Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması
Değerli ziyaretçimiz, Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması sayfamıza hoş geldiniz. 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 11.maddesi uyarıca, ülkemizde kesintisiz olarak 5 yıl ikamet edenler yabancılar aşağıdaki şartların gerçekleşmesi durumunda Türk Vatandaşlığını genel yoldan kazanabilirler. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, Türk vatandaşlığının kazanılması doğumla ve sonradan yetkili idare kararıyla olmak üzere iki şekilde alınmaktadır. Sonradan genel hükümlere göre Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.
- Yabancının milli hukukuna göre reşit olması, vatansız ise T.C. Medeni Kanunu gereğince, reşit olmalı;
- Vatandaşlık başvurusundan itibaren geriye yönelik en az 5 yıl Türkiye’de ikamet etmiş olmalı;
- Yabancının Türkiye’ye yerleşmek isteğini belirtmesi gerekmektedir. Örneğin, Türkiye’de gayrimenkul edinmek, T.C. vatandaşı ile evlenmek, Türk Vatandaşı anne, baba, çocuk sahibi olmak gibi eylemlerde bulunmalı;
- Kamu sağlığı açısından tehdit oluşturacak bir hastalığa sahip olmamalı;
- Kamu ahlakına uygun davranışlar sergileyen kişi olmamalı;
- Türk toplumunun içinde yer alabilmesi için Türkçe konuşabilmeli;
- Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek mesleğe ve gelire sahip olmalı;
- Ülke güvenliği ve kamu düzenine tehdit oluşturacak bir durumu olmamalı.
Türk Vatandaşlığına Başvuran Tarafından Yapılacak İşlemler
Türk vatandaşlığına başvuru, başvurucunun yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe kendisi veya bu konuda verilen özel vekaletname ile vekili tarafından yapılır. Başvurucunun 18 yaşından küçük ve(ya) ayırt etme gücünden yoksun olduğu durumlarda başvuru veli ya da vasi tarafından yapılabilmektedir.
Vatandaşlık başvurusunda yabancının Türkiye Cumhuriyeti Yabancı Kimlik Numarası esas alınarak işlem yapılmaktadır.
Başvuru form dilekçesi doldurularak aşağıda listesi verilen evrakların teslimi ile yapılmaktadır. Başvuru tarihi olarak kişin form dilekçesinin evrak kaydı olarak aldığı tarih esas alınır.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, yeni kanuni düzenlemeye istinaden aranan ikamet süresi içinde toplam 12 ayı geçmemek üzere yurt dışında bulunabilir. Yurt dışında geçirilen sürelerin toplamı 12 ayı geçmiyorsa, öngörülen ikamet süresi içinde değerlendirilir.
Türk Vatandaşlığı Almak İçin İstenen Belgeler
- Türk Vatandaşlığı Başvuru Formu;
- 50×60 mm formatında beyaz fonlu biyometrik fotoğraf;
- Pasaport veya yerine geçerli benzeri belge;
- Kimlik bilgilerinin yer aldığı doğum belgesi veya bu bilgilerin yer aldığı benzeri belge;
- Kişinin medeni durumunun yer aldığı belge. Evlenme belgesi, boşanma kararı, ölüm belgesi gibi.
- Kişinin bulaşıcı ve kamu sağlığı açısından tehlike oluşturmayacak bir hastalığının bulunmadığına ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği niteliklerde sağlık raporu;
- Türkiye’de kendinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek mesleğe ve gelire sahip olduğunu gösterir belge (çalışma izni, vergi levhası vs);
- Vatandaşlık başvurusundan itibaren geriye yönelik en az 5 yıl Türkiye’de ikamet etmiş olduğuna dair İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınacak Türkiye’ye giriş-çıkış tarihlerini gösterir belge;
- Vatandaşlık başvurusu sonuçlanana kadar ileriye yönelik yetecek süreli geçerli oturma izni belgesi;
- Başvuru sahibinin her hangi bir suç sebebi ile hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyor ise onaylı nüshası;
- Maliye Veznesine hizmet bedelinin yatırıldığına dair makbuz.
Komisyon Tarafından Yapılan İşlemler
Yabancının ikamet ettiği il sınırları içinde Valiliğe yapmış olduğu başvuru, Valilik tarafından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. Başvurucu, Vatandaşlık başvuru numarasını ilgili Bakanlığın Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler biriminden öğrenerek takip edebilir.
