Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması
İstisnai olarak Türk Vatandaşlığının kazanılması 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 12.maddesinde yer almaktadır. Söz konusu kanun maddesinde, yabancının milli güvenlik ve kamu düzenine engel bir durumunun olmaması şartıyla İç İşleri Bakanlığı’nın teklifi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Türk Vatandaşı olabileceği düzenlenmiştir.
Kimler Kazanabilir?
- Türkiye’de bilimsel, teknolojik, kültürel, sanatsal, ekonomik, sosyal alanlarda hizmet geçenler ya da geçeceği izlenim oluşanlar veya sanayi tesisleri getirenler ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler;
- Ülkemizin menfaati veya herhangi bir sebepten vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler;
- İskan Kanuna gereğince, göçmenler.
İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması İçin Yapılacak İşlemler
İstisnai olarak Türk Vatandaşlığını istisnai olarak kazanmak isteyenin yabancının başvurusu ile ilgili Bakanlık’tan yazılı talimat geldikten sonra dosyası hazırlanır. Dosyanın içinde aşağıdaki evrakların yer alması zaruridir:
- İstisnai yoldan Türk Vatandaşlığına başvuruyu belirten dilekçe;
- Kişinin uyruğunda olduğu ülkeye ait kimlik belgesinin noter onaylı Türkçe çevirisi (Pasaport veya benzeri belge);
- Doğum belgesinin noter onaylı Türkçe çevirisi;
- Medeni durumu gösterir usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe çevirisi;
- Evli olması durumunda, evlilik belgesi;
- Boşanmış ise boşanma belgesi;
- Dul ise eşinin ölüm belgesi.
- Eş ve çocukları gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği veya yerine geçerli benzer onaylı belgenin noter tasdikli Türkçe çevirisi;
- Başvurucunun 1. Ve 2. derece yakınlarına ait nüfus kayıt örneği (müracaat makamı tarafından alınacaktır);
- Maliye Veznesine yatırılan hizmet bedelinin makbuzu.
İstisnai vatandaşlık başvurularında, prosedür aşağıdaki şekilde işlemektedir.
- İç İşleri Bakanlığı tarafından istisnai yoldan Türk Vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarla ilgili müracaat makamına yazılı talimat gönderilir;
- Müracaat makamı gerekli belgeleri toplayarak vatandaşlık dosyası oluşturur;
- Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak başvurucunun kamu güvenliği ve kamu düzeni açısından tehdit oluşturacak bir halinin bulunup bulunmadığının hususunda Güvenlik Soruşturması talebinde bulunulur;
- Bu işlemlerin olumlu sonuçlanması sonucu, başvuru makamları tarafından kontroller yapılarak karar alınmak üzere Bakanlar Kurulu’na gönderilir;
- Bakanlar Kurulu’nun olumlu kararı kişi Türk vatandaşlığını kazanır.+
Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formuy üzerinden a da diğer iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
merhabalar kolay gelsin, ben Mohammad. İstinai yollarla Türk vatandaşlığı konusunda bir sorum olacak. Benim durumum şöyle, 5 yıldan beri ve hatta şimdi de Türkiye’de kalıyorum ve oturmak için ikamet iznim de var elimde, bu şekilde yaşamaya devam ediyorum ve üniversiteden henüz mezunu oldum. Teknoloji sistemleri bölümünü açık öğretim olarak okudum, sertifikamı tasdik yaptırdım Suriye konsolosluğundan ve İstanbul’da Başakşehir’deki kaymakamlıktan tasdik oldu. Şimdi kalıcı işlemlerim için uğraşacağım Dilekçem Ankara’ya Göç idaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Uluslararası Koruma Daire Başkanlığı’na PTT posta olarak gönderebilir miyiz? Türk vatandaşlığına istisnai başvuru nasıl yapabilirim konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim, teşekkürler..
Merhaba Mohammad bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması konusunda sormuş olduğunuz soruya ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.
