Değerli ziyaretçimiz, sık sorulan sorular sayfamıza hoş geldiniz. Bu sayfamızda Türkiye ikamet izni, Türkiye çalışma izni, Türkiye vizesi, Türk vatandaşlığı, Türkiye’de geçici ve uluslararası koruma konularında en çok merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.
İkamet İzni Genel Şartları…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İkamet izni nedir?
Cevap: Vize ya da vize muafiyeti süresi sonrasında, Türkiye’de daha fazla kalma ihtiyacı olan yabancı uyruklu kişilere, yetkili makamlar tarafından verilen oturum izni belgesidir.
Soru: İkamet izni ne amaçla alınır?
Cevap: Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’nde yasal bir şekilde ikamet ettiklerini, Türkiye’de ne kadar bir süreliğine ve hangi amaçla kaldıklarını belgelemek, bununla birlikte istendiği takdirde statüsünü yetkili makamlara kanıtlamak amacıyla alınır.
Soru: İkamet izni nereden ve nasıl alınır?
Cevap: Oturum izni başvuruları, uygun belgeler hazırlanarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Başvurunuzu kurumumuz Göçmen Büro aracılığıyla gerçekleştirebilir, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca uzman desteğinden faydalanabilirsiniz.
Soru: İkamet izni en fazla kaç yıllık alınabilir?
Cevap: İkamet izni belgeleri, yabancı uyruklu kişinin kalış amacına uygun olarak, bir defada en fazla beş (5) yıla kadar süre ile geçerli olmak üzere düzenlenmektedir. Bu süre ikamet iznini türüne göre değişir. Kısa dönem ikamet izni, Türkiye’de yatırım yapan yabancılar ve KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşları hariç olmak üzere en fazla iki (2) yıllık olarak düzenlenebilmektedir. Aile ikameti izni en fazla iç (3) yıl olarak düzenlenir. Öğrenci ikametinin süresi ise bir (1) yıldır. Yalnızca, eğer öğrenci kişi kamu kurumları aracılığıyla geliyorsa eğitim süresini kapsayan ikamet verilebilir. İnsani ikamet izni süresi de yine bir (1) yıl olarak belirlenmiştir. Uzun dönem ikamet izni ise süresizdir.
Soru: Türkiye’ye gelen her yabancı ikamet izni almak zorunda mı?
Cevap: Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’ye vize, e-vize ya da vize muafiyeti ile gelebilirler. Muafiyet ile gelen bir yabancı, örneğin ülkesinin vatandaşlarına 180 gün içerisinde 90 gün kakış izni verilmişse, 6 ay içinde 3 ayı geçmediği sürece ikamet izni almadan Türkiye’de kalabilmektedir. Fakat bu süreden fazla kalmak istiyorsa, kalış amacına uygun bir ikamet izni alması zorunludur.
Soru: Türkiye’de arkadaşımla birlikte kalacağım, arkadaşım bana yanında kalacağımla ilgili bir taahhüt verebilir mi? Yoksa sadece aile ve akraba mı taahhüt verebilir?
Cevap: Arkadaş ve tanıdıklar da yabancı kişi için adres taahhüdü verebilmektedirler. Türkiye’yi ziyaret edecek olan yabancı uyruklu kişinin, 3. bir kişinin (aile ve akraba dışında) yanında kalacak olması durumunda, yanında kalacağı kişiden noter onaylı taahhüt gerekmektedir. Eğer yanında kalınacak kişi evli ise, bu taahhüdün eşlerin her ikisi tarafından verilmesi gerekmektedir.
Soru: e-Devlet üzerinden alınan evraklar ikamet izni başvurularında geçerli mi?
Cevap: Evet. e-Devlet üzerinden temin edilmiş, üzerinde resmi kurumlarda kullanılabilir ibaresi bulunan evraklar kabul görmektedir.
Soru: İkamet izni başvurumu şahsen yaptım, şimdi sistem üzerinde başvuru formuma yeniden erişim sağlayamıyorum?
Cevap: İlk başvuru esnasında bilgilerinizi sisteme girerken pasaport numaranızı ne şekilde yazdıysanız yine o şekilde yazmanız gerekmektedir. Ön başvuru sonrası size verilmiş olan başvuru numarası ile birlikte iletişim tercihiniz (cep telefonu ya da e-posta) ve de pasaport numaranızı (ya da yabancı kimlik numaranızı) doğru şekilde girerek erişim sağlamayı denemelisiniz. Ön başvuru sonrası farklı işlemler için (randevu, ödeme, formu tekrar yazdırma vb.) sisteme tekrar giriş yapabilmek şarttır. Ve bu sürecin takibinin en iyi şekilde yapılması gerekmektedir. İkamet başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: İkamet iznim süresince barınma, yeme – içme ya da sağlığa ilişkin giderlerim kamu kurumları tarafından karşılanacak. Nasıl bir ikamet izni başvurusu yapmam gerekir?
Cevap: İkamet izni süresince barınma, yeme – içme ya da sağlığa ilişkin giderleri kamu kurumları veya kuruluşları tarafından karşılanacak olan yabancı uyruklu kişilerde maddi imkânların tespiti ve geçerli sağlık sigortası şartları aranmamaktadır. Eğer tedavi gerçekleşecekse, gerektiği takdirde ilgili hastane veya kamu kurum ya da kuruluşundan, yabancı uyruklu kişinin tedavisine dair bilgiler veya belgeler istenebilir.
Soru: Yat sahipleri için ayrı bir ikamet izni türü var mı? Kişi yatta ikamet ediyorsa hangi izne başvuru yapmalıdır?
Cevap: Hayır, o tür bir ikamet izni bulunmamaktadır. Yabancı uyruklu kişinin, şartlarını taşıyor olduğu farklı bir ikamet iznine başvuru yapması gerekmektedir.
Soru: Pasaport eşleşmeme hatası nedir? Bu tür bir durumda ne yapabilirim?
Cevap: Türkiye’ye giriş yaptığınız pasaportun türü bilgisini (Umuma mahsus, hususi, diplomatik teyidi sağlanmalıdır) girmeniz gerekmektedir. Eğer pasaportunuz, özel bir durum neticesinde edinilmiş bir pasaport değil ise umuma mahsus pasaport türü seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Pasaport ya da seyahat belgesi alanına Türkiye’ye giriş yapmış olduğunuz pasaportun bilgisini girmeniz gerekir. Türkiye’ye giriş yapmış olduğunuz pasaportunuzun süresinin sona ermesi ya da bu pasaportun kaybolması nedeni ile Türkiye’den çıkış yapmadan yeni bir pasaport temin etmiş olmanız durumunda ise Türkiye’ye en son giriş sağladığınız pasaportun bilgilerini sisteme girmeniz gerekmektedir. Bu noktada pasaport geçerlilik tarihi kısmına ise yeni temin ettiğiniz pasaportunuza ait bilgiyi girebilirsiniz. Çifte vatandaşlığınızın bulunması halinde, ülkemize en son giriş sağladığınız pasaport bilgilerinizle işlemlerinize devam etmeniz gerekir. Türkiye’de doğan yabancı uyruklu çocuklar için temin edilen pasaportlarda giriş çıkış kaydı bulunmadığından bağlı ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir.
Özel Durumlar…
Online başvuru sırasında bilgilerini girdiğiniz pasaport ile Türkiye’ye giriş yaptığınız pasaportun bilgilerinin eşleşmemesi durumunda harfli ya da harfsiz ve boşluklu ya da boşluksuz olarak tüm olası varyasyonların denenmesi gerekmektedir. Yani başvurudaki bu bölüm içerisine, pasaportunuz nasıl kayıtlı ise ise aynı şekilde giriş yapılması gerekiyor. 2007 senesinden daha önce ülkemize giriş yapan ve bu tarihten sonra herhangi bir çıkış ya da giriş kaydı olmayan yabancı uyruklu kişilerin bağlı ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir. Ülkesinin ulusal kimlik kartı ile Türkiye’ye giriş yapan ve pasaporta sahip olan yabancı uyruklu kişilerin de yine aynı şekilde bağlı ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir. Türkiye’ye giriş kayıtlarında uyruk kısmı “Haymatlos” ya da “HYM” ya da “Vatansız” olan veyahut Mültecilere mahsus bir seyahat belgesi ile Türkiye’ye giriş yapan yabancı uyruklu kişilerin de bağlı ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Bunlarla birlikte Güney Sudan ya da Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi GöçNet sistemi içerisinde bulunmayan ya da olduğundan farklı isimle bulunan ülkelerin olması ve buna bağlı olarak online başvuru sisteminde ülke / pasaport eşleşmesi olmaması sebebiyle başvuru yapması mümkün olmayan yabancı uyruklu kişilerin yine aynı şekilde bağlı ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Soru: Kısa dönem İkamet İzni en fazla ne kadar süre için verilir?
Cevap: Kısa dönem ikamet izni kural olarak en fazla 2 (iki) yıl olacak şekilde verilmektedir. İkamet izni düzenlenmesinde süre tayini idarenin takdirindedir. Bununla birlikte 2 istisna bulunmaktadır. Kısa dönem ikamet izni Türkiye’de çalışmıyor olan fakat Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapanlar ile bunların yabancı uyruklu eşi ile kendisinin ve eşinin ergin olmayan (18 yaştan küçük) ya da 18 yaşın üzerinde olmasına rağmen kendisine bağımlı yabancı uyruklu çocuğuna; ayrıca KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşlarına en fazla beşer yıl süreler ile verilebilmektedir.
Soru: Şartlı giriş ile Türkiye’ye giriş yapmış yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izni başvurusu yapmak için ne kadar süresi bulunmaktadır?
Cevap: Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’ye şartlı giriş yaptığı takdirde on (10) gün içinde ikamet izni için başvuru yapmalıdır. İkamet izni başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: K.K.T.C. (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşlarına düzenlenecek ikamet izninin süresi ne kadardır?
Cevap: 6458 YUKK madde 31 kapsamında K.K.T.C. (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşlarına beş (5) yıllık süreler ile ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Soru: İkamet izni başvurusu için pasaport süresi en az ne kadar olmalıdır?
Cevap: İkamet izni başvurunuzda pasaportunuzun süresi, talep ettiğiniz ikamet süresinden en az 60 (altmış) gün daha uzun süreli olmalıdır. Başvuruda kullanacağınız pasaport ya da pasaport yerine geçen seyahat belgenizin süresine mutlaka dikkat ediniz.
Soru: İkamet izni gerekli belgeleri arasında fotoğraf bulunmakta mıdır?
Cevap: İkamet izni başvuru evraklarınız arasında 4 adet fotoğraf yer almaktadır. Dosyanızda yer alacak biyometrik fotoğrafınızın son altı (6) ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve standartlara uygun olması gerekmektedir. Ön başvuru esnasında dijital versiyonu gerekli, buna ek olarak 4 adet fiziksel versiyonu da randevu tarihinde istenmektedir. İkamet izni evrakları arasındaki fotoğrafın biyometrik ve ICAO standartlarında bir fotoğraf olması zorunlu olup gerek ön başvuru sürecinde gerekse randevu sonrası Göç İdaresi Müdürlüklerindeki fiziksel işlemlerde aksaklık yaşanmaması için söz konusu fotoğrafın standartlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Gerektiği hallerde fotoğrafların dijital versiyonu da talep edilebilir, bu tür bir talepte fotoğraf, başvuru sürecindeki ilgililere teslim edilmektedir. İkamet izni başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: İkamet izni başvurularında gelir evrağı isteniyor mu? Başvuru değerlendirme idaresi tarafından maddi gelir kanıtı olarak hangi belgeler istenebilir?
Cevap: İkamet izni başvurusunda gelir evrakları ilk başvuru esnasında talep edilmemektedir. Gelir tutarının ve kaynağının başvuru formunda belirtilmesi yeterlidir. Ancak başvuru değerlendirme kurumu durumunuzla ilgili ek evrak talep edebilmektedir. Başvuru dosyanızı tamamlamak için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulması halinde şu tür gelir gösterir evraklar talep edilebilir: Emekli tanıtım kartı ile emekli aylığı tahsis belgesi, bankadan hesap cüzdanı, uluslararası bir kredi kartı, üzerinde haciz bulunmadığı ibaresi içeren güncel ve onaylı gelir belgesi, kaşeli ve imzalı şirket yazısı. Bankadan mevduat gelirini gösteren evrak, yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de kalacağı süre için bankada tutulmakta olan meblağı belirten evrak, eğer kira geliri söz konusu ise taşınmazın tapusu ve 2 yıldan eski olmamak şartıyla kira kontratı.
