ve yasal yollarla kaldım. Öğrenci ikamet iznim için kartımda süre devam ederken sürem dolmuş. Ve ben kaçak duruma düşmüşüm.
Benim bu durumdan haberim olmadığı için o süreçte yeni bir başvuru talebinde bulunamadım ve kaçak durumuna düştüm. Kaçak durumunda olduğum için giriş çıkış yapmam gerektiğini öğrendim. Ancak ben o sırada çıkış da yapamadım ve burada kalmayı sürdürdüm. Daha sonrasın da ülkeden çıkıp geri gelip ikamete başvurmaya karar verdim. Çıkış yaparken bana ödemem gereken para cezası belirlediler ama belirlenen meblağın ödemesini de yapamadım. Gelinen durumda Bana 5 yıl süre ile deport verdiler. Ben şimdi Türkiye’ye tekrar dönmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Alakanız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar; Zarin Hanger bey . Türkiye’de eğitim görecek olan kişiler için turistik ikamet izni başvuru hakkı tanınmaktadır. Kişiler tanınan hak kapsamında ülkemizde öğrenciliklerini belgeleyerek kendilerine tanınan öğrencilik süresince yasal yollarla ikamet edebilmektedirler. Bu bağlamda ikamet iznine sahip olan kişiler bu sürüde ülkemizde kalabilmektedirler. Bunun yanı sıra burada ince bir detay bulunmaktadır. Kişinin ülkemizde öğrenci ikamet izninin bitiş tarihi değil öğrenciliğin bitiş süresi baz alınmaktadır. Öğrenciler için okul başarı durumları önemli değildir. Hatta bazı durumlarda devam şartı sağlanmasa da, ikamet iznini iptal etme hakkını saklı tutulmaktadır.
Bu tanınan hak kapsamında ki kişi zorunlu olan, öğrenciye tanınan ikamet izni sürecinde eğitim gördüğü okulun devam şartını sağlaması gerekmektedir. Sizin durumunuzda da ilk belirlediğimiz konu olan öğrenci ikamet izni sona eriş ve mezun olma tarihleri mevzu bahis olduğu için buradaki önemli kriter mezun olma tarihidir. Bu detay sizin gibi birçok kişi için problem oluşturmaktır. Sizin durumunuza olan ve bu konuda sıkıntı çeken birçok yabancı kişi bulunmaktadır. Bu durumdaki önemli detay öğrenciliğinizin sona erdiği ve mezun olduktan sora öğrencilikten turistik ikamet izni geçiş hakkınız bulunmaktadır.
Bu size sunulan hak kapsamında da siz artık turistik ikamet hakkınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şayet geçilen bu turistik ikamet izni süresi çerisinde mezun olduktan 6 ayı kapsayan süre içerisinde çalışma izni ya da aile ikamet iznine hak kazanıp geçiş yaparsanız bu gelinen durumda eğitim gördüğünüz zaman yani (ikamet izni süreniz )vatandaşlık başvurusu için sayılabilmektedir. Ancak şu an aldığınız deport söz konusu olduğundan dolayı buraya gelmeniz oldukça zor olmaktadır. Aldığınız deportu devre dışı bırakmak için iki farklı alternatif bulunmaktadır. Bunlardan biri evlilik ikincisi ise çalışma izni yolu ile sağlanabilir. Çalışma izni için sizin anlaşma sağladığınız, Türkiye’de çalışacağınız şirket üzerinden yurt dışı çalışma izni başvurusunun yapılması gerekmektedir. Çalışma izni için Türkiye’de çalışacağınız şirketin belirlenen şartlara sahip olması gerekmektedir. Burada söz konusu olan şartlar bir yabancı uyruklu çalışana karşılık en az 5 Türk vatandaşın şirkette çalışıyor olması ya da 100.000TL ödenmiş sermayenin bulunması gerekmektedir.
Başvuru için sizin adınıza ülkenizdeki Türk dış temsilcilik kanalıyla işlemin başlatılması gerekmektedir. Bu dış temsilcilik işleminden sonra da randevuya şahsen katılım yapmanız gerekecek ve şayet uygun bulunursa başvurunun ilerleye bilmesi için bir referans kodu paylaşılacaktır. Bu belirlenen referans kodu ile birlikte Türkiye deki yetkili merciler üzerinden çalışma izni başvurusu yapılması gerekmektedir.
