Değerli ziyaretçimiz, Türkiye İkamet İzni Başvurusu Gerekli Evraklar 2021 sayfamıza hoş geldiniz. Bu sayfamızda ikamet (oturum) izni ilk başvuru ya da uzatma işlemlerinizde gerekli olan evraklara ilişkin açıklamaları bulabileceksiniz. Tüm evrakların doğru ve eksiksiz olarak hazırlanması, başvurunuz için kritik bir öneme sahiptir. Göçmen Büro uzmanları, yılların getirdiği deneyimleriyle sizin için en uygun başvuruyu, doğru şekilde tamamlamanızı sağlayacaktır.
Pasaport (Seyahat Belgesi)
Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda kullanılan pasaport ya da pasaport yerine geçen belgelerin (kimlik bilgileri ile fotoğrafın bulunduğu sayfa ve işlem gören tüm sayfaların fotokopileri) sunulması zorunludur.
Pasaport üzerinde isim ve soy isim ayrımı yapılmamış ise, başvuru sahibi yabancı kişinin kendi konsolosluğundan alacağı açık kimlik bilgilerini gösteren belgeye göre (ad ile soyadın ayrı ayrı şekilde gösterildiği belge) ilgili alanları doldurması gereklidir.
Pasaportun Latin harfleriyle yazılı olmadığı durumlarda ise yeminli mütercim ya da resmi makamlarca onaylanmış çevirisi başvuruya eklenmelidir.
Lütfen Türkiye’de bulunduğunuz süre zarfında kimlik belgeleriniz ve pasaportunuzu tanımadığınız kişilere vermeyiniz ve ayrıca pasaportunuzdaki size özel bilgileri tanımadığınız kişilerle paylaşmayınız. Bu tür durumlar kimlik bilgilerinizin ve dolayısıyla şahsınızın yasadışı işlemlere karışmasına sebep olabilir.
İlk başvuru ve geçiş (ikamet türü değiştirme) başvurularında pasaportun aslı ibraz edilmektedir. Uzatma başvurularında ise pasaportun tercüme edilmiş, noter onaylı fotokopisi istenmektedir.
Pasaportun değiştirilmesi durumunda ise, ikamet (oturum) izni başvurularında gerekmesi durumunda eğer varsa önceki pasaportların işlem görmüş sayfaları ibraz edilir.
Biyometrik Fotoğraf
İkamet izni başvuru dosyanızda yer alacak olan biyometrik fotoğrafınızın son 6 ay içinde çekilmiş ve arka fonu beyaz olması gerekmektedir. Grup / aile fotoğrafı, selfie (özçekim), ya da tanınmanızı zorlaştıran ve güncel olmayan ya da siyah – beyaz (renksiz) fotoğraflar ile başvuru yapılamamaktadır. Bu şekilde fotoğraflar ile yapılacak başvurulara ikamet izni belgesi düzenlenmemektedir.
İkamet izni evraklarında biyometrik (ICAO standartlarına uygun) bir fotoğraf kullanmak zorunlu olup, gerek online (çevrimiçi) başvuru sistemindeki başvuru süreci içerisinde gerekse Göç İdaresi kurumlarındaki işlemlerde herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına, fotoğrafların standartlara uygunluğuna mutlaka dikkat edilmelidir. Gerektiği hallerde ilgili kişiler, fotoğrafınızın dijital halini de talep edebilir. Fotokopi ya da bilgisayar üzerinde çoğaltılmış, biyometrik olmayan fotoğraflar başvuru için kesinlikle kabul edilmemektedir.
ICAO Standartları…
Biyometrik fotoğrafınız sistem tarafınca kontrol edilmekte ve aşağıdaki belirtilmiş olan madde ile görsellere göre değerlendirme yapılacak, bunun sonucunda kabul ya da reddedilecektir. Fotoğraf uygunluk kriterlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
a) Başvuru fotoğrafınızın arka fonu desensiz ve gölgesiz olmalıdır. Eğer saçlarınız koyu renk ise beyaz fon, çok açık bir renk ise orta tonlarda bir gri tercih edilmelidir.
b) Yüz ve saç modeliniz fotoğrafın üzerinde ortalanmış biçimde ve tamamen görünür olmalıdır. Kontrast uygun şekilde ayarlanmalı, ayrıntılar standartlara göre keskin ve net olmalıdır. Kişinin yüz kısmının yüksekliği ise 32 mm ile 36 mm arasında olmalı, ayrıca yüz kısmı, fotoğrafın %70 ile %80’lik bölümünü kapsamalıdır.
c) Başvuru fotoğrafınızda herhangi bir leke ya da bükülme bulunmamalı, tüm renkler nötr olmalı, bununla birlikte fotoğraf yüzünüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
ç) Başvuru fotoğrafınız, siz kameraya doğrudan şekilde bakarken çekilmeli, gözleriniz açık ve net olarak görülmeli, saçlarınız gözlerinizi kapatmamalıdır.
d) Başvuru fotoğrafınızda başınız dik konumda olmalı, bununla birlikte herhangi bir yöne dönük olmamalıdır. Yüzünüzde gülüş, kızgınlık vb. ifadeler yer almamalı, ağzınız kapalı olarak görülmelidir. Çenenizin ucundan saçlarınızın başladığı bölgeye kadar sol ve sağ yüz hatlarınız tamamen görünür şekilde olmalıdır.
e) Işık yüzünüzün iki tarafına da eşit ölçüde yansıtılmış olmalıdır. Fotoğrafta, gölge, yansıma ve kırmızı göz gibi durumlar bulunmamalıdır.
f) Başvuru fotoğrafınızda gözleriniz net bir şekilde görülmeli, gözlük camınızın üzerinde herhangi bir yansıma bulunmamalı, renkli camlar ya da güneş gözlüğü kullanılmamalı, gözlük camınızın çerçevesi gözlerinizi kapatmamalıdır.
g) Zorunlu olarak kullanmanız gereken gözlük vb. aksesuarların dışında fotoğrafta herhangi bir şapka, pipo, başlık vb. nesneler bulunmamalıdır.
ğ) Eğer başörtüsü kullanıyorsanız, başörtülü fotoğrafınızda yüzünüz çene ucunuzdan alnınıza kadar görünür olmalıdır. Yüzünüzün üzerinde gölgeler oluşmamalı, başörtünüzün rengi fotoğrafın arka plan renginden farklı olmalıdır.
h) Küçük çocukların başvuru fotoğraflarında başka kişiler ya da nesneler bulunmamalı, buna ek olarak yukarıdaki diğer tüm hususlara da dikkat edilmelidir.

Yabancı Uyruklu Kişi Adına Başvuru (Vekâleten Başvuru)
Veli seçenlerin, adına başvuru yapılan yabancı uyruklu çocuğa ilişkin doğum belgesini; Vasi seçenlerin ise vesayet kararını; Avukat seçenlerin de vekâletname örneğini yapılan başvuru evraklarına eklemesi gereklidir.
Bu belgeler eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve Türkçe tercümeli noter onaylı olması gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişinin, apostil anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı olması durumunda ise söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanması (Konsolosluktan onay ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş diğer Türk Makamları) gerekmektedir.
Öğrenci Belgesi
Öğrenci belgesi, öğrenim görülen kurumdan e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olarak alınmalıdır. Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişi, normal öğrenim süresinde mezun olamadı ise, tekrar edilen senede oluğunu ve aktif olarak öğrencilik haklarından faydalanabildiğini gösterir nitelikte bir öğrenci belgesi getirmelidir. Bu öğrenci belgesi ile her yıl için bir defada en fazla 1 yıllık oturum (ikamet) izni düzenlenebilmektedir.
İlkokul ve ortaokul ile liseye kayıt yaptıracak olan öğrencilerin, öğrenci ikameti iznine başvurabilmeleri için öğrenim amaçlarına uygun bir vize ile gelmesi gerekmektedir.
Düzenli / Düzensiz Gelir Şartı
Kişi, gelirini başvuru formunda beyan etmektedir. Değerlendirmeyi yapan memurlar, bazı durumlarda beyanı destekleyici belgeler talep edebilir. Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişi, gelirinin kaynağı taşınmaz geliri, maaş, kira, ticari kâr, tasarruf, miras gibi değerlerle ifade edebilmektedir. Maddi imkân için taahhüt sunulması durumunda bu konu belirtilmeli, ilgili taahhütname başvuru belgeleri arasına eklenmelidir.
Türkiye’de bulundukları süre zarfı içerisinde masrafları kamu kurumları tarafından karşılanan kişilerden gelir beyanlarını destekleyici belgeler istenmez. Masrafların kamu kurumu tarafından karşılandığına dair e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü bir belge getirilmesi yeterlidir. Ek olarak “gelirin kaynağı” bölümünde söz konusu kamu kurumu belirtilmelidir.
Gelir Kanıtları…
Beyanı yeterli bulunmayan yabancı uyruklu kişilerden, idare tarafından aşağıda belirteceğimiz belgelerden biri istenebilmektedir:
- Emekli Tanıtım Kartı ile emekli Aylığı Tahsis Belgesi (Kişinin emekli maaşını gösteren bankadan hesap cüzdanı, emekli olup da hala aktif olarak ücretli çalıştığını beyan eden kişilerden ise işyeri destek primi belgesi.)
- Bankadan hesap cüzdanı (Minimum son 6 aylık hesap hareketlerini gösteren bir belge ibraz edilmelidir.)
- Uluslararası geçerli kredi kartı (Minimum son 6 aylık hesap hareketleri ile güncel limit bilgilerini gösteren bir belge ibraz edilmelidir.)
- Üzerinde herhangi bir haciz bulunmadığı ibaresini içermekte olan, güncel tarihli onaylı gelir belgesi.
- Türkiye’de kalacağı süre için bankada tutulmakta olan meblağı belirten belge.
- Kaşeli ve imzalı şirket yazısı (Söz konusu belgeyle birlikte imza teyidi yapılabilmesi için şirketin yetkili imza sirküleri de evrakla birlikte ibraz edilmelidir).
- Bankadan mevduat gelirini gösteren belge.
- Eğer kira geliri söz konusu ise, kişinin gayrimenkulünün tapusu ve 2 yıldan eski olmayan bir kira kontratı.
- Serbest meslek sahibi kişiler için: Ortağı ya da sahibi olunan firmaya dair vergi levhası fotokopisi. İmza sirküleri. Ticaret sicil gazetesi. Son 3 yılı gösteren, yeminli mali müşavirlik ya da vergi dairesi onaylı bilanço ile gelir tablosu. Cari yıl mizanı raporu. Esnaf ile Sanatkârlar Odası kayıt belgesi ya da faaliyet belgesi.
Gelir beyanı gösteren belgenin yurt dışından temin edilmesi durumunda yeminli tercüman aracılığıyla Türkçe tercümesinin noter onaylı bir örneği sunulmalıdır.
Destekleyici Kişinin Gelir Şartı
Aile ikamet izni başvurularında, destekleyici kişinin toplam geliri asgari ücretten az olmamalıdır. Bununla birlikte toplam geliri, ailedeki fert başına hesaplandığında 2021 yılı asgari ücretinin üçte birinden az olmamalıdır.