Serbest meslek sahipleri için; ortağı ya da sahibi oldukları firmaya dair güncel vergi levhası fotokopisi, son tarihli ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, son üç (3) yıla ait vergi dairesi ya da yeminli mali müşavir onaylı bilanço ile gelir tablosu, cari yıl mizanı, Esnaf ile Sanatkarlar Odası kayıt belgesi ya da faaliyet belgesi istenebilmektedir. Gelir beyanı gösteren belgenin yurt dışından temin edilmesi durumunda yeminli bir tercüman vasıtası ile Türkçe tercümesi noter onaylı örneği ile getirilmelidir.
Soru: İkamet izni alabilmek için bankada ne kadar para olması gerekir?
Cevap: Kısa dönem ile öğrenci ikameti izinlerinde idare tarafınca bilgi ile belge talep edilmedikçe yabancı uyruklu kişinin beyanı yeterlidir. Aile ikamet izni başvurusunda ise destekleyici kişinin, toplam miktar asgari ücretten az olmamak kaydıyla ailedeki fert başına güncel asgari ücretin 1/3’ünden (üçte birinden) az olmayan geliri olması şarttır. Uzun dönemli ikamet izninde ise yeterli ve düzenli bir gelir gösterilmesi gerekmektedir. Söz konusu yeterli ve düzenli gelirin tespitinde ise aylık güncel asgari ücret tutarında bir gelirinizin olması kabul edilebileceği gibi, bununla birlikte kira geliri getiren bir taşınmazınızın bulunması ya da banka hesabınızda Türkiye’de sürekli olarak geçiminizi sağlamaya yetecek tutarlarda paranızın bulunması gibi durumlar da başvuruda kabul edilebilmektedir.

Evlilik, Aile İkameti ve Türkiye’de Doğum…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Bir Türk vatandaşı ile evliyim, ikamet izni almak zorunda mıyım? Evlilik ikamet yerine geçmiyor mu?
Cevap: Bir Türk vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de vize ya da vize muafiyeti süresinden daha fazla kalacak ise, bu amacına uygun olarak ikamet izni alması gerekmektedir. Bir Türk vatandaşıyla resmi nikâh yapmış olmak, yabancı kişiye Türkiye’de oturum hakkı tanımaz. Gerekli başvuruyu yaparak aile ikameti izni çıkarılmalıdır. Eğer şartlar müsait değilse, kısa dönem ikamet izni de çıkarılabilir.
Soru: Aile ikameti iznine başvuru yapacağım. Adli sicil kaydı belgesinin ailenin tüm fertleri için mi hazırlanması gerekiyor?
Cevap: Aile ikamet izin başvurularında adli sicil kaydı belgesi, sadece yabancı uyruklu eşine destekleyici olacak kişi için istenmektedir. Fakat idare, olağandışı durumlarda her zaman için ek destekleyici belgeler talep etme hakkına sahiptir.
Soru: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan kişiler, herhangi bir ihlal durumunda ikamet izni başvurusu yapabilirler mi?
Cevap: Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla evli olan yabancı uyruklu kişi; doksan (90) güne kadar vize ihlali ya da süresiz ikamet izni ihlalinde bulunması durumunda eğer mümkün ise ülkeden çıkış yapması gerekmektedir. Bu durumun mümkün olmaması halinde ise bağlı olduğu ilin Göç İdaresine başvuru yapması gerekmektedir.
Soru: Türkiye’de evlenmiş ya da evlenip Türkiye’ye yerleşmiş iki yabancı aile ikameti izni alabilir mi?
Cevap: Evli haldeki iki yabancının aile ikameti izni başvurusunda bulunmak istemesi durumunda, (Türkiye’de en az 1 yıl ikamet izni ile kalmış olması ya da çalışma izni olması kaydı ile) yabancılardan birinin öteki kişiye destekleyici olması gerekeceğinden ötürü, bu yabancı kişilere aynı anda aile ikameti izni düzenleme imkânı bulunmamaktadır. Sadece destekleyici olma şartını sağlayabilen yabancı destekleyici olabilir.
Soru: Üvey çocuğuma da aile ikamet izni mi almam gerekli?
Cevap: Gerekli şartları taşıması halinde destekleyici kişi, kendisinin ya da eşinin ergin olmayan (18 yaşın altındaki) yabancı uyruklu çocuğu ya da 18 yaşını doldurmuş olsa bile kendisine ve eşine bağımlı yaşayan çocuğu adına Aile ikameti izni başvurusu yapma hakkına sahiptir. Eğer kişi aile ikamet izni başvurusu yapabilecek şartları taşımıyor ise, amaca uygun farklı bir ikamet izni için başvuru yapılabilir, fakat son karar bağlı bulunan ilin Göç İdaresi tarafınca yapılmaktadır.
Soru: Öğrenci ikameti iznim var ve Türk vatandaşı ile evlendim. Şimdi ikamet iznimin türünü değiştirmeme (geçiş başvurusu yapmama) gerek var mı? Eğer şartları sağlıyorsam aile ikameti izni alabilir miyim?
Cevap: Öğrenci ikameti iznine sahip olan yabancı uyruklu kişinin aile ikameti izni alma koşullarının oluşması ve bu ikameti almak için başvurması halinde, söz konusu kişiye aile ikameti izni düzenlenebilmektedir. Ayrıca öğrenci ikamet izni koşullarını taşımaya devam ettiği sürece öğrenci ikamet izninin sağladığı haklardan aynen yararlanır. Yabancı dilerse Öğrenci İkamet İzniyle de yasal kalışına devam edebilir.
Soru: Türkiye’de doğmuş olan yabancı uyruklu bir çocuk için izlenmesi gereken süreç nedir?
Cevap: Hastanede düzenlenecek doğum belgesi ile ebeveynlerinin Türkiye’deki yasal süresine bağlı olarak çocuk, Türkiye’de 6 aya kadar kalabilir. Bu süre içerisinde pasaportu alınarak doğum tarihinden başlatmak kaydı ile ikamet izin başvurusu yapılmalıdır. Hastanenin dışında doğan çocuklar için muhtarlıktan düzenlenecek bir belge alınması gerekmektedir.
Soru: Türkiye’de doğan yabancı bir bebeğe ikamet izni alınabilmesi için nasıl bir yol izlenmeli?
Cevap: Türkiye’de doğmuş olan yabancı uyruklu çocuklar, seyahat belgeleri (pasaport) düzenlenip ikamet izni başvurusu yapılıncaya dek doğum belgeleri ile anne ya da babanın geçerli ikamet izin süresine bağlı şekilde Türkiye’de kalabilirler. Lütfen dikkat: Doğum belgesi tek başına Türkiye’den çıkış ve Türkiye’ye giriş hakkı vermez. Bu çocuklar için 180 (yüz seksen) gün içinde durumlarına uygun bir ikamet izni alınması zorunludur. İkamet izni, yabancı uyruklu çocuğun doğum tarihinden itibaren geçerliliği olacak şekilde düzenlenmektedir.
Öğrenci İkameti İşlemleri…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: 2 yıl A üniversitesinde eğitim gördüm. Bunun sonrasında B üniversitesini kazandım ve yatay geçiş yaptım. Şimdi ikamet konusunda izlemem gereken prosedür nedir?
Cevap: Aynı öğretim kurumu içerisinde fakülte ya da bölüm değişikliği yaparak il değiştirmeden öğretim kurumu değişikliği yapılması durumunda, öğrenciliğe hiçbir ara verilmemesi ve zamanında bildirim yapılması kaydı ile mevcuttaki ikamet izni geçerliliğini korur. Bu durumdaki yabancı uyruklu kişiler, bulundukları ilin göç idaresi müdürlüğüne en geç yirmi (20) iş günü içerisinde bölüm, fakülte ve okul değişikliğini bildirmelidir. Kişinin ikamet izni, öğrenim süresinden daha kısa ise izninin bittiği tarihten başlayarak öğrenim süresi kadar uzatılmaktadır. Eğer öğrenime farklı bir ilde devam edilecek ise, öğrenime devam edilecek ilin valiliği tarafından mevcuttaki ikamet izni kesilir, yerine yeni öğrenimin süresi kadar ikamet izni düzenlenir.
Soru: Açık öğretim, özel öğrencilik ya da uzaktan eğitim gerekçeleri ile Türkiye’de ikamet iznine başvuru yapmak isteyen yabancı uyruklu kişiler hangi ikamet türüne başvuruda bulunabilmektedir?
Cevap: Açık öğretim, özel öğrencilik ya da uzaktan eğitim gerekçeleri ile öğrenci ikamet izni verilmemektedir. Yabancı uyruklu kişinin, şartlarını taşıyor olduğu farklı bir ikamet izni türüne başvuru yapması gerekmektedir.
Soru: Türkiye’de Türkçe öğrenme kursuna kayıt oldum. Hangi ikamet iznine başvuracağım? Bu ikamet izninin prosedürleri nasıldır?
Cevap: Eğer doğrudan Türkçe öğrenme kursuna kayıt olduysanız ve Türkiye’ye Türkçe dil kursu vizesi ya da öğrenim vizesi ile gelmişseniz Türkiye kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir ve bu izni alabilirsiniz. Bununla birlikte, bu izin sadece iki (2) defa verilebilmektedir. Eğer üniversiteye kaydolup üniversiteniz tarafınca TÖMER’e (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) yönlendirilmiş iseniz durumunuzu belgelemeniz kaydı ile bir sonraki eğitim öğretim dönemi başlangıcına kadar Öğrenci İkamet İzni düzenlenebilmektedir. Öğrenim amaçlı vize alarak Türkiye’ye gelen ancak Türkçe dil seviyesi yeterli olmadığı için üniversite kayıt yaptırmayıp Türkçe öğrenim kursuna yönlendirilen yabancı uyruklu öğrencilerden, şartları taşıyanlara kısa dönem ikamet izni verilebilmektedir.
Soru: Yurt dışından bir arkadaşım açık öğretim okumak için Türkiye’ye gelecek. Kendisi öğrenci ikamet iznine başvuru yapabilir mi?
Cevap: Hayır. Açık öğretim, özel öğrencilik ya da uzaktan eğitim gerekçeleri ile öğrenci ikamet izni verilmemektedir. Yabancı uyruklu kişi, şartlarını taşıdığı farklı bir ikamet izni türüne başvuru yapmalıdır.
Soru: Temel eğitim ile ortaöğretimde öğrenim görecek çocukların ikamet izni alma prosedürü ne şekilde ilerlemektedir?
Cevap: Ülkemizde aile ikameti izni ile kalan yabancı uyruklu çocuklar, öğrenim haklarından faydalanabilmektedirler. Bu yabancı kişilerin ek olarak başka bir ikamet izni almalarına da gerek yoktur. Anne ya da babası yanında bulunmayan ve öğrenci ikameti izni alacak olan on sekiz (18) yaşından küçük çocukların ikamet izni başvurusunda her durumda muvafakatname belgesi, taahhüt belgesi ve doğum belgesi istenmektedir. Bununla birlikte amacına uygun vizenin edinilmesi şartı ilk ve orta öğrenim seviyesinde öğrenim görecek yabancı uyruklu kişilerden istenmeye devam edilmektedir. Öte yandan bu kapsam içerisindekilere verilecek olan ikamet izinleri bir eğitim – öğretim yılı başlangıcından diğer eğitim – öğretim yılı başlangıcına kadar birer yıl süreler ile düzenlenmektedir. İstisnai olarak: Kamu Kurumu ya da kamu kuruluşları aracılığı ile gelerek Türkiye’de öğrenim görmeyi planlayan yabancı uyruklu kişilere tüm öğrenim sürelerini kapsayan bir ikamet izni verilebilir.