Bu koşullar yerine getirildikten sonra da diğer önemli kriter başvuru yapılacak işin kapsamı ve pozisyonu için belirlenen maaş meblağlarıdır. Her pozisyon için belirlenen maaş ortalaması farklılık göstermekte olup süreli iş sözleşmesinde ve başvuru formunda bu meblağların aynı şekilde örtüşmesi gerekmektedir. Bunun devamında ise online olarak başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Doldurulan bu form ve sonrasın da ise bu beyan edilen bilgilerin teyidini doğrular nitelikteki onaylı belgelerin de taratılarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Sisteme yüklenen onaylı evraklar ile birlikte başvurunun ilk etabı geçilmiş olacaktır. Bundan sonra başvuru incelenirken ek ya da daha güncel belge talep edilirse bunun için size sistem üzerinden bilgilendirme yapılacaktır. Bu bilgilendirme yapıldığı taktirde size verilen süre içerisinde talep edilen evrakları güncellemeniz ve güncellenen yeni evrakları belirlenen zaman içerisinde online olarak sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Yüklenen bu evraklardan sonra da başvurunun neticelenmesini beklemek gerekir. Başvuru için ilk olumlu onayı aldıktan sonra da harç ödemlerinin yapılması ve başvuru işlemlerinin devamını sağlayacak süreç takibi yapılmalıdır.
Onay alınmasını takiben şahısın pasaportuna bu iznin onayını aldığına ve ülkeye giriş yapabileceğine dair çalışma vizesi basılacak ve kişi bu vize ile ülkeye yasal olarak giriş yapabilecektir. Burada vizenizi çalışma izin kartına çevirmeniz ve bu şekilde kalmanız mümkün olmaktadır. Her sene yenileme yaparak 5 yılın sonunda Türk vatandaşlığı başvuru hakkını elde etmeniz mümkün olacaktır. Başvuru işlemlerinizde danışmanlık hizmetimizden yararlanmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz. Saygılarımla
Merhabalar ; ben George. Aslen İngiliz uyrukluyum ve İzmir’de yaşıyorum. Lisans eğitimimi İngiltere’de fdil bilimi üzerine yaptım. Sonrasında kendime uzmanlık olarak seçtiğim alan ise sondan eklemeli diller oldu. Bu nedenle yaptığım araştırmalar sonucunda ülkemde iken burada İzmir Ekonomi üniversitesindeki profesörüm ile mailleşmeye başladım. Şu anda kendimi geliştirerek uzmanlık almaya çalıştığım alanda profesörümün oldukça hatırı sayılır ve bilinen yayınları var. Bu sebeple ben de Türkiye’ye gelerek kendisiyle yüz yüze görüşme sağlamak istedim. Kendimi geliştirebilmem adına en uygun yüksek lisans programlarını araştırmaya da burada iken başladım. Hem yüz yüze görülme sağlamak daha verimli olduğu hem de bu süreçleri daha yakından takip edebilme imkanı bulacağım için Türkiye’ye geldim. Toplamda 60 günlük bir sürredir burada turist olarak kalmaktayım. Okul ile görüşmelerimi bir sonuca bağlamak üzereyim ve eğer yetişebilirsem gelecek Eylül’de yüksek lisans programıma başlamayı planlıyorum. Üniversitede profesörüm ile anlaşma sağlamayı başarabilir isem üniversitemin kayıt sürecinde neler yapmam gerekecek? Eğer süreçler planladığım gibi ilerler ise öğrendiğim kadarı ile bir de yabancı öğrenci sınavına girmem istenecek. Siz danışmanlık firması olarak bu kayıt süreci ve sınav işlemleri konularında da bize yol gösteriyor musunuz? İkinci bir aklıma takılan kısım ise benim 30 gün sonra burada muafiyet kapsamındaki kalış hakkım dolmuş olacak. Bundan sonra ben nasıl burada yasal olarak kalacağım? Türkiye’de öğrenci ikamet izni sahibi olabilmem için öncelikle üniversitede kaydımın olması gerekiyormuş fakat okul kaydımı ancak eylülde yaptırabilirim. Bu süreçte ben nasıl ikamet izni başvurusu sahibi olabilirim? Sizler bu konuda bana yol gösterebilir misiniz? Bu başvuru adımlarında ücretleri ödeyerek bana eşlik etmeniz mümkün müdür? İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar sayın George. İlk olarak bahsedilen süreçleri yapabilmemiz için sizin burada kalışınızın yasal kapsamdan çıkmaması gerekmektedir. Yani ilk olarak size bu süreci atlatabilmemiz için turistik ikamet