İç İşleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli inceleme yapılarak vatandaşlık başvuru sonucu olumlu veya olumsuz olmak üzere ilgilisine bildirilir.
Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
İyi günler efendim ismim Ahmed, benim Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması ile ilgili sorularım olacak. Anladığım kadarıyla Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması olarak da geçiyor bu yöntem. Ben 2006 yılında üniversite okumak için Kazakistan’dan Türkiye’ye geldim, burada ilk etapta kısa süreli bir kısa dönem kametim oldu. Biraz da erken gelmiştim, sonra YÖS, kayıt vb. işlemler gerçekleşti ve üniversiteye yerleştim. 6 yıl boyunca öğrenci ikameti ile Türkiye’de yaşadım ve 2012 yılında mezun oldum. Sonrasında İstanbul’a taşındım ve tekrar kısa dönem ikamet aldım çünkü iş bulamamıştım, çalışma iznim yoktu. O dönem kısa süreli ikametler uzatılabiliyordu ben de tek sefer uzattım ikametimi ve 2 yıl kısa dönem ikametle İstanbul’da yaşadım. 2014 yılının ortalarında bölümümle ilgili çalışmak üzere bir şirketle anlaştım ve çalışma izni işlemlerim gerçekleşti, bu tarihten beri bilfiil çalışmaktayım. Hiç ara vermedim, hiç iş değiştirmedim, çalışma iznim hiç iptal olmadı. Sadece yurt dışına çıkışlarım var sanırım gün sayımı Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılıyor ama öyle 5 yılda 6 ayı ya da 1 seneyi geçecek gibi değil, küçük izinlerde çıktım. Zaten daha fazlasına şirketimin izin vermesi mümkün değildi. Şimdi artık sanırım 5 yıl ikamet ve çalışma izni üzerinden Türk vatandaşlığı başvurusu yapabiliyorum? Bu süreçle ilgili beni bilgilendirmenizi rica ediyorum. Mümkün olursa sizinle çalışmak isterim, şimdiden teşekkürler.
Merhaba Ahmed bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Türk vatandaşlığına geçmek konu başlığı altındaki sonradan Türk vatandaşlığı kazanılması başvurusu hakkında sormuş olduğunuz soruya ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Öncelikle anlattığınız kadarıyla Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmeniz konusunda önünüzde bir engel bulunmamaktadır. Eğer öğrenci ikametiniz sonrası kısa dönem ikametle yaşamadan, doğrudan çalışma iznine geçiş yapsaydınız, Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız daha önceden oluşmuş olacaktı. Ancak, öğrenciliğiniz sonrası yaklaşıl 2 yıl boyunca kısa dönem ikamet izni ile oturmanız, öğrencilik yıllarınızdaki ikameti sıfırlamış durumda. Tabi artık çalışma izninizle kesintisiz 5 yılı tamamlamış olduğunuz için geçmişin bir önemi yok. Yurtdışında uzun süreler de geçirmediğinize göre, sonradan Türk vatandaşı olmak için başvuru yapabilirsiniz. Genel Hükümlere Göre Türkiye Vatandaşlığının Kazanılması konusunda kısaca bilgi vermek gerekirse; 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 11. maddesi gereğince Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılarda şu şartlar aranır:
•Kendi ulusal kanununa, eğer vatansız ise 4721 numaralı Türk Medenî Kanununa göre 18 yaşın üzerinde (ergin durumda) ve ayırt etme gücüne malik olmak.
•Türk vatandaşlığı yapılan başvuru tarihinden geriye doğru sayıldığında, Türkiye Cumhuriyeti’nde kesintisiz olarak en az beş (5) yıl ikamet etmiş olmak.
•Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yerleşme kararı verdiğini; Türkiye’de iş kurmak, taşınmaz mal edinmek, yatırım yapmak, çalışma iznine tabi şekilde bir iş yerinde çalışmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye Cumhuriyeti’ne nakletmek ve bu tür benzeri davranışlar ile teyit etmiş olmak. Bunun yanında Türkiye vatandaşı ile evlenmek, başvuruya ailece müracaat etmek, daha önce Türkiye vatandaşlığını kazanmış olan anne, baba, kardeş ya da çocuğa sahip olmak ya da eğitimini Türkiye’de tamamlamış olmak.