Örneğin asgari ücret 2700 TL olarak kabul edilirse; destekleyici kişi, eşi ve bir çocuğundan oluşan üç kişilik bir aile için yapılan hesapta destekleyici kişinin 900 + 900 + 900 = 2700 TL gelire sahip olması gerekmektedir. Destekleyici kişi ve eşten oluşan iki kişilik bir aile için ise 900 + 900 = 1800 TL tutarı asgari ücretten az olacağından ötürü, destekleyici kişinin yine en az 2700 TL gelire sahip olduğunu belgeleyebilmesi gerekir.
Destekleyici kişinin sürekli gelirinin, yabancı uyruklu kişinin ikamet izni başvurusu için yeterli olmadığı durumlarda, diğer gelirleri ile gelir beyanı tamamlanabilir.
Sağlık Sigortası
Geçerli sağlık sigortasında sigorta süresi, talep edilen ikamet izni süresini mutlaka kapsamalıdır. Yurt dışından yapılan özel sağlık sigortaları, yalnızca sigorta şirketlerinin Türkiye’deki şubeleri (acenteleri) tarafından akdedildiği takdirde geçerlidir.
İkili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında olan kişilerin durumlarını il sosyal güvenlik birimleri üzerinden teyit ettirmeleri ve e-imzalı ya da imzalı ve mühürlü kaşeli bu belgeyi başvuru evraklarının arasına eklemesi gerekmektedir.
Aile ikamet izni başvurularında ise destekleyici kişinin, tüm aile fertlerini kapsayan, geçerli bir sağlık sigortasına sahip olması gerekir.
Özel sağlık sigortalarında “İşbu poliçe 06/06/2014 tarih ve 9 sayılı ikamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelgede belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” ibaresi bulunmalıdır. Ayrıca başvuru sırasında sigorta poliçesinin e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü aslının ibraz edilmesi gerekmektedir. Uzatma başvurularında ise, başvuru dosyasına poliçenin onaylı örneğinin konması yeterlidir.
Türkiye’de kalacağı süre zarfı boyunca sağlığına ilişkin giderleri, ilgili kamu kurumları tarafından karşılanan yabancı uyruklu kişilerde geçerli sağlık sigortası şartı aranmamaktadır.
Diğer Hususlar…
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) getirilecek olan provizyon belgesi hem destekleyici kişiyi, hem de tüm aile bireylerini kapsayacak şekilde olmalı ve bu belgelerde mutlaka ilgili kurumun mührü / kaşesi ile e-imza / imzasının yer alması gerekir.
Öğrenci kişiler, talep etmeleri durumunda kayıt tarihlerinden itibaren 3 (üç) ay içinde genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına girdiklerinden dolayı geçerli bir sağlık sigortası talep edilmez, fakat 3 (üç) ay içinde genel sağlık sigortası (GSS) yaptırmaları ve bu durumu idareye bildirmeleri gerekir.
Arnavutluk, Azerbaycan, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Sudan, Kosova, Gambiya, Yemen, Kırgızistan ve Nijer ile T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) arasındaki mevcut “Sağlık İşbirliği Anlaşmaları” kapsamı içerisinde Türkiye’ye tedavi amacı ile gelen yabancı uyruklu kişilerin refakatçilerinin (eğer anlaşmada refakatçiler ile ilgili ayrıca bir hüküm bulunmuyor ise) ikamet izni işlemleri, standart hükümlere göre yürütülmektedir.
3359 numaralı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek 14. maddesine göre Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişilerin en fazla 2 (iki) kişiyi geçmeyen refakatçilerinden oturum (ikamet) izni başvurularında geçerli bir sağlık sigortası istenmemektedir.
Ergin olmayan (18 yaşından küçük) ya da 65 yaşından büyük kişilerde de geçerli sağlık sigortası sunma şartı aranmaz, fakat hali hazırda geçerli bir sağlık sigortası bulunan kişilerin, bu belgelerini ibraz etmesi gereklidir.

Uzun Dönem İkamet İzni Başvurularında Sağlık Sigortası ile Pasaport Süresi
Uzun dönem ikamet izni için en az 1 (bir) yıl süreli sağlık sigortasına ve en az 6 (altı) ay süreli geçerli pasaporta ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmak gerekmektedir.
İkamet İzni Harcı ve Kart Bedeli
Tüm harçlar, sistem üzerinden kredi kartı ile, sanal POS yöntemi ile, süreksiz şekilde vergi tahsil eden vergi dairelerine, Maliye Bakanlığının anlaşmalı olduğu bankalara ya da Maliye Bakanlığı veznelerine başvuru numarası bildirilerek ödenebilmektedir. Göçmen Büro aracılığıyla yapacağınız başvurularda dilediğiniz takdirde gerekli ödemelerin tamamını, temsilciniz sizin adınıza yapabilir.
İkamet izni harcı ve kart (belge) bedelinin ödenmiş olduğuna dair makbuzlar başvuru belgelerine eklenmelidir. Şahsen yapmayı tercih ettiğiniz ödemelerde, ödeme makbuzlarınızı 2 (iki) nüsha halinde talep etmeniz gerekmektedir. Bu nüshalardan birisi sizde kalırken, diğeri başvuru belgelerine eklenir. Sistem üzerinden kredi kartı ya da sanal POS vasıtasıyla ödeme yapılması durumunda ayrıca makbuz sunulması gerekmez.
Uzatma başvurularında ise, başvuru dosyasına sadece harç ile kart (belge) bedellerinin ödendiğine dair makbuz koyulmaktadır. Sistem üzerinden kredi kartı ile ya da sanal POS kullanarak ödeme yapılması durumunda, yine ayrıca makbuz sunulması gerekmemektedir. Bununla birlikte dosyanın içine asla nakit para, çek vb. ödeme araçları koyulmamalıdır. Bu şekilde iletilen paralar başvurunuzun gerçekleşmesini sağlamayacağı gibi hem işlemlerinizi uzatır, hem de yanlış anlaşılmalara yol açabilir.
İkamet Başvurusu Eksik Belge
Başvuru dosyanızda bir takım eksikler tespit edilmesi halinde, Göç İdaresi tarafından eksik belge bilgisi iletilir. Eksik belgelerin tamamlanması adına idare tarafından 30 gün süre verilmektedir.
Eğer eksik olarak bildirilmiş belgelerinizi, belirlenen süre zarfında tamamlamazsanız başvurunuz iptal olacak ve işlemden kaldırılacaktır.
Uzatma başvurularında herhangi bir eksik belge olması durumunda ise il göç idaresi müdürlüklerine beyan etmiş olduğunuz Türkiye’deki adres ya da iletişim bilgileriniz kullanılarak tarafınıza ulaşılacaktır. Adreste bulunmuyor olma ya da iletişim bilgilerinin doğru olmaması gibi problemlerden başvuru sahibi sorumludur.
Kurumumuz Göçmen Büro, Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar arasında herhangi bir eksiklik olmaması adına, sizin için en iyi şekilde çalışacaktır.
Başvurunun Bizzat Yapılması
İkamet izni başvurularının yabancı uyruklu kişi tarafından bizzat yapılması esastır. Bu başvurular aynı zamanda yabancı uyruklu kişinin yasal temsilcisi veya vekâletnamesini ibraz etmiş olan avukatı aracılığıyla da yapılabilmektedir, ancak idare başvuru sırasında yabancı kişinin de hazır bulunmasını isteyebilir.
Kurumumuz Göçmen Büro aracılığıyla yapacağınız başvurularda, temsilciniz başvuru sürecinizin hazırlık aşamasından kartın elinize geçmesine kadar yanınızda olacak ve süreci en hızlı & iyi şekilde ilerletmenizi sağlayacaktır. Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar hazırlanması konusunda uzmanlarımız size en iyi desteği verecektir.
Mülakat ve Görüşme
Başvurunuzu değerlendiren idare, yabancı uyruklu kişinin Türkiye’deki kalış amacı hakkında net bilgilere ulaşamaz ise, kişinin amacını net bir şekilde ortaya koyabilmesi için gerektiği takdirde yabancı uyruklu kişiyle görüşme talep edebilir.
İkamet İzni Müracaat Belgesi
Başvurusu alınan kişiye Göç İdaresi tarafınca “İkamet İzni Müracaat Belgesi” verilmektedir. Bu belge, yapılan başvuru tarihinden itibaren doksan (90) gün boyunca yabancı uyruklu kişiye Türkiye’de yasal kalış hakkı sağlar.
İkamet İzin Müracaat Belgesi, pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeler baz alınarak doldurulmaktadır.
Yabancı uyruklu kişi, ikamet izni için müracaat ettikten sonra, ikamet izin belgesinin çıkmasını beklemeden, tekrar geri dönmek üzere kısa bir süreliğine Türkiye’den ayrılmak isteyebilir. Bu süre, kişinin talep ettiği ikamet izin süresinin içinde olmalı ve bununla birlikte harç makbuzlarını (harçtan muaf olduğu belgede belirtilenler hariç olmak üzere) ibraz etmelidir. Bu şartlar altında kişi, ikamet izin müracaat belgeleri ile sınır kapılarından çıkışında cezalı ikamet harcı ödemeden Türkiye’den çıkıp; 15 (on beş) gün içinde de döndüğü takdirde vizeye tabi bir ülkenin vatandaşı dahi olsa vize almadan Türkiye’ye giriş yapabilmektedir.

Barınma (Türkiye’de Kalınacak Adres)
Başvurunuzda, Türkiye’de ikamet edeceğiniz açık adresi ve tüm iletişim bilgilerini doğru ve eksiksiz bir biçimde bildirmeniz gerekmektedir.
Hem acil durumlarda sizinle irtibata geçilebilmesi için, hem de ikamet izni kartınızın adresinize ulaştırılabilmesi için telefon numarası, adres ve e-mail bilgilerinizin güncel olması gerekmektedir.
- Eğer ev kiraladıysanız ve kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, bu sözleşmenizin noter onaylı bir örneğini de başvuru evraklarınız arasına eklemeniz gerekmektedir.
- Eğer hotel, otel, pansiyon vb. gibi yerlerde kalıyorsanız, bu yerlerde kaldığınızı gösteren belgeleri de başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
- Eğer öğrenci yurtlarında kalıyorsanız, yurtta kaldığınızı gösteren e-imzalı / imzalı ve kaşeli mühürlü belgeyi de başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
- Yat turizmi kapsamında gelecek olan yabancı uyruklu kişiler, yatlarının bağlı bulunduğu yat limanının adresini belgeleriyle birlikte belirtilmelidir.
- Eğer 3. bir kişinin (akraba dışında) yanında kalacak iseniz, yanında kalacağınız kişinin noter onaylı taahhüdü gerekmektedir. Eğer yanında kalınan kişi evli ise, bu taahhüdü karı – koca olarak vermeleri gerekmektedir.
Bu evraklardan bir tanesi, Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar içerisinde mutlaka ibraz edilmelidir.
