Bilindiği üzere ülkemize gelen yabancılar, ülkemizde, vize veya vize muafiyet süreleri kadar kalabilmektedirler. Bu süreden fazla kalmak isteyen yabancılar, Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtildiği şekilde yetkili makamlara istenilen evraklarla başvurarak ikamet izni almak zorundadırlar. Yabancı ikamet izni, ikamet tezkeresi ya da oturma izni yabancıya ülkemizde vize veya muafiyet süresinden fazla kalma hakkı tanımaktadır.
Yetkili makamlar olarak belirlenen İl/İlçe Göç İdaresi Müdürlükleri her yabancı için ikamet amacına uygun müracaat almak üzere görevlendirilmiştir.
İkamet izni başvuruları yabancı tarafından bizzat yapılabildiği gibi yabancının varsa avukatı ya da yasal olarak temsil eden bir kişi aracılığıyla da yapılabilmektedir. Ancak İdare, gerekli görürse başvuru sırasında yabancının hazır bulunmasını da talep edebilmektedir.
İkamet izni uzatma başvurularının ikamet izni süresinin bitmesinin (60) gün öncesine kadar her hangi bir zamanda ve oturma izni bitmeden önce, vize veya vize muafiyet süresi içinde ya da vize veya vize muafiyet süresinin on güne kadar aşmış olması halinde, çalışma izni iptal edilen ya da sona erenlerin ise sona erme/iptal tarihinden itibaren on gün içinde yapılması gerekmektedir.
İl/İlçe Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından alınan ve olumlu olarak değerlendirilen ikamet izni talepleri Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne sistem üzerinden gönderilmekte ve ikamet kartının basımının yapılması sağlanmakta ve Merkezde basımı tamamlanan ikamet kartları posta yoluyla yabancılar tarafından başvuru esnasında verilen adrese gönderilmektedir.
Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?
Oturum izni kaç günde çıkar sorusunun cevabı şu şekilde:
OTURMA İZNİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
- Kısa Dönem İkamet İzni
- Aile İkamet İzni
- Öğrenci İkamet İzni
- Uzun Dönem İkamet İzni
- İnsani İkamet İzni
- İnsan Ticareti Mağduru
olmak üzere toplam altı(6) çeşidi vardır.
İkamet izinlerinde istenecek evraklar her ikamet çeşidinin içerisinde ayrı ayrı belirtilmiştir.
OTURMA İZNİNDEN MUAF OLAN KİŞİLER
- Vize geçerlilik süresince veya vize muafiyeti süresince Türkiye’de bulunanlar muaftır.
- Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında olanlar muaftır.
- Vatansız Kişi Kimlik Belgesi sahibi olanlar muaftır.
- Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalarla oturma izninden muaf tutulanlar muaftır.
- Türkiye’de görevli diplomatik memurlar ve konsolosluk memurları ile Dış işleri Bakanlığı’na bildirilen aileleri muaftır.
- Türkiye’de yerleşik yabancı misyonlarda geçici bir süreyle görevlendirilip pasaportuna, Dış işleri Bakanlığı tarafından en fazla altı ay süreli izinden muafiyet sağlayan geçici görev şerhi tatbik edilenler muaftır.
- Uluslararası kurum ve kuruluşların Türkiye temsilciliklerinde göre yapan ve statüleri sözleşmelerle belirlenmiş olan kişiler muaftır.
- Uluslararası koruma başvurusu kabul edilen geçerli Kayıt Belgesi veya Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi sahibi olanlar muaftır.
- Çalışma iznine veya Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesine sahip olanlar muaftır.
- İskan Kanunu kapsamında Göçmen Belgesi sahibi olanlar muaftır.
- Geçici Koruma Kimlik Belgesi sahibi olanlar muaftır.
Üstteki maddenin;
(ç), (d) ve (f) maddelerinde belirtilen yabancılar, görevleri süresince geçerli olan, şekil ve içeriği Dışişleri Bakanlığınca belirlenen belgeyle Türkiye’de kalırlar.
(ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen yabancıların ikamet izinleriyle ilgili muafiyet süreleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edecekler, Kanunda düzenlenen ikamet izinlerinden birini almak üzere, en geç 10 gün içinde ikamet edeceği yerdeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
Vatansızlar ve uluslararası koruma statüsü sahipleri dışında, üstteki maddede belirtilen yabancıların Türkiye’de bulunmalarına izin veren belge ve izinlerle ikamet izninden muaf olarak geçirdikleri süreler, ikamet izin sürelerinin toplamına dâhil edilmez.
Bu işlemler hakkında detaylı bilgi için +902129700288 no’lu telefondan bilgi alabilirsiniz.
OTURMA İZNİ ARASINDA GEÇİŞLER NE DEMEKTİR?
Oturma izinlerinden birine sahip olan yabancının, almış olduğu ikamet iznini alma gerekçesinin sona ermesi üzerine ülkemizde kalmak istemesi nedeniyle kalma amacına uygun olan ikamet çeşidi için gerekli müracaatını yapması demektir. Bu süre, gerekçenin sona erdiği tarihten itibaren on gündür.
Oturma izinlerinden birine sahip olan yabancı bu izni almasını sağlayan gerekçesine ek olarak yeni bir gerekçesi daha ortaya çıkarsa, mevcut yabancı ikamet izniyle kalmaya devam edebileceği gibi yeni yabancı ikamet izni talebinde bulunabilir.
ÖRNEKLEMELER:
- Öğrenci oturma izni bulunan yabancının koşulları değişir ve aile oturma izni alabileceği bir konuma gelirse bu kişi için aile ikamet izni verilir ve kişi öğrenci ikamet izniyle sahip olduğu koşulları ve hakları taşımaya devam eder.
- Aile oturma iznine sahip olan yabancının öğrenci izni alma koşulları ortaya çıkarsa, aile izni devam ettirilir ve öğrenci izninin sağladığı haklardan aynen yararlanabilir.
- Aile ikamet iznine sahip olan yabancının aile ikameti alma nedeninin ortadan kalkması halinde, aile ikamet sonlandırılır ve kendisine kalış amacına uygun oturma izni verilir.
- Çalışma iznine sahip olan yabancının öğrenci izni alabileceği koşullar ortaya çıkarsa, çalışma izni devam eder ve yabancı öğrenci izninin sağladığı haklardan aynen yararlandırılır.
- İnsani ikamet izni veya insan ticareti mağduru izne sahip olan yabancılar, koşulları uyduğu takdirde öğrenci izni de alabilirler ve öğrenci ikamet iznine geçmeden bu iznin sağladığı haklardan yararlanabilirler.
- Mültecilere, şartlı mültecilere, ikincil koruma statü sahiplerine, insani ikamet izni bulunanlara ve geçici korunanlara uzun dönem oturm iznine geçiş hakkı tanınmamaktadır.
- Mültecilere, şartlı mültecilere, ikincil koruma statü sahiplerine, insani ikamet izni bulunanlara ve geçici korunanlara uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmamaktadır.
Oturma İzni Başvuru Formu Örneği
Formu indirmek için:
1. Oturma İzni Başvuru Formu linkine tıklayın.
2. Form açıldığında, formu bilgisayarınıza kaydedin.
YA DA
1. Gereken linkin üzerinde farenizin sağ tuşuna basın.
2. Açılan listeden Hedefi Farklı Kaydet seçin.
3. Başvuru Formunu bilgisayarınıza kaydedin.
İkamet izni düzenlenebilecek kişilere geldiğimiz zaman ise şahsi durumunuza uygun başvuruyu yapmak çok önemlidir. Göçmen Büro uzmanları, size en uygun başvuru çeşidinin belirlenmesinde, başvuru, takip ve sonuç aşamalarında en iyi desteği verecektir. Peki kimler ikamet izni alabilir?
Kısa Dönem İkamet İzni
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda 31 ile 33 numaralı maddeleri arasında kısa dönem oturma izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 28 ile 29 numaralı maddeleri arasında da kısa dönem ikamet izni şartları düzenlenmiştir.
Kısa Dönem İkamet İzni Düzenlenebilecek Olan Yabancılar Kimlerdir?
A) Bilimsel araştırma maksadıyla gelecek olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile ikamet izin talebinde bulunan yabancı uyruklu kişilerin, eğer bilimsel araştırma izne tabi ise, bilimsel araştırmaya konu olan ilgili kurum ya da kuruluşlardan (Enerji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversiteler vb. gibi) izin belgesi alması gerekmektedir. İzne tabi olmaması durumunda ise araştırmanın konusuna dair beyan sunmaları istenmektedir. Bu amaçla Türkiye’ye gelecek olan yabancı uyruklu kişilere ikamet izni düzenlenebilmesi adına, Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinden ‘Bilimsel Araştırma’ maksatlı vize alınmış olması gerekir.
B) Türkiye’de taşınmaz mülkü bulunan yabancı uyruklu kişiler;
Türkiye’de taşınmaz satın alan yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izni talebinde bulunması durumunda öncelikle taşınmazın konut statüsünde olması ve bu amaçla kullanılması şartı aranır. Ek olarak, aile üyelerinin konut üzerinde elbirliği ile ya da paylı olarak mülkiyet hakkına sahip olması durumunda tüm aile üyeleri bu kapsam içinde ikamet izin başvurusunda bulunabilmektedir. “Aile üyeleri” ifadesi, başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin eşini, ergin olmayan (18 yaşın altındaki) çocuklarını ve 18 yaşın üstüne olmasına rağmen kendisine bağımlı olan çocukları kapsamaktadır.