•Sağlık bakımından genel anlamda tehlike teşkil eden bir hastalığa sahip olmamak.
•Toplumun içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duyguları ile davranarak, iyi bir ahlak sahibi olduğunu göstermek, eylemleri ile çevresindekilere güven vermek, toplumun hoş karşılamadığı ve toplum değerlerine aykırı şekilde kötü alışkanlığı bulunmamak.
•Toplumsal hayata uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe dilini konuşabilmek.
•Türkiye’de kendinin ve eğer varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayacak düzenli gelire ya da mesleğe sahip olmak.
•Ulusal güvenlik ve kamunun düzeni bakımından engel teşkil edebilecek bir durumu bulunmamak.
şartları aranır.
Başvuruda İstenilen Belgeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
• VAT – 3 Başvuru Formu. Eksiksiz doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
• 2 Adet 50 x 60 mm boyutunda beyaz fon üzeri, desensiz ve ICAO tarafından belirlenmiş olan ve makinada okunabilen biometrik fotoğraf,
• Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin hangi devletin vatandaşı olduğunu gösteren kimlik, pasaport ya da benzeri bir belge. Şahıs vatansız ise, buna dair belgesinin temini mümkün olması halinde buna dair gerekli belge.
• Medeni hal evrağı ve eğer kişi evli ise evlilik belgesi, kişi boşanmış ise boşanma kanıtlayan bir belge, kişi dul ise vefat etmiş eşine ait ölüm belgesi.
• Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin kimlik bilgisini gösteren doğum evrağı ya da nüfus kaydı örnek belgesi gibi bir belge ve başvuru sahibi evli ise eşi ila çocuklarıyla arasındaki aile bağını kanıtlayan şekilde bir nüfus kaydı örneği ya da buna benzer bir belge.
• Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin genel sağlık açısından tehlike teşkil edebilecek bir durumu ya da hastalığı bulunmadığına dair, usulü ve esasları Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan genel sağlık raporu.
• Başvuru tarihinden geriye doğru sayıldığında başvuru sahibinin Türkiye’de kesintisiz biçimde beş (5) yıl boyunca ikamet ettiğine dair, bağlı bulunduğu il emniyet müdürlüğünden alınacak olan yurda giriş ile çıkış tarihlerini gösteren doküman.
• Türkiye’de kendinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabildiğine ilişkin düzenli gelirini ya da mesleğini ispatlayan vergi levhası veya çalışma izni veya taahhütname veya benzeri bir belge.
• Başvurunun yapıldığı tarihten ileriye doğru sayıldığında vatandaşlık işleminin sonuçlandırılmasına yetecek kadar süresi olan ikamet tezkeresi. Dikkat: Bu ikamet izni bütün başvuru değerlendirme sürecini kapsamak zorunda değildir. Başvuru esnasında oturum izninizin en az 6 aylık geçerliliğe sahip olması yeterlidir.
• Eğer başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin kimlik belgesinde doğum tarihinin ayı ve günü bulunmuyorsa, buna dair işlem yapılmalıdır. Doğum tarihinin tamamlanması adına ülkesinin yetkili makamlarından alınacak bir belge gereklidir. Belgenin temin edilememesi durumunda ise 5490 sayılı T.C. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 39 no’lu maddesi uyarınca gerekli işlem yapılmasını kabul ettiğine dair kişinin imzalı beyanı. İlgili madde için bkz:
Tarihlerde düzeltme ile tamamlama yetkisi / 39. Madde
1. Genel Müdürlük, nüfus kayıtlarına göre vatandaşların rumi ya da hicri tarih ile yazılmış nüfus olaylarının tüm tarihlerini miladî yıla çevirerek ilgili aile kütüklerine geçirmeye,
doğduğu tarihlerinin ayı ve günü belli olmayanların kişilerin de eksikliklerini tamamlamaya yetkilidir.
2. Doğum tarihlerinde doğduğu yılı yazılıp, doğduğu ayı ve günü yazılmamış olan kişilerin yaşlarının hesaplanmasında, kişinin doğduğu yılın Temmuz ayının 1. (birinci) günü, ayı yazılır ve günü belli olmayanlar için ise o ayın 1. (birinci) günü başlangıç olarak kabul edilir.
• Herhangi bir suç nedeni ile kişinin hakkında kesinleşmiş tutuklama emri, dava ya da mahkeme kararı bulunuyor ise bunun onaylı bir örneği.