Çalıştırma amacıyla misafir etmek, yabancı uyruklu kişi ev ve bakım hizmetlerinde kullanmak, izinsiz çalışma kapsamına girmekte olup, bu tür durumlarda yabancı uyruklu kişiye ve işverenine idari para cezası uygulanmaktadır. Bununla birlikte seyahat ile diğer masrafları işveren kişiye ait olmak üzere yabancı uyruklu kişi hakkında deport (sınır dışı) etme işlemlerine başlanmaktadır.
İkamet izin süresi içerisinde adresinizi değiştirmeniz durumunda, yirmi (20) iş gününün içerisinde il göç idaresi müdürlüğüne ile il nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne, adres değişikliği ile ilgili gerekli belgeleri ibraz ederek bilgi verilmesi gerekmektedir.
Aynı Şehir İçinde Üniversite, Fakülte veya Bölüm Değişikliği
İkamet izni süresi içerisinde;
(1) Aynı üniversitenin farklı bir fakülte ya da bölümünde öğrenime devam edilmesi,
(2) Aynı şehir sınırları içerisinde farklı bir üniversiteye geçiş yapılması,
gibi durumlarda, yabancı uyruklu kişinin öğrenci statüsünde kesinti olmaması kaydı ile, bilgilerinin güncellenmesi adına, 20 iş günü içerisinde durumunu il göç idaresi müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.
Farklı bir Şehirde Üniversite, Fakülte veya Bölüm Değişikliği
Yabancı uyruklu kişinin, 10 gün içinde yeni üniversitesinin bulunduğu şehirdeki göç idaresi müdürlüğüne, ikamet izni için müracaat etmesi gerekmektedir. Öğrencilerin tüm işlemleri, yeni üniversitenin bulunduğu şehirdeki il göç idaresi müdürlüğü tarafınca sonuçlandırılır.
Taşınmaz Sahibi Olunması
Eğer taşınmazının statüsü konut ise, taşınmazın bu amaçla kullanılması gerekmektedir. Ek olarak, aile üyelerini kapsayan elbirliğiyle mülkiyet ya da paylı mülkiyet durumlarında konut olarak kullanılmakta olan taşınmaz, diğer aile üyelerine de ikamet izni başvurusu hakkı verir. Diğer aile üyelerini kapsamayan taşınmazlar, bu kişiler için yalnızca maddi imkânlarının tespitine dayanak oluşturabilmektedir.
Başvuruda, konutun şahsa ait olduğunu gösteren resmi tapu belgesi istenir. Konutun mülkiyetinin hali hazırda yabancı uyruklu kişinin üzerinde devam ettiğini gösteren belgenin onaylı bir örneği ibraz edilmelidir.
Adres Değişikliği Bildirimi
İkamet izin süresi içerisinde açık adresinizi değiştirmeniz durumunda, il göç idaresi müdürlüğü ile il nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne 20 iş günü içinde gerekli belgeleri ibraz ederek bilgi verilmesi gerekmektedir.
Adli Sicil Kaydı
Yabancı uyruklu kişi, idare tarafından istenilmesi durumunda, vatandaşı olduğu ya da yasal olarak ikamet ettiği ülkesinin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş olan, adli sicil kayıtlarını gösteren belgeyi sunmak zorundadır. Eğer bu belgeler Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmişse Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Adli sicil belgesi, yabancı uyruklu kişinin kendi ülkesinin makamlarından ya da son 5 (beş) yıldır ülkemizde kalıyor ise bulunduğu ildeki adliyelerden ya da adliye saraylarından alınabilmektedir. Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar içerisinde zorunlu olmayıp, idare tarafından talep edilebilmektedir.
Doğum Belgesi
Çocukların başvurularında, pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ya da kendi ulusal kimlik kartlarından anne ile baba tespit edilemiyor ise, doğum belgesi istenmektedir.
Bu belgeler eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Ebeveyn Ölümü ya da Boşanmaları
Anne ya da babadan birisinin bulunamaması durumunda onaylı bir muvafakat beyanı istenmektedir. Ebeveynlerden birinin ölümü durumunda ise diğer eşin ölüm belgesi ibraz etmesi gereklidir. Boşanma halinde de çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Bu tür durumlarda bu belgelerden biri Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar içerisine mutlaka olmalıdır.
Bu belgeler eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Muvafakatname ve Taahhütname
Başvuru sahibi şahsın 18 (on sekiz) yaşından küçük olması (ergin olmaması) durumunda; yurt dışında bulunmakta olan annesi ile babası ya da yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile bu muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname aranmaktadır.
Ön lisans ve üzerinde öğrenim görecek kişilerden ergin olmayanların (on sekiz yaşını tamamlamayanların) ülkemizde öğrenim görmesine izin veren ebeveyninin muvafakati yeterli olarak kabul edilmektedir.
Bu belgeler eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.

Aile İkametinden Kısa Dönem İkamet İznine Geçiş
Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin, aile ikametini kısa dönem ikamet iznine çevirmesi gerektirdiği kanıtlayan bilgi ve belgeler şunlardır:
- Boşanmaya ilişkin mahkeme kararı (Eğer 3 yıl ve üzerinde bir süre sonunda Türk vatandaşıyla boşanma yaşanması durumunda mahkeme kararı; 3 yıl evli kalmak şartı aranmaksızın ise aile içi şiddet gerekçesi ile mağdur olduğunu ortaya koymakta olan mahkeme kararı)
- Destekleyici kişinin ölüm belgesi
Bu belgeler Türk makamları üzerinden (il ile ilçe nüfus müdürlükleri) alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Evlilik Cüzdanı
Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin evlilik cüzdanı ya da evli olduğunu kanıtlayan farklı bir belgedir.
Bu belge eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Evlilik Cüzdanının ilk 3 (üç) sayfasının fotokopisi de getirilmeli ve aslı ibraz edilmelidir.
Kişinin evli olduğunu gösteren belge İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınabilmektedir.
Nüfus Kaydı Örneği
Kişinin, Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı olduğunu gösteren belgedir.
İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınabilir. Bu belge eğer Türk makamlarından alınmış ise e-imzalı ya da imzalı ve kaşeli mühürlü olmalıdır. Eğer yurt dışından temin edilmiş ise Apostil (Apostille) şerhli ve ayrıca Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi, Apostil (Apostille) anlaşmasına taraf olmayan bir ülkenin vatandaşı ise söz konusu evrakların mutlaka ilgili ülkenin makamları tarafından onaylanmış olması (Konsolosluk onayı ile Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş olan Türk Makamı) gerekmektedir.
Tedavi Gören Kişi Belgeleri
Eğer başvuru sahibi yabancı uyruklu kişi, ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri kapsamı dâhilinde tedavi olmak amacı ile Türkiye’ye geliyor ise, bu durumlarını belirten belge sunmalıdır.
Tedavinin süresini gösteren belge, başhekim ile bir hekim tarafından imzalanmış ve mühürlü kaşeli olmalıdır.
Tedavi süresi boyunca giderleri, ilgili kamu kurum ile kuruluşları tarafından karşılanacak olan yabancı uyruklu kişilerde geçerli sağlık sigortası şartı aranmamaktadır.
Tedavi görenlerin refakatçileri…
Arnavutluk, Azerbaycan, Afganistan, KKTC, Sudan, Kosova, Gambiya, Yemen, Kırgızistan ve Nijer ile T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) arasında mevcut bulunmakta olan “Sağlık İşbirliği Anlaşmaları” kapsamında, Türkiye’ye tedavi amacıyla gelecek olan yabancı uyruklu kişilerin refakatçilerinin (eğer anlaşmada refakatçilere dair ayrıca bir hüküm bulunmuyor ise) ikamet izin işlemleri, genel hükümlere göre yürütülür.
3359 numaralı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek 14. Maddesi uyarınca, ülkemize gelen yabancı kişilerin ise en fazla 2 (iki) kişiyi geçmeyen refakatçilerinden oturum (ikamet) izin başvurularında geçerli bir sağlık sigortası istenmemektedir.
Sosyal Yardım Alınmadığına Dair Belge
Bu belge, Kaymakamlıklar ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alınabilmektedir. Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar içerisinde, başvuru sahibinin şahsi durumuna göre değişen şekilde ihtiyaç olabilmektedir.
Uzatma Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Uzatma başvurularında, başvuru dosyasına yalnızca pasaportun fotokopisinin koyulması gerekmektedir. Pasaportunun aslının gönderilmesi işlemlerde karışıklığa yol açmaktadır.
Uzatma başvuru dosyalarının iadeli taahhütlü olarak posta yöntemi ya da kargoyla gönderilmesi gerekmektedir. Takipsiz (adi) posta olarak gönderilen başvuru dosyaları kabul edilmemektedir.
Tüm harçlar, sistem üzerinden kredi kartı ile sanal POS yöntemi ile vergi tahsil eden vergi dairelerine, Maliye Bakanlığı’nın veznelerine ya da Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara başvuru numarası bildirilerek ödenebilmektedir. Göçmen Büro aracılığıyla yapacağınız başvurularda dilediğiniz takdirde gerekli ödemelerin tamamını, temsilciniz sizin adınıza yapabilir.
İkamet izin harç ve kart bedelinin ödendiğine dair makbuzların başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir. Şahsen ödeme yaptığınız takdirde makbuzlarınızı iki nüsha olarak isteyiniz. Bu nüshalardan birisi sizde kalırken diğeri başvuru dosyanıza eklenecektir. Sistem üzerinden kredi kartı ile ya da sanal POS ile ödeme yapılması halinde ise ek olarak makbuz sunulması gerekmemektedir.
Uzatma başvurularında, başvuru dosyasına yalnızca harç ve belge bedelinin ödendiğine dair makbuz koyulmaktadır. Sistem üzerinden kredi kartı ile ya da sanal POS ile ödeme yapılması halinde ise ek olarak makbuz sunulması gerekmemektedir.
Başvuru dosyalarına kesinlikle nakit para ya da çek gibi ödeme araçları koyulmamalıdır.
Postalama Hususları…
Sistem üzerinden başvuru yapıldıktan sonra, belgelerin beş (5) iş günü içerisinde gönderilmesi gerekmektedir. Posta ile gelmeyen başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır.
İkamet izni harcı ve ikamet izni belge bedelinin ödenmesinden sonra, istenen tüm belgelerin, makbuzlar da eklenerek (makbuzların bir nüshası saklanacak) A4 boyutunda zarf içerisinde başvuruda bulunulan ilin göç idaresi müdürlüğüne PTT yoluyla iadeli taahhütlü ya da kargo aracığıyla gönderilmesi gerekmektedir. Tüm başvuruların PTT yoluyla iadeli taahhütlü veya kargo ile ayrı ayrı şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Aynı posta içinde (farklı zarflarda olsa da) iletilen birden fazla kişiye ait başvuru ya da aynı postanın içinden, aynı zarfa konmuş şekilde çıkan belgeler işleme alınmamaktadır.