izni almamız ve sonrasında işlemlere devam etmemiz daha doğru olacaktır. Çünkü sadece 30 günümüz kaldığı için Öncelikle ikamet izni olarak turistik ikamet izni başvurusu yapabiliriz. Bu süreçte olan vize muafiyet süreniz dolmadan önce başvuru yapıp ikamet izninizi almış olmamız büyük önem taşıyor. Vize muafiyet kapsamından çıkmadan burada kalışınızı yasallaştırmamız büyük önem taşımakta. Sizin de söylediğiniz gibi öğrenci ikamet izni alabilmek için öncelikle okul kaydınız olması gerekmektedir. Bu kayıt oluşturulana kadar sınav vb. gibi vakit alan adımlar olduğundan ilk olarak 1 yıllık turistik ikamet izni başvurusu yapıp bunun onayını almak en doğrusu olacaktır. Bu onay sonrasında da artık okul kaydı ve sınav süreçleriniz daha rahat bir süreçte ilerleyebilecektir.
Türkiye’de bir devlet okulunda okumak isterseniz öncelikle yabancı öğrenci sınavına girmeniz gerekmektedir. Okul kayıt başvurusu hem buradaki sınav puanınıza hem de önceki eğitimlerinize bağlı olarak değişmektedir. Buradaki eğitime başvurabilmeniz için öncelikle ülkenizdeki aldığınız eğitimleri burada belgeliyor olmalısınız. Bu belgeleme sürecinde diplomalar ve transcriptleriniz esas alınmaktadır. Onlar burada yeminli tercümanlı noter onayıyla işlem yapılmaktadır. Eğer yaptığınız okul başvurusu kabul edilir ise o halde kayıt işlemi sonrasında öğrenci belgenizi de alarak kısa dönem ikamet izni türlerinden öğrenci ikamet izni kategorisine başvuru yapabilirsiniz. Öğrenci ikamet izni başvurusu turistik ikamet izni gibi online olarak yapılmaktadır. Bu ikamet izninin diğerlerinden en büyük farkı öğrenci ikamet izni sahibi iken okulun size sunduğu devam zorunluluğu oranına uyuyor olmanız gerekmektedir. Bu zorunluluk kapsamında her okul kendi özelinde farklı zorunluluk oranları sunabiliyor olup eğer bu şartı sağlamaz iseniz okul Türkiye öğrenci ikamet izni iptali talebinde bulunabilir. Bu nedenle bu süreç çok da riske atılma lüksü olunmayan ayrıntılı takip edilmesi gereken bir içeriktir.
Online ikamet izni başvurusu işlemleri için okuldan alınan öğrenci belgesinin de ibrazı zorunlu olup bunun yanı sıra başvuru yapılan ikamet izni süresinden en az 66 gün daha uzun süreli bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Başvuru için burada yaşayacağınız adresi beyan ederek varsa sizin adınıza noter onaylı kira kontratı ya da tapu sunmalısınız. Birinin yanında ikamet edecekseniz o kişinin sizin onun yanında yaşayacağınızı taahhüt eden noter onaylı bir belge sunması gerekmektedir. Başvuru işlemleri online olarak Göç İdaresi sitesi üzerinden yapılmakta olup tüm bilgilerin en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması gerekmektedir.
Formun doldurulmasını takiben de sistemden size en uygun randevu seçilerek bahsedilen bu evrakların randevudan önce hazır hale getiriliyor olması gerekmektedir. Randevuda şahsen katılımınız zorunlu olup eğer başvurunuzu inceleyen memur isterse ek ya da yeni belge talep edebilmektedir. Randevuya gitmeden önce bir diğer önemli olan nokta ise yabancılar vergi kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesi üzerinden öğrenci ikamet izni harçlarını ödemiş olmanızdır. Ödedikten sonra size verilen makbuzları da başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Bu kimlik numarası ve başvuru formunun ilk sayfasının çıktısı ile birlikte vergi dairesine giderek harçları ödeyebilirsiniz. Ödenen bu harçların makbuzların asıllarının ibrazı zorunlu olup büyük önem arz etmektedir. Harçlar her uyruğa, başvuru kategorisine ve içeriğe bağlı olarak değişmekte olup ödeme esnasında size belirtilen meblağı yatırmanız gerekmektedir. Bütün bu evrakları hazırladıktan sonra da İl Göç İdaresi’ndeki randevunuza katılmanız gerekmektedir. Randevuda görevli memur sizden ek evrak isteme hakkına sahiptir. Şayet talep edilirse size bu evrağı temin etmeniz için belirli bir süre atanacak ve bu sürede emin etmeniz istenecektir.
