Türkiye’de vefat eden yabancı ülke vatandaşlarının mensubu oldukları ülkeye yapılacak yurt dışı cenaze nakil işlemleri için belli prosedürler bulunmaktadır. Türk resmi makamlarından bazı evrakların elde edilmesi ve prosedürlerin gerçekleşmesi gerekmektedir. Öncelikle vefat eden yabancı için ölüm belgesi düzenlemek gerekmektedir. Ölüm belgesi düzenleme için belli hususlar mevcuttur. Vefat eden yabancı ülke vatandaşının nerede ve ne şekilde vefat ettiği ölüm belgesini düzenleyecek makam için önemli bir husustur. Yabancı ülke vatandaşı Doğal nedenler ile hastanede vefat ettiğinde ölüm belgesi hastanede bulunan hekim tarafından düzenlenerek ilgiliye teslim edilmektedir. Ölümün doğal nedenler ile evde gerçekleşmesi halinde ilgili belediyeye başvurularak tabip talebinde bulunulur. Belediye tarafından görevlendirilen tabip vefat yerine gelerek ölüm belgesini düzenler. Adli olay sonucu ölüm meydana gelmesi halinde ise ilgili Cumhuriyet Savcılık ölüm belgesi düzenleyebilir. Vefat eden yabancının naaşı üzerinde Adli Tıp Kurumunca işlem (otopsi vs.) yapılacak ise ölüm belgesi Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenmektedir. Yurt dışı cenaze nakli için gereklidir.
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için düzenlenen ölüm belgesi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından nüfus müdürlüğüne bildirilir. ölümün gerçekleştiği tarih itibari ile azami on (10) gün içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. Ölüm olayı nüfus müdürlüğüne bildirilirken vefat eden yabancının nüfus cüzdanı/ikamet kartı/pasaport aslı da nüfus müdürlüğüne gönderilir. Vefat eden yabancı ülke vatandaşının nüfus cüzdanı/ikamet kartı/pasaportunun bulunamaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişi bilgileri yazılı beyan ile istenir. Ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin kimlik bilgilerinin yazılı beyanı dışında nüfus kayıt örneği veya kimliğe ilişkin başkaca bir belge istenmez.
Gerekli İşlemler
Toplum Sağlığı Merkezinin nüfus müdürlüğüne ölüm bildirimini yapmasından sonra nüfus müdürlüğünce hazırlanacak olan MERNİS ölüm tutanağı ve çok dilli ölüm tutanağının alınması (Formül C) gerekmektedir. Ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte alınan çok dilli ölüm tutanağının (Formül C) apostil onaylı olması gereklidir. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında ölen kişi naşının kimyasal işlemlere tabi tutarak bozulmasını engellemek için tahnit işleminin yapılmasıdır. Yapılan işlem tutanak altına alınarak belgelenmelidir. Türkiye’de vefat eden yabancının nakil işlemini gerçekleştirebilmek için vefat yeri olan il belediyesinden yol izni belgesi alınması gerekmektedir. Türkiye’de vefat eden yabancı ülke vatandaşının yurt dışı cenaze nakli için genelde hava yolu tercih edilmektedir.
Deniz yolu tercih edilecek ise gemi idaresine teslim edilecek belgelerin yüklemeden önce Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü’ne onaylattırılması gerekmektedir. Kara yolu ile yapılacak cenaze nakil işleminde ise yol izin belgesi alınması zorunludur. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için en fazla kullanılan tercih hava yoludur. Hava yolunun tercih edilmesinin sebebi diğer tercihlere göre daha hızlı olması cenazenin bir an önce defin işlemlerinin halledilebilmesi içindir. Yurt dışı cenaze işlemi gerçekleşecek yabancıların cenazesi için hava yolu şirketlerinden gerekli belgeleri ibraz ederek uçuş rezervasyonu yaptırmak gerekmektedir.
Gerekli Belgeler
Yurt dışına hava yolu ile cenaze nakli için ibraz edilecek gerekli belgeler aşağıda belirtilmiştir.
