Türkiye’ye seyahat eden Rusya vatandaşları, ülkemiz sınırları içinde vize sürelerinden ya da vize muafiyet hakları varsa bu süreden daha uzun bir süre kalmak istiyorlarsa Rusya Vatandaşları Türkiye Oturma İzni başvurusunda bulunmalıdırlar. Türkiye sınırları içinde uzun süre kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşlarının bu başvuruyu gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan başvuru evraklarının hazırlanması ve bir oturum izni ya da diğer bilinen isimleri ile ikamet tezkeresi veya ikamet izni alınması şarttır.
Göç İdaresi Müdürlükleri Türkiye’deki her ilde ve bazı ilçelerde mevcuttur. Müdürlükler, tüm yabancıların oturum izni için yaptıkları başvuruları kabul etmekte ve değerlendirmektedir. Uygun bulunan başvuruların sahiplerine ikamet izni verilmektedir.
Rusya vatandaşı oturma izni danışmanlık işlemleri, Göçmen Büro danışmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için iletişim numaralarımız ya da e-posta adresimiz yoluyla danışmanlarımıza ulaşabilir ve başvurunuzu hemen gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca işlemleriniz sırasında varsa avukatınız ya da yasal temsilciniz de sizinle birlikte hazır bulunabilir.
Rusya Vatandaşları Oturma İzni Nasıl Alınır?
Rusya vatandaşları Türkiye oturma izni için farklı kategoriler bulunmaktadır. Yabancı ülke vatandaşı kişisel durumuna uygun olan ikamet izni için başvuruda bulunmalıdır.
1- Kısa Dönem İkamet İzni
Diğer kategorilere başvuru yapabilmek için gerekli şartları taşımayan yabancı ülke vatandaşları kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. Bu başlık altındaki başvurular ticari bağlantı, bilimsel araştırma ya da gayrimenkul sahibi olmak gibi gerekçeler ile kabul edilebilmektedir. Bu izin hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
2- Uzun Dönem İkamet İzni
Türkiye’de kesintisiz minimum 8 yıl yasal bir ikamet izni sahibi olarak ikamet etmiş olan Rusya uyruklu kişiler uzun dönem ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu izin koşulları İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulu tarafından belirlenmiştir ve başvuru için bu koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu başlık altında yaptığınız başvuru kabul edildiği takdirde süresiz olarak Türkiye’de ikamet edebilirsiniz ve izninizi uzatmanız gerekmez. 8 yıllık ikamet süresi hesaplanırken öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de geçirilen sürelerin sadece yarısı hesaba katılır. Diğer oturma izinlerinde bu şekilde bir sınırlama öngörülmemiştir. Mültecilerin, şartlı mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahipleri ile insani oturma izni sahiplerinin bu oturma iznine geçiş yapmaları mümkün değildir. Bu oturum izni hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
3- Öğrenci Oturma İzni
Türkiye’de bir eğitim kurumunda eğitim almak üzere ülkemize gelmiş olan Rusya vatandaşı öğrenciler eğitimleri süresince ülke sınırları içine ikamet edebilmek için öğrenci oturma izni almalıdır. Bu kişilerin başvurularının kabul edilebilmesi için Bu kişilerin Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora seviyesinde bir eğitim alıyor olmaları gerekmektedir. Bu oturum izni hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
4- Aile Oturma İzni
Türk vatandaşlarının Rusya vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük çocukları, oturma izinlerinden herhangi birine sahip olan yabancıların ve mülteci statüsünde olanlar ile ikincil koruma statüsü sahiplerinin Rusya vatandaşı eşi, kendisinin ya da eşinin 18 yaşından küçük çocukları aile oturum izni için başvuru yapabilirler. Bu oturum izni hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Rusya Vatandaşları Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- İkamet izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belge
- Fotoğraf (biyometik, güncel ve beyaz fonda çekilmiş)
- Geçim belgesi
- Sağlık sigortası (Firmamız tarafından destek verilmektedir)
- Adresle ilgili belgeler
- Diğer belgeler (varsa evlilik cüzdanı, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı, ölüm belgesi vb.)