C) Ticari bağlantılar ya da iş kurma amacı olan yabancı uyruklu kişiler;
Ticari bağlantılar ya da iş kurma amacı olan yabancı uyruklu kişilerin, üç ayın üzerinde oturma izni talep etmesi durumunda yabancı kişiden, Türkiye’de temas kuracağı kişi ya da şirketlerin yolladığı davet mektubu ya da buna benzer bir belge istenebilir.
D) Hizmet içi eğitim programlarına katılacak olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile verilen ikamet izinleri, hizmet içi eğitim verecek olan kurum ya da kuruluşun sunduğu eğitimin süresi, içeriği, yeri gibi konulardaki belge ve bilgilere dayanarak program süresi boyunca düzenlenmektedir.
E) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ya da öğrenci değişimi programları çerçevesinde eğitim ya da benzeri amaçlarla gelecek olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile ikamet izni talebinde bulunan yabancı kişilerden, ilgili kurumdan alınacak belge ve bilgiyi sunması istenmektedir. İkamet izin süresi, eğitim ya da benzeri amacın süresini geçememektedir. Türkiye’ye öğrenci değişimi programları (Erasmus, Farabi, Mevlana vb.) kapsamında gelmiş olan öğrenciler; ilk kayıt tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde genel sağlık sigortalısı (GSS) olmak için talepte bulundu ise, ek olarak sağlık sigortası istenmemektedir. Fakat kayıt tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde başvuruda bulunmayan ve genel sağlık sigortalısı (GSS) olma hakkını kaybeden yabancılardan özel sağlık sigortası yaptırmaları istenmektedir.
F) Turizm amaçlı kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler;
Türkiye’de turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancı uyruklu kişilerin seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (Türkiye’de hangi şehirde, nerede, hangi tarihler arasında ve toplam ne süreyle kalacağı gibi) beyanları değerlendirilir. Gerekli görülmesi durumunda ek bilgi ya da belge sunması istenebilmektedir.
G) Kamu sağlığı için tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak şartıyla tedavi görecek olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişilerin, kamu ya da özel hastanelere kabulleri aranmaktadır. Bu kişiler arasından, tüm tedavi masraflarını ödemiş olduğunu belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmamaktadır.
Tüm ikamet izinleri, kişinin tedavi süresine uygun olacak şekilde düzenlenmektedir.
Tedavi süresi boyunca barınma, yeme içme ya da sağlığa ilişkin giderleri, ilgili kamu kurumları ve kuruluşları tarafından karşılanan yabancı uyruklu kişilerde, maddi imkânların tespiti ve geçerli sağlık sigortası şartları aranmamaktadır.
Gerektiği takdirde, ilgili hastane ya da kamu kurum veya kuruluşundan, yabancı uyruklu kişinin tedavisine ilişkin belge ya da bilgi istenebilir.
Hali hazırdaki Sağlık İşbirliği anlaşmaları kapsamı içerisinde ülkemize tedavi amaçlı gelen yabancı uyruklu kişilerin refakatçilerinin (eğer anlaşmada refakatçi kişiye ilişkin ayrı bir hüküm bulunmuyor ise) ikamet izin işlemleri, genel hükümler doğrultusunda yürütülmektedir.
Ek olarak, 3359 numaralı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 14. ek maddesine göre, Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişilerin en fazla 2 (iki) kişi olmak üzere refakatçilerinden, ikamet izin başvurularında geçerli sağlık sigortası olması şartı aranmamaktadır.
H) Adli ya da idari makamların talep ya da kararlarına bağlı şekilde Türkiye’de kalması gereken yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile düzenlenecek olan ikamet izninin süresi, karar ya da talepte belirtilmiş olan süre göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir.
I) Aile ikamet izin şartlarını kaybetmesi halinde kısa dönem ikamet iznine geçiş yapacak olan yabancı uyruklu kişiler;
-En az 3 (üç) yıl boyunca aile ikamet izni ile Türkiye’de kalmış olan kişilerden ergin olanlar (on sekiz yaşını tamamlayanlar.)
-Türk vatandaşı ile evli olan ve 3 (üç) yıl aile ikameti izni ile yaşadıktan sonra boşanmış yabancı kişiler (aile içinde şiddet gerekçesi sebebiyle mağdur olduğunu mahkeme kararı aracılığıyla ispat eden kişiler için üç yıl evli kalma şartı aranmaz.)
-Destekleyicinin ölümü durumunda bu kişiye bağlı şekilde oturum izni almakta olan kişiler, kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilirler.
J) Türkçe öğrenim kurslarına katılacak olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili bir kuruma (Mutlaka Milli Eğitim Bakanlığından izni olmalıdır.) kayıt yaptırmış olan yabancı kişiye en fazla 2 (iki) defa verilebilmektedir.
Eğer kurs süresi bir yıldan az ise, ikamet izin süresi kurs süresini geçemez. Söz konusu kursu veren kurum, Türkçe öğrenimi amacıyla kayıt yaptıran yabancı kişinin kursa başlama ile devam durumunu, bağlı olduğu il müdürlüğüne bildirmek durumundadır.
K) Kamu kurumu aracılığıyla Türkiye’de staj, eğitim, araştırma ve kurslara katılacak olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaçla düzenlenmiş olan ikamet izninin süresi 1 (bir) yılı geçemez. Barınma, yeme içme ya da sağlıkla ilişkin giderleri, ilgili kamu kurumları tarafından karşılanan yabancı uyruklu kişilerden maddi imkânlarının tespiti ve geçerli sağlık sigortası şartları aranmaz. Kurumlardan ek olarak belge ve bilgi istenebilmektedir.
L) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlar arasında, mezuniyet tarihinden itibaren 6 (altı) ay içinde müracaat eden yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile ikamet izni talebinde bulunan yabancı uyruklu kişilere, mezun oldukları tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde müracaat etmeleri durumunda bir defaya mahsus olmak üzere ve en fazla 1 (bir) yıl süreli oturma izni verilebilmektedir.
M) Türkiye’de çalışmayan fakat Bakanlar Kurulu tarafından belirtilecek kapsam ile tutarda yatırım yapacak kişiler ile bunların yabancı uyruklu eşi, kendisinin ve eşinin 18 yaşın altındaki (ergin olmayan) ya da bağımlı yabancı çocuğu;
Bu amaç ile ikamet izni talebinde bulunmuş olan yabancı uyruklu kişilere en fazla 5 (beş) yıllık süreler ile ikamet izni düzenlenebilmektedir. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun, 6458 sayılı Kanun üzerinde meydana getirdiği bu değişiklik ile ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek nitelikteki yabancı uyruklu kişilerin teşvik edilmesi ve yabancı uyruklu kişilere ikamet izin işlemlerinde kolaylık sağlanması amaçlanmıştır.
N) KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler;
Bu amaç ile ikamet izin talebinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruğuna sahip yabancı kişilere, en fazla 5 (beş) yıllık sürelerle ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Kısa dönem ikamet izni en fazla kaç yıl boyunca düzenlenebilir?
Kısa dönem ikamet izni, yukarıdaki M ve N bölümlerinde belirtilen yabancılar hariç olmak üzere her seferinde en fazla 2 (iki) yıllık olarak düzenlenebilmektedir.
Kısa dönem ikamet izni şartları nelerdir?
Bu iznin (Kısa dönem ikamet izni) düzenlenebilmesi için yabancı kişinin, yabancılar kanunun 32 numaralı maddesinde yer alan gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Bunlar:
- Türkiye’deki kalış amacı ile ilgili destekleyici belge ve bilgileri ibraz etmek.
- Söz konusu kanunun 7 numaralı maddesi kapsamına girmiyor olmak.
Not: Söz konusu madde: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunudur. Bu kanundaki 7. Madde ise Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek olan yabancı uyruklu kişilerden bahseder:
- a) Pasaport, pasaport yerine geçen belge, vize ya da ikamet ya da çalışma izni sahibi olmayanlar ve bu belge ya da izinleri yasal olmayan yollarla edindikleri veya bu belge ya da izinlerinin sahte olduğu anlaşılan kişiler.
- b) Vize, muafiyet ya da ikamet izin süre bitiminden itibaren minimum 60 (altmış) gün süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçebilen belgesi olmayan kişiler.
- c) 15 inci maddenin ikinci fıkrası (Türkiye’ye girişleri yasaklı olmak) saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti kapsamında olsa dahi, 15 inci maddenin birinci fıkrasında (minimum 60 gün süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçebilen belgesi olmayan kişiler) sayılan yabancı kişiler.
- Genel sağlık ile güvenlik standartlarına uygun barınma koşullarına sahip olmak.
- İstenmesi durumunda, vatandaşı olduğu ya da yasal bir şekilde ikamet ettiği ülkenin yetkilendirilmiş makamları tarafından düzenlenmiş olan adli sicil kaydını gösterir dokümanı sunmak.
- Türkiye’de ikamet edeceği adresin bilgilerini vermek.
