Yurt dışı araç işlemleri sayfasına hoş geldiniz. Türkiye’ye vergisiz olarak araç getirmek isteyen kişilerin yapması gereken işlemler hakkında çok fazla kaynak bulunmamaktadır. Bu yazımızın amacı sizlere yurt dışından vergi muafiyeti kapsamında nasıl araç getireceğiniz ve getirdiğiniz araçların Türk plakasına nasıl çevrileceği hakkında bilgi sunmaktır. Yurt dışından vergisiz olarak araç getirmenin tam olarak tanımı nedir? Yurt dışından vergisiz araç getirme hakkı bulunan kişiler kimlerdir? Getirilen araçların Türkiye’de kullanımı nasıl olur? Türkiye’ye girişte yapılması gereken gümrük işlemleri nelerdir? Gümrük işlemlerinden sonra nasıl Türk plakaya çevrilir? Büyükelçilik ve konsolosluk çalışanları bu hakka sahip midir? Diplomatik muafiyetle getirilen araçların yeşil plaka işlemleri nasıl yapılır? Yurt dışından araç getirme nasıl olur? Gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
İstenilen şartları sağlayan kişilerin yurt dışından kendi adlarına getirdikleri araçları gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’den muaf olarak Türkiye’ye girişini sağladıkları işlemler yurt dışı araç işlemleri olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’ye girişi sağlanacak araç için istenilen şartları sağlayan kişiler yukarıda bahsi geçen vergi türlerinden muaf tutulurlar. Böylece Türkiye içerisinde satılan bir aracı yurt dışından ortalama yarı fiyatına getirme hakkı doğmuş olur. Tabi ki bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için aranan şartlar vardır. Öncelikle yurt dışından araç getirme hakkı bulunan kişiler ile başlayalım
Türkiye’ye Vergisiz Araç Getirebilecek Kişiler
- NATO’ya bağlı yabancı personel,
- Yabancı öğretim görevlisi ve öğrenciler
- Yurt dışında yerleşik olan yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de ikamet eden çalışanları,
- Diplomatik misyon temsilcilikleri ve diplomatik statüsü bulunmayan memurlar,
- Yurt dışında emekli olmuş Türkiye’de ikamet eden yabancılar,
- Türk vatandaşlığından çıkmış mavi kart sahibi ve Türkiye’de ikamet edip Çalışan, Öğrenim gören yabancı uyruklu kişiler.
- Türkiye’de ikamet edip aynı zamanda çalışma izni bulunan yabancılar,
- Federasyona bağlı yabancı sporcular,
- Avrupa Birliği program ve projeleri kapsamında çeşitli Bakanlıklarda geçici olarak bulunan yabancı uzmanlar,
Yukarıda grup olarak belirtilen kişiler yurt dışından getirdikleri araçlar için gerekli işlemleri yaptıktan sonra vergiden muaf olarak Türkiye’de kullanabilmektedir. Yurt dışı araç işlemleri için özellikle belirtmemiz gerekir ki Türk vatandaşları yurt dışından getirilen araçları vergisiz olarak kullanma hakkına sahip değildir. Yukarıda belirttiğimiz listede yer alan Türk vatandaşlığından çıkmış mavi kart sahipleri Türkiye’de vergi ödemeden araç kullanım haklarına sahiptir.

Yurt Dışından Getirilen Araçların Gümrük ve Plaka İşlemleri
Vergi muafiyeti ile getirmek istediğiniz araçların yurda girişinde gümrük işlemleri bulunmaktadır. Bunun için öncelikle yapmanız gereken aracın Türkiye’ye girişinde bağlı bulunan gümrük müdürlüğüne yazılı bir dilekçe ile başvurmaktır. Gümrük müdürlüğü tarafından araç hakkında bir tutanak tutularak araç müdürlüğün ambarına çekilir. Aracın gümrük müdürlüğü ambarına çekilmesinden sonra bahse konu müdürlük tarafından işlemlerinizi gerçekleştirmeniz için sizlere süre verilmektedir. Bu süreçten sonra aracın vergi muafiyeti hakkından yararlanabilmesi için Türkiye Otomobil ve Tuning Kurumundan belge alınarak gümrük müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Yurt dışı araç işlemleri kapsamında bahse konu belgenin alınabilmesi için gümrük müdürlüğünden alınan tutanağın ıslak imzalı olarak bir nüshasını ve araç için belirlenen teminat miktarının Türkiye Otomobil ve Tuning Kurumunun belirtmiş olduğu banka hesaplarına yatırılmış olması gerekmektedir. Yatırılan bu teminatlar aracın Türkiye’den çıkarılması ya da belirli şartları sağlayan kişilere satışından sonra ilgili kişiye iki haftalık süreç içerisinde iade edilmektedir. Vergi muafiyetinden yararlanmak için kurumdan alınacak belge için istenen evrak listesi aşağıda sunulmuştur.
