Daha önce Türkiye’den ikamet izni başvurusunda bulunup olumlu sonuçlanan yabancıların, ikamet izinlerinin süresi bitmeden önce başvuru yaparak Türkiye oturma izni uzatma talebinde bulunmaları gerekir. Oturma izni uzatma talepleri, izin süresi bitmeden en erken 60 gün, en geç ise 3 gün öncesinden yapılması gerekir. Aksi durumda oturum izni için yeniden başvuru yapmak gerekebilir.
Geçmiş yıllarda oturum izni uzatması için başvuru yapmak için randevu alma zorunluluğu bulunurken, şu anda Göç İdaresi aracılığı ile randevu almaya gerek kalmadan işlemler yapılabilmektedir.
Oturum izni uzatma işlemlerinden en önemli kısımlarda birisi bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak girilmesidir. Uzatma talep edilirken girilen bilgilerin, mevcut izinle işlemlerinde girilen bilgilerle uyuşmaması durumunda başvurunun süreci uzayabilir ya da uzatma talebi reddedilebilir. Yine ilk başvuruda olduğu gibi, uzatma başvurularında da geçerli bir sağlık sigortası zorunluluğu bulunur. Yabancı Sağlık Sigortası sayfamızdan detaylı bilgi alabilir, uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Oturma İzni Uzatma Süresi
Türkiye oturma izni uzatma için, uzatmanın başlangıç tarihi mevcut ikamet izninin bitiş tarihi olarak yazılmalıdır. Bu bilgi ile yeni ikamet izninin süresinin, diğerinin bittiği günden itibaren geçerli olması sağlanır. Ek olarak başvuru sahibinin, uzatmanın başlangıç tarihi itibariyle en az 60 gün süreye sahip bir pasaporta ya da yerine geçebilecek bir seyahat belgesine sahip olması gerekir.
Başvuru elektronik ortamda başlatıldıktan sonra, sistem tarafından verilen oturum uzatma formu da göç idaresinde talep edilen diğer bilgilere eklenerek kargo ya da PTT üzerinden gönderilmelidir.
Oturum İzni Uzatma İçin Gerekli Olan Belgeler
Oturma iznine başvuru yapmak için hazırlamanız gereken belgeleri, başvurunuzun gerekçesine göre farklılık gösterir. Buna karşın bütün başvurularda hazırlanması gereken belgeleri aşağıda bulabilirsiniz.
Ortak Başvuru Evrakları
Aşağıda iletmiş olduğumuz belgeler tüm Türkiye oturma izni uzatma işlemleri için gerekli olan belgelerdir.
- Oturma İzni Başvuru Formu
- Pasaport Fotokopileri (Data Page olarak adlandırılan, kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ve işlem görmüş olan tüm sayfalara ait fotokopiler.)
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
- İkamet edilmek istenen süre boyunca yetecek kadar finansal kaynağa sahip olunduğunu gösterir belge
- Yabancı Sağlık Sigortası
İkamet izni uzatma başvuruları göç idaresi tarafından kullanıma sunulan elektronik sistemler aracılığı ile yapılır. Başvuru elektronik olarak tamamlandıktan sonra posta veya kargo yolu ile iadeli taahhütlü olarak il göç idaresine gönderilmesi gerekir. Bu işlem için 5 iş günü süre tanınmıştır. Bu süre içinde belgeleri postaya teslim etmeyen yabancıların başvuruları işleme alınmaz. Postalanacak belgelerin içine mutlaka İkamet izni harcının ödendiğine dair verilen makbuzun da eklenmesi gerekir. İnternet üzerinden sanal POS kullanılarak yapılan ödemelerde makbuz konulması gerekmez.
Oturum izni uzatma için hazırlanması gereken belgelerin büyük kısmı, başvuru nedenine göre farklılaşır. Yukarıda ilettiğimiz ortak belgelere ilave olarak, ikamet izni uzatma nedeninize göre kategorize edilmiş biçimde aşağıda belirttiğimiz belgeleri de başvuru dosyanıza eklemeniz gerekir.
Kimler Oturum İzni Uzatma Talebinde Bulunabilir?
