Türkiye Öğrenci Vizesi
Türkiye’de her hangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce “öğrenci vizesi” almaları gerekmektedir. Öğrenci vizesi, yabancı uyruklu öğrencinin vatandaşı olduğu ülkenin veya ikamet izni ile ikamet ettiği ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği tarafından verilmektedir. Öğrenci vizesi alacak yabancı uyruklunun Türkiye’deki üniversiteden gelen “Üniversite Kabul Yazısını” Türkiye Dış Temsilciliğine sunması gerekmektedir. Öğrencinin pasaportuna öğrenci vizesinin işlenmesi gerekmekte olup Türkiye’ye öğrenci vizesi almadan, vize muafiyeti veya diğer vize türü ile gelen kişilerin kayıt işlemi yapılmamaktadır.
Öğrenci vizesi ile Türkiye’ye gelip üniversiteye kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği tarafından verilen Öğrenci vizesinin süresi ülkelere farklılık göstermektedir. Öğrenci vizeleri 30 veya 90 gün şeklinde verilmektedir. Yabancı öğrencinin bu süreyi doldurmadan ikamet ettiği il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müracaatta bulunarak öğrenim amaçlı ikamet izni alması gerekmektedir.
Öğrenci ikamet izin başvuruları Göçmen Büro danışmanları tarafından yapılmaktadır. Bu işlemleri bizimle iletişime geçerek yaptırabilirsiniz.
Öğrenci Vizesi Gerekli Evraklar
- Öğrenci Vizesi Başvuru Formu;
- En az 1 yıl geçerli pasaport;
- Yabancının üniversiteye kabul edildiğine dair yazı;
- 1 adet vesikalık fotoğraf;
- Vize harcı.
Öğrenci vize başvurularında istenilen evraklar uyruğunda bulunduğunuz ülkeye göre değişiklik arz etmektedir. Genel olarak istenilen belgeler yukarıdaki gibidir.
Öğrenci vizeleri tek girişli olup, öğrenci vizesi ile ülkeye giriş yaptıktan sonra yabancının öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Öğrenim amaçlı ikamet izni başvurusu yapmadan yabancının Türkiye’den çıkış yapması durumunda, vizesi iptal olacaktır. Vizesi iptal olan yabancı Türkiye’ye vize muafiyeti kapsamında tekrar giriş yapsa dahi öğrenim amaçlı ikamet izni alamayacaktır. Bu durumda, yabancının tekrar ülkesine dönerek öğrenci vizesi alması gerekecektir. Mağduriyet yaşanmaması adına bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi İstenmeyen Kişiler
Yabancının aşağıdaki durumlardan birini taşıması halinde öğrenci vizesi talep edilmemektedir.
- 5203 Sayılı Kanun çerçevesinde Mavi Kart sahibi olan yabancı uyruklu öğrenciler;
- Türkiye’de çalışma izni veya ikamet izni ile ikamet eden ebeveynlerin çocuğu olan yabancı uyruklu öğrenciler;
- Orta ve Yüksek Öğretimini Türkiye’de tamamlayan ve 1 yıldan fazla ara vermemek kaydıyla lisans ve(ya) yüksek lisans eğitimine başlayan yabancı uyruklu öğrenciler;
- Türkiye’de bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olup, daha önce öğrenci vizesi alan ve öğrenim amaçlı ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerin ara vermeden bölüm değişikliği yaptığı durumlarda öğrenci vizesi talep edilmemektedir.
Yabancı uyruklu öğrenciler daha önce her hangi bir üniversite programına kayıt olup da sonradan bölüm veya üniversite değiştirmeleri durumunda, yeni öğrenci vizesi talep edilmemektedir. Fakat bu kişilerin aynı il içinde değişiklik yapmaları durumunda yeni öğrenci belgelerini İl veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ibraz etmeleri, il değişikliği yapmış olmaları durumunda ise ikamet ettikleri il Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Daha Detaylı bilgi ya da farklı konularda danışmanlık hizmeti almak isterseniz +90 212 970 02 88 numaralı telefon hattından bizlere ulaşabilirsiniz. Göçmen Büro olarak sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Selam ben Etiyopya vatandaşıyım aynı zaman da orada yaşıyorum. Türkiye’ye Erasmus için geleceğim ama nasıl vize alacağımı bilmiyorum. Türkiye öğrenci vizesi için bana yardımcı olursanız çok sevinirim Teşekkürler
Merhaba;