• Gerekli hizmet bedelinin, Nüfus Müdürlüğünün başvuru esnasında yönlendireceği Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz dokümanı.
Türk vatandaşlığının Genel olarak Kazanılmasına Dair Başvuru Makamı ve Usul
• Tüm başvurular, kişinin yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe bizzat ya da bu hakkın kullanılmasına ilişkin vereceği özel vekâletname ile yapılır. Kargo ya da posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmemektedir.
• 18 yaşından küçük (ergin olmayan) ya da ayırt etme gücünden yoksun durumda bulunan kişilerin vatandaşlık ile ilgili başvuruları velileri ya da vasileri tarafınca yapılır.
• Tüm müracaat ve işlemler kişinin yabancı kimlik numarası esas alınarak yapılır.
• Yapılacak olan başvurularda, başvuru tarihi olarak kişinin başvuru formu dilekçesinin müracaat makamları tarafından evrak kaydına alındığı tarih baz alınır.
• Türkiye vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişi, kanunlarda aranan ikamet süresi içinde toplamda altı (6) ayı geçmemek üzere Türkiye’nin dışında bulunabilir.
• Türkiye’nin dışında geçirilen toplam 6 (altı) ayı geçmeyen zaman, öngörülen ikamet (oturum) süresi içinde değerlendirilmektedir.
• Yabancı uyruklu kişinin ikamet süresi içinde toplam 6 (altı) aydan fazla zamanı Türkiye dışında geçirmesi ya da geçerli bir ikamet izni olmaksızın ya da ikamet izni hiç almadan 6 (altı) aydan fazla bir süre boyunca Türkiye’de bulunması, oturum (ikamet) süresini keser ve bu tarihin öncesindeki ikamet süreleri dikkate alınmaz.
• Legal ikamet izni olmadan ya da yasal olmak ile birlikte Türkiye’ye yerleşme niyeti göstermeyen; iltica ya da sığınma başvuru sahibi, sığınmacı, turistik, öğrenim, öğrenim gören çocuğa refakat ve tedavi gibi amaçlar ile alınan ikamet tezkeresi ile ya da diplomatik veya konsüller ayrıcalığıyla bağışıklık sağlayan yabancı uyruklu misyon personeli kimlik kartı ile Türkiye’de ikamet edilmesi, Türkiye vatandaşlığının kazanılması yolunda geçerli bir ikamet olarak kabul edilmemektedir.
• Türkiye vatandaşlığının kazanılması başvurusunda kabul edilmeyen oturum (ikamet) nedenleri (iltica ya da sığınma başvuru sahibi, sığınmacı, turistik, öğrenim, öğrenim gören çocuğa refakat ve tedavi) ile Türkiye’de bulunmakta olan kişinin daha sonradan geçerli sayılan bir neden ile ikamete bağlanması durumunda önceki döneminin ikamet süreleri de gün hesabına katılır. Lütfen dikkat: Bu karar, turizm amaçlı oturum tezkeresi ile Türkiye’de bulunanlar hakkında uygulanmamaktadır.
• Başvuru sahibinin devletinin makamları tarafından (yabancı makamlarca) verilmiş olan yasal belgelerin tasdik işlemleri T.C. Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 numaralı maddesine göre yapılmaktadır.
• Türkiye vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvuru sırasında ibraz ettiği, Türkiye dışındaki devletlerin makamlarından (yabancı makamlardan) alınan diploma, pasaport vb. gibi belgelerin Türkçe dilinde tercümeli ve noter tasdikli olması yeterli olmaktadır.
• Gerekli görülen durumlarda ise ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğu tasdiki nüfus il müdürlüklerince de yapılabilmektedir.