Aşağıdaki kısa açıklamalarla ifade edilmiş olan kişiler, ikamet izin süreleri bittikten sonra, süre uzatma talebinde bulunabilirler:
- Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar
- Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunanlar
- Ticari Bağlantı veya İş Kuracaklar
- Hizmet İçi Eğitim Programlarına Katılacaklar
- Öğrenci Değişim Programları Çerçevesinde Eğitim Alanlar
- Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler
- Tedavi Görecek Olanlar
- İdari Makamların Talebiyle Kalması Gerekenler
- Adli Makamların Talebiyle Kalması Gerekenler
- Adli Makamların Kararıyla Kalması Gerekenler
- Anlaşmalar Çerçevesinde Eğitim Alanlar
- Türkçe Öğrenme Kurslarına Katılacak Olanlar
- Kamu Kurumları Aracılığıyla Eğitim, Araştırma, Staj ve Kurslara Katılacak Olanlar
Turistik Oturma İzni Uzatması Yapılabilir Mi?
Geçtiğimiz yıllarda turistik gerekçe ile oturum izni başvurusu yapılabiliyordu fakat yeni uygulama ile turistik gerekçe ile oturma izni alan yabancılar, yine turistik gerekçe göstererek uzatma talebinde bulunamazlar. Farklı gerekçeler ile uzatma talep etmeleri gerekir.
Öğrenci Oturma İzni Uzatması
Öğrenci oturum izni uzatılması başvuru için öğrenim görülen kurumdan kaşeli-imzalı/E-imzalı olarak belge alınması gerekir. Öğrenimin uzadığına dair getirilen her yıl için, birer senelik uzatma yapılabilir. Yani belge 2 yıllık bir öğrenim sürecini ifade etse de uzatma bir senelik talep edilebilir, sonraki yıl yeniden başvuru yapılması gerekir.
Herhangi bir şekilde ön lisans/lisans/yüksek lisans/doktora programına katılmadan, sadece Türkçe öğrenme programına katılınması halinde oturma izni uzatılması yapılamaz.
Açık öğretim programına geçiş yapan öğrenciler de oturum izni uzatması için başvuruda bulunamazlar.
Aile Oturma İzni Uzatması
Aile oturma izni süresi azalan yapancıların da, kendilerine tanımlanan süre içinde ikame izni uzatma talebinde bulunmaları gerekir. Bu uzatmanın talep edilen süresi farklılık gösterebilir.
Aile Oturma izni uzatılırken eklenmesi gereken evraklardan biri de evlilik belgesidir. Bu belge Türkiye’den alınmışsa onaylı fotokopisi, yurtdışından alınmış ise onaylı tercümesi sunulur. Buna ek olarak aile yapısında bir değişiklik söz konusu olmuş ise (Doğum, Ölüm, Boşanma vb. gibi) destekleyici belgeler olan bu belgeler de mutlaka eklenmelidir.
Aile Oturma İzni uzatmasında sağlanması gereken başlıca şartlar şunlardır:
- Destekleyici olan kişinin ve tüm aile yakınlarının geçerli bir sağlık sigortasına sahip olması gerekir.
- Ailenin toplam gelirinin, her birey için asgari ücretin 1/3’ünden daha fazla finansal kaynak ayırabiliyor olması.
- Son beş yıl içinde suç işlenmemiş olması ve bunun belgelenmesi
- Aile birleşiminde taraf olan kişilerin birlikte yaşaması ya da yaşamaya niyetli olduğunu kanıtlaması
- Eş üzerinden yapılacak olan uzatma taleplerinde, eşlerin 18 yaşından büyük olması
- Evliliğin gerçekliğinin anlaşılabilir olması ve sadece ikamet izni çıkartmak için yapılmış olmaması gerekir.
Buna karşın Aile Oturma İzni Uzatma Talepleri olumsuz da sonuçlanabilir. Olumsuz sonuçlanan taleplerin nedenleri aşağıdaki maddelerden biri de olabilir.