Posta ile iletilen belgelerin, beyan edilmiş bilgilerden farklı olmasından ya da başvurunun eksik evrak sebebi ile değerlendirmeye alınmamasından kaynaklanan sorunlardan (doğrudan kargoya ve posta şirketleriyle ilişkin sorunlar hariç olmak üzere) başvuran sorumludur.
İdare Tarafından Ek Bilgi ve Belge İstenmesi
İl göç idaresi müdürlüğündeki yetkili kişi, başvuruları değerlendirirken başvuru sahibi kişilerin farklı durumlarını göz önünde bulundurmaktadır. Bu sebeple her zaman için, kişinin beyan ettiği hususlara ilişkin destekleyici bilgiler ve belgeler talep edilebilir. Türkiye ikamet izni başvurusu gerekli evraklar içerisinde eksiklik görülmesi durumunda da yine ek evrak istenecektir.
Davete Uyma Yükümlülüğü
Kanunun 97. maddesi gereğince yabancı uyruklu kişiler, başvuru sahipleri ya da uluslararası koruma statüsü sahibi şahıslar; Türkiye’ye girişleri ya da Türkiye’de kalışları konusunda inceleme ihtiyacının doğması, haklarında deport (sınır dışı etme) kararı alınma olasılığının bulunması ya da bu kanunun uygulanmasına ilişkin işlemlerin bildirimi nedeniyle ilgili valilik ya da Genel Müdürlüğe davet edilebilirler. Bu davete uyulmadığında ya da uyulmayacağına ilişkin ciddi şüphelerin olması durumunda yabancı uyruklu kişiler davet edilmeksizin kolluk kuvvetleri tarafından getirilebilirler. Bu işlem, idari gözetim adı altında uygulanamaz ve bilgi alma süresi 4 (dört) saati geçemez.
Değerli ziyaretçimiz, Türkiye İkamet İzni Başvurusu Gerekli Evraklar yazımızda, Türkiye ikamet izni başvurunuzu gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken tüm detayları paylaştık. İkamet izni başvuru süreci, uzun ve karmaşık bir süreçtir. Uzmanlar tarafından yönetilmediği takdirde süreç daha da uzayabilir ve başvurunun reddedilmesine sebep olabilir. Türkiye kısa dönem ikamet, süresiz ikamet, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ya da diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Merhaba ben Nadira, Özbekistan vatandaşıyım. Türkiye kısa dönem ikamet gerekli belgeler hakkında bilgi almak istiyorum. Türkiye’de yaşamak ve çalışmak istiyorum ne yapmam gerekiyor? İlk etapta Türkiye’ye vizesiz gelebildiğimi biliyorum peki kaç gün kalabilirim? İkamet izni çıkarabilir miyim? Çıkarabiliyorsam ne tür ikametler çıkarabilirim?? Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
Merhaba Nadira hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Türkiye turistik ikamet gerekli evraklar konusunda sormuş olduğunuz sorulara 2021 güncel bilgilerinden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağız. İlk olarak Türkiye’ye gelişinizden başlayalım. Özbekistan vatandaşları, bahsetmiş olduğunuz gibi Türkiye’ye vize muafiyetiyle gelebilir ve bu şekilde her 180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla Türkiye’de kalabilirler. Siz Türkiye’de yaşamak istediğiniz için, bu ilk 90 gününüz içerisinde bir ikamet başvurusu yapmanız gerekmektedir. Henüz bir işiniz de olmadığı için başlangıçta kısa dönem ikamet izni alabilirsiniz. Göçmen Büro uzmanları, başvurunuzun hazırlık aşamasından kartınızın eline geçmesine kadar olan tüm süreç boyunca yanınızda olacak ve uzmanlıklarını sunacaktır.
Göç İdaresi genel müdürlüğünün kamuya açık bir şekilde sunduğu ilk ve geçiş ikamet randevularında gerekli belgeler listesindeki kısa dönem ikamet izni ortak belgelerine baktığımızda;
1- İkamet İzni Başvuru Form. Yabancı uyruklu kişi ve / veya kişinin yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanmalıdır. Başvuru formunuz, kurumumuz Göçmen Büro’nun uzmanları tarafından doldurulur, tarafınızca kontrol edildikten sonra da imzalanarak hazır hale gelir.)
2- Pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belgenin aslı ila fotokopisi. Pasaportunuzun kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfaları ile işlem görmüş (vize, damga vb.) tüm sayfaları. Pasaportunuz en az 6 ay geçerli olmalıdır. 6 aydan daha kısa süre geçerli pasaportlar başvuru için uygun değildir. Eğer 1 yıllık ikamet talep edecekseniz pasaportunuzun geçerliliği de 1 yılın üzerinde olmalıdır.
3- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf. Fotoğrafınız son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz renkte ve biyometrik formatta olmalıdır. Aileyle birlikte fotoğraf, özçekim (selfie), başvuru sahibinin tanınmasını zorlaştıracak ya da güncel olmayan fotoğraflar veya siyah – beyaz fotoğraflar kabul edilmemektedir. Lütfen yukarıdaki yazımızda ayrıntılı bir şekilde belirtilen, ICAO Standartlarını sağlayan bir fotoğraf ulaştırınız. Aksi takdirde başvurunuzda sorun yaşanabilir ve oturum izni kartınız düzenlenmeyebilir. Ek olarak belirtmek gerekirse, fotoğrafınızı çektirmek için fotoğrafçıya gittiğinizde fotoğrafın dijital halini de istemeniz çok faydalı olacaktır. Başvurunuzun sorunsuz ilerlemesi adına fotoğrafın hem 4 adet baskısının hem de dijital halinin tarafımıza ulaştırılmasını rica ederiz.
4- Türkiye’de kalınacak tüm süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkânlara sahip olunduğuna dair, başvuru sahibinin beyanı. Yalnızca başvuru formunda beyan edilir. Göçmen Büro uzmanları sizin temsilciniz olarak başvuru formunuzu dolduracak ve beyanınızı iletecektir. Başvurunun ilerleyen aşamalarında Göç İdaresi, bu beyanla ilgili destekleyici belge isteyebilir. Bu tür bir durumda beyanınızla ilgili kanıtlayıcı evrak sunulur. Örneğin Türkiye’de banka hesabınızı kullanarak ikamet edeceğinizi belirttiyseniz, talep edildiğinde içinde yeterli miktarda para olan banka hesabınızı sunmanız gerekir. Ancak bu şekilde bir talep, nadiren gerçekleşmektedir.
5- Geçerli bir sağlık sigortası. Kesilecek sigortanın süresi, talep edilmiş olan ikamet iznin süresinin tamamını kapsamalıdır. Bu evrak da Göçmen Büro uzmanları tarafından ücrete dahil hazırlanır ve başvurunuzda sunulur. Göç İdaresi, aşağıdakilerden herhangi bir sigorta türünü yeterli saymaktadır:
A-) İkili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sağlık hizmetinden yararlanıldığına dair ilgili ilin sosyal güvenlik birimlerinden alınacak olan e elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
B-) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü provizyon dokümanı. Not: Sosyal Güvenlik Kurumlarından getirilecek bu provizyon belgeleri, aile oturum izinlerinde hem destekleyici, hem de ailenin tüm bireylerini kapsayacak bir biçimde olmalı.
C-) Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olan, genel sağlık sigortalısı olma başvurusuna dair elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
Ç-) Özel sağlık sigortası (İlgili poliçede “İşbu poliçe 06 Haziran 2014 tarihli ve 9 sayılı ikamet izin taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortasına ilişkin genelgede belirlenmiş bulunan asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” Şeklinde bir ibare bulunmalıdır. Başvuru evrakları arasında ilgili sigorta poliçesinin kaşeli /mühürlü ve imzalı aslı ibraz edilmelidir. Uzatma başvurusu yapılıyor ise, başvuru dosyasına yalnızca poliçenin kaşeli, imzalı ve onaylı örneğinin koyulması yeterlidir.
Kısa Dönem ikamet izni başvurusunda kullanılacak olan ortak evraklarla ilgili açıklamalar:
•Eğer Türkiye’de ev kiraladıysanız ve kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, bu sözleşmenin noter onaylı örneğini de başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de otel, hotel vb. gibi yerlerde kalıyor iseniz, bu yerlerde kaldığınızı kanıtlayan belgeleri de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de öğrenci yurtlarında kalıyor iseniz, yurtta kaldığınıza dair elektronik imzalı ya da imzalı, ayrıca mühürlü ve kaşeli belgeyi de başvuru evraklarınıza eklemeniz gerekir.
•Eğer Türkiye’de 3. Bir kişinin yanında (aile ve akraba dışında) kalınacak olması durumunda, yanında kalınacak kişinin noter onaylı taahhüt vermesi gerekir. Eğer yanında kalınan kişi evli ise, taahhüdün muhakkak eşle birlikte verilmesi istenmektedir. Lütfen dikkat: Bir yabancıyı çalıştırma amacıyla misafir etmek, kişiyi ev ve bakım hizmetlerinde kullanmak izinsiz çalışma kapsamına girmektedir ve bu tür durumlarda hem yabancı uyruklu kişiye, hem de işverenine / işverenlerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ek olarak, seyahat ve diğer masrafları işverenine ait olmak üzere yabancı uyruklu kişi hakkında deport (sınır dışı) etme işlemlerine de başlanmaktadır. Bu yüzden, ağır bir bedel ödememek için lütfen kişinin amacına ve yasalara uygun bir şekilde başvuru yapınız.
•Çocuklar için yapılacak başvurularda, pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belge veya ulusal kimlik kartlarından çocuğun anne ve babası tespit edilemiyor ise, doğum belgesi de istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belgeler Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Başvuru sahibi şahsın on sekiz (18) yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi ya da babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ve bunun yanında, muvafakatnamede belirtilmek kaydı ile Türkiye’deki gerçek veya tüzel kişiler tarafınca verilecek taahhütname aranmaktadır.
•Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Geçiş başvurularında önceki oturum izni belgesinin aslı da ibraz edilir ve ayrıca bu belgenin önl arkalı fotokopisi başvuru belgeleri arasına eklenir.
Kısa Dönem ikamet izni evrakları 2021 yılında kısaca bu şekildedir diyebiliriz. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken daha birçok önemli nokta bulunmaktadır ve en önemlisi de her başvuru, başvuru sahibi şahsın kendine özgü durumuna göre şekillenmektedir. Bu yüzden başvurunuzu Göçmen Büro uzmanlarının danışmanlığıyla ilerletmenizi öneririz. Kısa dönem ikamet izni türleri konusuna geldiğimizde, 16 farklı kısa dönem ikamet çeşidi olduğunu görüyoruz. Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin, Türkiye’deki kalış nedenini evraklar ile belgelemesi beklenir. Ortak evraklara ek olarak kalış nedenlerine göre değişen evraklara geldiğimizde:
1-) Türkiye’ye bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan kişiler
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerden alınmış olan, amacına uygun vize fotokopilerini (kazı çalışması ile yüzey araştırması yapacak kişiler için) başvuruya eklemeleri gereklidir.
