Değerli ziyaretçimiz, Tedavi Görecek Yabancıların İkamet İzni sayfamıza hoş geldiniz. Modern tıbbın gelişmesi ülkemize tedavi amaçlı gelen yabancıların sayısında artış göstermiştir. Türkiye’ye tedavi amacıyla gelen yabancıların tedavi süreci boyunca Türkiye’de kalması gerekebiliyor. Bu durumda, yabancının vize süre ihlaline girmemesi için süresinde ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Ülkemize vize muafiyeti kapsamında gelen ülke vatandaşlarının muafiyet süresi dolmadan, vize ile gelen yabancılar ise vize bitiş tarihini geçirmeden ikamet izni başvurularını yapabilirler.
Eskiden ikamet tezkeresi olarak düzenlenen ikamet izin belgesi, Göç İdaresi’nin kurulmasının ardından kart şeklinde düzenlenmekte olup yabancının kimlik bilgilerinin, izin türünün, başlangıç ve bitiş tarihinin yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli kimlik belgesidir.
Tedavi Amaçlı İkamet İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’de tedavi gören yabancıların tedavi amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunması gerekiyor. Tedavi amaçlı ikamet tezkeresi kısa dönem oturma izni türü olup Göç İdaresi tarafından tedavi süresini kapsayacak şekilde ilgilisine verilmektedir.
Başvuruda bulunan yabancının tedavi göreceği devlet veya özel hastaneden belge getirmesi gerekmektedir. Hastane giriş kaydına ilişkin belgenin, başhekim ve tedaviyi yapan hekim tarafından düzenlenen tedavi süresinin gösterildiği mühürlü ve imzalı evrakın randevu günü Göç İdaresi’ne teslim edilmesi gerekmektedir. İkamet başvurusu sırasında kısa dönem ikamet izni olarak “Tedavi Görecekler” başlığının girilmelidir. Aksi takdirde ikamet izin türü yanlış seçilmiş olur.
Tedavi görmek için Türkiye’ye gelen yabancılar, oturma izni işlemlerini danışmanlarımız aracılığı ile yaptırabilirler. Detaylı bilgi için lütfen, iletişim kısmında yer alan telefon numaralarımız ve (ya) e-posta adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçiniz.
Yabancı hastaya bakacak olan yabancı uyruklu yakınlarının da ikamet izni alması gerekmektedir. Yabancı hastaya yabancının eşinin refakat edeceği durumlarda, evlilik cüzdanın da diğer evraklarla birlikte Göç İdaresi’ne verilmesi gerekiyor. Yurtdışından alınan evlilik cüzdanlarına apostil yaptırılmalı, noter tasdikli Türkçe tercümesi dosyaya eklenmelidir.
Hastanın 18 yaşından küçük olduğu durumlarda, ebeveynleri de kısa dönem ikamet iznine başvuru yapabilmekteler. Fakat ebeveynlerden birinin Türkiye’de kalarak çocuğa refakat edeceği hallerde, Türkiye’de kalmayan ebeveynin diğer ebeveyne Türkçe tercümeli noter onaylı izin belgesi vermesi gerekmektedir. Çocuğun apostilli ve Türkçe tercümeli noter tasdikli doğum belgesinin nüshası da idareye teslim edilmelidir.
Tedavi Amaçlı İkamet Tezkeresinde İstenen Belgeler
- Tedavi Amaçlı İkamet İzni Başvuru Formu;
- Pasaport veya yerine geçerli evrakın fotokopisi (Türkiye’ye son giriş mührünün yer aldığı sayfanın da yer alması gerekmektedir);
- 4 Adet beyaz fonlu biyometrik fotoğraf;
- Sağlık Sigortası;
- Tedavi görülen hastaneden giriş kaydına ilişkin belge ve başhekim ve tedaviyi yapan hekimin kaşe, mühür ve imzasının bulunduğu evrak.
Tedavi Amaçlı İkamet İzni Ücreti
Tedavi amaçlı ikamet izni Kısa İkamet izni türü olup yabancıdan tedavi amaçlı olması sebebi ile ilave ücret istenmektedir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, ikamet izin ücretleri yabancının uyruğunda bulunduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak kısa dönem ikamet izni almak isteyen yabancının nelere ödeme yapacağını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Noter ve tercüme ücretleri;
- İkamet harç ve kart ücreti;
- Özel sağlık Sigortası ücreti (Yabancılar tarafından yaptırılması zorunlu);
- İşleriminiz tarafımızca yapılması durumunda danışmanlık ücreti.
Ücreti bilgileri için lütfen https://gocmenburo.com/turkiyede-ikamet-ve-calisma-izni-harclari/ yazımızı okuyun.
Merhaba ben Türkiye vatandaşıyım annem Bulgar vatandaşı onu tedavi ve bakım amaçlı Türkiye’ye getirmek istiyorum ne yapmalıyım
Merhabalar
Türkiye’ye tedavi viza ile gelen kişi bir ev satın aldı ve randevu formu da mali taşınmaz bulunanlar seçildi . Bu durumda ikamet alabilir mi ? Ya da sadece tedavi görülecek seçilmelidir ?
Merhaba hangi amaçla Türkiye geldiyse bu amaçla oturma izni alabilirsiniz.