Öncelikle sığınma / geçici kotuma kapsamında başvuru yapmak istediğinizi anladık. Size tavsiyemiz bu tür bir başvuru yerine çalışma izni çıkararak 5 yıl boyunca Türkiye’de ikamet etmeniz ve ardından Türk vatandaşlığına başvurmanız. İstisnai yöntem ile Türk vatandaşlığı konusunun ayrıntılarına baktığımızda devletin, konuyla ilgili şu çerçeveyi belirlediğini görüyoruz:
5901 sayılı Türkiye Vatandaşlık kanununun 12. maddesinde sayılmakta olan hallerde yabancı kişiler, mili güvenlik ile kamu düzeni bakımından engel teşkil edebilecek bir halleri bulunmamak kaydıyla, genel olarak Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında aranmakta olan diğer şartlara bakılmadan, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilirler. 5901 numaralı Türk Vatandaşlık Kanununun 12. maddesi uyarınca Ulusal güvenlik ve kamu düzeni açılarından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartı ile, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancı kişiler Türk vatandaşlığı kazanabilirler.
•Türkiye’ye sanayi tesisi getiren ya da bilimsel, sportif, teknolojik, ekonomik, sosyal, kültürel veya sanatsal alanlarda olağanüstü hizmetleri geçen ya da geçeceği düşünülen ve konu hakkında, ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulacak kişiler.
•4.4.2013 tarihli 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31. maddesinin 1. fıkrasının J bendi uyarınca oturum (ikamet) izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancı kişiler ve bunların yabancı uyruklu eşi, kendisinin ve eşinin 18 yaşın altındaki (ergin olmayan) veya ergin olsa da kendisine bağımlı yabancı çocuğu.
•Vatandaşlığa alınması zorunlu görülen kişiler.
Konuyla ilgili Başvuru Makamı ve Usule geldiğimizde ise, PTT ile ilgili sormuş olduğunuz soruya kanunların şu şekilde yanıt verdiğini görüyoruz:
• İlgili Bakanlığın yazılı talimatının üzerine Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanması yönünde teklif verilen yabancı hakkında yurt içindeki ikamet yerinin bulunduğu valilik, yurdun dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafınca başvuru belgelerinden oluşan bir vatandaşlık dosyası düzenlenir.
• PTT / Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmemektedir.
• 18 yaşından küçük (ergin olmayan) ya da ayırt etme gücünden yoksun durumdaki kişilerin Türk vatandaşlığıyla ilgili başvuruları vasileri ya da velileri tarafından yapılır.
• Vatandaşlık başvuru tarihi olarak, yabancı kişinin form dilekçesinin müracaat makamı tarafından evrak kaydına alındığı tarih esas alınmaktadır.
• Yabancı makamlar tarafından verilmiş olan resmi evrakların tasdik işlemleri, Türkiye Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğinin 59. maddesine göre yapılır.
• Türkiye vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı kişilerin, vatandaşlık başvurusu sırasında ibraz ettikleri, kendi ülkelerinden (yabancı makamlardan) alınan diploma, pasaport vb. gibi belgelerin Türkçe dilinde tercümeli ve noter tasdikli olması gereklidir.
• Gerekli görülen durumlarda ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdik işlemi il müdürlüklerince de yapılabilmektedir.
Başvuruda İstenilen Belgeler ise şunlardır:
• VAT – 4 Başvuru Formu
• 2 Adet 50 x 60 mm boyutunda beyaz fon üzeri, desensiz ve ICAO tarafından belirlenmiş olan ve makinede okunabilen biometrik fotoğraf,
• Başvuru sahibi kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport ya da benzeri bir belge, kişi vatansız ise belge temininin mümkün olması durumunda buna ilişkin belge.
• Medeni durum belgesi ve kişi evli ise evlenme belgesi, boşanma yaşamış ise boşanma belgesi, kişi dul ise ölen eşine ait ölüm belgesi.
• Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi ya da nüfus kaydı örneği gibi belge ile evli ise eş ve çocuklarıyla aile bağını kanıtlayan nüfus kaydı örneği veya benzeri belge.