• Yapılacak araştırmanın süresini ve yerini gösteren resmi, e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli belge
2-) Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı kişiler
• Söz konusu konutun şahsa ait olduğunu gösteren resmi, elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli belgenin (tapu senedi) başvuru evraklarına eklenmesi gerekmektedir.
3-) Türkiye’de ticari bağlantı ya da iş kuracak kişiler
• Türkiye’de temas kurulacak kişiden ya da şirketlerden alınacak bir davet mektubu ya da benzeri belgelerin başvuru evraklarına eklenmesi gereklidir. Gerekli görülmesi durumunda beyan edilen kişi ya da şirketlere ilişkin araştırma yapılarak farklı destekleyici bilgi ve belgeler de talep edilebilir. Örneğin noter onaylı, güncel, şirket faaliyet belgesi, noter onaylı, güncel, şirket vergi levhası, noter onaylı şirket ticaret sicil gazetesi, noter onaylı şirket imza sirküleri vb. gibi evraklar.
4-) Türkiye’de hizmet içi eğitim programlarına katılacak kişiler
• Hizmet içi eğitimin görüleceği kamu kurumu ya da kuruluşlarından alınacak olan, eğitimin süresini ve yerini gösteren belge Söz konusu belge kurumun antetli kağıdına elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak hazırlanmalı ve bu şekilde sunulmalıdır.
5-) Türkiye’de staj amaçlı değişim programları amacıyla eğitim görecek kişiler
• Bu başvuru şekli, öğrenim amacı taşımayan programlar içindir.
• Eğitimin ya da stajın görüleceği kurum ya da kuruluşlardan alınacak olan eğitim / staj belgesi başvuru evraklarına eklenmelidir. Belge elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak hazırlanmalı ve bu şekilde sunulmalıdır.
6-) Türkiye’de Turizm amaçlı kalacak kişiler
• Göç İdaresinin talebi halinde, Türkiye içindeki seyahat planı ve konaklama yerlerine ilişkin bilgi veya belgeler başvuru evraklarına eklenir.
7-) Aile ikameti izninden kısa dönem ikamet iznine geçen kişiler
• Önceki ikamet izin belgesinin aslı ibraz edilmeli, fotokopisi de başvuru belgeleri arasına eklenmektedir.
• Kişinin kısa dönem ikamet iznine geçmesini gerektiren bilgiler ve belgeler de dosyaya eklenmelidir. Bunlar;
– Boşanmaya dair mahkeme kararı. Yabancı kişinin, resmi nikâhtan sonra 3 yıl ve üzeri bir süre sonunda Türk vatandaşından boşanmış olması halinde buna dair mahkeme kararı gerekir. Aile içi şiddet gerekçesiyle mağdur olduğunu ortaya koyan bir mahkeme kararı mevcutsa, 3 yıl evli kalma şartı aranmamaktadır.
– Destekleyici kişinin ölüm belgesi. Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak hazırlanmalı ve bu şekilde sunulmalıdır. Yurt dışından temin edilmesi halinde ise Apostille şerhi ve noter onaylı Türkçe tercümesi gerekmektedir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir. Onaylı belgelerin ek olarak yeminli Türkçe tercümesi ve noter onayı da gerekir.
8) Türkiye’de tedavi görecek kişiler
• Tedavi görülecek olan kamuya bağlı ya da özel hastaneden alınacak, kişinin hastaneye giriş kaydının yapıldığına ve söz konusu tedaviye başlandığına dair bir belge, başvuru evrakları arasına eklenmelidir. Bu belge tedavinin süresini göstermelidir. Başhekim ve bir hekim tarafınca imzalanmış ve kaşeli & mühürlü olmalıdır.
9-) İdari makamların talebi üzerine ikamet
• İdari makamlardan alınacak olan, şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belgenin başvuru evrakları arasına konması gereklidir. 6458 sayılı Kanunda belirtilen süreleri aşmayacak şekilde, kişinin Türkiye’de kalması gereken süre de belirtilmelidir.
10-) Adli makamların talebi üzerine ikamet
• Adli makamlardan alınacak olan, şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belgenin başvuru evrakları arasına konması gereklidir. 6458 sayılı Kanunda belirtilen süreleri aşmayacak şekilde, kişinin Türkiye’de kalması gereken süre de belirtilmelidir.
11-) Adli makamların kararı üzerine ikamet
• Adli makamlardan alınacak olan, şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belgenin başvuru evrakları arasına konması gereklidir. 6458 sayılı Kanunda belirtilen süreleri aşmayacak şekilde, kişinin Türkiye’de kalması gereken süre de belirtilmelidir.
12-) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayıp 6 ay içinde müracaat eden kişiler
• Kişinin öğrenimini tamamladığı okuldan diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin aslı ve fotokopisi başvuru belgelerine eklenmelidir.
13-) Türkiye’de anlaşmalar çerçevesinde eğitim görecek kişiler
• Eğitimin/stajın görüleceği kurum veya kuruluşlardan alınacak eğitim/staj belgesi (e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli belge)
14-) Türkçe öğrenme kurslarına katılacak kişiler
• Türkçe dil kursu vermeye yetkili bir kurum ya da kuruluştan alınacak olan, eğitim görüldüğüne dair belgenin (elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak) başvuru evrakları arasında sunulması gerekmektedir.
15-) Türkiye’de kamu kurumları aracılığıyla eğitim, staj, araştırma ve kurslara katılacak kişiler
• Eğitim, staj, araştırma ya da kursun alınacağı kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak olan, programın süresini ve yerini gösteren belgenin (elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak) başvuru evrakları arasında sunulması gerekmektedir.
16-) İdari makamların kararı üzerine ikamet
• İdari makamlardan alınacak olan, şahsın Türkiye’de kalması gerektiğini belirten elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belgenin başvuru evrakları arasına konması gereklidir. 6458 sayılı Kanunda belirtilen süreleri aşmayacak şekilde, kişinin Türkiye’de kalması gereken süre de belirtilmelidir.
Toparladığımızda, Türkiye ikameti için gerekli belgeler 2021 yılında bu şekildedir diyebiliriz. Kısa dönem ikametin 16 türünden bazıları sizin için uygun olabilir. Göçmen Büro uzmanları, seçeceğiniz başvurunun doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanması için size yardımcı olacaktır. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi günler ben Kadir, Türkmenistan vatandaşıyım. Ülkemde liseden mezun oldum ve şimdi Türkiye’de üniversite okumak istiyorum, hatta sonrasında master ve doktora gibi bir yükseköğrenim de alabilirim. Yabancı Öğrenci Sınavı YÖS ile ilgili biraz araştırma yaptım, kısmetse İstanbul Üniversite’sinde okumak istiyorum. Sınav kılavuzu ve başvuru bilgileri ile ilgili detaylı bilgi aldım. Tabi ki Türkiye’ye giriş, çıkış ve olası ikamet işlemlerimiz kendimize ait olarak işlem yapmamız gerekiyor. Bu konuda riske girmemek için de danışmanlık firmasıyla çalışmaya karar verdim. Türkmen pasaportuyla Türkiye’de 30 güne kadar vize almadan kalabileceğimi biliyorum. Aslında sınav için fazla fazla yeterli bir süre ama Türkiye’de yaşayan Türkmen arkadaşlarımla da vakit geçirmek ve ülkeyi görmek istiyorum. Bu yüzden 30 günü aşarsam ne yapmam gerektiğiyle ilgili bilgi almak istiyorum, sonrasında da tabi ki eğer üniversiteyi kazanırsam öğrenci ikameti ile ilgili de destek almak istiyorum. Öğrenci ikameti için gerekli evraklar nelerdir? Ne kadar sürede çıkar? Ücreti nedir? Yardımlarını bekliyorum, teşekkürler.
Merhaba Kadir bey, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Türkiye öğrenci ikameti gerekli evraklar konusunda sormuş olduğunuz sorulara 2021 yılı güncel bilgilerinden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağız. İlk olarak Türkiye’ye gelişinizden başlayalım. Türkmenistan vatandaşları, bahsetmiş olduğunuz gibi Türkiye’ye vize muafiyetiyle gelebilir ve bu şekilde her 180 günde 30 günü aşmamak kaydıyla Türkiye’de kalabilirler. Siz Türkiye’de daha uzun süre kalmak istediğiniz için, bu ilk 30 gününüz içerisinde bir kısa dönem turistik ikamet başvurusu yapmanız gerekmektedir. İstanbul üzerinden yapılacak ikamet izni başvurularında 1 yıla kadar ikamet talep edilebilir ve alabilirsiniz. Bunun için çok fazla evrak gerekli olmayacaktır. Başvuru formunuz, sigortanız, fotokopileriniz ve harç ödemeleriniz Göçmen Büro uzmanları tarafından tamamlanacak, sizden ise yalnızca 4 adet biometrik fotoğraf ve adres belgesi alacağız. Sonrasında sınavınız olumlu sonuçlanırsa, Türkiye öğrenci ikameti alınması gerekmektedir. Göç İdaresi genel müdürlüğünün kamuya açık bir şekilde sunduğu ilk ve geçiş ikamet randevularında gerekli belgeler listesindeki öğrenci ikamet izni ortak belgelerine baktığımızda;
1- İkamet İzni Başvuru Form. Yabancı uyruklu kişi ve / veya kişinin yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanmalıdır. Başvuru formunuz, kurumumuz Göçmen Büro’nun uzmanları tarafından doldurulur, tarafınızca kontrol edildikten sonra da imzalanarak hazır hale gelir.)
2- Pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belgenin aslı ila fotokopisi. Pasaportunuzun kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfaları ile işlem görmüş (vize, damga vb.) tüm sayfaları. Pasaportunuz en az 6 ay geçerli olmalıdır. 6 aydan daha kısa süre geçerli pasaportlar başvuru için uygun değildir. Eğer 1 yıllık ikamet talep edecekseniz pasaportunuzun geçerliliği de 1 yılın üzerinde olmalıdır.
3- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf. Fotoğrafınız son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz renkte ve biyometrik formatta olmalıdır. Aileyle birlikte fotoğraf, özçekim (selfie), başvuru sahibinin tanınmasını zorlaştıracak ya da güncel olmayan fotoğraflar veya siyah – beyaz fotoğraflar kabul edilmemektedir. Lütfen yukarıdaki yazımızda ayrıntılı bir şekilde belirtilen, ICAO Standartlarını sağlayan bir fotoğraf ulaştırınız. Aksi takdirde başvurunuzda sorun yaşanabilir ve oturum izni kartınız düzenlenmeyebilir. Ek olarak belirtmek gerekirse, fotoğrafınızı çektirmek için fotoğrafçıya gittiğinizde fotoğrafın dijital halini de istemeniz çok faydalı olacaktır. Başvurunuzun sorunsuz ilerlemesi adına fotoğrafın hem 4 adet baskısının hem de dijital halinin tarafımıza ulaştırılmasını rica ederiz.