Başvuracağınız ikamet izni türüne ve kişisel durumunuza göre hazırlanacak başvuru evrakları listesini öğrenmek ve oturma izni başvurunuzu gerçekleştirmek için Göçmen Büro çağrı merkezini arayabilir ya da e-posta göndererek danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından değerlendirilecek başvurunuz olumlu olarak sonuçlandırılırsa yabancılar için ikamet kartı basımı yapılması sağlanır ve basım işlemi tamamlandıktan sonra bu kart Rusya vatandaşının başvuru sırasında beyan ettiği adresine posta yoluyla gönderilir.
Rusya Vatandaşları Türkiye Oturma İzni uzatma başvurularınızı, izin sürenız bitmeden en fazla 60 gün öncesinde yapabilirsiniz. Vize ve vize muafiyet süreniz içinde ya da bu sürelerin 10 güne kadar aşılmış olması halinde de ikamet izni için başvuru yapabilirsiniz. Çalışma izniniz iptal edildiyse ya da süresi bitmişse bitiş ya da iptal tarihinden itibaren 10 gün içinde ikamet izni için başvurularınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir.
İkamet izni kategorilerinden birine yaptığı başvuru kabul edilmiş ve bu şekilde Türkiye’de yaşayan Rusya vatandaşlarının bu izni almalarını sağlayan kişisel gerekçeleri geçerliliğini kaybettiyse ancak yine de ikametlerine devam etmek niyetleri varsa başka bir kategoride ikamet izni almak için geçerli gerekçelerini beyan ederek başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvuru, oturma izinlerinin geçerliliğini kaybetmesinden itibaren 10 gün içinde yapılmış olmalıdır.
Bir ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden Rusya vatandaşları oturma iznini almalarına neden olan gerekçelerinin yanında başka bir kategoride izin başvurusu yapmalarını sağlayacak gerekçelere de sahipse seçme hakkı ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda isterse mevcut izin ile ikamet etmeye devam edebilir ya da yeni gerekçeleri ile uygun olan izin için başvuru yaparak kategori değiştirebilirler.
Rusya Vatandaşları Oturma İzni Kabul Edilmeme Durumları
Aşağıda yer alan maddelerdeki durumlar mevcutsa ya da ortaya çıkarsa yapılan oturma izni başvurusu reddedilebilir, verilen izin iptal edilir ya da uzatma başvurusu kabul edilmez:
- Kısa dönem oturma izni yapılan başvuruda sağlanması gereken koşullardan biri ya da birkaçı yerine getirilmemişse ya da koşullar sonradan ortadan kalktıysa başvuru reddedilir.
- Verilmiş olan ikamet izni, yalnızca veriliş amacı ile kullanılmalıdır. Amaç dışında kullanımların tespit edilmesi ile izin iptal edilir.
- Zorunlu kamu hizmeti, görev, eğitim ya da sağlık nedenleri dışında bir nedenle son 1 yıl içinde toplamda 120 günden daha fazla bir süre Türkiye dışında bulunulmuşsa izin iptal edilir.
- Hakkında geçerli sınır dışı etme kararı bulunan yabancıların ya da Türkiye’ye giriş yasağı kararı bulunan yabancıların oturma izni başvurusu reddedilebilir, verilen izin iptal edilir ya da uzatma başvurusu kabul edilmez.
- Kamu düzeni ya da kamu güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu güvenlik birimleri tarafından tespit edilen yabancıların oturum izinleri iptal edilir.
- Öğrenci oturum izni için yerine getirilmesi gereken şartların yerine getirilmemesi ya da mevcut koşulların ortadan kalkması halinde izin iptal edilir.
- Öğrenci oturum izni sahibinin öğrenimini sürdüremeyeceğine dair bazı kanıtların ortaya çıkması durumunda izin iptal edilir.
- Verilmiş olan öğrenci ikamet izninin yalnızca veriliş amacı ile kullanılması gerekmektedir. Amaç dışında kullanımların tespit edilmesi ile izin iptal edilir.