Kısa dönem ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
- Kısa dönem ikamet izni alabilmek için aranmakta olan şartlardan bir tanesinin ya da birkaçının yerine getirilememesi ya da ortadan kalkması halinde.
- İkamet izninin, yabancı uyruklu kişi tarafından beyan edilen amacın dışında kullanıldığının tespit edilmesi halinde.
- Yabancı uyruklu kişinin hakkında geçerli bir sınır dışı (deport) etme ya da Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yasağı kararının bulunması halinde.
- Yurt dışındaki kalış süresi açısından ihlale düşülmesi halinde.
Yukarıda bahsedilen tüm hallerde kısa dönem ikamet izni verilmez, eğer verilmişse iptal edilir, süresi bitmiş ikamet izinleri ise uzatılmaz.
Aile İkamet İzni
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 34 ve 37 numaralı maddeleri arasında, aile ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasıyla ilgili yönetmelikte 30 ve 34 numaralı maddeler arasında aile ikamet izni şartları düzenlenmiştir.
Aile ikamet izni düzenlenebilecek olan yabancılar kimlerdir?
Türk vatandaşı kişilerin, 5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanununun 28 numaralı maddesi kapsamında olanların ya da ikamet izinlerinden birine malik olan yabancı uyruklu kişilerin, mültecilerin ve ikincil koruma statü sahiplerinin;
- a) Yabancı uyruklu eşine,
- b) Kendisinin ya da eşinin 18 yaşın altındaki (ergin olmayan) yabancı uyruklu çocuğuna,
- c) Kendisinin ya da eşinin 18 yaşın üstünde fakat kendisine bağımlı olan yabancı uyruklu çocuğuna aile ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Aile ikamet izin talebinde bulunmuş olan yabancı uyruklu kişinin, birden fazla eşi olması durumunda eşlerinden yalnızca birine aile ikameti izni düzenlenebilmektedir. Fakat yabancı kişinin tüm çocuklarına aile ikameti izni verilebilmektedir.
Çocukların aile ikameti izni başvurularında, Türkiye dışında var ise ortak velayeti bulunmakta olan anne ya da babanın muvafakati olmalıdır.
Aile ikameti izni, öğrenci ikameti izni almaya gerek olmadan ilk ile ortaöğretim kurumlarında 18 (on sekiz) yaşına kadar eğitim hakkı sağlamaktadır.
Aile ikameti izni olan yabancı uyruklu kişiler, aşağıdaki durumlarda kısa dönem ikamet izni talebinde bulunabilmektedirler:
- Boşanma durumunda. Eğer Bir Türk vatandaşı ile evli ve en az üç yıl süreyle aile ikamet izni içerisinde Türkiye’de yaşamışsa. Not: Aile içi şiddet sebebiyle mağdur durumda olduğunu mahkeme kararı ile ispat eden yabancı uyruklu kişilerde, en az üç yıl süreyle aile oturma izni içerisinde Türkiye’de yaşama şartı aranmamaktadır.
- Destekleyici eşin vefat etmesi durumunda. (Yabancı uyruklu kişi, destekleyici Türk eşine bağlı olarak aile ikamet izniyle ülkemizde yaşıyor ise.)
- Türkiye’de en az 3 (üç) yıl aile ikameti izniyle yaşamış olan kişilerin 18 (on sekiz) yaşını doldurmuş olması durumunda.
Aile ikameti izni kaç yıllık süre ile düzenlenebilir?
- Aile ikameti izni her seferinde 3 (üç) yılı aşmayacak bir şekilde düzenlenebilmektedir.
- Aile ikameti izninin süresi hiçbir koşulda destekleyici kişinin ikamet izninin süresini aşamaz.
Aile ikamet izni şartları nelerdir?
Aile ikameti izninin düzenlenebilmesi için, yabancı uyruklu kişinin, söz konusu kanunun 35 numaralı maddesinde yer alan gerekli şartları taşıması icap etmektedir. Bunlar;
- Destekleyicide aranmakta olan şartları karşılamak. (Destekleyici kişinin; tüm aile fertlerini kapsamakta olan geçerli sağlık sigortası olması. Fert başına güncel asgari ücretin 1/3’ünden (üçte birinden) az olmamak şartıyla aylık gelire sahip olması. Son 5 (beş) yıl içerisinde aile düzenine karşı herhangi bir suç işlememiş olduğunu ilgili belgelerle (adli sicil kaydıyla) belgelemesi. En az 1 (bir) yıldır Türkiye’de ikamet ediyor olması ve adresinin adres kayıt sistemine kayıtlı durumda olması.)
- Destekleyici kişinin yanında kalmak üzere aile ikameti izni talebinde bulunan kişilerde aranmakta olan şartları karşılamak. (Türkiye’deki kalış amacı ile ilgili destekleyici belge ve bilgileri ibraz edebilmesi. Belirttiği kişiler ile birlikte yaşadığını ya da yaşama niyeti taşıdığını ortaya koyabilmesi. Eşinin 18 (on sekiz) yaşını doldurmuş olması. Söz konusu kanunun 7 numaralı maddesi kapsamına girmiyor olması. Evliliğin, aile ikamet izni alabilmek amacıyla yapılmış sahte bir evlilik olmaması.)
Aile ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
- Kısa dönem oturma izni alabilmek için aranmakta olan şartlardan bir tanesinin ya da birkaçının yerine getirilememesi ya da ortadan kalkması halinde.
- Aile ikamet izninin, yabancı uyruklu kişi tarafından beyan edilen amacın dışında kullanıldığının tespit edilmesi halinde.
- Yabancı uyruklu kişinin hakkında geçerli bir sınır dışı (deport) etme ya da Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yasağı kararının bulunması halinde.
Yukarıda bahsedilen tüm hallerde aile ikamet izni verilmez, eğer verilmişse iptal edilir, süresi bitmiş ikamet izinleri ise uzatılmaz.
Öğrenci İkamet İzni
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 38 ile 41 numaralı maddeleri arasında öğrenci ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 35 ile 39 numaralı maddeleri arasında da öğrenci oturma izni şartları düzenlenmiştir.
Öğrenci ikameti izni düzenlenebilecek yabancı kişiler kimlerdir?
- Aile ikameti izni bulunmayan ve ilk ile orta derecede öğrenim görecek olan yabancı kişilere. (Aile ikameti izni bulunan ve ilk ile ortaöğretim seviyesinde eğitim alacak olan yabancı uyruklu kişiler, on sekiz yaşına kadar ikamet izni almalarına gerek kalmadan eğitimlerine devam edebilmektedirler. Fakat on sekiz yaşını dolduran ve hâlâ ortaöğretim seviyesinde eğitimine devam etmekte olan yabancı öğrenci kişilerin ikamet izni alması gerekir.)
- Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda lisan, ön lisans, yüksek lisans, doktora, TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi), DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi) seviyelerinde eğitim görecek OLAN yabancı uyruklu kişilere öğrenci ikameti izni düzenlenebilmektedir.
Öğrenci ikameti izni, öğrenci kişinin yalnızca eş ile çocuklarına aile ikameti izni başvurularında destekleyici durumda olma hakkı sağlamaktadır. Bunlar dışındaki diğer yakınlarına, oturma izni almaları konusunda hiçbir hak sağlamamaktadır.
Öğrenci ikameti izni kaç yıllık süre ile düzenlenebilir?
Eğer yabancı uyruklu öğrencinin öğrenim süresi 1 (bir) yıldan kısa ise, öğrenci ikameti izninin süresi öğrenim süresini aşamaz.
Kamu kurumları ve kuruluşları aracılığı ile gelerek Türkiye’de öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, öğrenim süresi boyunca ikamet izni verilebilmektedir.
Tüm bakımı ve masrafları bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından üstlenilmiş olan, ilk ve orta derece seviyesinde öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, velilerinin ya da yasal temsilcilerinin muvafakati ile öğrenimlerinin süresi boyunca 1’er yıllık süreler ile öğrenci ikameti izni verilebilir ve bu türdeki ikamet izni uzatılabilir.
Öğrenci ikamet izni şartları nelerdir?
Bu iznin (Öğrenci ikamet izni) düzenlenebilmesi için yabancı kişinin, yabancılar kanunun 39 numaralı maddesinde yer alan gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Bunlar:
- Türkiye’deki kalış amacı ile ilgili destekleyici belge ve bilgileri ibraz etmek. (Bkz. Kanunun 38 numaralı maddesi)
Not: Söz konusu madde, öğrenci ikamet izninin kapsamından bahsetmektedir.
- Söz konusu kanunun 7 numaralı maddesi kapsamına girmiyor olmak.
Not: Söz konusu madde: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunudur. Bu kanundaki 7. Madde ise Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek olan yabancı uyruklu kişilerden bahseder:
- a) Pasaport, pasaport yerine geçen belge, vize ya da ikamet ya da çalışma izni sahibi olmayanlar ve bu belge ya da izinleri yasal olmayan yollarla edindikleri veya bu belge ya da izinlerinin sahte olduğu anlaşılan kişiler.
- b) Vize, muafiyet ya da ikamet izin süre bitiminden itibaren minimum 60 (altmış) gün süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçebilen belgesi olmayan kişiler.
- c) 15 inci maddenin ikinci fıkrası (Türkiye’ye girişleri yasaklı olmak) saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti kapsamında olsa dahi, 15 inci maddenin birinci fıkrasında (minimum 60 gün süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçebilen belgesi olmayan kişiler) sayılan yabancı kişiler.