- Aile oturum izni için yukarıda iletilen şartların sağlanmamış olması,
- Daha önce alınan İkamet izninin, veriliş amacıma uygun olmayan şekilde kullanılmış olması,
- Mevcut izin sahibine sınır dışı etme kararı ya da Türkiye’ye giriş yasağı uygulanmış olması
Oturum izni uzatma talebine ilişkin olarak daha fazla bilgi almak ve işlemleri sorunsuzca gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçebilir, uzmanlarımızdan BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu destek talep edebilirsiniz.
La*** Ga****** teskeremin sonuçunu öyrenmek istiyorum 99********* Yabancl tç nosu sonuçunu öyrenmek istiyorum
Sayın misafirimiz merhaba,
Bize çok sayıda bu tarz yorum ve mailler gelmektedir. Kimlik bilgilerinizin güvenliği açısından yayınlamıyoruz fakat sizin sorunuzu yanıtlayarak bu duruma açıklık getirmek isterim.
Öncelikle, lütfen kişiler bilgilerinizi her yere yazmayınız. Biz yabancılara danışmanlık hizmeti veren özel bir kuruluşuz. Sizin ikamet izin bilgileriniz bizde bulunmuyor. İkamet izni vermeye yetkili makam Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’dür. Yabancı danışmanlarımız size işlemlerinizi doğru ve eksiksiz yapmanız konusunda hizmet vermekte olup, müşterilerimizin dosyalarını takip etmemiz sebebiyle, sadece onlara ilişkin bilgiler bizde bulunmaktadır.
Saygılarımızla,
Meraba ben ikamet izni uzatma başvurusunda bulunmuştum 26 haziranda belgelerim göç idaresine ptt yoluyla teslim edilmiş. Onayı hakkında nasıl bilgi alabilrim yardımcı olursanız sevinirdim öncesinden teşekkür ediyorum kolay gelsin size
Sayın ziyaretçimiz merhaba,
Başvurunuzu bizden hizmet alıp yaptırmadığınız için akıbetini bilmemiz mümkün değildir. Başvurduğunuz yere gidip sonucunu sorabilirsiniz,
Saygılarımızla.
Merhaba İlham bey. Uzatma başvurusu yaptığınızı belirttiniz, peki turizm amaçlı uzatma mı yaptınız acaba? Sonuçları belli oldu mu? Cevaplarsanız çok sevinirim, çünkü ben de aynı şekilde bekliyorum.
Merhaba. Ben resmi evlıydım ve ssk var vefat eden eşimden ayrıca 2 tc vatandaşı çocuğum var. Ama eşim sağken ben hiç aile ikameti almadım. Vefat ettikten sonra evrakları yaptırdığım için hep turistik ikamet aldım. Dediğim gibi 2 tc vatandaşı çocuğum var 18 yaşından küçük onlar. Vasisi benim mahkeme kararı ile. Bana turistik ikameti uzatırlar mı Ben Moldova vatandaşıyım . Cvb için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın ziyaretçimiz merhaba,
İkamet izni verebilirler ancak başvurunuzu doğru ve eksiksiz yapmanız gerekmektedir. Bize ulaşın işlemlerinizi uygun fiyatlara yapalım.
Saygılarımızla.
KIRGIZİSTAN VATANDAŞI KİŞİ TİCARİ BAĞLANTI VE İŞ KURACAKLAR TALEBİ İLE BİTECEK OLAN OTURMA İZNİNİ BİR YIL UZATABİLİR Mİ
Sayın ziyaretçimiz merhaba,
Uzatamaz, çalışma izni alması gereklidir, profesyonel danışmanlık ve başvuru hizmetlerimizden uygun fiyatlara faydalanarak çalışma izninizi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar Yurt disinda yasayan gurbetci bir Turkum cevremde turkiyede oturum izni olan suriye, yemen,Afgan vatandaslari bulunmakta pandami nedeni ile bu kisiler Turkiyeye donus yapamamaktalar ve bazilarinin oturum izinleri bitmek uzere. Turk vatandasi olmam nedeni ile yardimci olamami isteyenler adina yaziyorum. Olagan disi durum olamasi nedeni ile turistik oturum izni olupta ucuslarin olmamasi nedeni ile yurda donus yapamayanlar nasil yol izlemeliler. Konu hakkinda tavsiyelerinizi arz ederim
Saygilarimle
Sayın ziyaretçimiz merhaba,
Burada olsalar bile turizm amaçlı ikamet izinleri uzatılmamaktadır, diğer çözümler için uygun fiyatlı danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz,
Saygılarımızla.