Soru: Öğrenci ikameti iznimin süresi bitmeden daha önce mezun oldum. Şimdi öğrenci ikamet iznim devam eder mi yoksa farklı bir ikamete mi geçiş yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Cevap: Mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin ikamet izinleri mezun oldukları tarih itibariyle kesilir ve 10 (on) gün içinde yeni kalış amacına uygun olarak yeni bir ikamet izni için başvuruda bulunmaları gerekir. Normal eğitimin süresinde mezun olamayan yabancı uyruklu öğrencinin de ikamet izni en fazla 1’er yıllık süreler ile ve azami eğitim süresini aşmayacak bir şekilde uzatılır.
Soru: Öğrenci ikameti izinlerinden harç alınmakta mıdır?
Cevap: Türkiye okul ya da fakültelerinde okumakta olan yabancı uyruklu öğrencilere ikamet izinleri harçsız olarak düzenlenir. Bu okulların dışında kalan konsolosluk ya da büyükelçilik okulları ve uluslararası okullar vb. gibi Türkiye okulu sayılmayan okulların yabancı uyruklu öğrencilerinden ise ikamet izni harcı alınmaktadır.

Türkiye Vizesi ve Türkiye e-Vize…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Türkiye’ye gelebilmek için vize zorunlu mudur?
Cevap: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesinde belirtilmiş olan Vize muafiyet hükümleri saklı kalmak kaydı ile Türkiye’de 90 (doksan) güne kadar kalacak yabancı uyruklu kişilerin, vatandaşı oldukları ya da yasal olarak bulundukları ülkedeki Türkiye temsilciliklerinden (konsolosluk ya da büyükelçilik) amaçlarına uygun bir vize alarak seyahat etmeleri gerekmektedir. Türkiye’nin yabancılara uyguladığı vize politikası ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Basılı vize ve e-Vize (elektronik vize) şeklindeki vize çeşitleriyle birlikte, ek olarak bazı ülkelerin vatandaşları için vize muafiyeti uygulaması bulunmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için lütfen Türkiye Vizesi sayfamızı inceleyiniz.
Soru: Bir yıllık vizem var. Bu vizeyle Türkiye’de kesintisiz olarak bir yıl kalabilir miyim?
Cevap: Vizeniz ile Türkiye’de maksimum olarak yüz seksen (180) günde doksan (90) gün kalınabilmektedir. 90 günü aştığınızda otomatik olarak vize ihlali yapmış satılırsınız. Örnek vermek gerekirse, 1 yıllık Türkiye vizenizle 1 Ocak 2021 tarihinde Türkiye’ye geldiğinizde vize ihlali yapmamak için 31 Mart 2021 tarihinde ülkeden çıkış yapmanız gerekmektedir. 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla da tekrar giriş izniniz oluşmaya başlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şudur: 1 Temmuz 2021 tarihinde yılın ikinci 180 günlük dönemine girdiğimizde, Türkiye’de tekrar 90 gün kalış hakkınız toplu halde oluşmayacaktır. 180 gün sayımı, içinde bulunduğunuz günden geriye gidilerek sayıldığında hayatınızdaki son 180 günü ifade eder.
Yani bu hesapla 1 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye’de 1 gün kalış hakkınız oluşacak, 31 Temmuz 2021’e geldiğimizde artık 30 günlük kalış hakkınız oluşacak. Eğer 31 Eylül 2021’e kadar beklerseniz, 90 günlük kalış hakkınız oluşacak ve bu şekilde yılın ilk 3 ayı gibi, son 3 ayını Türkiye’de geçirebileceksiniz. Bu sistem yalnızca Türkiye’de değil, birçok ülkede uygulanmaktadır. Örneğin Avrupa Schengen bölgesi ülkelerinde de gün hesapları bu sistemle yapılmaktadır.
Soru: Bulunduğum ülkede herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği yok. İkamet izni için başvuru yapmak istiyorum. Türkiye’ye ne şekilde giriş yapabilirim?
Cevap: Eğer vize muafiyeti hakkınız yok ise farklı bir 3. ülkedeki (ikamet ettiğiniz yabancı ülke haricinde) Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliğinden vize alarak Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz.
Soru: Türkiye’ye giriş yasağım var ama şimdi gelmem gerekli. Türkiye’ye girebilmek için yapmalıyım?
Cevap: Bulunduğunuz yabancı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine giderek Özel Meşruhatlı (İstizanlı) Vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Soru: Türkiye’deki ikamet iznim bittikten sonra ülkeden çıkış yapmadan vizemi de kullanabilir miyim?
Cevap: İkamet izninizin bitişi sonrası, ülkeden çıkış yapmadan önce sahip olduğunuz vize ya da vize muafiyeti kullanılamamaktadır. Türkiye’deki yasal statünüzü korumanız için ikamet izninizi uzatmanız ya da ülkeden zamanında çıkış yaparak sonrasında tekrar giriş yapmanız gerekmektedir. Bu girişinizde de 180 günde 90 gün kuralına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Soru: İstizanlı (ön izinli) vize / Meşruhatlı Vize nedir?
Cevap: Yabancı bir ülkede Türkiye’nin dış temsilciliklerine yapılan bir vize başvurusunun Nüfus Genel Müdürlüğüne iletilmesi ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı alınmadan vize verilememesi durumudur. Yani ön izinle verilen vize anlamına gelir. Meşhuratlı vize eğitim, tedavi, evlilik, çalışma vb. amaçlara yönelik olarak verilmektedir.
Soru: İstizanlı (ön izinli) vize / Meşruhatlı Vize başvurusu yaptım. Bu başvurumun akıbetini nereden takip edebilirim?
Cevap: Başvurunuzun gidişatını, başvuruyu yapmış olduğunuz Türkiye dış temsilciliğinden öğrenebilirsiniz. Ek olarak Türkiye Cumhuriyeti Yabancılar İletişi Merkezi’nin 157 numaralı hattı üzerinden de başvuran kişi bizzat ulaştığı ve güvenlik sorularını geçtiği takdirde sorgulama yapılabilir.
Soru: Yabancı bir ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğundan almış olduğum vizeyi en geç ne kadarlık bir süre içerisinde kullanmam gereklidir?
Cevap: Yabancı bir ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğundan almış olduğunuz vizenizi en geç altı (6) ay içerisinde kullanmanız gerekmektedir.
Soru: Türkiye’nin elektronik vize ile giriş şartı uyguladığı ülkelerden birinin vatandaşıyım? Nasıl e-Vize başvurusunda bulunabilirim?
Cevap: e-Vize Türkiye’ye turistik ya da ticari amaçlar için yapılan seyahatlerde geçerlidir. E-Vize başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, 48 saat içerisinde ön hazırlık safhasından evrak kontrolüne, başvurudan vize onayına kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: Pasaportumun süresi bitmek üzere, bu şekilde Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?
Cevap: Vize, vize muafiyeti ya da ikamet izni süresinin bitiminden itibaren en az 60 (altmış) gün süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgesi olmayan kişilerin Türkiye’ye girişlerine izin verilmemektedir. Pasaportunuzun süresini, Türkiye seyahatinizden sonra en az 60 (altmış) gün daha geçerli olacak şekilde yenileyiniz. 60 (altmış) gün alt sınırdır, bu sürenin ideali ise 6 aydır. Birçok ülke, yabancı kişinin ülkeye girişinde en az 6 aylık pasaportu olmasını beklemektedir.
Soru: Sınır vizesi ile Türkiye’de ikamet izni başvurusu yapabilir miyim?
Cevap: Talep edilen ikamet izninin türüne göre değişiklik gösterebilmekle birlikte sınır vizesi ile ikamet izin başvurusu yapılabilmektedir.
Soru: Sınır vizesi kaç günlük olarak verilir?
Cevap: Sınır vizesi en fazla 15 gün olarak verilmektedir.
Soru: Türkiye’de vize süremden 5 (beş) gün daha fazla kaldım (vize ihlali yaptım). Bu durumda bana giriş yasağı uygulanır mı?
Cevap: Durumunuz, ülkeden çıkış yapacağınız Hudut kapısında değerlendirilecektir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 54’e göre vize ya da vize muafiyet süresini on (10) günden fazla aşanlar ya da vizesi iptal edilen kişiler hakkında deport / sınır dışı etme kararı alınır. Fakat on (10) günden daha az vize ihlali yapanların, ihlalden kaynaklı para cezasını ödemeleri kaydı ile çıkışlarına izin verilir. Bu kişiler için 6458 sayılı kanunun 54. maddesine göre sınır dışı etme kararı alınmaz.
Soru: Türkiye’deyim ve vize sürem bitti. Türkiye içinden yeni bir e-vizeye başvurabilir miyim?
Cevap: Türkiye’de bulunmakta olan bir kişi e-vizeye başvuramaz, yeni bir e-vize bavurusu yapmak için ülkeden çıkış yapması gerekir. Ek olarak çıkış yaptıktan sonra 180 günde 90 gün kuralına göre gün hesabını da yapması gerekmektedir. Eğer Türkiye’ye e-vize ile gelen ve vizesi bitmekte olan bir kişi, çıkış yapmadan ülkede daha fazla yasal olarak kalmak isterse ikamet başvurusu yapması gerekmektedir. İkamet başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: Türkiye’ye giriş yapabilmek için pasaport süremin en az ne kadar olması gereklidir?
Cevap: Türkiye’de geçireceğiniz süreden sonra en az altmış (60) gün daha geçerliliği olan pasaport ya da pasaport yerine geçen bir seyahat belgesi sahibi olmanız gereklidir. 60 (altmış) gün alt sınırdır, bu sürenin ideali ise 6 aydır. Birçok ülke, yabancı kişinin ülkeye girişinde en az 6 aylık pasaportu olmasını beklemektedir.
Soru: Yurt dışından şahsen vize başvurusu yaptım. Başvurumun akıbetini nereden öğrenebilirim?
Cevap: Başvurunuzun gidişatını, başvuruyu yapmış olduğunuz Türkiye dış temsilciliğinden öğrenebilirsiniz. Ek olarak Türkiye Cumhuriyeti Yabancılar İletişim Merkezi’nin 157 numaralı hattı üzerinden de başvuran kişi bizzat ulaştığı ve güvenlik sorularını geçtiği takdirde sorgulama yapılabilir.
Soru: Türkiye vize başvurusu kaç günde sonuçlanmaktadır?
Cevap: Türkiye vize başvuruları, yabancı uyruklu kişinin vatandaşı olduğu ya da yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye konsolosluğu ya da büyükelçiliğine yapılır. Eğer kişi, Türkiye elektronik vizesi almaya uygun bir ülke vatandaşı ise başvurusu elektronik ortamda da alınabilir. Basılı vize başvuruları en geç 90 (doksan) gün içinde sonuçlandırılmaktadır. Bu süre, yabancı uyruklu kişinin kendisinden istenilen belgeleri tamamlamasından itibaren başlar. Türkiye e-Vize ise daha hızı bir sistemdir. Başvuruların seyahat tarihinden en az 48 saat önce yapılması beklenmekte, bu süre içerisinde vize başvurusu sonuçlanmaktadır.
Tabi ki yabancı uyruklu kişilerin istediği vize şekline başvuru yapabilmesi mümkün değildir. Eğer yalnızca basılı vize ile giriş yapabilecek bir ülke vatandaşı iseniz e-vize’ye başvuru yapma şansınız olmaz. Bununla birlikte bir de şartlı e-vize sistemi bulunmaktadır. Normalde basılı vize ile Türkiye’ye giriş yapması gereken bir ülke vatandaşı, pasaportunda geçerli bir Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ya da Schengen ülkelerinden birinin geçerli vizesi ya da geçerli ikamet izni olması halinde, Türkiye e-Vize başvurusu yapabilmektedir. Konuyla ilgili kişiden kişiye ve ülkeden ülkeye değişen kurallar bulunduğundan, lütfen başvurunuz öncesi Göçmen Büro uzmanlarına danışarak bilgi alınız.
Soru: Vize ihlalinden kaynaklı bir ceza almıştım, şimdi Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?