4- Türkiye’de kalınacak tüm süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkânlara sahip olunduğuna dair, başvuru sahibinin beyanı. Yalnızca başvuru formunda beyan edilir. Göçmen Büro uzmanları sizin temsilciniz olarak başvuru formunuzu dolduracak ve beyanınızı iletecektir. Başvurunun ilerleyen aşamalarında Göç İdaresi, bu beyanla ilgili destekleyici belge isteyebilir. Bu tür bir durumda beyanınızla ilgili kanıtlayıcı evrak sunulur. Örneğin Türkiye’de banka hesabınızı kullanarak ikamet edeceğinizi belirttiyseniz, talep edildiğinde içinde yeterli miktarda para olan banka hesabınızı sunmanız gerekir. Ancak bu şekilde bir talep, nadiren gerçekleşmektedir.
5- Geçerli bir sağlık sigortası. Kesilecek sigortanın süresi, talep edilmiş olan ikamet iznin süresinin tamamını kapsamalıdır. Bu evrak da Göçmen Büro uzmanları tarafından ücrete dahil hazırlanır ve başvurunuzda sunulur. Göç İdaresi, aşağıdakilerden herhangi bir sigorta türünü yeterli saymaktadır:
A-) İkili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sağlık hizmetinden yararlanıldığına dair ilgili ilin sosyal güvenlik birimlerinden alınacak olan e elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
B-) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü provizyon dokümanı. Not: Sosyal Güvenlik Kurumlarından getirilecek bu provizyon belgeleri, aile oturum izinlerinde hem destekleyici, hem de ailenin tüm bireylerini kapsayacak bir biçimde olmalı.
C-) Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olan, genel sağlık sigortalısı olma başvurusuna dair elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
Ç-) Özel sağlık sigortası (İlgili poliçede “İşbu poliçe 06 Haziran 2014 tarihli ve 9 sayılı ikamet izin taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortasına ilişkin genelgede belirlenmiş bulunan asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” Şeklinde bir ibare bulunmalıdır. Başvuru evrakları arasında ilgili sigorta poliçesinin kaşeli /mühürlü ve imzalı aslı ibraz edilmelidir. Uzatma başvurusu yapılıyor ise, başvuru dosyasına yalnızca poliçenin kaşeli, imzalı ve onaylı örneğinin koyulması yeterlidir.
6- Başvuru sahibinin, aktif olarak öğrencilik haklarından faydalandığını gösterir nitelikteki öğrenci belgesi (elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak sunulur)
Öğrenci ikamet izni başvurusunda kullanılacak olan ortak evraklarla ilgili açıklamalar:
•Öğrenci kişiler, talep etmeleri halinde kayıt tarihlerinden itibaren üç ay içerisinde genel sağlık sigortası kapsamına girdiklerinden ötürü geçerli bir sağlık sigortası talep edilmeyebilir, ancak üç (3) ay içinde genel sağlık sigortası (GSS) yaptırdıktan sonra bu durumu idareye bildirmeleri gerekmektedir.
•Öğrencilik belgesi, öğrenim görülen kurumdan elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olarak sunulacaktır.
•Normal öğrenim süresi içerisinde mezun olamamanız durumunda, öğrenim yılını tekrar ettiğiniz ve aktif bir şekilde öğrencilik haklarından faydalanabildiğinizi gösteren nitelikte bir öğrenci belgesi sunduğunuz her yıl için tek seferde en fazla bir (1) yıllık ikamet izni düzenlenebilir.
•İlkokul, ortaokul ya da liseye kayıt yaptıracak olan öğrencilerin, öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilmeleri için, Türkiye’ye öğrenim amaçlarına uygun bir vize ile gelmeleri gerekir.
•Herhangi bir üniversitede lisans, ön lisans, yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı olmayıp da yalnızca Türkçe öğrenim programına kayıtlı iseniz öğrenci ikameti izin başvurusunda bulunamazsınız. Bu tür bir öğrenim amacı için Türkiye kısa dönem ikamet iznine başvurmanız gerekir.
•Açık öğretim programlarına kayıtlı iseniz öğrenci ikamet izin başvurusu yapamazsınız. Bu durumda şartlarını taşıdığınız farklı ikamet izni türlerinden birisine başvurmanız gerekir.
•Üniversitelere misafir öğrenci, özel öğrenci ya da bir araştırma programı kapsamında geldiyseniz, bu tür bir durumda da öğrenci ikamet izin başvurusu yapamazsınız. Böyle bir durumda şartlarını taşıdığınız farklı ikamet izni türlerinden birisine başvurmanız gerekir.
•İkamet izin süreniz içerisinde aynı üniversitenin farklı bir fakülte ve bölümünde öğrenime devam etmeniz halinde ya da aynı şehir içinde başka bir üniversiteye geçiş yapmanız halinde, öğrenci statünüzde kesinti olmaması kaydı ile bilgilerinizin güncellenmesi adına durumunuzu yirmi (20) iş günü içerisinde il göç idaresi müdürlüğüne bildirmeniz gerekmektedir.
•Farklı bir şehirde üniversite, fakülte ya da bölüm değişikliği olması durumunda da on (10) gün içerisinde yeni üniversitenizin bulunduğu şehrin il göç idaresi müdürlüğüne, gerekli ikamet izni işlemleri için müracaat etmeniz gerekir. Tüm işlemleriniz yeni üniversitenizin bulunduğu şehirdeki ilin göç idaresi müdürlüğü tarafınca sonuçlandırılır.
•Eğer Türkiye’de ev kiraladıysanız ve kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, bu sözleşmenin noter onaylı örneğini de başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de otel, hotel vb. gibi yerlerde kalıyor iseniz, bu yerlerde kaldığınızı kanıtlayan belgeleri de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de öğrenci yurtlarında kalıyor iseniz, yurtta kaldığınıza dair elektronik imzalı ya da imzalı, ayrıca mühürlü ve kaşeli belgeyi de başvuru evraklarınıza eklemeniz gerekir.
•Eğer Türkiye’de 3. Bir kişinin yanında (aile ve akraba dışında) kalınacak olması durumunda, yanında kalınacak kişinin noter onaylı taahhüt vermesi gerekir. Eğer yanında kalınan kişi evli ise, taahhüdün muhakkak eşle birlikte verilmesi istenmektedir. Lütfen dikkat: Bir yabancıyı çalıştırma amacıyla misafir etmek, kişiyi ev ve bakım hizmetlerinde kullanmak izinsiz çalışma kapsamına girmektedir ve bu tür durumlarda hem yabancı uyruklu kişiye, hem de işverenine / işverenlerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ek olarak, seyahat ve diğer masrafları işverenine ait olmak üzere yabancı uyruklu kişi hakkında deport (sınır dışı) etme işlemlerine de başlanmaktadır. Bu yüzden, ağır bir bedel ödememek için lütfen kişinin amacına ve yasalara uygun bir şekilde başvuru yapınız.
•Çocuklar için yapılacak başvurularda, pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belge veya ulusal kimlik kartlarından çocuğun anne ve babası tespit edilemiyor ise, doğum belgesi de istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belgeler Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Başvuru sahibi şahsın on sekiz (18) yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi ya da babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ve bunun yanında, muvafakatnamede belirtilmek kaydı ile Türkiye’deki gerçek veya tüzel kişiler tarafınca verilecek taahhütname aranmaktadır.
•Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Geçiş başvurularında önceki oturum izni belgesinin aslı da ibraz edilir ve ayrıca bu belgenin önl arkalı fotokopisi başvuru belgeleri arasına eklenir.
Türkiye öğrenci ikamet izni evrakları 2021 yılında kısaca bu şekildedir diyebiliriz. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken daha birçok önemli nokta bulunmaktadır ve en önemlisi de her başvuru, başvuru sahibi şahsın kendine özgü durumuna göre şekillenmektedir. Bu yüzden başvurunuzu Göçmen Büro uzmanlarının danışmanlığıyla ilerletmenizi öneririz. Öğrenci ikamet izni türleri konusuna geldiğimizde, 17 farklı öğrenci ikameti çeşidi olduğunu görüyoruz. Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin, Türkiye’deki kalış nedenini evraklar ile belgelemesi beklenir. Ortak evraklara ek olarak kalış nedenlerine göre değişen evraklara geldiğimizde:
1-) İlkokul (1 yıl)
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
2-) Ortaokul (1 yıl)
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
3-) Lise (1 yıl)
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
4-) Askeri Liseler (1 yıl)
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
5-) Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmayan okullarda öğrenim görenler (1 yıl)
• Bunlar uluslararası kuruluşlar, büyükelçilik ile konsolosluk okulları olabilir. Harca tabidir.
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
6-) Ön lisans (2 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
7-) Lisans (4 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
8) Lisans – Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik Fakülteleri için (5 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
9-) Lisans – Tıp Fakültesi için (6 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
10-) Harp okulları (4 yıl)
• Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış olan, kişinin kalış amacına uygun vize (Bu belge sadece ilk ve ortaöğretim için istenmektedir.)
11-) Yüksek Lisans (2 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
12-) Doktora (3 yıl)
• Yalnızca Ortak Belgeler gerekmektedir.
13-) Tıpta Uzmanlık Eğitimi Alan Kişiler / TUS (3 yıl)
• Başvuru sahibinin TUS kapsamında olunduğuna dair belge sunulmalıdır.
14-) Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Alan Kişiler / DUS (3 yıl)
• Başvuru sahibinin DUS kapsamında olunduğuna dair belge sunulmalıdır.
15-) Üniversitesi tarafından Türkçe dil kursuna yönlendirilen kişiler (1 yıl)
• Türkçe dil kursu vermeye yetkili bir kurum ya da kuruluştan alınacak olan, burada eğitim görüldüğüne dair kaşeli & mühürlü ve imzalı ya da elektronik imzalı belge sunulmalı, bu belgede kursun süresi de belirtilmelidir.
16-) Erasmus Programı Kapsamı dâhilinde öğrenci olarak gelen kişiler (1 yıl)
• Öğrenim görülecek olan kurumdan alınacak, kişinin öğrenim amaçlı “değişim programı” kapsamı dâhilinde olduğunu gösteren kaşeli & mühürlü ve imzalı ya da elektronik imzalı belge sunulmalıdır.
17-) Diğer uluslararası değişim programları kapsamı dâhilinde öğrenci olarak gelen kişiler (1 yıl)
• Öğrenim görülecek olan kurumdan alınacak, kişinin öğrenim amaçlı “değişim programı” kapsamı dâhilinde olduğunu gösteren kaşeli & mühürlü ve imzalı ya da elektronik imzalı belge sunulmalıdır.
Toparladığımızda, Türkiye ikamet izni için gerekli belgeler 2021 yılında bu şekildedir diyebiliriz. Öğrenci ikametinin 17 türünden bazıları sizin için uygun olabilir. Göçmen Büro uzmanları, seçeceğiniz başvurunun doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanması için size yardımcı olacaktır. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba ben Kırgızistan vatandaşıyım adım Leyla. Türkiye’de 9 yıldır ikamet izniyle kalıyorum, bunun ilk senesi turistik ikametti sonra buradan ev aldım Türkiye’de yaşıyorum ama çalışmıyorum, bankada yeterli miktarda param var. Sürekli ikamet iznimi yeniliyorum, artık 8 yılı geçtiğim için süresiz ikamet başvurusu yapabilirim diye biliyorum. Uzun dönem ikamet için gerekli evraklar neler?, süreç nasıl ilerliyor yardımınızı rica ediyorum.