- Ölüm belgesi
- Yol izin belgesi
- Refakatçiye ait kimlik bilgileri (Varsa)
- Ölüm belgesinin ibrazı ile konsolosluktan alınacak belge
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında uçakta refakatçi bulunmuyorsa teslim alacak kişi bilgilerinin hava yolu şirketine bildirilmesi gerekmektedir. Hava yolu ile gönderilecek cenaze işlemlerinde cenazenin tesliminden önce yapılması gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Yurt dışına nakli gerçekleştirilecek yabancı ülke vatandaşının cenazesi, kötü koku ve sızıntı yapmayacak şekilde paketlenmelidir. Hasarı önleyecek ahşap ya da metalden sağlam bir tabut içerisine konmalı ve içerisi gözükmeyecek şekilde örtülmelidir. Yurt dışı cenaze işlemi kapsamında kül halinde bulunan cenazeler; tahta kutuda, sandıkta ve darbe emici paketleme yapılmalıdır. Kırılmaya karşı dirençli, korumalı ve özel kapaklı bir kap içerisinde yer almalıdır. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için uçuşun gerçekleşeceği havalimanı gümrük müdürlüğüne belgelerin teslim edilmesi nakil işleminde gereklidir. Cenazenin nakil işleminin gerçekleşeceği havalimanı gümrük müdürlüğüne sözlü beyanda bulunarak cenaze hakkında bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Havalimanı gümrük müdürlüğüne teslim edilecek evrak listesi aşağıda belirtilmiştir.
- Gümrük memuru tarafından oluşturulacak sözlü beyan formu
- Ölüm belgesi
- Nakil bildirim evrakı (Geçiş izin belgesi)
- Ölümün bildirilmesinin ardından konsolosluktan alınacak belge

Türkiye’de Cenaze İşlemleri
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri ile Türkiye’de cenaze işlemleri arasında fark bulunmaktadır. Türkiye’de cenaze işlemleri vefat eden kişinin ölümü ile başlayıp mezar yerine defnedilmesi ile son bulmaktadır. Vefat defin işlemleri ölen kişinin nerede ve nasıl öldüğüne göre değişiklik göstermektedir. Vefat eden kişi doğal nedenler ile evde vefat etmiş ise ölen kişiye ait nüfus kağıdı aslı ya da nüfus kayıt örneği ile ölümün gerçekleştiği il/ilçe belediye tabipliğine başvurularak “Ölüm Belgesi” ve “Gömme İzin Belgesi” alınır. Ölüm Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 10 gün içerisinde Nüfus müdürlüğüne bildirilir.
Gömme izin belgesi ile cenaze müdürlüğünün en yakın cenaze işleri şefliğine başvuruda bulunulur. Cenaze işleri şefliği tarafından müsait olan mezarlıktan mezar tahsis edilir. Boş bulunan alanlardan seçim yapmak isterseniz ilgili mezarlık müdürlüğüne başvurarak “Cenazeli mezar yeri bedeli” ödemesine müteakip yer alabilirsiniz. Daha önceden almış olduğunuz boş mezar bulunuyor ise “Mezar Yeri Kullanma Belgesi” aslının defin sırasında Cenaze İşleri Şefliğine ibraz ederek almış olduğunuz boş mezarı kullanma imkanınız da bulunmaktadır.
Mezar yeri tahsisi yapıldıktan sonra cenaze morgdan alınarak gasilhaneye nakledilir. Gasilhanede vefat eden kişinin yıkanma ve kefenlenme işlemleri yapılarak defne hazır hale getirilir. Vefat eden kişi mensubu olduğu dine ait ritüeller ile defin işlemi gerçekleştirilir. Yurt dışı cenaze işlemi içerisinde de dini ritüellerin gerçekleştirilme imkanı bulunmaktadır.