Evlilik, çalışma, yatırım, soy bağı ve istisnai yöntemlerle Türk vatandaşlığı kazanımı işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhaba ben Nadia, benim öğrenci ikameti ile Türk vatandaşlığı kazanılması konusunda bir sorum var, anladığım kadarıyla bu başvuru şekli Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması olarak geçiyor. Ben 2014 yılından beri Türkiye’de yaşıyorum, önce gelip kısa dönem ikamet aldım sonra Türkçe dil kursu için ikametimi uzattım. Sonra üniversite eğitimine başladım 4 yıldır öğrenciyim. Ben mezun olduktan sonra Türk vatandaşı olabilir miyim? Türkiye’de şimdiye kadar geçirdiğim yıllar 5 yılı aşmış olacak, böylece 5 yıl ikamet etme şartını yerine getirmiş olacağım. Yoksa mezun olduktan sonra çalışmaya mı başlamam gerekiyor? Kimisi mezun olduktan sonra bölümünle ilgili çalışman gerekli diyor, kimisi de ikamet gününün hesaplanmasında öğrencilik yıllarının yarısı sayılacak diyor. Bu konuda bazı farklı bilgiler var net bir bilgiye ulaşamadım. Yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca annem de sonradan Türk vatandaşlığı kazanmış durumda, bu benim başvurumu daha fazla karıştırıyor mu? Onun üzerinden vatandaş olamayacağımı biliyorum, kendisi Türkiye’de ikamet eden sonra da vatandaşlık kazanan bir yabancı, yani doğumumda zaten Türk değildi. Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ediyorum.
Merhaba Nadia hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Öğrenci ikameti Türk vatandaşlığına başvuru hakkı verir mi? sorusu Türkiye’de eğitim görmekte olan yabancı uyruklu kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Bahsetmiş olduğunuz gibi bu konuda bir takım farklı bilgiler mevcut ve böyle olması aslında normal. Cevabın devamında bu konuyla ilgili kanun, kanunun uygulanmasına dair yönetmelik ve konuyla ilgili bir davayı inceleyerek sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanununda bu durum “Yetkili makamın kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması” olarak geçmektedir ve detayları 10. maddede açıklanır:
1. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen bir yabancı uyruklu kişi, bu Kanunda belirtilmiş olan koşulları taşıması durumunda yetkili makamın kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Fakat, aranan şartları taşıyor olmak, vatandaşlığın kazanılmasında başvuru sahibi kişiye mutlak bir hak sağlamaz.
2. Kısım: Ek: 19/10/2017-7039/28 md. Bu Kanun uyarınca sonradan Türk vatandaşlığı kazanılmasında uygulanacak temel ilke ile esaslar, ilgili kamu kurum ila kuruluşlarının görüşleri alınmak sureti ile Bakanlıkça belirlenir.
Başvuru için aranan şartlar ise 11. maddede açıklanmaktadır:
1. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişilerde;
a) Kendi ulusal kanununa, eğer vatansız ise Türkiye kanunlarına göre ergin olma ve ayırt etme gücüne sahip olma.
b) Başvuru tarihinden geriye doğru hesaplandığında Türkiye’de kesintisiz olarak 5 yıl ikamet etme.
c) Türkiye’de yerleşme kararı aldığını davranışları ile teyit etme.
ç) Genel sağlık açısından tehlike teşkil etmekte olan herhangi bir hastalığı bulunmama.
d) İyi ahlak sahibi olma.
e) Yeteri kadar Türkçe dilini konuşabilme.
f) Türkiye’de kendisinin ve eğer mevcutsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayacak bir gelire ya da mesleğe sahip olma.
g) Ulusal güvenlik ila kamu düzeni bakımından engel teşkil edebilecek bir hali bulunmama şartları aranır.
2. Kısım: Mülga: 19/10/2017-7039/34 md.
5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanunu’nun bir de yönetmeliği bulunmaktadır. 5901 sayılı kanunun uygulanmasına dair yönetmelikte de, yukarıdaki kanun 15. maddede, Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması adlı bölümde detaylandırılır. İncelemek gerekirse;
1. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişi, aşağıda bulunan şartları taşıması durumunda Bakanlık kararıyla Türk vatandaşlığı kazanabilir:
a) Kendi ulusal kanununa, eğer vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanuna göre ergin olma ve ayırt etme gücüne sahip olma.
b) Başvuru tarihinden geriye doğru hesaplandığında Türkiye’de kesintisiz olarak 5 yıl ikamet etme.
c) Türkiye’de yerleşme kararı verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mülk edinme, Türkiye’de bir iş kurma, yatırım yapma, ticaret ya da iş merkezini Türkiye’ye nakletme, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışma ve buna benzer davranışlarla teyit etmiş olma ya da bir Türk vatandaşı ile evlenme, ailece müracaat etme, daha önce Türk vatandaşlığı kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olma ya da eğitimini Türkiye’de tamamlama.