Merhaba Leyla hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Uzun dönem ikamet izni gerekli evraklar konusunda sormuş olduğunuz soruya 2021 yılı güncel bilgilerinden yola çıkarak cevap vermeye çalışacağız. Göç İdaresi genel müdürlüğünün kamuya açık bir şekilde sunduğu ilk ve geçiş ikamet randevularında gerekli belgeler listesindeki uzun dönem ikamet izni (süresiz ikamet) ortak belgelerine baktığımızda;
1- İkamet İzni Başvuru Form. Yabancı uyruklu kişi ve / veya kişinin yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanmalıdır. Başvuru formunuz, kurumumuz Göçmen Büro’nun uzmanları tarafından doldurulur, tarafınızca kontrol edildikten sonra da imzalanarak hazır hale gelir.)
2- Pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belgenin aslı ila fotokopisi. Pasaportunuzun kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfaları ile işlem görmüş (vize, damga vb.) tüm sayfaları. Pasaportunuz en az 6 ay geçerli olmalıdır. 6 aydan daha kısa süre geçerli pasaportlar başvuru için uygun değildir. Ayrıca başvurunuzda son 8 yıl içerisinde Türkiye’ye giriş ve çıkış için kullanılan tüm pasaportların tüm işlem gören sayfalarının fotokopilerinin de sunulması gerekmektedir.
3- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf. Fotoğrafınız son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz renkte ve biyometrik formatta olmalıdır. Aileyle birlikte fotoğraf, özçekim (selfie), başvuru sahibinin tanınmasını zorlaştıracak ya da güncel olmayan fotoğraflar veya siyah – beyaz fotoğraflar kabul edilmemektedir. Lütfen yukarıdaki yazımızda ayrıntılı bir şekilde belirtilen, ICAO Standartlarını sağlayan bir fotoğraf ulaştırınız. Aksi takdirde başvurunuzda sorun yaşanabilir ve oturum izni kartınız düzenlenmeyebilir. Ek olarak belirtmek gerekirse, fotoğrafınızı çektirmek için fotoğrafçıya gittiğinizde fotoğrafın dijital halini de istemeniz çok faydalı olacaktır. Başvurunuzun sorunsuz ilerlemesi adına fotoğrafın hem 4 adet baskısının hem de dijital halinin tarafımıza ulaştırılmasını rica ederiz.
4-) Önceki ikamet izni belgelerinin fotokopileri (Eğer mevcutsa asıllarının da ibraz edilmesi gerekir)
5-) Son üç (3) yıl içerisinde herhangi bir şekilde sosyal yardım alınmadığını gösteren elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belgenin orijinali. Bu belge, Valilikler ya da Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ile Dayanışma Vakıflarından alınabilmektedir.
6-) Türkiye’de kalınacak süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkânlara sahip olunduğunu gösteren onaylı, elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belge.
7-) Adli sicil kaydı. Bu belge, kişinin kendi ülkesinin makamlarından ya da Türk adli makamlarından alınabilmektedir. Ülkesine giriş / çıkış yapmıyor olması nedeniyle kendi ülkesinden adli sicil kaydı verilemediğine dair bir belge ibraz eden kişilerin başvurularında, Türk makamlarından alınacak adli sicil kaydı yeterli kabul edilmektedir. Lütfen dikkat, bu belgenin temin süresi uzun olabilmektedir. Bu yüzden her ihtimale karşı başvurudan en az 3 ay önce talep etmenizde fayda bulunmaktadır.
8) Kişinin Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olduğunu gösteren evrak. Bu belge il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden alınabilir. Elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü olarak sunulmalıdır.
9- Geçerli bir sağlık sigortası. Kesilecek sigortanın süresi, talep edilmiş olan ikamet iznin süresinin tamamını kapsamalıdır. Bu evrak da Göçmen Büro uzmanları tarafından ücrete dahil hazırlanır ve başvurunuzda sunulur. Göç İdaresi, aşağıdakilerden herhangi bir sigorta türünü yeterli saymaktadır:
A-) İkili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sağlık hizmetinden yararlanıldığına dair ilgili ilin sosyal güvenlik birimlerinden alınacak olan e elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
B-) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü provizyon dokümanı. Not: Sosyal Güvenlik Kurumlarından getirilecek bu provizyon belgeleri, aile oturum izinlerinde hem destekleyici, hem de ailenin tüm bireylerini kapsayacak bir biçimde olmalı.
C-) Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olan, genel sağlık sigortalısı olma başvurusuna dair elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
Ç-) Özel sağlık sigortası. En az 1 yıl geçerli olmalıdır. İlgili poliçede “İşbu poliçe 06 Haziran 2014 tarihli ve 9 sayılı ikamet izin taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortasına ilişkin genelgede belirlenmiş bulunan asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” Şeklinde bir ibare bulunmalıdır. Başvuru evrakları arasında ilgili sigorta poliçesinin kaşeli /mühürlü ve imzalı aslı ibraz edilmelidir. Uzatma başvurusu yapılıyor ise, başvuru dosyasına yalnızca poliçenin kaşeli, imzalı ve onaylı örneğinin koyulması yeterlidir.
Uzun dönem ikamet izni başvurusunda kullanılacak olan ortak evraklarla ilgili açıklamalar:
•Öğrenci kişiler, talep etmeleri halinde kayıt tarihlerinden itibaren üç ay içerisinde genel sağlık sigortası kapsamına girdiklerinden ötürü geçerli bir sağlık sigortası talep edilmeyebilir, ancak üç (3) ay içinde genel sağlık sigortası (GSS) yaptırdıktan sonra bu durumu idareye bildirmeleri gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de ev kiraladıysanız ve kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, bu sözleşmenin noter onaylı örneğini de başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de otel, hotel vb. gibi yerlerde kalıyor iseniz, bu yerlerde kaldığınızı kanıtlayan belgeleri de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de 3. Bir kişinin yanında (aile ve akraba dışında) kalınacak olması durumunda, yanında kalınacak kişinin noter onaylı taahhüt vermesi gerekir. Eğer yanında kalınan kişi evli ise, taahhüdün muhakkak eşle birlikte verilmesi istenmektedir. Lütfen dikkat: Bir yabancıyı çalıştırma amacıyla misafir etmek, kişiyi ev ve bakım hizmetlerinde kullanmak izinsiz çalışma kapsamına girmektedir ve bu tür durumlarda hem yabancı uyruklu kişiye, hem de işverenine / işverenlerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ek olarak, seyahat ve diğer masrafları işverenine ait olmak üzere yabancı uyruklu kişi hakkında deport (sınır dışı) etme işlemlerine de başlanmaktadır. Bu yüzden, ağır bir bedel ödememek için lütfen kişinin amacına ve yasalara uygun bir şekilde başvuru yapınız.
•Çocuklar için yapılacak başvurularda, pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belge veya ulusal kimlik kartlarından çocuğun anne ve babası tespit edilemiyor ise, doğum belgesi de istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belgeler Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Başvuru sahibi şahsın on sekiz (18) yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi ya da babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ve bunun yanında, muvafakatnamede belirtilmek kaydı ile Türkiye’deki gerçek veya tüzel kişiler tarafınca verilecek taahhütname aranmaktadır.
•Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Geçiş başvurularında önceki oturum izni belgesinin aslı da ibraz edilir ve ayrıca bu belgenin önl arkalı fotokopisi başvuru belgeleri arasına eklenir.
Toparladığımızda, Türkiye uzun dönem ikamet izni için gerekli belgeler 2021 yılında bu şekildedir diyebiliriz. Göçmen Büro uzmanları, yapacağınız başvurunun doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanması için size yardımcı olacaktır. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhaba Göçmen Büro ben Samira. Azerbaycan vatandaşıyım ve 1 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Şimdi bir Türk vatandaşı ile evlilik düşünüyoruz. Türkiye’ye 90 gün vize muafiyetiyle geldim ve kalmaya karar verdiğimden ötürü turistik ikamet çıkardım. Şimdi nikah yapacağımız için aile ikameti izni gerekli belgeler ile ilgili bilgi almak istiyorum. Duyduğum kadarıyla bu ikameti almak için eşimin çalışıyor olması gerekiyormuş, kendisi sigortalı bir çalışan. O yüzden şartlarımız uygun, başka ne tür şartlar var bilmiyorum. Herhangi bir boşanma geçirmedim, çocuğum da yok, 26 yaşındayım. Bu durumda evlilik sonrası aile ikameti izni almak için ne yapmamız gerekiyor? Teşekkürler.
Merhaba Samira hanım, Göçmen Büro’ya hoş geldiniz. Türkiye aile ikamet izni gerekli evraklar 2021 yılı konusunda sormuş olduğunuz soruya ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Göç İdaresi genel müdürlüğünün kamuya açık bir şekilde sunduğu ilk ve geçiş ikamet randevularında gerekli belgeler listesindeki aile ikamet izni ortak belgelerine baktığımızda;
1- İkamet İzni Başvuru Form. Yabancı uyruklu kişi ve / veya kişinin yasal temsilcisi tarafından doldurularak imzalanmalıdır. Başvuru formunuz, kurumumuz Göçmen Büro’nun uzmanları tarafından doldurulur, tarafınızca kontrol edildikten sonra da imzalanarak hazır hale gelir.)
2- Pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belgenin aslı ila fotokopisi. Pasaportunuzun kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfaları ile işlem görmüş (vize, damga vb.) tüm sayfaları. Pasaportunuz en az 6 ay geçerli olmalıdır. 6 aydan daha kısa süre geçerli pasaportlar başvuru için uygun değildir. Eğer 1 yıllık ikamet talep edecekseniz pasaportunuzun geçerliliği de 1 yılın üzerinde olmalıdır.
3- Dört (4) adet biyometrik fotoğraf. Fotoğrafınız son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz renkte ve biyometrik formatta olmalıdır. Aileyle birlikte fotoğraf, özçekim (selfie), başvuru sahibinin tanınmasını zorlaştıracak ya da güncel olmayan fotoğraflar veya siyah – beyaz fotoğraflar kabul edilmemektedir. Lütfen yukarıdaki yazımızda ayrıntılı bir şekilde belirtilen, ICAO Standartlarını sağlayan bir fotoğraf ulaştırınız. Aksi takdirde başvurunuzda sorun yaşanabilir ve oturum izni kartınız düzenlenmeyebilir. Ek olarak belirtmek gerekirse, fotoğrafınızı çektirmek için fotoğrafçıya gittiğinizde fotoğrafın dijital halini de istemeniz çok faydalı olacaktır. Başvurunuzun sorunsuz ilerlemesi adına fotoğrafın hem 4 adet baskısının hem de dijital halinin tarafımıza ulaştırılmasını rica ederiz.
Bunun sonrasında ise destekleyici kişinin, yani Türk vatandaşı eşinizin hazırlaması gereken evraklar bulunmaktadır ve aile ikamet izni başvuruları için kritik bir öneme sahiptir. Aşağıdaki listedeki evraklar, destekleyici kişinin yabancı uyruklu olabilme ihtimaline karşı ortak olarak hazırlanmıştır, bu yüzden yalnızca durumunuz için uygun evrakların hazırlanması gerekmektedir.
1-) Eğer destekleyici kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil ise, pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belgenin aslı ila fotokopisi. Eğer destekleyici kişi mülteci ya da ikincil koruma statüsü sahibi ise, varsa pasaportu ya da pasaport yerine geçen belgesinin kimlik bilgileri ile fotoğrafının bulunduğu sayfa ve işlem gören tüm sayfalarının fotokopisi gerekmektedir.
2-) Eğer destekleyici kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise, nüfus cüzdanı aslı ila fotokopisi.
3-) Eğer destekleyici kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil ise, ikamet ya da çalışma izni belgesinin, kişi mavi kartlı ise kart belgesinin, kişi mülteci ya da ikincil koruma statü sahibi ise buna dair kimlik belgesinin aslı ile fotokopisi sunulmalıdır.
4-) Türkiye’de kalınacak süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkânlara sahip olunduğunu gösteren onaylı, elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü belge.
5- Tüm aile bireylerini kapsayan, geçerli bir sağlık sigortası. Kesilecek sigortanın süresi, talep edilmiş olan ikamet iznin süresinin tamamını kapsamalıdır. Bu evrak da, istendiği takdirde Göçmen Büro uzmanları tarafından ücrete dahil hazırlanır ve başvurunuzda sunulur. Göç İdaresi, aşağıdakilerden herhangi bir sigorta türünü yeterli saymaktadır:
A-) İkili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sağlık hizmetinden yararlanıldığına dair ilgili ilin sosyal güvenlik birimlerinden alınacak olan e elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
B-) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü provizyon dokümanı. Not: Sosyal Güvenlik Kurumlarından getirilecek bu provizyon belgeleri, aile oturum izinlerinde hem destekleyici, hem de ailenin tüm bireylerini kapsayacak bir biçimde olmalı.
C-) Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olan, genel sağlık sigortalısı olma başvurusuna dair elektronik imzalı / imzalı ve kaşeli / mühürlü doküman.
Ç-) Özel sağlık sigortası (İlgili poliçede “İşbu poliçe 06 Haziran 2014 tarihli ve 9 sayılı ikamet izin taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortasına ilişkin genelgede belirlenmiş bulunan asgari teminat yapısını kapsamaktadır.” Şeklinde bir ibare bulunmalıdır. Başvuru evrakları arasında ilgili sigorta poliçesinin kaşeli /mühürlü ve imzalı aslı ibraz edilmelidir. Uzatma başvurusu yapılıyor ise, başvuru dosyasına yalnızca poliçenin kaşeli, imzalı ve onaylı örneğinin koyulması yeterlidir.
6-) Adli sicil kaydı. Bu belge, kişinin kendi ülkesinin makamlarından ya da Türk adli makamlarından alınabilmektedir. Ülkesine giriş / çıkış yapmıyor olması nedeniyle kendi ülkesinden adli sicil kaydı verilemediğine dair bir belge ibraz eden kişilerin başvurularında, Türk makamlarından alınacak adli sicil kaydı yeterli kabul edilmektedir. Lütfen dikkat, bu belgenin temin süresi uzun olabilmektedir. Bu yüzden her ihtimale karşı başvurudan en az 3 ay önce talep etmenizde fayda bulunmaktadır. Eğer kişi son 5 yıldır Türkiye’de kalıyor ise, bu belge Türk adli makamlarından alınabilmektedir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
7-) Kişinin Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olduğunu gösteren evrak. Bu belge il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden alınabilir. Elektronik imzalı ya da imzalı ve kaşeli & mühürlü olarak sunulmalıdır.
Türkiye aile ikamet izni evrakları 2021 yılında kısaca bu şekildedir diyebiliriz. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken daha birçok önemli nokta bulunmaktadır ve en önemlisi de her başvuru, başvuru sahibi şahsın kendine özgü durumuna göre şekillenmektedir. Bu yüzden başvurunuzu Göçmen Büro uzmanlarının danışmanlığıyla ilerletmenizi öneririz. Aile ikamet izni işlemlerinde, hazırlanması gereken ortak evraklar yanında bir de duruma özgü evraklar bulunmaktadır. Aşağıdaki ortak açıklamalarda bu hususlarla ilgili ayrıntıları inceleyebilirsiniz:
•Eğer Türkiye’de ev kiraladıysanız ve kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, bu sözleşmenin noter onaylı örneğini de başvuru belgelerinize eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de otel, hotel vb. gibi yerlerde kalıyor iseniz, bu yerlerde kaldığınızı kanıtlayan belgeleri de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.
•Eğer Türkiye’de öğrenci yurtlarında kalıyor iseniz, yurtta kaldığınıza dair elektronik imzalı ya da imzalı, ayrıca mühürlü ve kaşeli belgeyi de başvuru evraklarınıza eklemeniz gerekir.
•Eğer Türkiye’de 3. Bir kişinin yanında (aile ve akraba dışında) kalınacak olması durumunda, yanında kalınacak kişinin noter onaylı taahhüt vermesi gerekir. Eğer yanında kalınan kişi evli ise, taahhüdün muhakkak eşle birlikte verilmesi istenmektedir. Lütfen dikkat: Bir yabancıyı çalıştırma amacıyla misafir etmek, kişiyi ev ve bakım hizmetlerinde kullanmak izinsiz çalışma kapsamına girmektedir ve bu tür durumlarda hem yabancı uyruklu kişiye, hem de işverenine / işverenlerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ek olarak, seyahat ve diğer masrafları işverenine ait olmak üzere yabancı uyruklu kişi hakkında deport (sınır dışı) etme işlemlerine de başlanmaktadır. Bu yüzden, ağır bir bedel ödememek için lütfen kişinin amacına ve yasalara uygun bir şekilde başvuru yapınız.
•Çocuklar için yapılacak başvurularda, pasaport ya da pasaport yerine geçen bir belge veya ulusal kimlik kartlarından çocuğun anne ve babası tespit edilemiyor ise, doğum belgesi de istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belgeler Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Başvuru sahibi şahsın on sekiz (18) yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi ya da babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ve bunun yanında, muvafakatnamede belirtilmek kaydı ile Türkiye’deki gerçek veya tüzel kişiler tarafınca verilecek taahhütname aranmaktadır.
•Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Geçiş başvurularında önceki oturum izni belgesinin aslı da ibraz edilir ve ayrıca bu belgenin önl arkalı fotokopisi başvuru belgeleri arasına eklenir.
Başvuru yapan kişi ile eşiyle yakınlığı olan kişilerin durumuna göre değişen ek evraklar:
1-) Destekleyici ve Eşi
•Kendisinden; Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan bir belgenin (bilgileri içeren sayfaların) onaylı fotokopiler. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
•Destekleyiciden; Kişinin başvuruda hazır bulunması gerekir ve yalnızca ortak belgeler kısmında sayılan belgeler gereklidir.
2-) Destekleyici Kişinin Reşit Olmayan Çocuğu
•Kendisinden; yalnızca ortak belgeler kısmında sayılan belgeler gereklidir.
•Destekleyiciden; Kişinin başvuruda hazır bulunması gerekir.
A-) Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
B-) Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
C-) Doğum belgesi. Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ya da ulusal bir kimlik kartlarından anne ile baba tespit edilemiyor ise, ek olarak doğum belgesi de istenir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
3-) Destekleyici Kişinin Bakmakla Yükümlü Olduğu Çocuğu
•Kendisinden; yalnızca ortak belgeler kısmında sayılan belgeler gereklidir.
•Destekleyiciden; Kişinin başvuruda hazır bulunması gerekir.
A-) Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
B-) Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
C-) Doğum belgesi. Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ya da ulusal bir kimlik kartlarından anne ile baba tespit edilemiyor ise, ek olarak doğum belgesi de istenir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
4-) Destekleyici Kişinin Eşinin Reşit Olmayan Çocuğu
•Kendisinden; yalnızca ortak belgeler kısmında sayılan belgeler gereklidir.
•Destekleyiciden; Kişinin başvuruda hazır bulunması gerekir.
A-) Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
B-) Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
C-) Doğum belgesi. Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ya da ulusal bir kimlik kartlarından anne ile baba tespit edilemiyor ise, ek olarak doğum belgesi de istenir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
D-) Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
5-) Destekleyici Kişinin Eşinin Bakmakla Yükümlü Olduğu Çocuğu
•Kendisinden; yalnızca ortak belgeler kısmında sayılan belgeler gereklidir.
•Destekleyiciden; Kişinin başvuruda hazır bulunması gerekir.
A-) Anne ya da babadan herhangi birisinin bulunmaması durumunda, bulunmayan kişiden onaylı bir muvafakat belgesi istenmektedir. Anne ya da babadan herhangi biri vefat etmiş ise, diğer eş ölüm belgesi de ibraz etmelidir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
B-) Eğer bir boşanma hali mevcutsa, başvuru sahibi çocuğun onaylı velayet belgesi istenmektedir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
C-) Doğum belgesi. Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ya da ulusal bir kimlik kartlarından anne ile baba tespit edilemiyor ise, ek olarak doğum belgesi de istenir. Eğer bu belge Türk makamlarından alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü & kaşeli olmalıdır. Yurt dışından temin edilmiş ise de Apostille şerhli olmalı, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
D-) Evlilik cüzdanı ya da evli olunduğunu kanıtlayan evrağın (bilgileri içermekte olan sayfaların, genellikle ilk 3 sayfa) onaylı fotokopisi de istenmektedir. Bu belge Türk makamlarından (İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerinden de alınabilmektedir) alınmış ise elektronik imzalı ya da imzalı ve mühürlü / kaşeli olmalıdır. Bu evrağın yurt dışından temin edilmesi durumunda Apostille şerhi gerekmektedir, ek olarak yeminli tercüman tarafından yapılan Türkçe tercümesinin de noter onaylı olması gerekir. Başvuru sahibi kişinin ülkesi, Apostille anlaşmasına taraf olmayan bir ülke ise, söz konusu evrakların ilgili ülke makamları tarafınca onaylanmış olması gerekir. Konsolosluk onayı ve Dışişleri Bakanlığı ya da bu konuda yetkilendirilmiş Türk Makamları onay vermektedir.
Toparladığımızda, Türkiye aile ikamet izni için gerekli belgeler 2021 yılında bu şekildedir diyebiliriz. Göçmen Büro uzmanları, yapacağınız başvurunun doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanması için size yardımcı olacaktır. Türkiye vizesi, Türkiye e-vize, kısa dönem ikamet, süresiz (uzun dönem) ikamet, yabancıların Türkiye’deki evlilik işlemleri, aile ve öğrenci oturum izni, çalışma izni, Türk vatandaşlığı ve deport (sınır dışı) işlemleriniz için bize 0212 706 84 17 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Ayrıca tüm iletişim bilgilerimizden de bizlere ulaşabilirsiniz.