Bütün bu işlemlerin sonrasında da artık başvuru değerlendirme süreçleriniz başlamış olacaktır. Bazı durumlarda başvuruyu inceleyen memur ek belge talep edebilmekte olup eğer eder ise bunu size mesaj ya da mail yolu ile iletişim adresinize bildirecektir. Bu nedenle başvuruda en doğru mail adresinin sunulmuş olması büyük önem arz etmektedir. Yetkili memur dosyanızı inceleyip bir karara vardığında bu sizin sistemde paylaştığınız iletişim bilgileriniz üzerinden size bildirilecektir. Biz Göçmen Büro ofisleri olarak başvuru işlemleriniz için öğrenci ikamet izni, kısa dönem turistik ikamet izni süreçlerini tamamında alanında uzman danışmanlarla çalışmakta olup dilerseniz sürecin tamamını sizinle birlikte yürütebilmekteyiz. Size özel yol haritası çıkarabilmemiz için web sitemiz ya da telefon numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz. Saygılar
Merhaba, internetten araştırırken bu siteyi buldum ve benim oğlumunde sorununa cevap alabileceğini düşündüm.Geçen sene ikamet izni uzatmalariyle ilgili çok sayida yabancı problem yaşadı, oğlum karabük üniversitesi öğrencisi, pandemiden dolayi dersler online oldu için istanbula bizim yani anne-babanın yanimiza geldi, uzatma süresi geldiginde evraklari göç idaresine ptt araçiliğiyle teslim etti, yanlız karabük öğrencisi istanbul adresiyle başvuru yapması mümkün değil olduğunu bilmediğinden başvuru iptal edildi ve hemen çikiş yaptı ama maalesef çikarken 3 ay yasak konuldu ve memleketteki Türkkonsolosluğuna müraacatta bulunup öğrenci vizesi alarak şartlı giriş yapti ve 10 ğün içinde karabük adresi ile karabük ğöçe başvuru yapip evraklari elden teslim etti
Başvuru 5- mayis tarihinde yapılmasına rağmen daha işleme alınmamış
Bu sorunlar etkilediğinden son 2sinavı başarısız oldu ve şimdi ekstra ücretli yaz okulu okuyor yani üniversitedeki dersi devam ediyor durumunda ama öğrenci ikamet izni daha verilmedi, bu gibi durumda ne yapmamız gerekir, yardımcı olabilirmisiniz lütfen
Merhaba efendim sizin bu durumda acilen 157 arayıp bilgi almanız gerekmektedir
Merhabalar, ben Özbekistan vatandaşıyım ve Türkiye’ye bir iş için gelmiştim. Şu an yüksek lisans okumak için Türkiye üniversitelerine başvuru yapmak istiyorum ama vize sürem 15 gün geçmiş. Bize 90 güne vize verilir ve ben 115 gündür buradayım. Eğer okulu kazanırsam ikamet iznini nasıl alabilirim? Bunun işlemlerini, ödenecek olan ücretler ve başka ceza paraları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Merhaba Türkiye’ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur. Bu süreci ihlal edildiği için kazandığınız okuldan davetiye alıp yurt dışına gidip kendi ülkenizden vize alıp gelmeniz gerekmektedir.
Merhabalar,
Ben Ankara üniversitesine kabul edildim ama bir sorum var. Özbekistan vatandaşları Türkiye’ye giriş yaparken onlardan vize istenmez. Biz sadece pasaportla giriş yaparak ülkede 90 gün izinsiz kalabiliriz. Ama bende bu doksan gün ihlal oldu ve bazı nedenlerden dolayı izin almadan 7 ay ülkede kaldım. Bu izinsiz kaldığım 4 aylık süre için ne yapmalıyım? Ceza parası mı ödeyeceğim yoksa üniversiteyi kazandığım için ceza iptal olarak sadece izin ücretlerini mi ödemeliyim?