Cevap: Vize ihlalinden ya da önceki ikamet izninden doğan borç ile cezaları ödemeyi kabul etmeyen kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.
Soru: Vize muafiyet harcı nedir?
Cevap: Karşılıklılık ilkesi gereğince ikamet izni harcından muaf tutulan ülkeler ve bununla birlikte tek giriş vize harcından muaf tutulan ülkeler Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Türkiye’nin dış temsilciliklerinden özel meşruhatlı vize alarak ya da / veya kaşe vize uygulaması ile Türkiye’ye giren yabancı uyruklu kişilerden, ülkemizde ikamet izni talep etmeleri durumunda vize harcı ödemiş olmaları nedeniyle Türkiye tek giriş vize harcı alınmamaktadır. Fakat iki ülke arasında vize muafiyeti çerçevesinde Türkiye’ye vize harcı ödemeden girmiş olan yabancı uyruklu kişiler, ilk girişlerinde vize harcı ödemedikleri için ikamet izni başvuruları esnasında bu tek girişli vize harcı alınmaktadır.
Kayıp, Çalıntı ve Süresi Geçen Belgeler…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Pasaportumu kaybettim. Pasaportum olmadan ikamet izni alabilir miyim?
Cevap: 5682 Sayılı Pasaport Kanunu, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve 5683 Sayılı Yabancıların Türkiye Seyahatlerine dair Kanun hükümlerine göre yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet izni alabilmeleri için geçerli durumdaki pasaportlarını yetkili makama ibraz etmesi gerekmektedir.
Soru: Geçerlilik süresi bitmiş pasaport ile ikamet iznine başvuru yapabilir miyim?
Cevap: İkamet izni için başvuru yapacak olan yabancı uyruklu kişilerde, talep ettikleri ikamet izninin süresinden altmış (60) gün daha uzun süreye sahip pasaport ya da pasaport yerine geçen belge şartı aranmaktadır. Dolayısıyla geçerlilik süresi sona ermiş bir pasaport ile ikamet izin başvurusu yapılamaz. Bu noktada, eğer pasaportunuzun ve ikamet izninizin geçerlilik süreleri aynı anda bitiyorsa, ikamet ön başvurusu yapılırken süresi geçmiş bir pasaport ile ikamet izni başvurusunda bulunulabilmekte, başvuruda pasaport geçerlilik süresine yeni alınacak pasaportun geçerlilik süresi yazılabilmektedir. Fakat evrakların iletildiği noktada yeni pasaport mutlaka ibraz edilmelidir. Yabancı uyruklu kişinin ikamet izni başvurusu değerlendirme noktasına geldiğinde, talep ettiği ikamet izni süresinden altmış (60) gün daha uzun süreli bir pasaport ya da pasaport yerine geçen dokümana sahip olması şartı aranmaktadır.
Soru: İkamet izni kartım kayboldu / çalındı? Bu tür bir durumda ne yapılmalıdır?
Cevap: İkamet izin kartının kaybolması, çalınması, yıpranması ya da hatalı basılmış olması hallerinde ikamet izin belgesi yeniden düzenlenmektedir. İkamet izni kartının kaybolması, çalınması ya da yıpranması durumlarında ilgili belge kart ücreti tam olarak; bu iznin harcı ise yarım harç olarak alınmaktadır. Ayrıc mutlaka karakol aracılığı ile kayıp tutanağı tutturulmalıdır. 5683 sayılı Kanunun 11 numaralı maddesi gereğince ikamet izin kartını kaybeden yabancı uyruklu kişiler, ikamet izin kartının kayıp olduğuna dair başvuru yapmalıdır. İlgili polis merkezi görevlileri tarafınca tanzim edilecek kayıp eşya tutanağı ile birlikte vakit kaybetmeden yeni başvuru yapılmalıdır. Bu noktada gerekli belgeler: Kayıp tutanağı, biyometrik fotoğraf ve kişinin adres kaydı sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belgedir. Tüm bu belgeler ile beraber ikamet edilen ilin İl göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.
Soru: Pasaportumun süresi bitti ve yeniledim. Bu değişiklik ile ilgili haber vermem gerekli mi?
Cevap: Türkiye’de bulunan ve pasaport değişikliği yapan yabancı uyruklu kişilerin yirmi (20) iş günü içerisinde valiliğe (Göç İdaresi Müdürlüğüne) bildirim yapması gerekmektedir.
Soru: Başvuru yaptım, randevu tarihimden önce vizem / ikamet sürem bitmiş olacak, ne yapmam gerekli?
Cevap: Randevu tarihinden önce vizesi ya da ikamet izni süresi biten yabancı uyruklu kişilere, randevu günlerine kadar Türkiye’de kalış hakkı verilmektedir. Kişinin başvuru formu bu hakkı sağlamaktadır.
Soru: Vize sürem bitti. Şimdi kaç gün içerisinde ikamet iznine başvuru yapabilirim?
Cevap: İkamet izni başvuruları vize ya da vize muafiyeti sona ermeden önce yapılmalıdır. Eğer bu mümkün olmadıysa, vize ya da vize muafiyet süresi bittikten sonra on (10) gün içerisinde yapılan online başvurular değerlendirmeye alınmaktadır. Türkiye’deki yasal statünüzü korumak ve kaçak duruma düşmemek için uzman desteği almanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Yurt Dışına Çıkış ve Tekrar Giriş…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Türkiye’de ikamet izni başvurumu yaptım, şimdi 90 günlük değerlendirme süresi içinde kendi ülkeme gidebilir miyim? Kartım çıkana kadar ülkemde kalabilir miyim?
Cevap: Normal şartlarda başvurudan sonra, başvuru sonuçlanana kadar Türkiye’de kalmak gereklidir. Fakat çıkmak zorunda olanlar için de bir düzenleme yapılmıştır. İlk ikamet başvurusunda bulunmuş olan yabancı uyruklu kişilere randevu gününde göç idaresi müdürlüğü tarafından oturma izni müracaat belgesi verilmektedir. Uzatma başvurularında ise bu müracaat belgesi sistem tarafınca otomatik şekilde düzenlenir. Bu belgenin, başvuru yapılan ildeki göç idaresi müdürlüğü tarafınca onaylanması gerekir. Söz konusu müracaat belgesi ile harç makbuzları onaylı örnekleri, başvuru sahibi kişiye her seferinde 15 günü aşmaması şartıyla Türkiye’ye çoklu çıkış ve giriş hakkı sağlamaktadır. 2020 yılı için bu iznin bedeli 80 USD (Amerikan Doları) tutarındadır.
Soru: İkamet başvurum değerlendirme sürecindeyken, almış olduğum müracaat belgesiyle çıkış yapıp, 15 günden fazla yurtdışında kalsam herhangi bir yaptırım olur mu?
Cevap: 15 (on beş) günlük sürenin aşılması durumunda vize genel hükümleri gereğince işlem yapılır. Kanunun 10 no’lu maddesi gereğince 180 (yüz seksen) günde 90 (doksan) gün kalma hükmü ise saklıdır.
Soru: İkamet izni başvurusunda bulunmuş fakat ikamet izni kartı henüz eline geçmemiş yabancılar yurt dışına çıkış yapabilir mi?
Cevap: İkamet izni için başvuru yaptıktan sonra, ikamet izni kartının çıkmasını beklemeden, tekrar geri dönmek üzere kısa bir süreliğine Türkiye’den ayrılacak yabancı kişiler, talep ettikleri ikamet izin süresinin içinde olmak ve ilgili harç makbuzlarını ibraz etmek (harçtan muaf olduğu evrakta belirtilenler hariç olmak üzere) kaydıyla ikamet izni başvuru belgeleriyle, sınır kapılarından çıkışta cezalı bir ikamet harcı ödemeden ülkeden çıkış yapabilirler. On beş (15) gün içerisinde döndükleri takdirde de vizeye tabi bir ülkenin vatandaşı olsalar dahi vize almadan Türkiye’ye giriş yapabileceklerdir. Başvuru belgesi, her defasında on beş (15) günden fazla yurt dışında kalmamak kaydı ile Türkiye’ye çoklu giriş – çıkış hakkı sağlamaktadır.
Soru: İkamet iznim varken Türkiye’nin dışına çıktım, yurt dışından ikamet iznine / uzatmaya başvurabilir miyim?
Cevap: İkamet izin başvuruları şu an için yurt dışından alınmamaktadır. Yurt dışında bulunduğu süre içerisinde ikamet izninin süresi biten yabancı uyruklu kişiler, iki ülke arasındaki vize rejimine bağlı olarak ülkemize giriş yaptıktan sonra online olarak ikamet iznine başvurabilirler. Ayrıca yabancının temsilcisi ya da vekâletname verdiği avukatı aracılığıyla da başvuru yapılabilir. Fakat bu durumda 6458 sayılı Yabancılar Kanunu’nun 97 numaralı maddesine istinaden yabancının da başvuruda hazır bulunması istenebilir. Söz konusu madde:
Davete uyma yükümlülüğü
1- Yabancı uyruklu kişiler, başvuru sahipleri ve uluslararası koruma statüsüne sahip kişiler;
- a) Türkiye’ye giriş ya da Türkiye’de kalışları hakkında inceleme ihtiyacının doğması halinde.
- b) Hakkında deport (sınır dışı) etme kararı alınma ihtimalinin bulunması halinde.
- c) Bu Kanunun uygulanışı ile ilgili işlemlerin bildirimi sebepleriyle ilgili valiliğe ya da Genel Müdürlüğe davet edilebilmektedirler.
Davete uyulmadığında ya da uyulmayacağına ilişkin ciddi şüphelerin olması durumunda yabancı uyruklu kişiler davet edilmeksizin kolluk kuvvetleri tarafından getirilebilirler. Bu işlem idari bir gözetim olarak uygulanmamaktadır ve bilgi alma süresi 4 (dört) saati geçemez.
Soru: Kısa dönem ikamet izni bulunan yabancı uyruklu kişiler, ne kadar süre ile yurtdışında kalırlar ise ikamet izinleri iptal edilir?
Cevap: Kısa Dönem İkamet İzin için yurt dışında geçirilecek sürenin kısıtlaması uygulaması 13.08.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu çerçevesi içinde kaldırılmıştır. Eğer bu tarihten önce bu ikamet izin türüne göre kalınmış olan süreler ve eğer varsa ihlal durumları geçerli olacaktır.
Çalışma İzni İşlemleri…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Çalışma iznim bitmek üzere, bu durumda ikamet izni başvurusu yapabilir miyim?
Cevap: Çalışma izni bitmeden önce son 60 gün içinde amaca uygun bir ikamet izni için başvuru yapılması gerekmektedir.
Soru: Çalışma izni çıktıktan sonra ek olarak ikamet izni almak gerekli mi?
Cevap: Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafınca ya da kendi mevzuatı içerisinde çalışma izni vermeye yetkili bir kamu kurum ve kuruluşları tarafınca verilen çalışma izinleri, geçerli oldukları süre boyunca ikamet izni olarak kabul edilmektedir. Çalışma izninin sona erdiği tarih, aynı anda ikamet izninin de bitiş tarihi olarak kabul edilmektedir. Çalışma izninin süresi sona erdiği halde süreyi uzatmayan ya da yeni durumuna uygun bir ikamet izni almayan yabancı uyruklu kişiler, ikamet izni ihlali yapmış sayılmaktadırlar. Yani çalışma izniniz çıktıktan sonra ek olarak ikamet izni almanız gerekmemektedir, ancak izin sürenize dikkat etmeli ve Türkiye’deki yasal statünüzü korumak için zamanlı şekilde yenilemelisiniz.
Soru: Çalışma izni iptal olduğunda ikamet izni de iptal olur mu?
Cevap: Çalışma izinleri ikamet izni yerine sayıldığından ötürü, çalışma izninin süresi devam ettiği sürece ek olarak ikamet izni alınması gerekmemektedir. Fakat çalışma izninin süresinin dolması halinde yabancı uyruklu kişinin ikamet izni gibi on (10) gün daha yasal hakkı olmaktadır ve bu süre içerisinde amacına uygun bir ikamet iznine başvuru yapması gerekmektedir. Eğer yabancı uyruklu kişinin hem çalışma izni hem de ikamet izni belgesi var ise, çalışma izni iptal olması durumunda ikamet izni iptal olmamakta ve yasal kalış hakkı sağlamaya devam etmektedir. Yabancı uyruklu kişi, ikamet izni süresinin sonuna kadar Türkiye’de yasal olarak kalabilir.