- Türkiye’de ikamet edeceği adresin bilgilerini vermek.
Öğrenci ikameti izninde Sağlık Sigortası
Sosyal Sigortalar ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanunu hükümlerine göre, yaptırdığı ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde genel sağlık sigortalısı olmak adına talepte bulunan yabancı uyruklu öğrencilerden ek olarak sağlık sigortası istenmemektedir. Fakat kayıt tarihinden başlayarak 3 (üç) ay içinde başvuruda bulunmayan ve genel sağlık sigortalısı (GSS) olma hakkını kaybeden öğrencilerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenmektedir.
Yükseköğrenim Öğrencilerinin Üniversite, Fakülte veya Bölüm Değişikliğinde İzlenecek Usuller
- a) Aynı öğretim kurumunun içerisinde fakülte ya da bölüm değişikliği yaparak aynı il içinde öğretim kurumu değişikliği yapılması durumunda öğrencilik statüsüne ara verilmemesi ve zamanında bildirimde bulunulması kaydı ile mevcut oturum izni geçerliliğini korur. Eğer oturma izni öğrenimin süresinden kısa ise, ikamet izninin bittiği tarihten başlayarak öğrenim süresi kadar uzatılır.
- b) Eğer farklı bir ilde öğrenime devam edilecek ise, öğrenime devam edilecek ilin valiliği tarafından mevcuttaki ikamet izni kesilerek, yeni öğrenimin süresi kadar yeni ikamet izni düzenlenir.
Öğrenci Çalışma Hakkı
Türkiye’de örgün öğrenim gören lisans, ön lisans, yüksek lisans ile doktora öğrencileri, çalışma izni çıkarmak kaydıyla Türkiye’de çalışabilirler. Fakat lisans ve ön lisans öğrencileri için çalışma hakkı, öğrenimdeki ilk yıllarından sonra başlar. Tüm çalışma izni başvuruları ÇSGB’ye (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına) yapılmaktadır.
Öğrenci ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
- – Öğrenci ikameti izninin düzenlenebilmesi için aranmakta olan şartların karşılanamaması ya da bu şartların ortadan kalkması.
- – Yabancı uyruklu kişinin, Türkiye’deki öğrenimini sürdüremeyeceği yönündeki kanıtların ortaya çıkmış olması.
- – Öğrenci ikameti izninin, yabancı kişi tarafınca veriliş amacının dışında kullanıldığının tespit edilmesi.
- – Yabancı uyruklu kişinin hakkında geçerli bir sınır dışı (deport) etme ya da Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yasağı kararının bulunması halinde.
Yukarıda bahsedilen tüm hallerde aile ikamet izni verilmez, eğer verilmişse iptal edilir, süresi bitmiş ikamet izinleri ise uzatılmaz.
Uzun Dönem İkamet İzni
6458 numaralı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununun 42 ile 45 numaralı maddeleri arasında uzun dönem ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte 40 ile 43 numaralı maddeler arasında da uzun dönem ikamet izninin şartları düzenlenmiştir.
Uzun dönem ikamet izni düzenlenebilecek yabancı kişiler kimlerdir?
- – Türkiye’de kesintisiz olarak en az 8 (sekiz) yıl ikamet izniyle kalmış durumda olan ya da Göç Politikaları Kurulu tarafınca belirlenen şartlara uyan yabancı uyruklu kişilere, ilgili Bakanlığın onayı ile valilikler tarafınca uzun dönem ikamet izni düzenlenebilmektedir.
- – Şartlı mülteci, mülteci ve ikincil koruma statü sahipleri ve insani ikamet izin sahiplerine ve ayrıca geçici koruma sağlanan kişilere, uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınabilmektedir.
Uzun dönem ikamet izni kaç yıllık süre ile düzenlenebilir?
Türkiye Cumhuriyeti uzun dönem ikamet izninin geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Bu izin süresiz olarak düzenlenmektedir.
Uzun dönem ikamet izninin şartları nelerdir?
Yabancı uyruklu kişilere Türkiye uzun dönem ikamet izninin düzenlenebilmesi için, kişilerin yabancılar Kanunun 43 numaralı maddesinde yer almakta olan şartları taşımaları gerekmektedir.
- Kesintisiz olarak en az sekiz (8) yıl boyunca ikamet izniyle Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamış olmak (Bu kesintisiz sekiz yılın hesaplanması noktasında ilgili Kanunun 38 numaralı maddesinde yer alan öğrenci ikameti izni süresinin yarısı, diğer türlerdeki ikamet izinlerinin ise tamamı sayılmaktadır.)
- Kendisi ya da eğer varsa ailesinin geçimini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelire sahip olmak.
- Son 3 (üç) yıl içerisinde sosyal yardım almamış olmak.
- Geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmak.
- Kamunun düzeni ya da kamunun güvenliği açılarından tehdit oluşturmuyor olmak (Göç Politikaları Kurulu tarafınca uygun görülen yabancı uyruklu kişiler hariç)
Uzun dönem ikamet izninin kişiye sağladığı haklar
Uzun dönem ikamet izni sahibi olan yabancı uyruklu kişiler; seçme ve seçilme, askerlik yapmak yükümlülüğü, kamu görevlerine girmek ile muaf olarak araç ithal etmek ve özel kanundaki düzenlemeler dışında, sosyal güvenliğe ilişkin tüm hakları saklı kalmak kaydı ile Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanabilmektedirler.
Uzun dönem ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
- – Yabancı uyruklu kişinin, kamunun düzeni ya da kamunun güvenliği açılarından ciddi tehditler oluşturuyor olması.
- – Eğitim, sağlık ya da ülkesindeki zorunlu kamu hizmetinin dışında bir neden ile kesintisiz olarak 1 (bir) yıldan fazla süreliğine Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında bulunması.
hallerinde uzun dönem oturma izni iptal edilmektedir. Uzun dönem ikamet izninin iptal işlemi, valilikler tarafından yerine getirilmektedir.
Uzun dönem ikamet izni iptal edilmiş olan yabancı uyruklu kişilerin tekrar yapacakları başvurular
İptal edilmiş olan bir uzun dönem ikamet izni için tekrar yapılacak olan başvurular eğer kişi yurt dışında ise konsolosluklara, Türkiye içinde ise yabancı uyruklu kişinin bulunuyor olduğu ildeki valiliğe şahsen olarak ya da Göç Genel Müdürlük tarafından belirlenmiş olan başvuru usullerine göre yapılmaktadır. Tekrar yapılacak olan başvurularda kesintisiz 8 (sekiz) yıl ikamet izniyle Türkiye’de kalmış olma şartı tekrar aranmamaktadır. Başvurular öncelikli şekilde değerlendirilmektedir ve en geç 1 (bir) ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır.
Eğitim, sağlık, ülkesinde zorunlu kamu hizmeti ya da herhangi bir görev gerekçesi hariç olmak üzere kesintisiz olarak bir yıldan fazla Türkiye’nin dışında kalınması nedeni ile uzun dönem ikamet izni iptal edilmiş olan yabancı uyruklu kişiler, söz konusu bu izinlerini tekrar almak üzere başvuru yapabilirler.
İnsani İkamet İzni
6458 numaralı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununda 46 ile 47 numaralı maddeler arasında insani ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu uygulanmasına ilişkin yönetmelikte 44 numaralı maddede insani ikamet izninin şartları düzenlenmiştir.
İnsani ikamet izni düzenlenebilecek yabancı kişiler kimlerdir?
- Çocuk yaştaki kişinin yüksek yararı söz konusu olduğunda.
- Hakkında deport (sınır dışı) etme ya da Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmasına rağmen, yabancı kişinin Türkiye’den çıkışı yaptırılamadığında ya da Türkiye’den ayrılması makul ya da mümkün görülmediği takdirde.
- Yabancılar kanununun 55 numaralı maddesi uyarınca yabancı uyruklu kişi hakkında sınır dışı (deport) etme kararı alınmadığında.
Not: Kanundaki 55 numaralı madde sınır dışı edilemeyecek kişilerden bahseder. Bunlar:
- a) Deport (sınır dışı) edileceği ülkede ölüm cezası, işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı cezalara ya da muamelelere maruz kalacağı konusunda ciddi emareler bulunan yabancı kişiler.
- b) Ağır sağlık sorunları ve ayrıca yaş ile hamilelik durumları nedeniyle seyahat etmesi riskli görülen yabancı kişiler.
- c) Mağduriyet desteği sürecinden yararlanıyor olan insan ticareti mağdurları
- ç) Hayati tehlike ortaya çıkaran hastalıkları için tedavileri devam etmekteyken sınır dışı (deport) edileceği ülkesinde bu tedaviye devam etme imkânı bulunmayan yabancı kişiler.
- d) Psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet mağdurları (Tedavileri tamamlanıncaya kadar).
- Kanunun 53, 72 ve 77 numaralı maddelerine göre yapılmış olan işlemlere karşı yargı yoluna başvurulduğu durumlarda.