ç) Genel sağlık açısından tehlike teşkil etmekte olan herhangi bir hastalığı bulunmama.
d) Toplumun içerisinde birlikte yaşamın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranma ve iyi ahlak sahibi olduğunu gösterme, davranışları ile çevresine güven verme, toplumca hoş karşılanmayan ya da toplumun değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmama.
e) Toplum yaşantısına uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilme.
f) Türkiye’de kendisinin ve eğer mevcutsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayacak bir gelire ya da mesleğe sahip olma.
g) Ulusal güvenlik ila kamu düzeni bakımından engel teşkil edebilecek bir hali bulunmama
2. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişilerden, birinci fıkrada sayılmış olan şartlar ile birlikte, taşıdıkları devletin vatandaşlığından ya da vatandaşlıklarından çıkma şartı da aranabilmektedir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esaslar tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.
Buraya kadar geldiğimizde, kritik koşulları 5 yıl ikamet etmek ve Türkiye’de yaşamak istediğini göstermiş olmak (Türkiye’de çalışıyor olmak, Türkiye’de ev satın almış olmak, bir Türk vatandaşı ile evlenmek vb.) şeklinde sayabiliriz. Sizin durumunuzda, yalnızca Türkiye’de 5 yıldır yaşıyor olmak, Türk vatandaşlığına başvuru yapabilmek için geçerli bir sebep değildir. Ancak bununla ilgili daha bir çok ayrıntı bulunmakta. Devam etmek gerekirse; Türk vatandaşlığına başvuru yaparken ikamet izninin öneminden bahsedelim. Burada konu Türk vatandaşlığı genel olarak kazanılması sürecinde müracaat makamlarınca başvuru işleme alınması ile uygulanacak esaslara gidiyor. Bu esaslar da yine 5901 sayılı vatandaşlık kanununun uygulanışına ilişkin yönetmelikte 16. maddede belirtilmiştir:
1. Kısım: Türk vatandaşlığı genel olarak kazanılması müracaat makamı, kişinin yerleşim yerinin bulunduğu valiliktir.
2. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişi hakkında, müracaat makamı tarafınca ön inceleme yapılmakta ve;
a) Kendi ulusal kanununa, eğer vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanuna göre ergin ile ayırt etme gücüne sahip olmayan,
b) Başvuru yapılan tarihten geriye doğru hesaplandığında Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet etmeyen,
c) Yasal ikamet izni olmadan ya da yasal ikamet izni olmakla birlikte Türkiye’ye yerleşme niyeti göstermeyen; sığınma ya da iltica başvurusu sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik olarak bulunan, öğrenim gören çocuğuna refakat eden ya da tedavi gibi amaçlar ile ikamete bağlandığı anlaşılan,
ç) Herhangi bir suçtan dolayı yargılama devam eden ya da tutuklu veya hükümlü olan,
d) 17. maddede belirtilmiş belgeleri ibraz etmeyen / edemeyen kişilerin başvuruları kabul edilmez ve bu konudaki husus yazılı olarak ilgiliye bildirilir.
Bu noktada öğrenci ikameti ile Türkiye’de kalıyor olan bir kişinin, 5 yıllık ikamet şartını yerine getirdiğinde Türk vatandaşlığına başvuru hakkı bulunmaz, bu durum görüldüğü gibi kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Peki kişi mezun olduktan sonra Türkiye’de ev satın alsa ya da çalışmaya başlasa? Bu noktada ikamet türünün değişmiş olması, beraberinde 2 konuyu getiriyor. Bunlardan ilki vatandaşlığa başvuru yapmak için geçerli sayılan ve geçerli sayılmayan ikamet türleri, ikincisi ise geriye dönük olarak ikamet edilen günün hesabının yapılmasıdır ve konunun çözüldüğü yer de burasıdır. İlk olarak vatandaşlığa başvuru yapmak için geçerli sayılan ve geçerli sayılmayan ikamet türleri konusuna gelelim. Vatandaşlık kanunu uygulanmasına ilişkin yönetmelikte madde 71, Yabancı uyruklu kişinin ikameti ve ikamet ettiği sürelerinin hesaplanması koşullarından bahseder:
1. Kısım: Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişi için ikamet sürelerinin geçerliliği ile hesaplanması konusunda aşağıdaki esaslara göre işlem yapılmaktadır:
a) Yabancı kişinin Türkiye’de ne kadar süre ile ikamet etmiş olduğu, il emniyet müdürlüğü tarafından verilen ikamet tezkere ve Türkiye’ye giriş ile çıkış tarihlerini gösteren belge ile belirlenmektedir.
b) Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişi, aranan ikamet süresi içinde toplamda altı ayı geçmemek üzere Türkiye Cumhuriyeti dışında bulunabilir. Türkiye dışında geçirilen ve toplam altı ayı geçmeyen süre, öngörülen ikamet süresinin içinde değerlendirilir.
c) Yabancı kişinin, ikamet süresi içinde toplamda altı aydan fazla süreyi Türkiye dışında geçirmesi ya da geçerli bir ikamet izni olmaksızın ya da geçerli bir ikamet izni almadan altı aydan fazla bir süre boyunca Türkiye’de bulunması ikamet süresini keser, bununla birlikte de bu tarihten önceki ikamet süresi dikkate alınmaz.
ç) Yasal ikamet izni olmadan ya da yasal ikamet izni olmakla birlikte Türkiye’ye yerleşme niyeti göstermeyen; sığınma ya da iltica başvurusu sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik olarak bulunan, öğrenim gören çocuğuna refakat eden ya da tedavi gibi amaçlar ile alınan ikamet tezkereleri ya da diplomatik ya da konsüller ayrıcalık ile bağışıklık sağlayan yabancı görev personeli kimlik kartı ile Türkiye’de ikamet edilmesi durumu, Türk vatandaşlığı kazanılmasında geçerli bir ikamet olarak kabul edilmez.
d) Türk vatandaşlığı kazanımında kabul edilmeyen ikamet türleri ile Türkiye’de bulunan kişi sonradan geçerli sayılan bir neden ile ikamete bağlanırsa önceki ikamet süreleri de hesaba katılmaktadır. Bu hüküm, turizm amaçlı oturum tezkeresi ile Türkiye’de bulunanlar hakkında uygulanmamaktadır.
Yani öğrenci ikameti, vatandaşlığa başvuru yapabilmek için geçerli bir ikamet değildir, ancak bu, geçerli bir ikamete dönüştürülebilmektedir. Örneğin öğrenci ikameti ile Türkiye’de bulunduğunuz sürenin sonrasında, mezun olduktan sonra çalışma izni alır ve çalışmaya başlarsanız, normalde hesaba katılmayacak olan öğrencilik günleriniz de hesaba katılabilmektedir. Bu noktada yukarıda bahsettiğimiz ikinci konu olan, geriye dönük olarak ikamet edilen günün hesabının yapılması konusuna geliyoruz. 6458 sayılı yabancılar koruma kanununda 28. madde ikamette kesinti konusunu aktarır, buradaki şu ifadeler yer almaktadır:
1. Kısım: Bu Kanun hükümleri uygulanmasında; zorunlu kamu hizmeti, eğitim ile sağlık nedenleri hariç, 1 yılda toplam 6 ayı geçen veya son 5 yıl içinde toplam 1 yılı aşan Türkiye dışındaki kalışlar ikamette kesinti olarak sayılır. İkamet süresinde kesinti olanların ikamet izin başvurularında ya da başka bir ikamet izni geçişlerinde, önceki izin süreleri hesaba katılmaz.
2. Kısım: Kesintisiz ikamet izni süre hesaplanmasında, öğrenci ikameti izinlerinin yarısı, diğer türdeki ikamet izinlerinin ise tamamı sayılır.
Bu kanuna bağlı olarak, öğrenci ikametlerinin yarısının hesaba katıldığı söylenmektedir. Burada değinilmesi gereken husus, bu yabancı öğrencilerin ve eğer mevcutsa onlarla beraber Türkiye’de yerleşen ve geleceğe dönük olarak da yerleşim amacı gösteren ikamet sahibi ya da Türk vatandaşı anne ve babalarının durumudur. Bu yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenim gördükleri sürenin ikamet süresinden sayılıp sayılmayacağı konusu sorun teşkil etmektedir, çünkü bu konu aslında açık bir şekilde düzenlenmemiştir ve muammadır. 2014 yılında Danıştay Mahkemesine konu olan bir davada, beş yıldır Türk vatandaşı annesi (sonradan Türk vatandaşı olan) ile birlikte Türkiye’de ikamet etmekte olan yabancı uyruklu bir öğrenci, Türk vatandaşlığı kazanmak amacıyla başvuruda bulunmuştur. İdare, başvuru sahibinin annesinin Türk vatandaşı olması sebebiyle bu başvuruyu şu açıklamalar ile reddetmiştir:
“Davacının annesinin Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi nedeniyle davacının annesinin yanında öğrenim gördüğü sürelerin ikamet süresinin hesabında dikkate alınacağı, davacı ile benzer durumda olmayan diğer yabancıların öğrenim amacıyla Türkiye’de bulunduğu sürelerin ikamet süresinin hesabında dikkate alınmayacağı hususunda bir şüphe bulunmamaktadır.”