Soru: Çalışma iznim var. Bu izinle Türkiye’de eğitim görebilir miyim?
Cevap: Çalışma iznine sahip olan yabancı uyruklu bir kişinin öğrenci ikameti izni alabilme koşullarının ortaya çıkması durumunda, kişi hali hazırdaki çalışma izni ile öğrenci ikameti izninin sağladığı haklardan faydalanabilmektedir.
Soru: Çalışma iznine başvuru yapabilmek için en az kaç ay ya da kaç yıl ikamet izni süresine sahip olmalıyım?
Cevap: Yasal düzenlemeler çerçevesinde, yurt dışından başvuru yapma hakkı tanınanlar hariç olmak üzere, Türkiye’den yapılacak çalışma izin başvurularında belirli bir süre aranmaktadır. Geçmişe dönük şekilde en az 6 (altı) ay süresi bulunan (Turizm amaçlı alınan kısa dönem ikamet izni hariç olmak üzere) ve halen geçerli bir oturum iznine sahip olunması halinde çalışma izni işlemleri için Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na müracaat edilebilir.
Soru: Çalışma izninin oturum izni sayılmasıyla birlikte yabancı uyruklu kişinin herhangi bir bildirimde bulunması gerekli mi?
Cevap: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 27’ye (yirmi yedi) göre çalışma izni ve çalışma izin muafiyet teyit evrağı ikamet izninin yerine geçmektedir. Çalışma izni alan söz konusu yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’ye giriş tarihlerinden itibaren 20 (yirmi) iş günü içerisinde bulundukları ilin Göç İdaresine kayıt yaptırmak zorundadırlar.
Soru: Geçici koruma kapsamındayım, bu şekilde çalışma izni alabilir miyim?
Cevap: Geçici koruma sağlanan yabancı uyruklu kişiler, geçici koruma kimlik belgelerinin düzenlendiği tarihten 6 (altı) ay sonra çalışma izni ya da çalışma izni muafiyeti almak için başvuru yapabilirler.
Soru: Türkiye’de mülteci statüsünde bulunuyorum, çalışma izni almam mümkün mü?
Cevap: Mülteci ya da ikincil koruma statü sahibi yabancı uyruklu kişiler, (çalışamayacağı iş ve mesleklere dair diğer mevzuatta yer almakta olan hükümler saklı kalmak kaydı ile) statünün alınmasından başlayarak bağımlı ya da bağımsız olarak çalışabilirler. Mülteci ya da ikincil koruma statü sahibi kimlik belgesi, çalışma izninin yerine de geçer ve bu durum kimlik belgesinde yazılmaktadır.
Soru: Türkiye’de öğrenci olarak bulunuyorum. Çalışma izni alabilir miyim? Bu izni almak için nereye başvuracağım?
Cevap: Türkiye’de öğrenim gören lisans, ön lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydı ile çalışabilirler. Fakat ön lisans ile lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıllarından sonra başlar ve ilgili kanun ile düzenlenir. Tüm başvurular Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na yapılmaktadır.
Soru: Türkiye’de öğrenim görmekte olan yüksek lisans ve doktora öğrencisi kişiler çalışma iznine başvuruda bulunabilir mi?
Cevap: Türkiye’de öğrenim görmekte olan yüksek lisans ve doktora öğrencisi kişiler, çalışma izni aldıkları takdirde çalışabilmektedirler. Çalışma izni alan bu öğrenciler, çalışma izinlerinin geçerli olduğu süre içerisinde öğrenci ikameti izni alma yükümlülüğünden muaf tutulmaktadırlar. Ancak yabancı kişi, çalışma izninin süresi bittiğinde ya da çalışma izni uzatılmadığında tekrar öğrenci ikamet izni alarak Türkiye’deki yasal statüsünü korumalıdır.
Soru: Yabancı futbolcular için çalışma izni almak gerekli mi?
Cevap: Türkiye Futbol Federasyonu ya da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafınca talepleri uygun bulunan yabancı uyruklu futbolcular ile diğer sporcular ve antrenörlerin sözleşmeleri süresi boyunca çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır.

Yabancı Sağlık Sigortası…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: 2 yıllık kısa dönem ikamet izni başvurusu yapmak istiyorum. iki yıl süre talep edebilirim ancak sağlık sigortaları 1 yıl geçerli oluyor. Bu durumda ne yapabilirim?
Cevap: Göçmen Büro aracılığıyla yapacağınız başvurularda, hazırlanacak olan sağlık sigortası 1+1 yıllık sigorta şeklinde düzenlenebilir, buna bağlı olarak 2 yıllık kısa dönem ikamet izni talebinde bulunabilir ya da 2 yıllık Genel Sağlık Sigortası ile aynı şekilde başvuru gerçekleştirebiliriz.
Adres Değişikliği…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İkamet iznim devam ederken adres değişikliğinde bulundum, şimdi ne yapmam gerekiyor? Yeni adresim farklı bir ilde ise mevcut ikamet iznim iptal olur mu?
Cevap: Yabancı uyruklu kişiler adreslerini, ikamet izni almış oldukları ilden başka bir ildeki adrese taşıdıklarında, yeni taşındıkları ilde ikamet etmek amacıyla yeni bir ikamet izni için en geç yirmi (20) iş günü içerisinde başvuruda bulunmalıdırlar. Bu işlemde, eğer ikamet izninin türü değişmiyorsa yeni bir ikamet izni belgesi düzenlenir, harcı ödenmiş olan süre de tekrar harca tabi tutulmaz. Eğer ikametgâh adresinizi bulunduğunuz ilin sınırları içerisinden başka bir adrese taşıyor iseniz yirmi (20) iş günü içerisinde yeni adresinizi, yeni ilinizdeki il göç idaresi müdürlüğüne bildirmeniz gereklidir. Bu tür bir durumda yeni bir ikamet izin belgesi düzenlenmemekte, yabancı uyruklu kişi mevcut ikamet izni belgesi ile ülkemizde kalmaya devam edebilmektedir.
İkamet İzni Reddi…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İkamet izni başvurum reddedildi. Şimdi nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Tekrar başvuru yapabilir miyim?
Cevap: İkamet izni talebinin reddi ile iznin uzatılmaması ya da iptali, yabancı kişiye ya da kişinin yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilmektedir. İlgili tebligatta, yabancı kişinin karara karşı itiraz haklarını ne şekilde ve nasıl kullanabileceği, ek olarak bu süreçteki diğer yasal hak ile yükümlülükleri de yer alır. Bununla birlikte, ikamet izni başvurusunun reddedilmesi durumunda altı (6) ay içerisinde yine aynı kalış amacı ile başvuru yapılamamaktadır. Türkiye’deki yasal süreniz devam etmekteyse ancak başka bir kalış amacıyla başvuruda bulunabilirsiniz. İkamet başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
İkamet İzni Eksik Evrak…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İkamet izni başvurumu şahsen yaptım, şimdi belgelerimin eksik olduğuna dair bir bilgilendirme aldım. Eksik evrakları tamamlamak için kaç gün süre veriliyor? Bu durum başvuru sonucumu etkiler mi?
Cevap: Göç İdaresi müdürlüğü, eksik belgelerin tamamlanabilmesi için başvuru sahibine otuz (30) güne kadar süre vermektedir. Eğer eksik olarak belirtilen belgelerinizi belirlenmiş olan süre zarfında tamamlamaz ve iletmez iseniz başvurunuz iptal edilecek ve işlemden kaldırılacaktır. İkamet izni başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
İkamet İzni Randevu…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Başvurum sonrası randevu gününde randevuma katılamazsam bunun herhangi bir yaptırımı var mıdır?
Cevap: Bu durumda başvurunuz işleme alınmamaktadır. Türkiye’deki kalışınıza dair yasal süreniz devam ediyor ise yeni bir randevu ile tekrar randevuya katılabilirsiniz. Eğer yasal süreniz sona ermiş ve bununla birlikte henüz ilk başvuruyu yapmış iseniz vize ihlali sebebiyle işlem yapılır. Eğer uzatma başvurusu yapmışsanız ise ikamet izni ihlalinden ötürü hakkınızda işlem yapılır.
Soru: İkamet izni başvurusu yapacağım, randevu almak için herhangi bir ücret ödeniyor mu?
Cevap: Hayır, ikamet izni başvurularında randevu ücreti ödenmemektedir. Başvurular online olarak yapılmakta ve ardından randevu alınmaktadır. Randevu tarihi belirlemek için herhangi bir ücret talep edilmemektedir ve ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ödemeler başvurunun sonrasında oluşmaktadır. Bunlar Harç ücreti ve kart bedelidir. Bununla birlikte şahsi durumunuza bağlı olarak vize ücreti, vize ihlali cezası vb. gibi ücretler de oluşabilir. Bunların tamamının dosyanız değerlendirilmeye alınmadan önce ödenmesi gerekmektedir. İkamet izni başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Taşınmaz Üzerinden İkamet…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Türkiye’de ev aldım, şimdi bu taşınmaz üzerinden hem kendim hem de ailem için ikamet izni alabilir miyim?
Cevap: Taşınmazı bulunan yabancı uyruklu kişiler tarafından yapılacak olan ikamet izni başvurularında; taşınmazın statüsünün konut olması ve yalnızca bu amaç ile kullanılması gerekmektedir. Aile üyelerinin konut üzerinde payı olabilir ya da mülkiyet elbirliğiyle sağlanmış olabilir Bu tür durumlarda ailenin üyeleri de bu bent dâhilinde ikamet iznine başvurabilir. Taşınmazı satın alan kişinin ergin olmayan (18 yaşından küçük) çocukları ve eşi de kendisiyle birlikte aile ikameti iznine sahip olmaktadır. Ek olarak 18 yaşından büyük olmasına rağmen kendisine bağımlı olarak yaşayan çocuklar da bu haktan yararlanabilir.
Uzun Dönem İkamet İzni…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Eğer uzun dönem ikamet izni alırsam herhangi bir sınırlamaya tabi olmadan dilediğim gibi Türkiye’ye giriş çıkış yapabilir miyim?
Cevap: Uzun dönem ikamet izinleri eğitim, sağlık ve yabancı uyruklu kişinin ülkesindeki zorunlu kamu hizmetleri dışında kalan bir nedenle kesintisiz 1 (bir) yıldan fazla bir süre ile Türkiye dışında bulunması durumunda iptal edilir. Yani uzun dönem ikamet izni almış olmanız, herhangi bir sebep olmadan başka bir ülkede 1 yıldan uzun süreliğine kalmanıza izin vermemektedir.
Soru: Yıllardır kısa dönem ikamet izni ile Türkiye’deyim, artık uzun dönem izin almak istiyorum. Uzun dönem ikamet izni başvuru şartları nelerdir?
Cevap: Uzun dönem ikamet iznine geçişte aranan şartlar şunlardır:
- a) Kesintisiz olarak en az 8 (sekiz) yıl boyunca ikamet izni ile Türkiye Cumhuriyeti’nde kalmış olmak. (Gün sayımınız başvuru esnasında Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.)
- b) Son 3 (üç) yıl içerisinde herhangi bir şekilde sosyal yardım almamış olmak.
- c) Kendisi ya da eğer mevcutsa ailesinin geçimini sağlayabilecek düzeyde yeterli ve düzenli gelire, gelir kaynaklarına sahip olmak.
- ç) Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak.
- d) Kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından herhangi bir tehdit oluşturmamak.
Göç Kurulunca belirlenen şartlara sahip olması nedeni ile uzun dönem ikamete izin verilmesi uygun görülen yabancı uyruklu kişiler için birinci fıkra (d) bendi dışındaki şartlar aranmamaktadır.
Vize İhlali ve Deport…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Vize ihlali / ikamet ihlali gerçekleştirdim. Para cezası ödeyecek miyim? Eğer ödeyeceksem bunun tutarı ne kadar olacak?