Iyi akşamlar. Ben randevu günüm 19 kasım bende yalnış anlamışım 19 aralık diye. Ve bu gün fark ettim. Simdi benim durumum neolacak?. Şimdiden teşekkür ederim bilgilenirdiniz için
Merhabalar,
Dilekçe vermenizi öneririz. Kabul edilirse ona göre değerlendirme yapılır.
sayin göc idaresi yetkilileri azerbaycan uyrukluyum 15 martta oturma ve calisma musadem bitti
corana virus nedeni ile turizim olmayinca .azerbaycanada dönemiyorum sinirlar kapali.
goc idaresi oturma iznimide uzatmiyor .ve onlarda bir sey bilmiyor yardimci olmuyorlar. yur disina cikman gerek deyip kapidan kovuyorlar yardimci olmuyorlar .cok caresizim ne yapmam gerekiyor
cezai islem yapilirmi bilmiyorum.benim gibi binlerce insan magdur yardimci olurmusunuz
alanyada yasiyorum
Sayın Ziyaretçimiz merhaba,
Öncelikle burası Göç İdaresi değil özel bir danışmanlık firmasıdır. Göç İdaresi turizm amaçlı ikamet izinlerini uzatmayacağını zaten açıklamıştı. Sitemizin anasayfasında duyuru yer almaktadır. Bu uygulama kaçak olarak çalışan yabancıları engellemek için getirilmiştir. Turist olarak İkamet izni hiçbir ülkede sürekli olarak verilmez ve uzatılmaz. Türkiye’de kalmak istiyorsanız ya yatırım yapacaksınız ya da çalışıyorsanız çalışma izni alacaksınız. Bize ikamet izniniz bitmeden önce ulaşsaydınız size çözüm üretebilirdik, ülkeyi terk etmezseniz tabi ki cezai işlem uygulanır ve yeni kanuna göre de 3 aydan fazla kaçak kalırsanız cezanızı ödeseniz bile ülkeye giriş yasağı uygulanacaktır. Tüm bu çözümü olan işlemler için uzman danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmanızı öneririz,
Saygılarımızla.
Benim ilk önce insani ikamet iznim vardı şimdi kısa donem ikamet iznim var, nasıl uzatabilirim?
Sayın ziyaretçimiz merhaba,
Uyruğunuza bağlı olarak ikamet izni uzatma işlemleri için çözüm üretmek için danışmanlık hizmetlerimizden uygun fiyatlara faydalanabilirsiniz. Mail adresimize bir mail atın, randevu saati belirleyelim, ofisimize gelin görüşelim.
Saygılarımızla.
Merhaba ben kazakistan vatandaşıyım oturma izni uzatma zamanı yaklaşıyor nasıl yapmak gerekiyor
Merhaba bizim ile iletişime geçiniz size en doğru bir şekilde yardımcı olalım 0212 706 84 17
Merhabalar. İkamet iznimizin bitmesine kısa bir süre kaldı. Turizm amaçlı oturuyoruz. Annem kardeşim ve ben. Yaşımız 25 üstü yani aile ikamet türüne geçemiyoruz. 3 yıldız turizm amaçlı oturuyoruz. Azerbaycan vatandaşıyız. İkametimizi yenilemek istiyoruz ama malum yeni çıkan kanun sebepli kısıtlanmış durumdayız. Şu durumda yapılabilecek bir şey var mıdır? Bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Merhabalar;
Turistik ikamet izinlerinde önceki yasaya göre 1+1 uzatmalar artık yapılmayacak denilmişti. Fakat pandemi dönemi ile birlikte birçok yabancı ikamet izni bitmesine rağmen yenileyememiş; ülkesine dönememiş ve kaçak duruma düşmüştür. Bu durumda kalan yabancılara yardımcı olmak amacı ile uzatma başvurularına izin tanınmıştır. Bu uzatma başvurularından sonra süreç normale döndüğünde yasalarda nasıl bir düzenleme olacak henüz kesin bir bilgi yok. Ama uzatmaların asıl kaldırılma amacı kişi uzun yıllarca Türkiye’de kalacak ise asıl kalış amacı üzerinden ikamet iznine sahip olmasıdır.