Önceden teşekkürler.
Merhaba evet Özbekistan vatandaşları 90 gün vizeden muaftır yalnız
Yasal Kalış Hakkı İhlalinde Bulunan Yabancılara Uygulanacak Giriş Yasaklarına İlişkin Açıklama
09.06.2020
Ülkemizde yasal kalış hakkı ihlalinde yani vize, vize muafiyeti, ikamet izni, çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti ihlallerinde bulunan yabancılara 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun “Türkiye’ye giriş yasağı” başlıklı 9 uncu maddesi kapsamında uygulanan giriş yasakları, aşağıdaki esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
1. Yasal kalış hakkı ihlalinde bulunmasına rağmen, aşağıdaki şartlar çerçevesinde ülkeden çıkış yapan yabancılara Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmamaktadır.
a. 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelen ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyen yabancılar
b. 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terk edebilmeleri için kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmak üzere sınır kapılarına gelen ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyen yabancılar
2. Yasal kalış hakkı ihlalinde bulunmasına rağmen, aşağıdaki şartlar çerçevesinde ülkeden çıkış yapan yabancılara 1 aydan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmaktadır.
a. 3 aydan fazla (3 ay dâhil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan, bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelen ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyen yabancılar
Bu kapsamdaki yabancılar için ihlal sürelerine karşılık gelen giriş yasağı süreleri aşağıdaki gibidir:
3 ay – 6 ay arası ihlal : 1 ay süreli giriş yasağı
6 ay – 1 yıl arası ihlal : 3 ay süreli giriş yasağı
1 yıl – 2 yıl arası ihlal : 1 yıl süreli giriş yasağı
2 yıl – 3 yıl arası ihlal : 2 yıl süreli giriş yasağı
3 yıldan fazla ihlal : 5 yıl süreli giriş yasağı
3. Yasal kalış hakkı ihlalinde bulunup aşağıda sayılan hallerde ülkeden çıkış yapan veya sınır dışı edilen yabancılara ise 3 aydan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmaktadır.
a. Yasal kalış hakkı ihlalleri yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için kendiliğinden sınır kapılarına gelse de 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödemeyen yabancılar
b. 3 aya kadar (3 ay dâhil değil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan ve hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terke davet edilenlerden kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmayan ve/veya 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödemeyen yabancılar
c. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın 3 aydan fazla (3 ay dâhil) yasal kalış hakkı ihlalinde bulunan ve hakkında sınır dışı etme kararı alınarak Türkiye’yi terke davet edilen yabancılar
ç. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın ikamet izni talepleri reddedildiği veya ikamet izinleri iptal edildiği halde kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmayan yabancılar
d. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın çalışma izni talepleri reddedildiği veya çalışma izinleri iptal edildiği halde kendilerine tanınan süre içinde çıkış yapmayan yabancılar
e. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın “180 günde 90 gün” kuralı çerçevesinde vizenin veya vize muafiyetinin kendisine sağladığı kalış hakkının tümünü kullandığı halde, 10 gün içinde ikamet iznine başvurma şartı ile ülkemize girişine izin verilmesine rağmen ikamet iznine başvurmayan yabancılar
f. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın idari gözetim kararı sonlandırılarak alternatif yükümlülüklere tabi tutulan yabancılar
g. 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezalarını ödeyip ödemediğine bakılmaksızın görevli personel refakatinde sınır dışı edilen yabancılar
Bu kapsamdaki yabancılar için ihlal sürelerine karşılık gelen giriş yasağı süreleri aşağıdaki gibidir:
3 aya kadar ihlal : 3 ay süreli giriş yasağı
3 ay – 6 ay arası ihlal : 6 ay süreli giriş yasağı
6 ay – 1 yıl arası ihlal : 1 yıl süreli giriş yasağı
1 yıl – 2 yıl arası ihlal : 2 yıl süreli giriş yasağı
2 yıldan fazla ihlal : 5 yıl süreli giriş yasağı
4. Tesis edilen giriş yasağı kararının süresi sona ermiş olsa dahi 492 sayılı Harçlar Kanundan ve diğer mevzuat hükümlerinden doğan idari para cezalarını ve diğer amme alacaklarını ödemeyen yabancıların söz konusu para cezalarını ve amme alacaklarını ödemedikleri müddetçe ülkemize girişlerine 6458 sayılı Kanunun 7 nci ve 15 inci maddeleri kapsamında izin verilmemektedir.