Türkiye Otomobil ve Tuning Kurumuna İbraz Edilmesi Gereken Belgeler
- Çalışma izninden muaf olan yabancılar için SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) Türkiye’de çalıştıklarına dair resmi belge
- Pasaport ve sürücü belgesi (fotokopileriyle beraber)
- Ülke sosyal güvenlik kuruluşlarınca verilen, emekli olduğunu gösteren belge (büyükelçilik veya konsoloslukça onaylı Türkçe tercümeli)
- Çalışma İzni fotokopisi (çalışanlar için)
- İkamet tezkeresi (Emekli ve öğrenciler için, Mavi Kart sahiplerinden istenmez.)
- Taşıtın kendine ait olduğunu gösteren taşıt ruhsatı, satış varsa, ilgili konsolosluktan satış sözleşmesi (satıcıya ait ruhsat fotokopisi ile birlikte)
- Öğrenim gördüğü yerden, Kuruma hitaben öğrenci belgesi (öğrenciler için)
- Gümrük Müdürlüğü’nden alınmış “Araç Tespit Tesellüm Tutanağı”
Yukarıda belirtilen evrakların ilgili kişi tarafından Türkiye Otomobil ve Tuning Kurumuna sunulması gerekmektedir. Evrakların ibrazının ardından kurumdan alınacak belge aracın bulunduğu gümrük müdürlüğüne teslim edilir. yurt dışı araç işlemleri kapsamında gerekli belgeler gümrük müdürlüğüne sunulduktan sonra aracınızı alabilirsiniz. Diplomatik Misyon çalışanlarının Kuruma teminat yatırarak ilgili belgeyi almalarına gerek yoktur. Diplomatik muafiyet kapsamında misyon çalışanları için Dışişleri Bakanlığının onayına bağlı olmak üzere yazılan takrirle gümrük vergilerinden muaf olmaktadır. Onaylanan takririn (Form B) gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi muafiyet için yeterlidir.
MA-MZ ve Diplomatik Plaka İşlemleri
Aracınızı gümrük müdürlüğünden aldıktan sonra yapmanız gereken işlem yabancı plakanızı Türk plakaya çevirmektir. Yurt dışından vergi muafiyeti ile getirilen araçlara MA-MZ harf serilerinin yer aldığı plaka verilmektedir. MA-MZ Plaka işlemleri için Türk Standartları Enstitüsü’nden araç için uygunluk belgesi alma şartı bulunmaktadır. Araç için uygunluk belgesi Türkiye’de mühendislik firmaları tarafından verilmektedir. Uygunluk belgesinin alınması ile beraber araç için trafik sigortası yaptırma zorunluluğu da bulunmaktadır. Trafik sigortası yaptırırken plaka hanesi boş bırakılmalı tüm işlemler tamamlanıp plaka alındıktan sonra sigortaya işletilmelidir. Yapılan trafik sigortası ve alınan uygunluk belgesi ile beraber aracınızın muayene istasyonlarında TÜV işlemlerinin yaptırmalısınız. Yapılan işlemlerin ardından hazırlanan tüm evraklarla birlikte gümrük müdürlüğüne giderek şahadetnamenizi hazırlatabilirsiniz. yurt dışı araç işlemleri kapsamında gümrük müdürlüğü tarafından hazırlanan şahadetnameler posta yolu ile Emniyet Müdürlüğüne gönderilmektedir. Emniyet müdürlüğünce, tarafınızdan hazırlanan belgelere istinaden yabancı araçlara MA-MZ plaka işlemleri kapsamında plaka verilmektedir.
Diplomatik Plaka işlemleri ise şu şekilde gerçekleşmektedir. Diplomatik misyon çalışanları için tahsis edilen araçlar kapsamında gümrük müdürlüğüne bakanlıkça onaylı takrir sunulur. Takririn ibrazından sonra araç için TSE’den uygunluk belgesi alınarak trafik sigortası yaptırılır. Sonrasında araç muayene istasyonlarında TÜV işlemleri gerçekleştirilir. Gerekli olan tüm işlemlerin ardından Emniyet Müdürlüğü’ne plaka ve ruhsat işlemleri için müracaat edilir. Emniyet Müdürlüğünce Büyükelçilik ya da konsolosluk çalışanlarının statüsüne göre CC, CG, CD ve CM harflerini içeren plakalar verilir. Yapılan işlemlerin neticelenmesine müteakip gümrük müdürlüğüne gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.
Sizlere yurt dışı araç işlemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Konu içerisinde yer alan yurt dışından vergisiz araç getirme ve diplomatik plaka işlemleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için bahse konu sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Konu hakkında danışmanlık hizmeti ya da daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizlere +90 212 970 02 88 numaralı hattan ulaşabilirsiniz. Göçmen Büro olarak sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.