Sizin durumunuzda yapılması gereken farklı bir ikamet türü seçmek olacaktır. Hala öğrenci iseniz öğrenci ikamet başvurusu ya da bir iş bularak çalışma izni ile ikamet başvurusu yapabilirsiniz. Bir diğer yol ise mülk alarak onun üzerinden ikamet izni başvurusu yapmaktır. Bu başvurular üzerinden her sene yenileme yaparak 5 sene sonun Türk vatandaşlığı hakkı da kazanmış olabilirsiniz. Bütün bu ikamet kategorileri ve vatandaşlık işlemleri için uzman kadromuz ile hizmet vermekte olup ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Merhabalar; ben Kazakistan vatandaşıyım. Oturma izni ile Bursa’da ikamet etmekteyim. İlk ikamet izni başvurumda 1 yıllık ikamet aldım. Şu anda Türkiye’de kalmaya devam etmek istiyorum. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Konu hakkında beni bilgilendirebilirseniz başvuru sürecimi de sizinle yürütmek istiyorum. İlginiz için teşekkürler
Sayın Dinara;
İkamet izni sahibi iseniz ve ülkede kalmaya devam edecekseniz o halde uzatma başvurusu yapmanız gerekmektedir. İkamet izniniz henüz bitmemişken bu başvuruyu yapmış olmanız gerekmekte olup aksi takdirde kaçak duruma düşer ve ülkeyi ceza alarak terk etmek zorunda kalırsınız. Bu bilgilerin hepsi veri tabanında kayıtlı olup ülke giriş çıkışlarınızda gözükmektedir. Bu nedenle ikamet izni bitiş tarihinize oldukça dikkat etmeniz gerekmekte olup; bitmeden önce yenileme yaparak yasal olarak kalabilecek durumda olmalısınız.
Uzatma başvurularında önceki yasa ile turistik ikamet izinlerinde ikamet izni uzatma kaldırılmıştı. Şu an yaşanan pandemi süreci ile birlikte bir çok kişinin bu durumdan mağdur olması, ülkesine dönememesi ve ikamet izninin bitmiş olması gibi sebeplerle kişilere yardımcı olmak amaçlı yasa yürürlülükten kaldırılarak uzatma başvurularına yeniden hak tanınmıştır. Bu bağlamda uzatma başvurunuz için şu an işlem alabilmekte olup sonraki uzatma dönemine kadar yasaları takip etmemiz gerekmektedir. İletişim bilgilerimiz üzerinden göç danışmanlarımız ile iletişime geçerseniz size gerekli evrak listesini sunacaklardır. Siz bunları temin ettiğinizde de danışmanlık sürecimiz başlamakta olup tüm başvuruyu güven ve deneyimimizle birlikte yürütebilmekteyiz.
Eşiniz Türk vatandaşı olduğu için aile ikamet izni üzerinden deportunuzu kaldırabilir; ülkeye yasal olarak giriş başvurunuzu yapabiliriz. Aile ikamet izninizi 3 yıl boyunca ara vermeksizin uzatırsanız bu sürenin sonunda vatandaşlık başvurusu yapmak için hak kazanmış olursunuz. Bu şekilde ülkede çok daha rahat kalabilir ve vatandaş olabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için göç danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
MERHABA;
Azerbaycan vatandaşı bayanım;
TC vatandaşı ile evliyiz ama resmi nikah henüz yok.Ve birde oğlumuz var.Oğlumuz tc kayıtlı yani babası üzerinde.Ben oturum uzatma alabilirmiyim sizce? 5 yıldır turistik olarak uzatma aldım.Şu an durum nedir?
Merhabalar,
Evet alabilirsiniz.