Not: Kanunun 53, 72 ve 77 numaralı maddeleri şu durumları ifade eder:
- Madde 53: Sınır dışı etme kararı
- Madde 72: Kabul edilemez başvuru
- Madde 77: Başvurunun geri çekilmesi veya geri çekilmiş sayılması
- Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin ilk iltica ettiği ülkesi ya da güvenli bir üçüncü ülkeye geri gönderilme işlemlerinin devam etme süresince.
- Acil sebeplerden dolayı ya da ülkenin menfaatlerinin korunması ile kamunun güvenliği ve kamunun düzeni açılarından Türkiye’ye giriş yapmalarına ve Türkiye’de kalmalarına izin verilmesi gereken yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izni verilmesine engel oluşturan durumları nedeniyle diğer ikamet izni türlerinden birini alma imkânları bulunmadığında.
- Olağandışı durumlarda,
insani ikamet izni düzenlenebilmektedir.
İnsani ikamet izni kaç yıllık süre ile düzenlenebilir?
İnsani ikamet izni, ilgili Bakanlığın onayı alınmak ve en fazla 1 (bir) yıllık süre ile olmak kaydıyla valilikler tarafınca verilir ve yine valilikler tarafınca uzatılabilir.
İnsani ikamet izni şartları nelerdir?
Bu ikamet izninde (İnsani ikamet izni) diğer türdeki ikamet izinlerinin verilmesinde aranan şartlar aranmamaktadır.
İnsani ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
İnsani ikamet izni, ilgili Bakanlığın onayı alınmak kaydı ile söz konusu iznin verilmesini zorunlu kılmış olan şartlar ortadan kalktığı takdirde valilikler tarafından iptal edilir ve tekrar uzatılmaz.
İnsani ikamet iznine ilişkin diğer önemli konular
İnsani ikamet izni almış olan yabancı uyruklu kişiler, iznin veriliş tarihinden başlamak üzere en geç yirmi (20) iş günü içerisinde adres kaydı sistemine kayıt yaptırmak durumundadırlar.
İnsani ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişiler, söz konusu izinlerinin süresi içerisinde uzun dönem ikamet izni hariç tutulmak üzere, gerekli şartlarını taşıdığı diğer ikamet izinlerinden herhangi birisi için başvuru yapabilirler.
Yabancı uyruklu kişinin insani ikamet izni ile geçirmiş olduğu süreler, kanunda bahsedilen ikamet izni sürelerinin toplanması işleminde (gün sayımı) hesaba katılmamaktadır.
İnsan Ticareti Mağduru İkamet izni
6458 numaralı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanununda 48 ile 49 numaralı maddeler arasında insan ticareti mağduru ikamet izni düzenlenmiştir. Buna ek olarak, Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu uygulanmasına ilişkin yönetmelikte 45 ile 46 numaralı maddeler arasında da insan ticareti mağduru ikamet izninin şartları düzenlenmiştir.
İnsan ticareti mağduru ikamet izni düzenlenebilecek yabancı kişiler kimlerdir?
İnsan ticareti mağduru olduğu ya da olabileceği yönünde kuvvetli şüpheler bulunan yabancı uyruklu kişilere insan ticareti mağduru ikamet izni düzenlenebilmektedir.
İnsan ticareti mağduru ikamet izni süresi ne kadardır?
İnsan ticareti mağduru oturum izni, valilikler tarafından 30 (otuz gün) süre ile düzenlenebilmektedir. Düzenlenmiş olan söz konusu insan ticareti mağduru ikamet izni en fazla altı (6) aylık süreler ile uzatılabilir, fakat bu süreler toplamda üç (3) yılı geçemez.
İnsan ticareti mağduru ikamet izni şartları neler?
Bu ikamet izninde (İnsan ticareti mağduru ikamet izni) diğer türdeki ikamet izinlerinin verilmesinde aranan şartlar aranmamaktadır.
İnsan ticareti mağduru ikamet izninin reddi, iptali ya da uzatılmama sebepleri nelerdir?
- – Yabancı uyruklu kişinin kendi girişimi ile söz konusu suçun failleriyle tekrar bağ kurduğunun belirlenmesi halinde.
- – Yabancı uyruklu kişinin, getirilen yükümlülüklere uymaması halinde.
- – Yabancı uyruklu kişinin mağdur olmadığının anlaşılması
halinde insan ticareti mağduru ikamet izni iptal edilmektedir. Fakat yukarıda sayılmış olan durumların korkutma, zorlama, tehdit, şiddet vb. gibi sebeplere bağlı olarak, yabancı uyruklu kişinin iradesinin dışında oluştuğunun tespiti durumunda, bu ikamet izni iptal edilmemektedir.
Değerli ziyaretçimiz, Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ya da diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
iyi günler ben ufuk. oturma izni başvurusu ne kadar sürüyor merak ediyorum. başvuru yapıldıktan sonra kimliği 10 ile 15 gün içerisinde gelir deniyor tam detaylı olarak kaç günde elimizde olur? İkamet kartının ulaşması 1 ayı da bulabilir diyen var ama benim kartımı alıp yurt dışına çıkmam gerekiyor, kart gelmeden verilen 15 günlük yurt dışı izni bana yetmiyor
Merhaba Ufuk bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. İkamet izni işlem süresi konusunda sormuş olduğunuz soruya yanıt vermeye çalışacağız. Normal şartlarda online sistem üzerinde ikamet izni başvurusu yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde randevu tarihi verilmektedir. Bu randevu tarihinin verilme süresi, birçok değişkene göre farklılık gösterebilmektedir. Başvuru yapılan şehir, başvuru yapılan Göç İdaresi, başvuru yapılan dönem (yılın yoğun dönemleri ve sakin dönemleri) gibi değişkenler randevu tarihinin verilmesini etkilediği gibi başvuru değerlendirme sürecini de etkilemektedir.
Bildiğiniz gibi randevu gününden sonra bir başvuru değerlendirme dönemi oluşmaktadır. Bu dönemin yasal süresi 90 gündür. Başvurunuz olumlu ya da olumsuz şekilde doksan gün içerisinde sonuçlanmalıdır. Başvurunuzun olumlu değerlendirildiğine dair bilgi geldikten sonra da kart basımı ve gönderimi için ortalama 15 günlük süre bulunur. Kartınız, ikamet başvurusunda vermiş olduğunuz adrese 15 gün içerisinde ulaşır.
Tabi ki bunlar kağıt üzerindeki maksimum sürelerdir. Normal şartlarda 10 gün içerisinde randevu tarihi alabilir, randevudan sonra 30 gün ile 45 gün arasında sonuç alır, sonuçtan 5 gün sonra da kartınızı elinize alabilirsiniz. 2020 & 2021 covid-19 pandemi döneminde ise olağanüstü sebepler dolayısıyla bu süreler yine maksimuma doğru uzamıştır. Devlete bağlı kurumlarda alınan tedbirler, çalışma saati sınırlamaları, çalışan kişi sınırlamaları gibi durumlar başvurularında yavaşlamasına sebep olmuştur. Bu yüzden bizler Göçmen Büro olarak, yaptığımız ikamet başvurularında, başvuru sahibine 90 günü gözden çıkarmasını belirtiyoruz. Tabi ki salgının yavaşlamasıyla birlikte bir çok işleyiş normal hızına dönecek ve yine 1-2 ay arası sonuç alınabilecektir.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
iyi günler ben ikamet kartımı kaybettim. şimdi ne yapmam gerekiyor? hemen yeniden nerden alabilirim yani 1 gün içinde almam mümkün mü?? kayıp ikamet kartı için nereye başvuru yapılıyor yoksa ben en baştan oturma izni başvurusu mu yapacağım? eğer yeniden ikamet izni başvurusu yapmam gerekiyorsa benim için sorun olur ne yapmak lazım?
Merhaba Şehla hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Kayıp ve çalıntı ikamet kartı konusunda sormuş olduğunuz soruya Göç İdaresi müdürlüğünün yönlendirmelerinden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağız.
Oturum izin kartının kaybolma, çalınma, yıpranma ya da hatalı basılmış olma hallerinde ikamet izni belgesi (kartı) yeniden düzenlenmektedir. Oturum izni kartının kaybolma, çalınma ya da yıpranma durumlarında ilgili belgenin kart ücreti eksiksiz olarak; bu izin kartının harcı ise yarım harç şeklinde alınmaktadır. Ayrıca mutlaka karakola giderek memurlar aracılığı ile ikamet kartı için kayıp tutanağı tutturulmalıdır. 5683 sayılı Kanun ve madde 11 gereğince ikamet izni kartını kaybeden bir yabancı uyruklu kişi, ikamet izin kartının kaybolduğuna dair mutlaka başvuru yapmalıdır. İlgili polis merkezinde görevliler tarafınca tanzim edilecek olan kayıp / çalıntı eşya tutanağı ile birlikte hiç vakit kaybetmeden yeni bir başvuru yapılmalıdır. Bu noktadaki gerekli belgeler: Polisten alacağınız Kayıp tutanağı, biyometrik fotoğrafınız ve adres kaydı sisteminde kayıtlı olduğunuzu gösteren belgedir. Tüm bu belgelerle birlikte ikamet ettiğiniz ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız.
“İkamet kartımı kaybettim, şimdi ne yapmalıyım?” diye merak edenler için prosedür kısaca bu şekildedir. Yani tekrar ikamet izni başvurusu yapmanız gerek olmayacak, kartınız yenilenecektir.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhaba. İkamet iznimde baba adı hatalı basılmış nasıl bi yol izlemeliyim
Vatandaşlığa basvuru yapmam gerekiyor
Merhaba Göç idaresine gidiniz bilgi güncelleme odasından değiştirebilirsiniz.