Cevap: Vize ihlali ya da ikamet izni ihlali durumlarında cezalı harç tutarı ödenmektedir. Harç tutarları ülkeler ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde belirlendiğinden ötürü her ülke açısından farklılık göstermektedir. Buna ek olarak ihlal edilen süre, yabancı kişinin uyruğu ve yaş durumuna bağlı değişiklikler de söz konusudur. Bu tür para cezaları, Türkiye’den çıkış yaptığınız esnada hudut kapılarında (İhlal Bölümü) öğrenilebilmektedir.
Soru: Yabancı uyruklu kişi tutuklu durumdayken ikamet izni ihlali ya da vize ihlali yapmış sayılır mı?
Cevap: Hakkında işlem yapıldıktan sonra tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevinde kalanlar ikamet izni ihlali ya da vize ihlali yapmış sayılmazlar. İşlem yapılmadan önce ikamet izni ihlali ya da vize ihlali yapılmış ise, kişinin ihlalde bulunduğu süreler için genel hükümlere gereğince işlem yapılır ve eğer mevcutsa ikamet izinleri iptal edilir.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararına esas olacak olan değerlendirmeyi kim yapmaktadır?
Cevap: Bu değerlendirme il ya da ilçenin göç idaresi müdürlüğünün görevlileri tarafından yapılmaktadır.
Soru: Sınır dışı (deport) etme işlemlerinde değerlendirme ile karar alınması süreci kaç saat sürmektedir?
Cevap: Bu değerlendirme süreci en geç 48 saat içinde sonuçlanmaktadır.
Soru: YUKK’a göre (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu) sınır dışı (deport) edilecek yabancı uyruklu kişiler nerelere sınır dışı edilebilir?
Cevap: Yabancı uyruklu kişiler, sınır dışı (deport) etme kararıyla kendi ülkesine, transit gideceği bir ülkeye, Türkiye’ye gelmek için transit geçtiği bir ülkeye ya da farklı bir üçüncü ülkeye sınır dışı edilebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Sınır dışı (deport) etme işlemlerinde değerlendirme ile karar alma sürecindeki 48 saatlik süre ne zaman başlamaktadır?
Cevap: 48 saatlik süre, yabancı uyruklu kişinin kolluk kuvvetleri tarafından ilin göç idaresi müdürlüğüne teslim edilebilmesi amacıyla tüm gerekli evrakların hazırlanıp ilin göç idaresi müdürlüğüne teslim edildiği an itibariyle başlar. Yabancı uyruklu kişinin, Kanunun 54 numaralı maddesi (Sınır dışı etme kararı alınacaklar) kapsamında olduğunun, ilin göç idaresi müdürlüğünce bizzat tespiti durumunda ise yabancı kişinin il göç idaresi müdürlüğünde hazır durumda bulunmasından itibaren başlar.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararına esas olacak değerlendirme, ilin göç idaresi müdürlüğü görevlileri tarafınca nerelerde yapılabilir?
Cevap: Yabancı uyruklu kişinin işlem gördüğü yerde, kolluk kuvvetlerince yabancı uyruklu kişinin yakalandığı ya da tespiti yapılan yerlerde, ilin ya da ilçenin göç idaresi müdürlüğü bünyesinde, GGM Geri Gönderme Merkezlerinde ya da ilin göç idaresi müdürlüğü tarafınca uygun bulunan başka bir yerde değerlendirme yapılabilmektedir.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararı ile ilgili değerlendirmenin nerede tamamlanması gerekmektedir?
Cevap: Sınır dışı (deport) etme kararı ile ilgili değerlendirmenin, yabancı uyruklu kişinin işlem gördüğü, tespit edildiği ya da yakalandığı ilde tamamlanması esastır.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararı ile ilgili değerlendirmenin tamamlanacağı yer noktasında herhangi bir İstisna var mıdır, eğer var ise nedir?
Cevap: Bu yerlerdeki fiziki ve idari kapasite ile diğer etkenlere bağlı olarak değişiklik olabilir. Valilik talebi ve Genel Müdürlük izni ile gerektiği noktada bu yabancı uyruklu kişiler, haklarında sınır dışı (deport) etme kararı ile ilgili değerlendirme yapılmak üzere yakalandıkları noktaya en yakın ildeki ilin ya da ilçenin göç idaresi müdürlüğüne ya da GGM Geri Gönderme Merkezine kolluk kuvvetleri tarafından sevk edilir.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararı kim tarafından alınmaktadır?
Cevap: Sınır dışı (deport) etme kararı, yabancı uyruklu kişinin yakalandığı, tespit edildiği ya da işlem gördüğü ildeki valilik tarafınca bağımsız olarak ya da Genel Müdürlük talimatı üzerine alınır.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararı toplu olarak verilebilir mi?
Cevap: Sınır dışı (deport) etme kararı, her yabancı uyruklu kişi için ayrı ayrı alınır.
Soru: Sınır dışı (deport) etme kararı kimlere tebliğ edilmektedir?
Cevap: Sınır dışı (deport) kararı, gerekçeleri ile birlikte, hakkında sınır dışı (deport) etme kararı alınan yabancı uyruklu kişiye ya da bu kişinin yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilmektedir. Hakkında sınır dışı (deport) etme kararı alınan yabancı uyruklu kişi, bir avukat tarafınca temsil edilmiyor ise kendisi ya da yasal temsilcisi, kararın sonucu ve bununla birlikte itiraz usulleri ile itiraz süreleri hakkında bilgilendirilmektedir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 54 numaralı maddesine (Sınır dışı etme kararı alınacaklar) göre hakkında sınır dışı (deport) etme kararı alındıktan sonra, yabancı uyruklu kişinin, aynı kanunun 55 numaralı maddesinde (Sınır dışı etme kararı alınmayacaklar) sayılan, hakkında sınır dışı (deport) etme kararı alınamayacak kişilerden olduğunun anlaşılması durumunda, sınır dışı etme (deport) kararını alan makam tarafından ne yapılmaktadır?
Cevap: Sınır dışı etme (deport) kararını alan makam tarafından işlem ivedi bir şekilde geri alınmaktadır.
Soru: Yabancı uyruklu kişi ya da kişinin yasal temsilcisi ya da avukatı, deport (sınır dışı) etme kararına karşı yargı yoluna başvurabilmekte midir?
Cevap: Yabancı uyruklu kişi ya da yasal temsilcisi ya da avukatı, deport (sınır dışı) etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren başlamak üzere 15 (on beş) gün içerisinde idare mahkemesine başvuru yapabilir.
Soru: İdare mahkemesi sınır dışı (deport) etme kararına karşı yapılmış olan başvuruyu kaç günde sonuçlandırmaktadır?
Cevap: Başvurular idare mahkemesi tarafından on beş (15) gün içinde sonuçlandırılmaktadır.
Soru: İdare mahkemesinin sınır dışı etme (deport) kararına karşı verdiği kararın hukuki niteliği nedir?
Cevap: İdare mahkemesinin bu konuda vermiş olduğu karar kesin surettedir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Sınır dışı etme (deport) kararına karşı idare mahkemesine başvuru yapan yabancı uyruklu kişi tarafından, sınır dışı etme (deport) kararını alan makama bilgi verilmesi gerekli mi?
Cevap: Sınır dışı etme (deport) kararına karşı idare mahkemesine başvuru yapan yabancı uyruklu kişi tarafından, sınır dışı etme (deport) kararını alan makama bilgi verilmesi gerekmektedir.
Soru: Sınır dışı etme (deport) kararına karşı idare mahkemesine başvuru yapılmasının, sınır dışı etme (deport) işlemine etkisi nedir?
Cevap: Sınır dışı etme (deport) kararına karşı idare mahkemesine başvurulması durumunda, sınır dışı etme (deport) işleminin yürütmesi kendiliğinden durmaktadır.
Soru: Sınır dışı etme (deport) işlemine karşı dava açma süresi içerisinde ya da yargı yoluna başvurulması durumunda yargılama sonuçlanmadan yabancı uyruklu kişi sınır dışı edilebilir mi?
Cevap: Yabancı uyruklu kişinin rızası saklı kalmak kaydı ile “dava açma süresi içerisinde” ya da “yargı yoluna başvurulması durumunda yargılama sonuçlanıncaya kadar” yabancı uyruklu kişi sınır dışı edilmez.
Soru: Sınır dışı etme (deport) kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydı ile, Türkiye’yi terk edebilmeleri için ne kadar süre tanınmaktadır?
Cevap: 15 (on beş) günden az olmamak üzere 30 (otuz) güne kadar süre tanınır.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Kimlere Türkiye’yi terk edebilmesi için süre tanınmaz?
Cevap: Kaçma ya da kaybolma riski bulunan kişilere, yasal giriş ya da yasal çıkış kurallarını ihlal eden kişilere, sahte belge kullanan kişilere, asılsız belgeler ile ikamet izni almaya çalışan kişilere ya da aldığı tespit edilen kişilere. Bunlarla birlikte kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açılarından tehdit oluşturan kişilere süre tanınmamaktadır.
Soru: Türkiye’den çıkış için süre tanınmış olan kişilere herhangi bir belge verilmekte midir?
Cevap: Türkiye’den çıkışı için süre tanınmış olan kişilere Çıkış İzin Belgesi verilmektedir. Bu belge hiçbir harca tabi değildir.
Soru: Hakkında idari gözetim kararı alınmış olan yabancı uyruklu kişiler, kim tarafınca ve ne kadar süre içerisinde geri gönderme merkezlerine (GGM) götürülür? Bu konuda bir istisna bulunmakta mıdır?
Cevap: Hakkında idari gözetim kararı alınmış olan yabancı uyruklu kişiler, yakalamayı gerçekleştiren kolluk birimince 48 (kırk sekiz) saat içerisinde geri gönderme merkezlerine (GGM) götürülürler. Fakat sınır dışı etme (deport) kararı alınmasına ilişkin değerlendirme, yakalamanın gerçekleştiği ilden farklı bir yerde yapılacak ise, o ildeki kolluk kuvvetleri de geri gönderme merkezine (GGM) sevk işlemi yapabilir.
Soru: İdari gözetimin devamında zorunluluk olup olmadığı, kim tarafınca hangi aralıklarla değerlendirilmektedir?
Cevap: İdari gözetimin devamında zorunluluk olup olmadığı, valilik tarafınca her ay düzenli olarak değerlendirilir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Hangi hallerde idari gözetim devamında zorunluluk görülmeyebilir?
Cevap: Sınır dışı etme (deport) kararının, yabancı uyruklu kişinin idari gözetime alınmasından itibaren altı (6) ay içinde yerine getirilemeyeceğinin öngörülmesi durumunda. İdari gözetim altında bulunan yabancı uyruklu kişinin, Kanunun 55 numaralı maddesi (Sınır dışı etme kararı alınmayacaklar) kapsamına girdiğinin anlaşılması durumunda. Kanunun 57 numaralı maddesinin (Sınır dışı etmek üzere idari gözetim ve süresi) ikinci fıkrası çerçevesinde yabancı uyruklu kişi hakkında idari gözetim kararı alınmasına esas teşkil etmekte olan kaçma ya da kaybolma riskinin ortadan kalkması durumunda. Yabancı uyruklu kişinin gönüllü olarak geri dönüş desteğine başvurması durumunda. Tüm bu hallerde idari gözetimin devamında zorunluluk görülmeyebilir.
Soru: Geri gönderme merkezlerindeki (GGM) idari gözetim süresi ne kadar sürmektedir? Bu süre uzatılabilir mi?
Cevap: Geri gönderme merkezlerindeki (GGM) idari gözetim süresi 6 (altı) ayı geçemez. Ancak bu süre, sınır dışı etme (deport) işlemlerinin yabancı uyruklu kişinin iş birliği yapmaması ya da ülkesiyle ilgili doğru bilgiler ya da belgeler vermemesi sebebiyle tamamlanamaması durumunda, en fazla 6 (altı) ay daha uzatılabilir.