• Kişinin doğum tarihinde ayı ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanmış hale gelmesi için ülkesinin yetkili makamlarından alınacak belge, belgenin temin edilememesi durumunda ise 5490 sayılı Türkiye Nüfus Hizmetleri Kanununun 39. maddesi gereği şeklince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair kişinin imzalı beyanı.
• Gerekli hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.
Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
merhaba sayın ilgilenenler *PTT / Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmemektedir* demiştiniz , peki bütün evrakları hazırladıktan sonra ilgili makama nasıl ibraz edebiliriz? ilgili makam ANKARA / T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü müdür? konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim, teşekkürler.
Merhabalar,
E-devletten randevu alarak evraklarınızı randevu aldığınız nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.
merhaba. ben azerbaycan vatandaşıyım. türkiye’de 250 bin dolar tutarında ev almak ve ev alarak vatandaşlığa başvuru yapmak istiyorum. peki acaba bu tutar toplamında kaç tane mülk satın alabilirim? yani demek istediğim kaç tane dairenin toplamı 250 bin amerikan doları değerinde olmalı? 1 tane mülk alma hakkım mı var? Ve hatta eğer öyle değilse birden fazla hakkım varsa bunlar farklı şehirlerde de olabilir mi? Benim isteğim izmir’den bir daire almak, yanında da ayvalık’tan yazlık almak, ikisinin toplamında 250.000 abd amerikan dolarını bulursam Türk vatandaşlığı alabiliyor muyum? Teşekkür ederim.
Merhaba Murad bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı konusundaki sorunuza detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Tapu müdürlüklerinde 2019 tarihinden beri uygulanmakta olan güncel usullere göre, yabancı uyruklu kişinin satın alacağı taşınmaz / mülk sayısında herhangi bir kısıtlamaya gidilmemektedir. Yabancı uyruklu kişilerin satın alacak oldukları taşınmazlar konusundaki tek sınır, taşınmazın ya da taşınmazların toplam yüzölçümünün, mülkün bulunduğu ilçe yüzölçümünün yüzde 10’unu (%10) ve Türkiye genelinde bakıldığında da 30 hektarı geçmemesidir. Ayrıca askeri ya da yasaklı bölgelerde de alım yapılamamaktadır. Satış ya da satış vaadi şeklinde işlem yapılabilmektedir. Satın alacağınız taşınmaz, daire, bahçe, iş yeri, tarla ya da arsa olabilir. Fakat eğer tarla, arsa ya da bahçe satın alacaksanız bununla ilgili bir projenizin olması gerekmekte. Satın alacağınız araziyi nasıl kullanacağınızla ilgili projenizi 2 yıl içerisinde ilgili birimlere sunmanız gereklidir. Bu kanunlara göre, Türkiye genelinde, toplamda 250.000 Amerikan Doları (USD) değere ulaşacak şekilde ve istediğiniz şehirlerde taşınmaz satın alabilirsiniz, buna bağlı olarak da Türk vatandaşlığı başvuru hakkından yararlanabilirsiniz.
Bir örnek vermek gerekirse: Yabancı uyruklu Murad bey, İzmir ili, Bornova ilçesi, Mansuroğlu Mah, 115 ada, 6 parsel, 3 no’lu bağımsız bölümün 01 Ocak 2021 tarihinde 195 bin USD değeriyle satış yapılmasının sonrasında, Balıkesir ili, Ayvalık ilçesi, Cumhuriyet Mah, 1635 ada, 7 parsel, 2 no’lu bağımsız bölümün 05 Ocak 2021 tarihinde Balıkesir 12. Noterliğinde düzenlemesi şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi bedeli olarak aynı gün içinde 690 bin TL (Türk Lirası) peşin olarak ödenmiş (ödemeden önceki son çalışma günündeki, 04. Ocak 2021 tarihli TCMB – Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası satış kuru olan 8,4415 ile 81.739 Amerikan Doları – USD) ise aranan toplam taşınmaz değeri olan 276,739 Amerikan Doları’na (USD) ulaşılması mümkündür.
Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba sayın ilgililer Benim ismim Farid, ülkenizde ev alarak Türk vatandaşı olmak istiyorum. 250 bin dolar tutarında ev alarak Türk vatandaşlığı başvurusunda evi satan kişinin Türk olması gibi bir şart var mı ya da yabancı bir kişiden de ev alabilir miyim? İşin doğrusu evi satacak kişi benim uzaktan bir tanıdığım, aramızda herhangi bir şekilde aile bağı ya da akraba bağı yok. Kendisi Türkiye’de emlak işi yapmakta, bu işleri yaptığından ötürü de ben dairemi kendisinden almak istemekteyim, sonrasında da Türk vatandaşlığı başvurusu yapmak istiyorum, bu konu hakkında kanunlar ne söylüyor, yabancıdan ev alarak vatandaşlık mümkün mü? beni bilgilendirebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba Farid bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Yabancı kişiden ev alarak Türk vatandaşlığı konusunda sormuş olduğunuz soruları Taşınmaz Edinimi Usül ve Esasları üzerinden değerlendirerek yanıtlamaya çalışacağız. Türk vatandaşlık kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hakkında kılavuzda, tapu müdürlüklerinde yapılacak tüm işlemlerle ilgili usul ila esaslardan ayrıntılı bir şekilde bahsedilir. Bu kılavuzda G bölümünde, yabancı uyruklu kişiler arasındaki işlemler de şu şekilde açıklanır:
Satış vaat ya da satış vaadine konu taşınmaz veya taşınmazlar;
1. Kısım: Yabancı uyruklu gerçek kişiler adına tapu sicilinde kayıtlı olmaması gerekli. (Taşınmazı edinecek olan yabancı uyruğa sahip kişinin eş ve çocukları da dahil olmak üzere)
2. Kısım: Taşınmazı edinecek olan yabancı uyruğa sahip gerçek kişinin kendisi, eşi ya da çocukları tarafınca 12 Ocak 2017 tarihinden daha sonra devredilmemiş olmalıdır. Fakat 12 Ocak 2017 tarihinden sonra yabancı uyruğa sahip gerçek kişinin adına kayıtlı olan mülkün Türk vatandaşı ya da Türk şirketine devrinden daha sonra, farklı bir yabancı uyruğa sahip gerçek kişi tarafınca Türk vatandaşlığının kazanımı amacı ile edinimi mümkün.
3. Kısım: Taşınmazı edinecek olan yabancı uyruğa sahip gerçek kişinin yöneticisi olduğu ya da ortağı olduğu bir şirket tüzel kişiliğinin adına tapu siciline kayıtlı olmamalı.
4. Kısım: Taşınmaz satın alımı yolu ile Türk vatandaşlığı kazanmış olan ve MERNİS kaydıyla “5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 12. madde b bendi gereğince Türk vatandaşlığı kazanmıştır.” şeklinde açıklama bulunan yabancı uyruğa sahip gerçek kişiler de, ilgili taahhüdünün kaldırılmasına kadar bu kapsamın içerisinde yabancı uyruklu kişi statüsünde değerlendirilir. Bu kişilerin, taahhüt süresi boyunca, taahhütlü mülklerinin satışının yapılması da mümkün değildir. Taahhüt süresi boyunca, bu kişilerin (eğer mevcut ise) taahhüt içermemekte olan mülklerini; Türkiye vatandaşlığı kazanma amacı olmayan yabancı uyruğa sahip gerçek kişilere ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına satışı mümkün, fakat Türk vatandaşlığı kazanmak amacı ile mülk elde etmek isteyen yabancı uyruğa sahip gerçek kişilere satışı ise mümkün değil.
5. Kısım: Türkiye vatandaşlığından izin alarak çıkan (Mavi Kart sahibi) kişiler, bu kapsam içinde yabancı uyruklu kişi statüsünde değerlendirilmeyecekler.