Merhaba efendim. Oturma izni verilmediyi zaman odedimiz oara geri veriliyormu veriliyorsa nasil ala biliriz zahmet olmazsa cevaplandirirsaniz sevinirim.
Merhabalar,
Harç bedeli iadesi için vergi dairesine dilekçe vererek para iadesini talep edebilirsiniz.
Merhaba, ben avukatım, ismim Hatice. İptal edilen ikamet başvuru harç iadesi konusunda bir sorum var. Müvekkilim adına uzatmak için yürüttüğümüz işlemlerde online vergi dairesine yatırdığımız harçların makbuzunu göremedik. Ancak emniyet bunu anlamıyor ve sistemden bakma çabası da göstermiyorlar. Ben reddedilmemiş ancak dosyası işlemden kalkmış bir başvuru için yatırdığım harçları nasıl geri alabilirim? İkamet izni para iadesi mümkün mü?
Merhaba Hatice hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. ikamet izni başvurusu ücret iadesi konusunda sormuş olduğunuz soruya yanıt vermeye çalışacağız.
İkamet izni başvurularında ücretler, yapılan başvuru için alınmaktadır. Başvurunun kişi tarafından yapılan bir hata ile iptal edilmesi iade hakkı tanımaz, aynı şekilde değerlendirilmiş ve reddedilmiş başvurularda da iade -normal şartlarda- mümkün değildir.
Kişinin başvuru sistemine tekrar girebilirseniz, makbuzlarının çıktısını alabilirsiniz ama süresi geçmiş ve işlemden kaldırılmış bir dosyanın ücretlerini iade alamazsınız.
Eğer başvuru sürecinde birtakım yanlışlıklar olduğunu düşünüyorsanız konuyla ilgili idare mahkemesinde dava açılabilir. Bunun dışında doğrudan talep ederek, dilekçe vererek vb. şekilde iade alınmamaktadır.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
İyi günler ben İlayda. Türkiye ikamet izni başvurusu yaptım şimdi ülkeme gitmem gerekiyor, ikamet başvurusu yaptıktan sonra yurtdışına çıkmak mümkün mü? Oturum çıktıktan ne kadar süre sonra oturum için kimlik kartı çıkıyor? Ve ne kadar süre sonra Türkiye’ye rahat bir şekilde giriş ve çıkış yapabiliyorum?? Şu anda başvuru yaptığım için başvuru belgemle çıkış giriş yapabiliyor muyum? Kartımın eline geçmesi çok uzun sürerse bütün bu süreyi Türkiye’de geçirmem benim için biraz sorun olacak ne yapılabilir bu konuda? Teşekkürler.
Merhaba İlayda hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. İkamet başvurusu sonuçlanmadan ülkeden çıkmak konusunda sormuş olduğunuz sorulara kanun ve yönergelerden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağız. Türkiye ikamet izni başvuru değerlendirme süresi 90 güne kadar uzayabilmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri de bu süre zarfında Türkiye’ye giriş ve çıkış yapıp yapamayacaklarıdır diyebiliriz.
Normal şartlarda başvuru sonrasında, yapılan başvuru sonuçlanana kadar Türkiye’de kalmak şarttır. Fakat mutlaka çıkmak zorunda olanlar için de bazı düzenlemeler yapılmıştır. İlk defa ikamet başvurusunda bulunmuş olan yabancı uyruğa sahip kişilere, randevu günlerinde göç idaresi müdürlüğü tarafınca oturma izin müracaat belgesi verilmekte. Uzatma başvurularında ise bu müracaat evrağı sistem tarafınca otomatik bir şekilde düzenlenir. Bu evrağın, başvuru yapılan ildeki göç idaresi müdürlüğünce onaylanması gerekir. Söz konusu müracaat belgesi ile harç makbuzlarının onaylı örnekleri, başvuru sahibi yabancı kişiye her seferinde 15 (onbeş) günü aşmaması şartı ile Türkiye’ye çoklu çıkış ve giriş hakkı sağlamakta.
Lütfen dikkat, oturma izni başvurunuz değerlendirilirken bu müracaat belgesiyle yurt dışında en fazla 15 gün kalabilirsiniz. On beş günlük sürenin aşılması durumunda ise vize genel hükümleri gereğince işlemler yapılır. Kanunun 10. maddesi gereğince yüz seksen (180) günde doksan (90) gün kalış hakkı hükmü ise saklıdır. Gerekli izinlere uyulmaması durumunda bazı zorunlu ödemeler yapılır. 2021 yılı için bu bedel 80 Amerikan Doları (USD) tutarındadır.
Toparlamak gerekirse, yabancı uyruklu kişiler, ikamet izni için başvuru yaptıktan sonra, oturma izni kartlarının çıkmasını beklemeden, kısa bir süreliğine ve tekrar geri dönmek üzere çıkış yapmak isteyebilirler. Bu çıkış süresi, kişinin talep ettiği ikamet izni süresinin içinde olmalıdır. Bununla birlikte ilgili harç makbuzlarının da ibraz edilmesi (harçtan muaf olduğu durumu evrakta belirtilenler hariç olmak üzere) kaydı ile, ikamet izni başvuru belgelerini kullanarak, sınır kapılarından çıkış yapabilirler. Bu çıkışlarında cezalı bir ikamet harcı ödemelerine gerek olmaz. Yönergelerde belirtilmiş olan 15 (on beş) günlük süre içerisinde döndükleri takdirde de vizeye tabi bir ülke vatandaşı olsalar da vize almadan Türkiye’ye tekrar giriş yapabileceklerdir. Söz konusu başvuru belgesi, her defasında 15 günden fazla bir süreliğine yurt dışında kalmamak kaydı ile ülkemize çoklu giriş ile çıkış hakkı sağlamaktadır.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhabalar, ben Selim. bir yıldan uzun süreli ikamet ile ilgili bir sorum var. Rus bir arkadaşım vize ve pasaport alarak Türkiye’ye geldi. Adı Natalya, pasaportu var ve Bu yıl Yenilenmiş durumda. Kendisi 58 yaşında bir bayandır ve emeklidir. Rusya’dan aktif olarak emekli maaşını almaya devam ediyor. Türkçe konuşuyor ve Türk kökenli olduğunu söylüyor. Türkiye’de benim yanımda 1-2 ya da duruma göre 3 yıl ikamet etmek istiyor. Bunun için ne yapılmalıdır? Kendisi en az bir yıl ya da daha fazla ikamet etmek istiyor. Kısa dönem ikamet izninin 1 yılın üzerinde verilmediğini duydum. Ben kendisini evimde misafir eder ve her imkanını karşılarım. Tabi zaten emekli olduğu için kendisi başvuruda banka dökümü vb. evrak göstererek maddi durumunu ve Türkiye’de geçinebiliyor olduğunu kanıtlıyor olacak. Adresiyle ilgili gerekiyorsa noterden şartname gönderir ve tüm sorumluluğu kabul ederim.
Ben de memur emeklisiyim. Maddi durumumda bir sıkıntı bulunmamaktadır. Emekliler için ikamet izni konusunda yardımınızı bekliyorum, bilhassa uzun süreli ikamet izni. İlginize arzeder, teşekkür ederim.
bu arada ben 64 yaşındayım ve çocuklarımdan ayrı bir şekilde yaşamaktayım. evlilik değil fakat bir bakıcıya ihtiyacım var. bu rus kadın 58 yaşında ve bakıcılık yapmak istiyor, vizesi bittikten sonrada da yanımda kalıp bakıcılık yapabilir mi? söylediğim gibi onun bütün ev masraflarını ben karşılayacağım. adı natalia. türkçe dilini mükemmel biliyor, kendini rahat bir şekilde anlatabiliyor. ben türk ve müslümanım, kendisi de müslümanlığı kabulleniyor. eklemek istediklerim bu kadar, ilgilenirseniz cidden memnun olurum. kalın sağlıcakla.
Merhaba Selim bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Emekliler için uzun süreli ikamet konusunda sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Öncelikle Rusya vatandaşı kişiler Türkiye’ye yapacakları 60 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Geçmişte bu muafiyet süresi daha farklıydı, fakat şimdi 60 gün olarak kabul ediliyor.
İlk olarak, kişinin sizin arkadaşınız olarak mı sizle kalacağı yoksa sizin bakıcınız mı olacağı konusu açıklığa kavuşturulmalıdır. Eğer bakıcınız olacaksa, vize muafiyetiyle Türkiye’ye geldikten sonra bakıcı çalışma izni kategorisinde bir çalışma izni başvurusu yapılır, buna bağlı olarak kendisi yasal çalışma izniyle birlikte ikametini de almış olur. Bakıcılığınızı yaptığı süre boyunca sürekli olarak çalışma izni de yenilenir. Kanunların doğru şekilde uygulanması açısından, Türkiye’de çalışan bir yabancı uyruklu kişi mutlaka çalışma izni almalıdır. Aksi takdirde izinsiz çalıştığı tespit edildiğinde ağır sonuçları da olur.