Soru: İdari gözetim kararı, idari gözetim süresi uzatılması ve her ay düzenli olarak yapılacak değerlendirmelerin sonuçları kimlere ve ne şekilde tebliğ edilir?
Cevap: İdari gözetim kararı, idari gözetim süresi uzatılması ve her ay düzenli olarak yapılacak olan değerlendirmelerin sonuçları, gerekçesi ile birlikte yabancı uyruklu kişiye ya da kişinin yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İdari gözetim altına alınan kişi ya da kişinin yasal temsilcisi ya da avukatı, söz konusu idari gözetim kararına karşı yargı yoluna başvurabilmekte midir?
Cevap: İdari gözetim altına alınan kişi ya da kişinin yasal temsilcisi ya da avukatı, söz konusu idari gözetim kararına karşı sulh ceza hâkimine başvuru yapabilir.
Soru: İdari gözetim kararına karşı başvuru yapılan sulh ceza hâkimi kaç gün içerisinde karar verir? Verdiği kararın hukuki niteliği nedir ve bu yapılmış olan bu başvuru, idari gözetim kararını durdurmakta mıdır?
Cevap: Yapılan başvuru idari gözetimi durdurmamaktadır. Sulh ceza hâkimi incelemeyi 5 (beş) gün içinde sonuçlandırır. Sulh ceza hâkiminin vermiş olduğu karar kesin niteliktedir.
Soru: Sınır dışı etme (deport) kararının uygulanmasına ilişkin işlemler, kim ya da kimler tarafından yapılır?
Cevap: Sınır dışı (deport) etme kararının uygulanmasına ilişkin işlemler, ilin göç idaresi müdürlüğü ya da geri gönderme merkezi (GGM) müdürlüğü tarafından yapılır.
Soru: Geri gönderme merkezinden (GGM) sınır kapılarına yapılacak olan sevkler ile geri gönderme merkezlerine (GGM) sevk edilmeden sınır dışı (deport) edilecek yabancı uyruklu kişiler için nasıl bir prosedür izlenir?
Sık Sorulan Sorular…
Cevap: Geri gönderme merkezinden (GGM) sınır kapılarına yapılacak olan sevkler ile geri gönderme merkezlerine (GGM) sevk edilmeden sınır dışı (deport) edilecek yabancı uyruklu kişiler için ilin göç idaresi müdürlüğü, kolluk kuvvetleriyle temasa geçerek sevk işleminde görev alacak olan personelin belirlenmesini talep etmektedir. Görevlendirme, valilik makamının onayına sunulur. Onay sonrası gerçekleşir.
Soru: Yabancı uyruklu kişilerin sınır kapılarına götürülmesiyle ilgili personel, araç, gereç ve ulaşım organizasyonu ile tüm diğer masrafların karşılanmasından kim ya da kimler sorumludur?
Cevap: Yabancı uyruklu kişilerin sınır kapılarına götürülmesiyle ilgili personel, araç, gereç ve ulaşım organizasyonu ile tüm diğer masrafların karşılanmasından, ilin göç idaresi müdürlükleri ya da geri gönderme merkezi (GGM) müdürlükleri sorumludur.
Soru: Sevk sırasındaki risk değerlendirmesi ile görev alacak kolluk personelinin sayısı kim tarafından belirlenir?
Cevap: Sevk sırasındaki risk değerlendirmesi, konuyla ilgili kolluk birimi tarafından yapıldıktan sonra, sevk işleminde görev alacak kolluk personelinin sayısı belirlenmektedir. Bu amaçla geri gönderme merkezi (GGM) ya da il göç idaresi müdürlükleri, sevk işlemine konu olan yabancı uyruklu kişiler hakkında ilgili kolluk birimini önceden bilgilendirmektedir.

İkamet Uzatma Başvurusu…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: İkamet uzatma başvurularında randevuya katılmak gerekiyor mu? Nasıl bir işlem yapmalıyım?
Cevap: 02.05.2019 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere tüm ikamet izni başvurularında ve tüm iller için (81 İl) uzatma başvurularında kargo / posta usulüne son verilmiş ve randevu sistemine geçilmiştir. Uzatma başvurusu yapan yabancı uyruklu kişilerin başvuru formlarında belirtilmiş olan randevu günü ve saatinde başvuru yapmış oldukları ilin göç idaresi müdürlüğünde hazır durumda bulunmaları gerekmektedir. İkamet izni uzatma başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: Farklı bir ikamet izin türüne geçiş için uzatma başvurusu yapabilir miyim?
Cevap: Yabancı uyruklu kişiler, ikamet izninin verilmesine esas olan gerekçelerinin sona ermesi ya da farklı bir gerekçenin ortaya çıkması durumunda, yeni kalış amaçlarına uygun bir ikamet izni talebinde bulunabilir. Bu başvurunun geçiş başvurusu olarak yapılması gerekmektedir. İkamet izni başvurunuzu en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için uzman desteğinden yararlanmanızı öneririz. Göçmen Büro uzmanları, ön hazırlık safhasından dosya hazırlamaya, randevu işleminden kartınızın eline geçmesine kadarki tüm süreç boyunca yanınızda olarak işleminizi doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.
Soru: Mevcut ikamet izninin uzatılması adına ne zaman başvuruda bulunulması gerekir?
Cevap: Uzatma başvuruları, ikamet izninin süresinin dolmasına 60 (altmış) gün kalmasından itibaren ve bununla birlikte her koşulda ikamet izninin süresi dolmadan önce yapılmaktadır.
Apostil İşlemleri…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Apostil şerhi nedir? Apostil şerhi nereden alınır?
Cevap: Apostil şerhi, bir evrağın geçerliliğinin tasdik edilerek bir diğer ülkede yasal bir şekilde kullanılmasını sağlayan belge onaylama sistemidir. Eğer Apostil anlaşmasını kabul eden bir ülkenin vatandaşı iseniz, bu işlemi belgeyi teslim aldığınız ülkenin makamlarınızdan talep etmeniz gerekmektedir. Hem yabancının kendi ülkesi, hem de ülkesinin Türkiye’deki temsilcilikleri bu konuda destek olabilmektedir. Apostil anlaşmasını kabul eden ülkelerin tam listesi web sitemizde yer almaktadır.
Soru: Apostil şerhi olan bir belgenin ayrıca onaylatılması gerekli mi?
Cevap: Evet. Söz konusu belgenin Türkiye kurumlarında kullanılabilmesi adına yeminli Türkçe tercümesinin noter tarafınca onaylanması gerekmektedir.
Geçici Koruma İşlemleri…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici koruma sahibi bir kişi çalışma iznine başvuru yapabilir mi?
Cevap: Geçici koruma sağlanan yabancılar için, geçici koruma kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten altı ay sonra çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti almak için başvurabilirler.
Soru: Geçici koruma kapsamındayım, bu durumda uzun dönem ikamet izni başvurusu yapabilir miyim?
Cevap: Geçici koruma kimlik belgesi, uzun dönemli ikamet iznine geçiş hakkı sağlamamaktadır.
Soru: Geçici koruma kapsamındayım, bu durumda sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim?
Cevap: Kayıt altına alınmış ve Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenmiş olan Suriye uyruklu kişiler, ikamet ettikleri ilin sınırları içerisinde olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
Soru: Geçici koruma kapsamındayım, bu durumda eğitim hizmetlerinden faydalanabilir miyim?
Cevap: Kayıt altına alınmış ve Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenmiş olan Suriye uyruklu kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilgili düzenlemesi ile ilk ya da orta öğretim seviyesinde okullara kayıt işlemi gerçekleştirebilmektedirler. Ek olarak, üniversitelerde de bu belge ile öğrenim görebilmektedirler.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici koruma kapsamındayım, bu durumda barınma merkezlerinde kalabilir miyim?
Cevap: Geçici Barınma merkezlerine yerleştirilmek üzere kayıtlı olduğunuz ilin Göç İdaresi ile görüşerek bu talebinizi iletmeniz gerekmektedir.
Soru: Geçici koruma kapsamındayım ve çalışma iznim var. Türkiye dışına çıkış ve giriş yapabilir miyim?
Cevap: Geçici koruma kapsamında çalışma izni almış kişiler, iller arasında seyahat yapabilmek için kayıtlı oldukları il Göç İdaresinden izin almak durumundadırlar. Yurt dışına çıkış yapmaları halinde ise (Göç İdaresinden alınacak resmi izinler hariç olmak üzere) geçici koruma kartları iptal edilir.
Soru: Üçüncü bir ülkeye çıkış yapılması halinde geçici koruma sona erer mi?
Cevap: Geçici koruma altındaki Suriye uyruklu kişilerin, üçüncü bir ülkeye insani nedenler ya da yeniden yerleştirme kapsamı içerisinde kabul edilmesi veya üçüncü bir ülkeye çıkış yapmaları durumunda geçici korumaları bireysel olarak sona ermektedir.
Soru: Suriyeli bir kişi Geçici Koruma işlemi için nereye kayıt yaptırmalıdır?
Cevap: Geçici Koruma kapsamı içerisinde kayıt yaptırmak için, bulunulan ilin Göç İdaresine müracaat edilmesi gerekmektedir. İstanbul ili içerisinde ise Kumkapı ile Sultanbeyli Koordinasyon merkezleri ile iletişim kurabilirsiniz.
Soru: Geçici koruma kimlik belgesi, yabancı uyruklu kişiye Türk vatandaşlığı için başvuru hakkı sağlamakta mıdır?
Sık Sorulan Sorular…
Cevap: Geçici koruma kimlik belgesi, kişiye Türkiye’de kalış hakkı sağlar. Fakat bu belge ile herhangi bir şekilde Türk vatandaşlığına başvuru yapılamamaktadır.
Soru: Geçici Koruma kapsamında bulunan Suriyeli bir kişi, bebeğinin doğum kaydını nasıl yaptırabilir?
Cevap: İlk olarak hastaneden doğum belgesi alınması gerekmektedir. Eğer bebek hastane dışında bir yerde doğdu ise (Örneğin evde vs.) muhtarlıktan, ilgili doğumun gerçekleştiğine dair belge alınır. Hastaneden doğum belgesi ya da muhtarlıktan doğum gerçekleştiğine dair evrak alındıktan sonra ise Nüfus ve Kayıt Merkezine çocuğun kaydı yaptırılabilir. Bu kayıt işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeler ise çocuğun doğum belgesi ile ebeveynlerinin geçici koruma kimlikleridir.
Soru: Başvuru için alınmış randevuya yalnızca aile büyüğünün gitmesi yeterli olur mu?
Cevap: Randevu ailenin büyüğü tarafından alınmış olsa da randevu gününde ailenin tüm üyelerinin veri güncelleme ofisinde hazır durumda bulunmaları gerekmektedir.
Soru: Geçici Koruma kimlik belgemi kaybettim. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim?
Cevap: Geçici Koruma kimlik kartını kaybeden ya da çaldıran kişilerin Emniyet müdürlüğünde kayıp ya da çalıntı tutanağı tanzim ettirmeleri gerekir. Ardından ise ilin Göç İdaresine müracaat etmeleri gerekir. İlgili tutanağın tanzim edilememesi halinde yerel ya da ulusal gazeteye ilan verilmelidir. Bunun sonrasında da ilin Göç İdaresine müracaat edilmelidir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Ön kayıt belgem bulunmakta, il değişikliği yapabilir miyim?
Cevap: İl değişikliği yapabilmek için geçici koruma izninin yani Yabancı Kimlik Numarasının çıkması mutlaka beklenmelidir.
Soru: Geçici koruma kimliğim var ve üniversitede okuyorum. Bu durumda öğrenci ikameti iznine başvuru yapabilir miyim?
Cevap: Geçici Koruma kapsamı içerisindeki Suriye uyruklu kişilerin mevcut statüleri ile eğitim alma hakları bulunmaktadır. Öğrenci İkameti izni almak istemeleri durumunda ise gereken şartlar sağlanıyorsa (6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu YUKK 38. maddesindeki şartları taşıması) öncelikli olarak kendi durumlarına dair detaylı şekilde bilgi edinmek amacıyla kayıtlı oldukları ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne bizzat giderek bilgi almalılardır.