Tüm bu sebeplerle, öğrenci ikameti, geçerli ikamet türlerinden birine dönüştürülmüş olsa da vatandaşlık başvurusu yapılmadan önce il emniyet müdürlüğü tarafından verilen ikamet tezkere ve Türkiye’ye giriş ile çıkış tarihlerini gösteren belge ile 5 yıl kesintisiz olarak ikamet edilip edilmediği netleştirilmelidir.
Bir diğer önemli nokta da yurt dışında geçirilen sürelerdir. 5901 sayılı vatandaşlık kanunu madde 15’te bu konuyla ilgili şu ifadeler bulunur; Bir yabancı uyruklu için ikamet, Türk kanunlarına uygun bir şekilde Türkiye’de oturmaktır. Türk vatandaşlığı kazanma talebinde bulunan bir yabancı uyruklu, başvuru için aranan ikamet süresi içerisinde toplam 12 ayı geçmemek üzere Türkiye’nin dışında bulunabilir. Türkiye’nin dışında geçirilen süreler bu Kanunda öngörülen ikamet süreleri içinde değerlendirilmektedir.
Lütfen dikkat: Yukarıdaki metin kanunların ve kanunların uygulanmasına ilişkin yönetmeliklerin birebir alıntısı değildir, yalnızca konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak açısından tarafımızca düzenlenmiş ifadelerdir, lütfen yasal işlemleriniz için http://www.mevzuat.gov.tr adresini inceleyerek kanun, kararname, tüzük, karar, genelge, tebliğ ve yönetmelikleri inceleyiniz.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba iyi günler
Türkiyeye kaçak yollarla girmiş fakat oturma izni alabilmiş kişiler için vatandaşlık kazanabilme sürecinde istisnai haller dışında neler yapılması gerekir acaba?
Çalışma izni alma hakları var mıdır? Ve bu çalışma izni sayesinde ilerleyen dönemde vatandaşlık alabilmeleri mümkün müdür?
Çok teşekkür ederim
Merhaba bu konu ile ilgili bizim ile iletişime geçiniz 0212 706 84 17
İyi günler efendim ismim Abdul Kadir, benim Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması ile ilgili sorularım olacak. Ben 2016 yılında üniversite okumak için Afganistan’da Türkiye’ye geldim. 5 yıl boyunca öğrenci ikameti ile Türkiye’de yaşadım ve ve 2021 yılında mezun oldum. Şuanda bir şirkettr çalışıyorum ve çalışma izin için başvurdum. 5 yıl içinde 240 gün yurt dışına çıkışlarım var. Her yazın 30-50 gün yurt dışında olurdum. Bu 240 gün 6 ayı geçmiş buna rağmem vatandaşlığa başvuru yapabilir miyim?
Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ediyoru
Merhaba nüfus müdürlüğünden gün sayım belgeniz talep etmeniz gerekmektedir.
İyi günler hocam 5 yıldır turkıyedeyim. Bu kanun hala geçerlimi acaba 5 yılı doldurup vatandaşliga başvurmak. Çünkü geçen gün bir yerde okudum. Çalişma izini aile ikamet uzun donem ikamet ve tapu . Bu 5 ikamet turunden başkası gün sayım yapılmaz demiş. Yani kısa dönem ikamet ile yapamicakmiyiz biraz bilgi verir misiniz
Merhabalar,
Turistik amaçlı ikamet izni ile 5 yıl Türkiye’de yaşamadıysanız gün sayımı yaptırabilirsiniz.
Merhaba ismim ahmad iş değiştirme sürecinde 2 aylık turistik iznim vardı o iki ay kesinti sayılır mı?
Merhabalar,
Evet maalesef kesinti olarak sayılmaktadır.