Eğer kişi sizin arkadaşınız ise ve size uzun süreli olarak arkadaşlık edecekse, kısa dönem turistik ikamet izni başvurusu yapılabilir. İstanbul üzerinden yapılacak olan başvurularda bu ikamet izni 1 yıla kadar verilebilmektedir. Göçmen Büro aracılığıyla yapmanızı önerdiğimiz bu başvuruda Natalya hanımın adres belgesi olarak kendi adresinizi gösterebileceksiniz. Noterde birlikte yapacağınız taahhüt ile kişi, Türkiye’deki adresini kanıtlayan bir evrak edinmiş olacaktır. Bu evrak, kısa dönem oturum izni başvurusunda sunulacak. Normal şartlarda bu başvuruda gelir kanıtlayan bir evrak sunulmasına gerek olmuyor. Yalnızca, kişinin başvuru formuna aylık gelirini yazıyoruz. Ancak eğer başvuruyu değerlendiren memur talep ederse, kişinin Rusya’da emekli olduğuna, emekli maaşının düzenli olarak yattığına ve bankasında yeterli miktarda para bulunduğuna dair kanıtlayıcı evraklar sunabiliriz.
Başvuru yapıldıktan sonra ve kişi 1 yıla kadar verilebilen kısa dönem ikamet iznini aldıktan sonra, bundan sonraki başvurusu için, yani Türkiye’de kalmak için gerçek bir sebep edinmelidir. Arkadaş ziyareti ve turizm amacıyla verilen kısa dönem ikamet, geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile artık uzatılamamaktadır. Göç idaresi görevlileri, kişinin Türkiye’de kalmaya devam edebilmesi için somut bir amacı olmasını beklemektedir. Bunları açıklamak gerekirse:
–Bilimsel bir araştırma amacıyla Türkiye’de bulunmak.
–Türkiye’de taşınmaz (mülk) sahibi olmak.
–Ticari görüşmeler yapmak ya da iş kurmak.
–Hizmet içi eğitim programlarına katılmak.
–Staj amaçlı programlara ya da değişim programlarına katılmak.
–Türkiye’de tedavi görecek kişiler.
–İdari ya da adli makamların talebiyle Türkiye’ye gelen kişiler.
–Türkçe öğrenme kursuna katılacak olan kişiler.
şeklinde sıralayabiliriz. Bunlar kısa dönem ikamet izninin, kişinin durumuna göre değişebilen kalış sebepleridir. 1 yılın sonunda yukarıdaki sebeplerden birinin oluşması durumunda, yeni bir oturma izni başvurusu yapılabilir. Sizin durumunuzda en iyi seçeneklerden birinin Türkiye’de ev satın alarak ikamet sahibi olmak olduğunu söyleyebiliriz. Evin maddi değerinin bir önemi olmamakla birlikte, yalnızca tapuda mesken statüsünde olmalı ve bu amaçla kullanılmalıdır. Bu şekilde kişi, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde sürekli olarak ikamet iznini uzatabilir, hatta 5 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık başvurusu ya da 8 yıl yaşadıktan sonra süresiz ikamet iznine de başvuru yapabilir.
Eğer tüm bu seçenekler sizin için uygun değilse, geriye öğrenci ikamet izni ve aile ikamet izni kalıyor. Öğrenci ikamet izninin sizin için uygun görünmediğini söylersek geriye aile ikameti izni kalmaktadır. Bu başvuru için yabancı uyruklu kişinin, bir Türk vatandaşı ile resmi nikah yapmış olması, bununla birlikte kanunda “destekleyici” olarak geçen Türk vatandaşı eşinin kendisinin barınma ve yaşam masraflarını karşılayabiliyor olması gerekmektedir. Bu başvuruda da 3 yıl aile ikametiyle evli kalarak yaşadıktan sonra Türk vatandaşlığına başvuru yapma hakkı doğabilecektir.
Tüm bu seçenekler sizin için uygun değilse, kısa dönem ikamet iznini herhangi bir sebebe dayanmadan uzatmayı deneyebilirsiniz. Bu noktada kişinin emekli olması ve düzenli gelire sahip olması memurların insiyatif kullanmasına sebep olabilir. Göçmen Büro aracılılığıyla gerçekleştirmenizi önerdiğimiz bu başvuruda uzmanlarımız, başvurunuzu destekleyecek bir dilekçe ile olumlu sonuç almanız yardımcı olacaktır. Son olarak, kişinin dini inancının oturum izni başvurusuna bir etkisi yoktur. Kişi müslümanlığı kabul edebilir ya da etmeyebilir, başvurusu bundan bağımsız olarak değerlendirilecektir.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhaba, ben oturma izni randevumu kaçırdım. Başvurumu kendim yaptım, 1 haziranda randevum vardı ve evrakları ptt aracılığıyla göndermem lazımmış ama böyle bir şey olduğunu bilmiyordum ben randevu bekliyordum ve güncel bilgiye sahip değildim sonuç olarak evraklarımı göndermedim. Peki şimdi yeni randevu alabilecek miyim? Bilgi verebilir misiniz lütfen başvurum iptal mi oldu yoksa yeni bir randevu mu verecekler? İkamet izni randevu erteleme ya da ikamet izni randevu iptali konularında yardımınızı rica ediyorum. Kendi başıma yapamadım bana telefonla ulaşın lütfen kaçak duruma düşmeden başvurumu yapmam gerekiyor.
Değerli ziyaretçimiz, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. İkamet randevusu kaçırmak konusundaki sorunuza detaylı bir şekilde yardımcı olmaya çalışacağız. 1 Haziran 2020 tarihinde randevusu olan bir başvuru sahibinin en geç 29 Mayıs tarihine kadar evraklarını göndermiş olması gerekiyordu. 2020 & 2021 pandemi döneminde İstanbul şehrinden yapılacak olan ikamet izni başvurularında randevuya şahsen katılma zorunluluğu ortadan kalkmış, kalabalığın önlenmesi ve salgın tedbirleri kapsamında evrakların tamamlanıp yalnızca kargo ile gönderilmesi yeterli hale gelmiştir. Göç idaresi genel müdürlüğü tarafınca iletilen randevu tarihinden önce gerekli evrakların gönderilmesi şarttır. Bu evrakların ulaştırılmaması halinde ise kişi randevuya katılmamış olur, yani başvurusu iptal edilir. Aynı başvuruyla yeni bir randevu tarihi talep etmek mümkün değildir.
Göç İdaresi, süregelen pandemi sebebiyle birçok ülkeye tam olarak uçuşların açılmamasından ötürü 01.01.2020 tarihinin sonrasında vize ihlaline (kaçak duruma) düşen yabancı uyruklu kişiler için ülkeden çıkış yapmadan tekrar başvuru yapma hakkı vermiştir. Eğer 01.01.2020 tarihinden daha sonra kaçak duruma düştüyseniz başvurunuzu tekrar ve en doğru şekilde yapabilir, işleminizi günlük olarak takip edip yeni randevu tahiniz konusunda size bilgilendirme yapabiliriz. Fakat, eğer 01.01.2020 tarihinden daha önce kaçak duruma düştüyseniz, yeni getirilen kanunlara göre 3 aydan fazla vize ihlali yapmış olan yabancı uyruklu kişilere, cezalarını ödeseler dahi Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacağından ötürü ülkeden çıkış yapmanız gerekir. Giriş yasağınızın kaldırılması için ise ülkenizdeki Türkiye temsilciliğinden (konsolosluk ya da büyükelçilik) özel meşruhatlı vize türlerinden birine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunlar çalışma vizesi, eğitim vizesi, tedavi ya da evlilik amacıyla alınabilmektedir.
Bizler Göçmen Büro olarak müşterilerimizin tüm evraklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlayıp istenen zamanda kargo ile gerekli yerlere göndermekteyiz. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhaba ben Rusya vatandaşıyım. Rusya’dan vize muafiyeti ile Türkiye’ye giriş yaptım. İstanbul’da çok fazla arkadaşım var ve burada kalmak istiyorum. Bu yüzden 25.08.2020 de İstanbul üzerinden ikamet izni başvurusu yaptım. Hala randevu tarihim gelmedi. Konu hakkında bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Dönüşünüzü bekliyorum. İyi çalışmalar.
Medine hanım merhabalar; ikamet izni başvuruları kişi için tanınan yasal vize ya da muafiyet süresi içerisinde yapılması gerekmektedir. Başvuru online olarak sistem üzerinden yapılmaktadır. Başvuru için Türkiye’ye girilen pasaportun girilmesi çok önemlidir. Sonrasında kendi ülkenizde yaşadığınız adres, Türkiye’de yaşayacağınız adres bilgileri istenmektedir. Sonrasında aylık geliriniz, burada nasıl geçineceğiniz bilgileri sorgulanmaktadır. Bunlar arasında en önemli konulardan biri de yaşayacağınızı belirttiğiniz adresi belgelemeniz olacaktır. Bu da yanında yaşayacağınız kişinin noter onaylı taahhütü, kira kontratı ya da tapu ile yapılmaktadır.