ÖNEMLE DUYURULUR.
Cezanızı ödeyip ülkeniz de bulunan Türkiye konsolosluğundan vize alıp gelmeniz gerekmektedir. Size yardımcı olabilmemiz için bizim ile iletişime geçiniz.
merhaba ben iranlıyım ve türkiye ye 86 gun önce yös sınavı için giriş yaptım.şimdi isparta sdü üniversitesini kazandım ve vizesiz ikamet iznim biteceği için öğrenci ikamet izni almak istiyorum ama bir sorun var
bende bursada abim le kalıyorum ve derslerin online olacağı için şimdilik ispartada bir adresim yok
ve ikamet izni için gerekli belgeler içinde ev adresi veya yurt adresi istiyor
ben bu durumda ne yapabilirim ? bursadaki adresimle bu işi hallede bilirmiyim yoksa ne yapabilirim ?
Merhaba yabancı uyruklu öğrenci vatandaşlar
7. Yerleşim Yerini Gösterir Belge
(Aşağıdakilerden biri yeterli sayılır.)
o Kendi evinizde kalıyorsanız, tapu fotokopisi; (Uzatma başvurularında “yerleşim yeri
belgesi” yeterlidir.)
o Kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, kira sözleşmenizin noter onaylı örneği;
o Otel vb. konaklama yerlerinde kalıyorsanız, bu yerlerde kaldığınıza dair belgeler;
o Öğrenci yurtlarında kalıyorsanız, yurtta kaldığınıza dair e-imzalı/imzalı ve
mühürlü/kaşeli belge,
o Üçüncü kişinin yanında kalıyorsanız, yanında kalınan kişinin noter onaylı
taahhüdü (yanında kalınan kişinin evli olması halinde ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü)
Merhaba efendim ben Türkmenistanlıyım türkiyeye okul vizesiyle gelip ondan sonra oturma izni nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz
Önceden teşekkürler
Merhabalar,
Üniversiteye kaydınızı gerçekleştirdikten sonra bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
Merhaba efendim ben Türkmenistanlıyım
Türkiyeye okul vizeyle geldikten sonra oturma izni alabilirmiyim?Alabiliyorsam anlatırmısınız?
Merhabalar,
Öğrenci vizesiyle Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 gün içerisinde öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunarak ikamet izni almanız gerekmektedir.
Merhaba yabanviyim ve ben kaçak durumdayim,ama şimdi universiti kazandim,kaydimi yaptilar,öğrenci belgini aldym,şuan öğrenci oturma izinine başvurusam olumlu olurmu?
Merhabalar,
Normalde üniversite kayıt işlemi sırasında geçerli bir vizenizin/ikametinizin bulunması gerekmektedir. Üniversite bu işlemi atlamış sanırım. Öğrenci ikametine başvuru yapabilmeniz için Türkiye’den çıkış yapıp tekrar giriş yapmanız gerekmektedir. Bunu yapmadan maalesef ikamet izni başvurusunda bulunamazsınız.
Merhaba. Ben Azerbaycanliyim.Esim universite kazandi. Cocuklarimi burada okul kaydi yapib kala bilirlermi?
Merhabalar,
18 yaşından ufak çocuklar kalabilirler.
mrb ben yabancıyım şuan yaklaşık 25 gün ihlal süresindeyim acaba ben çıkış yapmadan ıkatmet izini başurabilir miyim
tşk ederim ?
Merhabalar,
Durumunuzu incelemek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhabalar. Ben Özbekistanliyim. Şimdi Türkiye vatandaşıyım. 2 çocuğum 6 senedir Türkiye’de okulda okuyor. Çocuklarımın kimliğinin süresi 1 ay geçmiş. Burada ceza parasının ödesem olurmu.? Yine ikamet izni alabilirmiyim tekrardan? Çocuklarım ortaokulda okuyor. Lütfen yardım edin. Ne yapmalıyım?
Merhabalar,
Maalesef çıkış yaparak tekrar giriş yapıp başvuru yapmaları gerekmektedir.