Not: YUKK 38. Maddedeki şartlar şunlardır:
Öğrenci ikameti izni
(1) Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimi görecek olan yabancı uyruklu kişilere öğrenci ikamet izni verilmektedir.
(2) Bakımı ile masrafları gerçek ya da tüzel bir kişi tarafınca üstlenilen ilk ile orta derecede öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, velilerinin ya da yasal temsilcilerinin muvafakati ile öğrenim süreleri boyunca birer yıllık sürelerle olmak üzere öğrenci ikamet izni verilebilir ve bu ikamet izni uzatılabilir.
(3) Öğrenci ikameti izni, öğrenci kişinin anne ve babası ile diğer tüm yakınlarına, ikamet izni alabilmeleri konusunda hiçbir hak sağlamamaktadır.
(4) Eğer kişinin öğrenim süresi bir yıldan kısa ise, verilecek olan öğrenci ikamet izninin süresi, öğrenimin süresini aşamaz.
(5) Kamu kurum ya da kuruluşları aracılığı ile gelerek Türkiye’de öğrenim görecek olan yabancı uyruklu kişilere, öğrenimleri süresini kapsayan ikamet izni verilebilir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli kişilerin evlilik işlemleri nasıl gerçekleşmektedir?
Cevap: Evlenmek isteyen, Geçici Koruma kapsamı içerisindeki Suriyeli kişilerin; bulundukları ildeki Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuru sonrasında kendilerine medeni durumlarını gösteren “Evlenme Ehliyet Belgesi” ya da bir diğer ismiyle “Bekârlık Belgesi” verilir. Suriyeli kişiler, verilen bu belge ile Türkiye’deki resmi evlilik işlemlerini gerçekleştirebilirler. Evlenme Ehliyeti Belgesi, ilin Göç İdarelerinde eğer varsa kimlik belgesine göre, kimlik yoksa da kişinin beyanına göre düzenlenir.
Soru: Türk vatandaşları ile evlilik yapmış olan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli kişiler Türk vatandaşlığı alabilir mi?
Cevap: Geçici Koruma kapsamı içinde geçirilen süreler evlilik yoluyla vatandaşlık kazanımında gün hesaplamasına dâhil edilmemektedir. Fakat yabancı uyruklu kişi, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun evlilik yoluyla kazanım hükümlerine göre başvuru yapma hakkına sahiptir. Bu konuyla ilgili görevli ve yetkili birim ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüdür.
5901 sayılı kanundaki söz konusu hüküm ise şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.”
Soru: Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler ikamet izni için başvuru yapabilir mi?
Cevap: Geçici Koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişilerin ikamet izni alabilmesi için bulunduğu ilde yer alan Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici Koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler. Türkiye’den çıkmak için izin almak istediklerinde hangi kuruma nasıl başvuru yapmalılar?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içinde bulunan Suriyeli kişiler arasında üçüncü bir ülkeden vize ya da ikamet izni alanların veya Türkiye’den çıkmak amacı ile başvuracakların, gerekli tüm belgeler ve dokümanlar ile ikamet ettikleri il içerisindeki Göç İdaresi Müdürlüğüne şahsen müracaat etmesi gerekmektedir.
Soru: Gitmek istediği ülkede herhangi bir aile üyesi olmayan. Akrabası bulunmayan ve tedavi de görmeyecek olan Suriyeli kişiler, üçüncü ülkeye yapacakları çıkış başvurularını hangi belgeler ile yapacaklar?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler arasında, üçüncü bir ülke tarafınca adlarına vize ya da ikamet izni düzenlenenler hakkında. Sahip oldukları vize ya da ikamet izninin veriliş amacına bakılmaksızın tüm gerekli değerlendirmesi ikamet ili valiliği (İlin Göç İdaresi Müdürlüğü) tarafından yapılmaktadır.
Soru: Geçici Koruma kapsamı içerisindeki Suriyeli kişilerden. Gitmek istediği üçüncü bir ülkede tedavi görecek olan biri hangi belgeler ile nereye müracaat etmelidir?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler arasında, üçüncü bir ülke tarafınca adlarına vize ya da ikamet izni düzenlenenler hakkında. Sahip oldukları vize ya da ikamet izninin veriliş amacına bakılmaksızın tüm gerekli değerlendirmesi ikamet ili valiliği (İlin Göç İdaresi Müdürlüğü) tarafından yapılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Gitmek istediği ülkede akrabaları bulunmakta olan. Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişilerin nereye ve hangi belgeler ile müracaat etmesi gerekiyor?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler arasında, üçüncü bir ülke tarafınca adlarına vize ya da ikamet izni düzenlenenler hakkında. Sahip oldukları vize ya da ikamet izninin veriliş amacına bakılmaksızın tüm gerekli değerlendirmesi ikamet ili valiliği (İlin Göç İdaresi Müdürlüğü) tarafından yapılmaktadır.
Soru: Gitmek istediği ülkede aile üyesi / üyeleri bulunmakta olan. Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişilerin nereye ve hangi belgeler ile müracaat etmesi gerekiyor?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişiler arasında. Üçüncü bir ülke tarafınca adlarına vize ya da ikamet izni düzenlenenler hakkında. Sahip oldukları vize ya da ikamet izninin veriliş amacına bakılmaksızın tüm gerekli değerlendirmesi ikamet ili valiliği (İlin Göç İdaresi Müdürlüğü) tarafından yapılmaktadır.
Soru: Gönüllü geri dönüş kapsamı içinde kendi ülkesine döndükten sonra ülkemize tekrar gelen yabancı uyruklu kişi hakkında nasıl bir işlem yürütülmektedir?
Cevap: Gönüllü geri dönüş kapsamı içinde kendi ülkesine dönmesinin sonrasında, geçici korumadan faydalanmak için tekrar Türkiye sınırlarına gelen bir yabancının, sınırlarımızdan geçmesi sonrasında bulunduğu ilin göç idaresi müdürlüğüne bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Bu noktada kendisiyle niçin geri döndüğüne dair bir mülakat yapılır ve hakkında geçici koruma hükümleri uygulanıp uygulanamayacağına dair karar verilir, Genel Müdürlüğün de konuyla ilgili onayı istenir.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Gönüllü geri dönüş yapmış olan Geçici Koruma kapsamı içindeki Suriyeli kişilerin çıkış işlemleriyle ilgili prosedürü nasıldır?
Cevap: Gönüllü geri dönüş kapsamı içinde ülkesine dönmek isteyen kişiler öncelikle ilin göç idaresi müdürlüğüne gitmelidir. Burada Gönüllü Geri dönüş Formunu doldurmalıdır. Kişiler, kendilerine verilecek Yol İzin Belgesi ile Gönüllü Geri Dönüş formu nüshası ile sınır kapılarından çıkış yapılabilirler. Çıkış noktasında, sınır kapılarında yetkili personel tarafınca, kişinin Geçici Koruma Kartı teslim alınmaktadır.
Soru: Bireysel ya da kitlesel olarak Geçici Koruma Kapsamı ne şekilde sona erer?
Cevap: Geçici koruma kapsamının sona ermesindeki esas uygulama Cumhurbaşkanlığı Kararı aracılığıyla verilir. Bu karar, toplu olarak geçici korumanın sonlandırılması manasına gelmektedir. Bireysel olarak geçici koruma kapsamının sona ermesi ise; geçici koruma altındaki Suriyeli kişinin üçüncü bir ülkeye çıkışı, gönüllü olarak geri dönüşü, başka bir ülkenin korumasından faydalanıyor olması, Türkiye ikamet iznine geçişi ya da vefat etmesi durumlarında olmaktadır.
Soru: Geçici koruma kapsamı içindeki yabancı kişiler, kaldıkları ili değiştirmek isterse nasıl bir yol izlemeleri gerekli?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içinde bulunan yabancı kişiler, başka bir ilde yaşamak istedikleri takdirde; kayıtlı oldukları ildeki göç idaresine giderek gerekli izinleri almaları gerekir. İş, sağlık, eğitim, akrabalık ilişkileri vb. gibi makul bir gerekçeye sahip iseler. Uygun görüldüğü takdirde kendilerine verilecek olan Yol İzin Belgesi ile gidecekleri ildeki göç idaresi müdürlüğüne başvuru yapabilirler.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici koruma kapsamı içindeki yabancı kişiler hangi illerde kalabiliyorlar?
Cevap: Geçici koruma kapsamı içinde bulunan yabancı kişiler, Nüfus Genel Müdürlüğünün uygun gördüğü illerde kalma hakkına sahiptir. Hali hazırdaki düzenlemeler gereğince; geçici koruma kapsamı içinde bulunan yabancı kişilerin Antalya ilinde kalışlarına izin verilmemekte, bu il dışındaki diğer tüm illerde kalışlarına izin verilmektedir.
Soru: Geçici koruma uygulaması ne zaman başladı ve ne zaman bitiyor?
Cevap: Geçici koruma uygulamasının başlangıcı ve bitişi Cumhurbaşkanlığı makamının alacağı kararlar ile gerçekleşmektedir. Türkiye’de bulunan Suriyeli kişilere uygulanan geçici koruma prosedürü 22 Ekim 2014 tarihli geçici koruma yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile başlamıştır. 28 Nisan 2011 tarihi itibarıyla ülkemize gelen Suriyeli kişileri kapsayan bu geçici korumanın bitiş tarihi ise belirli değildir.
Soru: Irak uyruklu yabancı kişiler geçici koruma kapsamana alınmakta mıdır? Yoksa geçici koruma yalnızca Suriye vatandaşları için mi?
Cevap: 28 Nisan 2011 tarihi itibarıyla Suriye Arap Cumhuriyeti’nde meydana gelmiş olan olaylar sebebi ile geçici koruma amacıyla. Suriye Arap Cumhuriyeti’nden bireysel ya da kitlesel olarak sınırlarımıza gelen ya da sınırlarımızı geçen Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşları. Ek olarak mülteciler ve vatansızlar, uluslararası koruma başvurusu gerçekleştirmiş olsalar da geçici koruma altına alınırlar.
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Geçici koruma kapsamı içine kimlerin alınacağına nasıl karar veriliyor?
Cevap: Ülkemize kitlesel bir şekilde göç yaşandığı durumlarda. Alınacak olan Cumhurbaşkanlığı kararı ile kişilerin geçici koruma kapsamına alınıp alınmayacaklarına dair karar verilmektedir.
Soru: Kimler geçici koruma kapsamı içine alınmışlardır?
Cevap: 28 Nisan 2011 tarihi itibarıyla Suriye Arap Cumhuriyeti’nde meydana gelmiş olan olaylar sebebi ile geçici koruma amacıyla. Suriye Arap Cumhuriyeti’nden bireysel ya da kitlesel olarak sınırlarımıza gelen ya da sınırlarımızı geçen Suriye Arap Cumhuriyeti Vatandaşları. Ek olarak mülteciler ve vatansızlar, uluslararası koruma başvurusu gerçekleştirmiş olsalar da geçici koruma altına alınırlar.
Soru: Geçici Koruma kaydı işlemleri nasıl ve nerede yapılır?
Cevap: Geçici Koruma kayıt işlemleri illerde belirlenen kayıt merkezlerinde yürütülür. Geçici Koruma amacıyla başvuru yapan Suriyeli kişilere otuz (30) gün süreli geçerliliği bulunan Ön Kayıt Belgesi verilmektedir. Değerlendirme süresi gerekli görülmesi durumunda bu süre uzatılabilmektedir. Olumlu karar çıkması halinde de Geçici Koruma Kartı / Yabancı Tanıtım Belgesi verilir.
Vatansız Statüsü ve Diğer Konular…
Sık Sorulan Sorular…
Soru: Türkiye’de vatansız statüsü ile yaşamaktayım, ikamet izni başvurusu yapabilir miyim?
Cevap: Vatansız kişilerin kimlik belgesi, ikamet izni yerine geçmektedir. Bununla birlikte ikamet izni talebinde bulunmanız halinde, şartlarını taşıyor olduğunuz bir ikamet iznine başvuru yapmaya hakkınız da bulunmaktadır.
Değerli ziyaretçimiz, Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ya da tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.