Başvuru online olarak yapıldıktan sonra ortalama 20 gün içerisinde onay ev randevu maili gelmektedir. İstanbul’da pandemi sürecinden dolayı fiili randevu verilmemekte; evraklar kargo yolu ile iletilmektedir. Bu kargo ise Ptt üzerinden yapılmakta ve onay mailinden sonra gönderilmektedir. Onay maili ise bazen uzamakla birlikte ortalama 20 günde ulaşmaktadır. Mail ya da kısa mesaj yolu ile onay gelmektedir. Endişe etmeniz bir durum olmamakla birlikte verdiğiniz iletişim bilgilerini sık sık kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Sonraki başvurularınızda sizlere yardımcı olabilmemiz adına iletişim bilgilerimizden göç danışmanlarımızla iletişine geçebilirsiniz.
Merhabalar; benim şu anda hala geçerli olan bir turistik ikamet iznim var. Herhangi yasal bir sıkıntım olmaması için ikamet izni başvurumu ne zaman yapmalıyım? Aslında sormak istediğim en erken ne zaman yapabilirim? Ben ileride T.C. vatandaşlığı başvurusu yapmak istediğim için her sürecin prosedürlere uygun ilerlemesini istiyorum. Bu konuda beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. İlginiz için teşekkürler
Emre bey merhaba;
İkamet izinleri size verilen süre zarfında geçerli olmakta olup kartın üzerinde belirtilen tarih aralığında Türkiye’de yasal ikamet izni hakkı tanımaktadır. Herhangi yasal bir sıkıntı ya da aksini iddia eden bir cezanız olmadıkça yasal süreç bu şekilde ilerlemektedir. En doğru ve yasal kalış şekli ikametiniz bitmeden uzatma başvurusu yapmanız olacaktır. Bu ikamet izni uzatma başvurusunu son günde de yapabilmekle birlikte en erken 60 gün öncesinden yapabilmektesiniz. Uzatma başvurusu yaptığınızda önceki ikametinizin sonlandığı gün itibari ile yeni ikametiniz başlıyor olacak ve yasal olarak herhangi bir sorun teşkil etmeksizin kalışınız devam etmiş olacaktır.
İkamet izinleri farklı kategorilere ayrılmış olup turistik ikametlerde çok uzun süreli devam söz konusu olmamakla birlikte öğrencilik, evlilik ya da çalışma gibi durumlarda farklı bir ikamet üzerinden ilerlemeniz gerekmektedir. Vatandaşlık başvurusu yapmak amacında iseniz o halde aile ikamet izni ya da çalışma izni üzerinden ilerlemeniz daha doğru olacaktır. Dilerseniz iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak sizin durumunuza en uygun yol haritası çıkarabilmemiz için bize ulaşabilirsiniz.
Merhabalar; ben ilk ikamet izni başvurumu 20.04.2020 tarihinde yaptım fakat olumsuz dönüş aldım. İkinci kez başvuru yaptım ve onayla birlikte evraklarımı 30.10.2020 tarihinde PTT ile ile grup başkanlığına gönderdik. Şu anda bir dönüş olmadı. İkamet izni kartım kaç günde gelir? Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Elvin hanım merhabalar; ikamet izni başvurularında ilk başvuru ile birlikte seçilen randevuyla evraklar hazırlanarak randevu gün yer ve saatinde olunur. Şu anda yaşanan pandemi sürecinde ise durum biraz farklı olup yüz yüze randevu değil evraklar kargo ile gönderilmektedir. Bu kargo sürecinden ötürü sistemden randevu atanmayıp iletişim bilgilerinize ilk onay geldiğinde evraklarınızı 20 iş gününde kargo ile ulaştırabilirsiniz ibaresi ile evraklar kargo ile gönderilmektedir. Bu süreçte başvurunuzun durumu için evrakların eksiksiz ve başvuru kategorinize uygun olması çok önemlidir.
Pandemi döneminde memurlar da kısıtlı olarak çalışmakta olup süreç normal zamandakinden daha da yavaş ilerlemektedir. Başvurular ortama 3 ayda sonuçlanmakta olup artı eksi süreçler söz konusu olmaktadır. Eğer başvurunuzla ilgili netleşmeyen ya da eksik bir evrak var ise paylaştığınız iletişim bilgileri ile size dönüş yapılarak istenecektir. İstene evrakların belirtilen süre içerisinde ulaştırılması gerekmektedir. Aksi taktirde başvurunuzun durumu riske girecektir. Sizin başvurunuzda ise başvurunuz incelenme sürecinde olabilmekte birlikte evrak istendiğinde bu size bildirilecektir. Şu anki süreçte pandemiden dolayı başvurular yavaş değerlendirilmekte olup değerlendirmenin uzun sürmesi doğal karşılanmaktadır.
Merhabalar, ben Suriye vatandaşıyım ve Almanya’da yaşıyorum. Almanya ile Türkiye arasında seyahat ederek çoğunlukla Almanya’da daha çok kalacak şekilde yaşıyorum. Corona pandemi sürecinden dolayı son oturumum bitene kadar Türkiye’ye giriş yapmadım ve Türkiye’deki avukatımın sözüne güvenerek uzatma başvurumu uzatma başvurumu yerime onun yapmasını kabul ettim. Üzerinden uzunca zaman geçmesine rağmen yanıt alamadığımda da buradaki konsolosluk üzerinden yeni bir başvuru yapmak istedim. Oraya gittiğimde öğrendim ki tarafıma Türkiye’ye giriş yasağı konulmuş; yasağın kaldırılması için başvuruda bulundum. Sorum şu şekilde; bana verilen bu giriş yasağının sebebi ne olabilir? Yasağım var ise bu yasak ne kadar süre ile verilmiştir? Eğer bu yasak oturumum olmasına rağmen diğer ülkelerde daha uzun süreli kaldığım için verildi ise ne yapabilirim? Konu hakkında bana yol gösterebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar
Şahin bey merhaba; oturum izni kişinin o ülkede vize muafiyeti, basılı vize ya da elektronik vize ile kalış süresinden daha uzun süreli olarak kalması verilen haktır. Sizin durumunuzda bu oturum izniniz olmasına rağmen yılın yarısından daha uzun süreli olarak başka ülkede yaşıyor olmanız bir sorun teşkil etmektedir. Fakat bu başlı başına bir giriş yasağı sebebi değildir. Sizin durumunuzda asıl sorun teşkil edebilecek durum ülkede değil iken uzatma başvurusu yapmış olmanızdır. Başvuruların sahşen yapılması zorunluluğu bulunup bunun yanı sıra pasaport kopyalarınız sunulur iken son giriş bilgilerinizin de görülmesi gerekmektedir. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında prosedürsel olarak sıkıntılar yaşadığınız gözükmekte olup yine de giriş yasağı sebebi olarak kabul edilebilecek şeyler gibi gözükmemektedir. Böyle durumlarda doğru bilgiye erişebilecek yetkili kişiler avukatlardır. Avukatlar sizden aldıkları bir vekalet ile birlikte giriş yasağı sebebinizi, sürenizi ve tam içeriği öğrenebilirler. Dilerseniz biz danışman avukatlarımızla sorgulatma hizmeti verebilmekte olup sorunu anladıktan sonra da çözüm için size öneriler sunabilmekteyiz. Ayrıntılı bilgi için göç danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Merhabalar, ismim Zanita. Sitenizi internette gezinirken buldum. Bir konu hakkında fikrinizi danışmak istiyorum. Pandemi döneminde 18 yaşındaki oğlum için ikamet izni başvurusu yaptık. Pandemi dolayısı ile randevu değil evrakları kargoyla göndermemiz gerektiğine dair mail geldi. Biz de evraklarımızı hazırlayıp kargoladık. Fakat bize belirtilen sürede yetiştiremediğimiz için 1 gün geç kargolamış olduk. Bu nedenle de ikamet izni başvurumuz red edildi.
Bunun üzerine biz de oğlum üzerine taşınmaz mülk alarak ikamet izni başvurusu yapmaya karar verdik. Bu şekilde başvuru yapmamız için ülkeye çıkış giriş yapması gerektiği söylendi. Benim bu konuda aklıma takılan oğlum bu süre zarfında ikamet izni hakkı olmadan kaçak olarak kaldığı için ceza parasını ödese de deport olur mu? Bu durumda biz ne yapmalıyız? Çıkış yaptıktan sonra hemen geri dönebilir mi? Bu konularda bizi aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.
Merhabalar, ismim Mehmet. Sitenizi internette gezinirken buldum. Bir konu hakkında fikrinizi danışmak istiyorum. Pandemi döneminde 18 yaşındaki oğlum için ikamet izni başvurusu yaptık. Pandemi dolayısı ile randevu değil evrakları kargoyla göndermemiz gerektiğine dair mail geldi. Biz de evraklarımızı hazırlayıp kargoladık. Fakat bize belirtilen sürede yetiştiremediğimiz için 1 gün geç kargolamış olduk. Bu nedenle de ikamet izni başvurumuz red edildi. Bunun üzerine biz de oğlum üzerine taşınmaz mülk alarak ikamet izni başvurusu yapmaya karar verdik. Bu şekilde başvuru yapmamız için ülkeye çıkış giriş yapması gerektiği söylendi. Benim bu konuda aklıma takılan oğlum bu süre zarfında ikamet izni hakkı olmadan kaçak olarak kaldığı için ceza parasını ödese de deport olur mu? Bu durumda biz ne yapmalıyız? Çıkış yaptıktan sonra hemen geri dönebilir mi? Bu konularda bizi aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.