Göçmen Büro olarak size yardımcı olmaya çalışacağız. Öğrenci değişim programları ile Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının bulundukları ülkedeki Türk dış temsilciliklerine öğrenci vizesi için başvurmaları gerekmektedir. Başvuruyu Etiyopya’da bulunan Türk Büyükelçiliğine bizzat yapmalı belgeleri basılı olarak sunmalısınız. Türk Büyükelçiliği tarafından öğrenci vizesi için Etiyopya vatandaşlarından istediği belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• En az 1 yıl geçerli olmak üzere pasaport
• Biyometrik fotoğraf
• Öğrenim göreceği yüksek öğretim kurumundan kabul mektubu ya da ona denk bir belge
• Türkiye’de öğrenim boyunca geçimini sağlayacak maddi imkanlara sahip olduğu gösteren (banka hesabı, burs belgesi vb.) belge
• Uçuş rezervasyonu
Etiyopya’da bulunan Türk temsilciliğine başvuruda bulunurken yukarıda belgelerin hazır olması gereklidir. Büyükelçilik tarafından yukarıda belirtilen belgelere ek evraklar talep edilebilir. Bu nedenle başvurudan önce Türk dış temsilciliği ile iletişime geçiniz. Öğrenci vizesi alabilmeniz için buradaki en önemli husus kabul edildiğiniz yüksek öğrenim kurumundan kabul mektubu almanızdır. Bu belgeyi ilgili yüksek öğrenim kurumu ile iletişime geçerek temin edebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vize politikası gereği tüm vizeler için en fazla 180 boyunca 90 gün vize verilmektedir. Vize süreleri Türk dış temsilcilikleri tarafından belirlenir. Sizlere verilen vize süresi içerisinde okul kayıt işlemleri ve Türkiye’de okul süresince bulunmanız için öğrenci ikamet iznini almanız gereklidir. Türkiye’de öğrenci vizesi için bulunduğunuz süreler içerisinde işlemlerinizi halletmediğiniz takdirde Türkiye’den çıkarak tekrar vize başvurusu yapmanız gerekecektir. Öğrenci ikamet izni başvurusu yapabilmeniz için gerekli belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• Yüksek öğretim kurumundan alınan kayıt/kabul ya da eşdeğer bir belge,
• En az 1 yıl geçerli pasaport
• Etiyopya’da bulanan Türk Büyükelçiliğinden alınan öğrenci vizesi
• Türkiye’de öğrenim boyunca geçimini sağlayacak maddi imkanlara sahip olduğu gösteren (banka hesabı, burs belgesi vb.) belge
• Öğrenci İkamet izni harç bedeli makbuzu
Yukarıdaki belgeleri temin ederek ilgili kuruma öğrenci ikamet tezkeresi için başvuru yapmanız gereklidir. Başvurunuz onaylandığı takdirde müsaade edilen süre içerisinde Türkiye’de bulunabilir ve öğrenim programına katılabilirsiniz.
Türkiye öğrenci vizesi konusunda daha detaylı bilgi ya da farklı konularda danışmanlık hizmeti almak isterseniz +90 212 970 02 88 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz. Göçmen Büro olarak sizlere hizmet etmekten mutluluk duyarız.
Merhaba ben Romanya vatandaşıyım. Daha önce Türkiye’de 1 yıl boyunca yaşadım ama turist olarak. Şimdi Türkiye’ye öğrenci olarak gelmek istiyorum. Öncesinde vizesiz gelmiştim ve turistik ikamet almıştım. Şimdi öğrenci olarak geleceğim için herhalde Türkiye öğrenci vizesi almam gerekiyor. Bu konuda bana bilgi verir misiniz? Teşekkür ederim.
Merhaba;
Göçmen Büro olarak sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız. Türkiye’de herhangi bir yüksek öğrenim kurumuna kayıt yaptırabilmeniz için öğrenci vizesi almanız gereklidir. Öğrenci vizesi için ilk önce öğrenim göreceğiniz üniversiteden kabul mektubu almalısınız. Kabul mektubunu ilgili üniversite ile iletişime geçerek temin edebilirsiniz. Almış olduğunuz kabul mektubunu Romanya’da bulunan Türk konsolosluğuna sunmanız gereklidir. Romanya konsolosluğu tarafından başkaca evraklar da istenebilir. Öğrenci vizesi için Romanya’da bulunan konsolosluk tarafından istenen gerekli belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• Vize başvuru formu
• En az 1 yıl geçerli pasaport
• Biyometrik Fotoğraf
• Öğrenci belgesi/kabul mektubu
• Türkiye’de öğrenim göreceğiniz süre boyunca maddi geçiminizi nasıl sağlayacağınızı gösterir belge ( Burs belgesi, Banka hesap özeti vb.)
• Seyahat sağlık sigortası
Yukarıda belirtilen belgelerin hazırlanması halinde almış olduğunuz randevu tarihinde konsoloslukta bulunmanız gerekmektedir. Randevu tarihine gecikmeniz ya da hiç gitmemeniz halinde yapmış olduğunuz tüm işlemler iptal edilebilir. Bu nedenle randevu tarihine azami önem gösteriniz. İbraz ettiğiniz belgeler neticesinde vizeniz ret ya da kabul edilir. Kabul edilmesinden sonra Öğrenci vizesi ile Türkiye’ye giriş sağlayabilirsiniz. Ülkeye giriş yaptıktan sonra size verilen vize süresi içerisinde okul kayıt işlemlerinizi ve ikamet izni başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Türkiye’de öğrenci olarak uzun süreli bulunmak için öğrenci vizesi yeterli değildir. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yapmanızı sağlar fakat uzun süreli Türkiye’de bulunmanızı sağlamaz. Ülke içerisinde öğrenim göreceğiniz süre boyunca kalmak istiyorsanız öğrenci ikamet izni başvurusu yapmanız gereklidir. Öğrenci ikamet izni Türkiye’de verilen ikamet süresi boyunca öğrenim görmenizi sağlayacaktır. Öğrenci ikamet izni için gerekli olan belgeler ; öğrenim yapacağınız üniversiteden almış olduğunuz kabul belgesi, en az 1 yıl geçerli pasaport, Romanya’da bulunan Türk Konsolosluğundan alınan öğrenci vizesi, Türkiye’de bulunacağınız süre içerisinde maddi imkanlarınızı gösterir belge ve öğrenci ikamet izni harç bedeli makbuzudur. İlgili makamlara belirtilen belgelerin ibrazı halinde öğrenci ikamet izni alınabilmektedir.
Türkiye öğrenci vizesi konusunda daha detaylı bilgi ya da farklı konularda danışmanlık hizmeti almak isterseniz +90 212 970 02 88 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz. Göçmen Büro olarak sizlere hizmet etmekten mutluluk duyarız.
Merhaba ben Kosova vatandaşıyım. Türkçe öğrenmek masadıyla burada bir kursa gidiyordum ama pek verim alamadım. Türkiye’ye gelerek Türkçeyi orada öğrenmek istiyorum. Bunun için Türkiye’de bulunan bir dil kursu ile konuştum onlar da bana Türkiye öğrenci vizesi almam gerektiğini söylediler. Daha önce hiç yurt dışına çıkmadım nasıl vize alınacağını bilmiyorum. İnternette araştırma yaparken sitenizi buldum ve size yazmak istedim acaba öğrenci vizesi için bana yardımcı olabilir misiniz? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba;
Göçmen Büro olarak sorunuza yanıt vermeye çalışacağız. Türkiye’de Türkçe dil kursuna katılabilmeniz için Kosova’da bulunan Türk konsolosluğu ya da büyükelçiliğine öğrenci vizesi için müracaat etmeniz gereklidir. Türk büyükelçiliği ya da konsolosluğa müracaatları bizzat yapmalı ve istenen belgeleri basılı olarak sunmalısınız. Kosova’da bulunan Türk konsolosluğu tarafından öğrenci vizesine başvuracak yabancı ülke vatandaşlarından istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• Vize başvuru formu
• En az 1 yıl geçerli pasaport
• Biyometrik Fotoğraf
• Öğrenci belgesi/kabul mektubu/Dil kursu kayıt belgesi
• Türkiye’de öğrenim göreceğiniz süre boyunca maddi geçiminizi nasıl sağlayacağınızı gösterir belge ( Burs belgesi, Banka hesap özeti vb.)
• Seyahat sağlık sigortası
• Otel rezervasyon/Konaklama bilgileri
Yukarıda istenen belgelerin eksiksiz ve doğru olarak hazırlanıp Türk konsolosluğu ya da büyükelçiliğine sunulması gereklidir. Yukarıda belirtilen evraklara ek olarak konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından belge talep edilebilir. Bu nedenle başvuru öncesinde Türk dış temsilcilikleri ile iletişime geçmenizde fayda vardır. Evrakları hazırladıktan sonra almış olduğunuz randevu tarihinde dış temsilcilikte bulunmanız zorunludur. Randevuya geç kalmanız ya da hiç gitmemeniz halinde başvuru işlemleriniz iptal olabilir. Başvuru işlemlerinizin iptal olmaması için randevu tarihine azami önem göstermenizde yarar vardır. Öğrenci vizenizin temsilcilik tarafından onaylanmasından sonra bu vize ile Türkiye’ye giriş sağlayabilirsiniz. Öğrenci vizesi sadece Türkiye’ye giriş ve verilen vize süresi kadar kalma hakkı sağlar. Kurs süresi boyunca Türkiye’de bulunmak istiyorsanız resmi makamlara öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunmanız gereklidir. Öğrenci ikamet izinleri kurs sürenizle paralel olarak 3, 6, 9 ya da 12 ay olarak verilmektedir. Kursunuz devam ettiği halde ikamet süreniz bitmek üzere ise ikamet sürenizi uzatmak için tekrardan resmi makamlara başvurmalısınız. Öğrenci ikamet sürenizin son 60 günü içerisinde uzatma başvurusunda bulunma imkanınız bulunmaktadır.
Türkiye öğrenci vizesi konusunda daha detaylı bilgi ya da farklı konularda danışmanlık hizmeti almak isterseniz +90 212 970 02 88 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz. Göçmen Büro olarak sizlere hizmet etmekten mutluluk duyarız.