6. Kısım: Türk vatandaşlarının, aynı anda başka bir ülke vatandaşlığının da bulunması halinde (çift uyruklu olma durumu) yapılacak olan işlemlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınacaktır.”
Bu şartlar altında, mülkü satın alacağınız kişi ve mülkün durumu ile ilgili daha net bir bilgi aldıktan sonra kurumumuz uzmanları, başvurunuzu gerçekleştirmek amacı ile size destek olacaktır. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Lütfen dikkat: Yukarıdaki metin kanunların ve kanunların uygulanmasına ilişkin yönetmeliklerin birebir alıntısı değildir, yalnızca konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak açısından tarafımızca düzenlenmiş ifadelerdir, lütfen yasal işlemleriniz için http://www.mevzuat.gov.tr adresini inceleyerek kanun, kararname, tüzük, karar, genelge, tebliğ ve yönetmelikleri inceleyiniz.
Merhabalar,
Ben Afganistan uyruklu yaklaşık 18 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. 2018 yılında Genel Yollardan Türk vatandaşlığını başvuru yaptım bir yıldır karar aşamasındadır hiç ilerlemiyor bu kadar uzaması normal mı? yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden Teşekkürler.
NOT: Benim bir kaç arkadaşım bu aşamada 2 hafta kaldı vatandaş oldu ama benim bir yılı geçti hiç değişmedi.
Merhaba ben macid 2019 yılında vatandaslik için başvuru yaptım ancak vatandaslik durumu hangi aşamada sitesinden takip ettiğimde henüz arşif araştırmada olduğunu goruntuliyorum süreci hızlandırmak için herhangi bir islem gerçekleştirmenin gerek var mi
merhaba bu konu ile ilgili bizi arayınız size yardımcı olmaya çalışalım . 0212 706 84 17
Türk vatandaşlık olmak istiyorum
Merhaba tabiki bizi 0212 706 84 17 arayınız sizi bilgilendirelim
Merhaba “İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuz Karar Makamına sunulacak olan listeye dahil edilmiştir.” yazıyot. Bu süreç ne kadar sürer? Ve sonraki aşama nedir? Teşekkürler.
Merhabalar,
Bu aşamada belli bir süre mevcut değildir.
Merhabalar,
31 Mayıs 2017 tarihinde 95210794 – 127.99 – E. 75483 sayı ile yayımlanan “Balkan Ülkeleri Vatandaşlarının İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanmaları” adlı genelge halâ geçerli midir? Şu an bu yola başvurabiliyor muyuz ?
Merhabalar,
Belirtilen genelge 30.05.2018 tarihine kadar olan başvurular için geçerli idi.
31 Mayıs 2021 tarihli Balkan Ülkeleri Vatandaşlıklarının İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanmaları adlı genelge ile gerekli şartları taşıyan kişilerin Türk vatandaşlığı kazanmaları gündeme gelmiştir. Bu genelge ile Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup Türk vatandaşlığı kazanan kişilerin birinci dereceden yakınları da (kişinin anne ve babası, eşi ve çocuğu) Türk vatandaşlığı kazanabilecek.
En son böyle bir şey okudum ama konuya dair net bir bilgi yok. Net bilgiye nasıl ulaşabilirim ?
meraba kolay gelsin ben istisnyi vatandaşlık başvurum şuanda ne aşamada ogrene bilirmyim
Başvuru no.*******
isim.atıla waheed mardan ghani
Merhabalar,
Nüfus müdürlüğü ile iletişime geçmenizi öneririz.
İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuz Karar Makamına sunulacak olan listeye dahil edilmiştir
Devam etmekte olan bir vatandaşlık başvuru bulunmakta
Başvuru tarihinden iki sene geçti en son şu aşamaya gelindi
Acaba bu ne kadar sürecek
Önümüzde hangi aşamalar bulunmaktadı
Merhabalar,
T.C. kazanılması ile ilgili başvuruların sonuçlanması ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Ama genelde 2-3 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır.