Yabancıların Çalışma İzni Uzatma Başvuruları
Yabancıların çalışma izni uzatma başvuruları sayfamıza hoş geldiniz.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 10.maddesi gereğince, ilk başvurularda iş ve hizmet akdindeki çalışma süresini aşmamak koşuluyla çalışma izni 1 senelik verilmektedir. Söz konusu kanun metninin 2. Fıkrası gereğince, aynı işyerinde çalışmaya devam eden yabancıların uzatma başvuruları ilk uzatmada en çok 2, sonraki uzatma başvuruları en çok 3 yıllık verilmektedir. Yabancının işyeri değişikliği yaptığı durumlarda, işveren değişikliği yaşanması sebebi ile uzatma başvurusu olarak değil, ilk başvuru olarak değerlendirilmekte ve en fazla 1 seneliğine verilmektedir.
Şirketin Yapması Gerekenler
Yabancının aynı işyerinde devam ettiği durumlarda, çalışma izin süresinin bitiminden önce işveren tarafından uzatma başvurusu yapılır. Uzatma başvurusu, mevcut çalışma izninin bitimin 60 gün önce ve her halükarda, çalışma izin süresi dolmadan yapılmalıdır. Çalışma izin süresinin bitiminden sonra yapılan uzatma başvuruları Bakanlık tarafından işleme alınmamaktadır. Çalışma izni uzatma başvurusunun süresini kaçıran işverenler yeni başvuru şeklinde 1 senelik çalışma izni alabilirler.
Uzatma Başvurusunda Bulunan Şirketin Yükümlülükleri Nelerdir?
- Yabancının maaşını eksiksiz olarak bank aracılığı ile yatırmak;
- Yabancının SGK ödemelerini yaptırmış olmak ve SGK’ya borcunun olmaması;
- Şirketin vergi borcunun bulunmaması;
- Çalışacak 1 yabancı için en az 5 T.C. vatandaşı çalıştırmak;
Çalışanın Yapması Gerekenler
İşvereni tarafından çalışma izinlerine uzatma başvurusu yapılan yabancılar aynı işyerinde ayni işi yapmak üzere çalışabilirler. Fakat çalışma izin süresinin bitiminden en fazla 45 günü geçmemek suretiyle çalışılabilir. Bu süre içinde çalışan yabancının çalışması kanuni olarak kabul edilmekte, kanundan doğan tüm haklarına haiz olurlar.
Çalışanın üzerine düşen yasal sorumluluk, yukarıda bahsedilen 45 günlük süre zarfında uzatma talebinde bulunan işverene bağlı olarak çalışmaya devam etmektedir. Çalışanın işyeri değişikliği yaptığı durumlarda, yeni işverenin çalışma izni başvurusunda bulunması ve yabancının yeni çalışma izin belgesi gelene kadar çalışmaması gerekmektedir.
Uzatma Başvurusu Yapılan Yabancının Yükümlülükleri Nelerdir?
- Çalışma izni süresi boyunca toplam 6 aydan fazla Türkiye dışında kalmamak;
- Her hangi bir suça karışmamış olmak.
Kimler Süresiz Çalışma İzni Talebinde Bulunabilir?
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan şartları gerçekleştirerek uzun dönem ikamet izni alan yabancılar ile Türkiye’de en az 8 yıl yasal çalışma izni ile çalışan yabancılar süresiz çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Fakat bu şartları taşımak yabancıya mutlak hak sağlamamaktadır.
Çalışma İzni Uzatmak İçin Gerekli Belgeler
- Çalışma İzni Uzatma Başvurusu Dilekçesi;
- Elektron ortamda doldurulan Uzatma Başvuru Formu;
- Pasaport Fotokopisi;
- Eski Çalışma İzni Belgesi;
- Şirketin en son sermaye yapısını ve ortak sayısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi;
- SMMM ve ya vergi dairesi tarafından onaylı bilanço , kar ve zarar tablosu.
Çalışma İzni Uzatma Başvuruları
Çalışma izni uzatma başvuruları Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı vatandaşların yasal olarak gelir elde edebilmesi adına devletin tanıdığı bir haktır. Bir çok kriter üzerinden değerlendirme yapılarak tanınan bu hak belirli süreli olarak verilmektedir. Bu süre zarfında kişi sigortalı olarak yasal şekilde çalışabilmektedir. Çalışma izni yenileme süreniz bittiğinde eğer çalışma izni uzatma başvurusu yapmazsanız izniniz bitmesi ile birlikte ülkeyi terk etmeniz gerekmektedir. Kalmaya devam ederseniz yasaklı şekilde kalmış olacak ve yakalanırsanız bu nedenle deport edilecek tekrar ülkeye dönmeniz de oldukça zor bir hale gelecektir. Biz Göçmen Büro olarak başvurularınızı aldığımızda süreci baştan sona takip etmekle birlikte zorda kalmamanız adına çalışma izni başvurunuzun bitiş tarihini de kontrol etmekte yenileme zamanında size haber vermekteyiz. Bu şekilde hem başvuru süreniz geçmemekte hem de düzenli takip edebiliyor olmaktayız.
Çalışma izni uzatma başvuruları ne zaman yapılır?
Çalışma izni uzatma başvurularında izin sürenizin bitmesine 60 gün kala çalışma izni yenileme başvurusu yapmanız için hak tanınmaktadır. İlk başvurunuzda en uzun verilecek 1 yıl olarak düzenlenmektedir. Sonraki uzatma başvurularında ise 2 ya da 3 yıl olarak verilebilmektedir. Burada en önemli kısım kişinin sigorta girişidir. Kişi çalışma izni sahibi olduğunda beraberinde ikamet izni hakkı da tanınmaktadır. Bu nedenle kişinin sigorta çıkışı yapıldığı gün itibari ile ülkeden çıkış yapması gerekmektedir. Bu ayrıntıya çok dikkat edilmesi gerekmekte olup aksi takdirde kişi yasal olmayan yollarla ülkede kalıyor olarak gözükmektedir.
Çalışma izni yenileme başvurularında kişinin yeterliliklerini ve koşulları yerine getiriyor olması beklenmektedir. Tekrar bir değerlendirme sürecine tabi tutulacak ve eğer istenen koşullar sağlanmış ise uzatma başvurunuz onay sürecine dahil olacaktır. Türkiye’de çalışma izni alarak 5 yıl aralıksız oturum sahibi olduğunuzda ise vatandaşlık başvurusu yapmak için hak kazanabilmektesiniz.
Çalışma izni yenileme işlemi ev hizmetleri için nasıl yapılır?
- Bakımı için çalışılan kişi yaşlı ise ev hizmetlerinde çalışma izni uzatma başvurusu esnasında sağ olması
- Çocuk bakımı için çalışılıyorsa bakımı yapılan çocuğun 15 yaşından küçük olması
- Sgk ödemelerinin aksatılmadan yapılmış olması
- Çalışanın 1 yıl içerisinde 6 aydan fazla Türkiye dışında kalmamış olması
- Yabancının bu süreçte herhangi bir suça karışmamış olması gerekmektedir.
Eğitim kurumlarında çalışma izni uzatma nasıl yapılır?
- İlk başvuruda sağlanan öğrenci, öğretmen ve yabancı çalışan sayısı dengesinin bu başvuruda da sağlanması
- Yabancı kurum içerisinde karşılama, misafir ilişkileri gibi bir alanda çalışıyor ise çalıştığı eğitim kurumunda öğrenci sayısının pozitif yönde yükselmiş olması
- 5 Türk çalışan şartının sağlanmaya devam ediyor olması
- Sigorta Kurumu ödemelerinin eksiksiz yatırılması
- Çalışılacak eğitim kurumunun vergi olarak devlete borcunun olmaması
- Kişinin çalışma izni süresince 1 içerisinde 6 aydan daha uzun süreli yurtdışı çıkışı olmaması gerekmektedir.
- Sivil toplum kuruluşlarında çalışma izni uzatma işlemleri nasıl yürütülür?
- Başvuru yapılacak yabancının STK Faaliyet belge süresinin minimum 6 ay olması
- STK’nun Türkiye ya da dünyada herhangi bir terör örgütü sabıka suçu ya da sempatizanı ile daha önce çalışmamış olması
- STK için Milli İstihbarat Teşkilatı ya da İç İşleri Bakanlığınca olumsuz bir görüş belirtilmemiş olması gerekmektedir.
Çalışma izni uzatma başvurularında işverenin rolü nedir?
Çalışma izni uzatma başvurularında kişilerin değil işe alımı yapan şirketin üzerinden ilerlenmektedir. İşverenin de aynı çalışan gibi çalışma sürelerini takip etmesi ve bitmeden çalışma izni yenileme başvurularını yapması gerekmektedir. Aksi takdirde hem kişinin oturum izni bitip kaçak durumuna düşecek hem de işveren kaçak işçi çalıştırıyor konumuna düşüyor olacağından iki tarafa da cezai yaptırım uygulanacaktır. Bu nedenle süreçlerin doğru takip edilmesi sanıldığından çok daha fazla önem arz etmektedir.
Biz Göçmen Büro ofislerimiz olarak süreçlere en başından dahil olup her süreci birlikte yürütmekte ve yenilemelerde; uzatmalarda hatırlatma yapmakta olup güvenle işlemleri yürütebilmekteyiz.
Biz Göçmen Büro olarak BAŞVURU FORMU: https://gocmenburo.com/gocmen-buro-hizmet-formu üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Bütün göçmenlik süreçlerinizde sizlere destek verebilir yılların bize kattığı deneyimle başvurularınızın tamamını yılların bize kattığı deneyim ve göç uzmanlarımızla birlikte yürütebiliriz.
Yabancıların Çalışma İzni Uzatma Başvuruları nasıl yapılır? Bilgi almak için info@gocmenburo.com üzerinden e-posta ile de bize ulaşabilirsiniz.
yabancı çalışma iznini eski sistem üzerinden almıştık fakat şimdi yabancı çalışanın uzatma başvurusunu yeni sistemde göremiyoruz. uzatma başvuru işlemini nasıl yapabiliriz?
Merhaba, bizden hizmet alarak yaptırabilirsiniz.
Merhabalar, ismim Saniyova. Ben Türkmenistan vatandaşıyım ve burada bir ailenin yanında bakıcı çalışma izni ile yaşamaktayım. Kendi ülkemde bir evlilik gerçekleştirdim ve 4 yaşında bir erkek çocuğu sahibiyim. Buraya gelişimden sonra oğlumun babası ile ayrıldık ve sonrasında çocuğumun vekaleti babasına verildi. O anda maddi bir geçim gücüm olmadığı için oğlumun velayetini alamadım. O sırada şu an çalıştığım aile ile tanıştım ve sağ olsunlar bana ikamet izni, bakıcı çalışma izni hepsini aldılar. Durumumu bildikleri için onlar da ana baba ve çocuğumu almama destek olmak istiyorlar. Burada biraz para biriktirdim ve şimdi velayet davası açmak için Türkmenistan’a gideceğim. Bu sırada da bakıcı çalışma iznimin bitmesine toplamda 45 gün kaldı. Uzatma başvuru işlemlerine başlamayı planlıyoruz.
Burada uzatma başvurusu yapılmış olsa bile ben çalışma iznim bittiğinde ülkeden ayrılmış ve Türkmenistan’a gitmiş olacağım. Uzatma başvurum yapılmış olsa dahi bu süreçte yurt dışına çıkmış olmam sorun olur mu? Bu konuda çok tedirginim süreç olarak ancak bu şekilde denk getirebildim ama siz bu konuda ne tavsiye edersiniz? Türkiye’deki çalışma iznim benim için çok çok önemli bunu asla riske atamam. Bir de eğer kısmet olur da oğlumu buraya getirebilir isem onun burada kalması için ne yapabilirim? Ona bakabilmesi için annemi de buraya getireceğim. İkisi için ayrı bir ev tutarak yakınımda olmalarını sağlamak istiyorum. Anneme ve oğluma nasıl ikamet izni alacağım? Aldığım ikamet izni ile burada ne kadar kalabilirler ve oğlumun bu ikamet izni ile burada okuması mümkün mü? Konu hakkında dönüşlerinizi bekliyorum. Başvuru işlemlerim için bana yol gösterebilirseniz sizden danışmanlık alarak süreci yürütmek istiyorum. Başvuru işlemleri konusunda tedirginim ve bir sıkıntı yaşamak istemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İlginiz için teşekkürler ve iyi çalışmalar.