Mezar Yeri İnşaası
Defin tarihinden itibaren 3 ay geçtikten sonra mezar yeri yaptırmak üzere Mezarlık Bölge Müdürlüğü’ne başvurularak “Mezar Yeri Yaptırma Ruhsatı” alınır. Mezar yeri yaptırma ruhsatı alınmasına müteakip mezar yeri kullanma belgesi Mezarlık Bölge Müdürlüğü tarafından kişiden geri verilmek üzere muhafazaya alınır. Mezar yeri yaptırma ruhsatı bir ay süre için verilmekte olup belirtilen süre içerisinde mezar inşaasının tamamlanması gerekmektedir.
Mezar inşaasının ardından mezarlık defterine işletilir. Mezarlık Bölge Müdürlüğü tarafından mezar yeri kullanma belgesine mezar inşaası işlenerek geri verilir. Ölüm doğal nedenlerle hastanede gerçekleşti ise il/ilçe belediye tabibinden değil hastanedeki yetkili kişi tarafından ölüm belgesi ve gömme belgesi alınır. Adli olay neticesinde ölen kişinin ölüm belgesi Cumhuriyet Savcılığının incelemesine müteakip alınır. Cenaze Adli Tıp Kurumu morgunda yer alıyorsa “Defin Ruhsatı” ilgili kurumca düzenlenmektedir. Doğal nedenlerle evde ya da hastanede veya adli olay sonucu ölen kişinin ölüm belgesi düzenleyen kurumlar hariç diğer tüm defin işlemleri aynıdır. Şehirlerarası cenaze nakli yapılmak isteniyorsa ilgili belediyeden “Yol İzin Belgesi” almak gereklidir. Yukarıda yurt dışı cenaze nakil işlemleri ve Türkiye’de cenaze işlemleri konusunda bilgi vermeye çalıştık cenaze işlemleri hakkında diğer konu başlıklarına da yazımız devamında yer vereceğiz.
Türkiye’de Vefat Eden Yabancıların Cenaze İşlemleri
Türkiye’de vefat eden yabancıların cenaze işlemleri hakkında düzenlemeler, çeşitli kanun, yönetmelik, yönerge ya da tebliğlerde yer almaktadır. Bu kapsamda vefat ile ilgili işlem sırası takip edilerek vefat olayının bildirilmesinin ardından cenaze işlemlerine ilişkin düzenlemelerden bahsedilecektir. Türkiye’de bulanan yabancıların vefatı halinde Türk resmi makamlarınca ölümün gerçekleştiği görev alanındaki konsolosluğa bildirilmesi gerekmektedir. Vefatın bildirilmesinde sözleşmelerde herhangi bir süre düzenlenmemiş olup bahse konu bildirimin derhal yapılması gereklidir. Türkiye’de vefat eden yabancının on (10) gün içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ya da nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Nüfus müdürlüğüne yapılacak bildirim yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında önemli bir yer tutmaktadır.
Yabancı vefat bildirimini yapacak resmi makamlar ise; şehir ve kasabalarda defin ruhsatı verecekler (Toplum Sağlığı Merkezi), köylerde varsa resmi tabip ya da sağlık kuruluşu görevlileridir. Bulunmuyorsa köy muhtarları, hastane veya bakım evi gibi sağlık kurumlarında amirlikler, doğal olaylarda mülki amirler tarafından görevlendirilecek memurlardır. Adli olaylarda ve kazalarda ilgili Cumhuriyet Savcılıklarıdır. Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında Türkiye’de ölen yabancının vefatı üç nüsha ölüm tutanağı ile beraber nüfus müdürlüğü’ne bildirilmektedir. Bu bildirim yurt dışı cenaze nakil işlemleri için de geçerlidir. Bu tutanak örneklerinden bir tanesi ilgiliye verilmektedir. Diğeri, yabancılar vefat dosyasına konulmakta bir diğeri de varsa ikamet izni ile birlikte il emniyet müdürlüğüne gönderilmektedir. Mezarlık Yerlerinin İnşası İle Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te ise ölüm olayının meydana geldiği tarihten itibaren on gün içinde bildirilmesi gerektiği belirtilir. Halk sağlığı müdürlüğü tarafından elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
Ölüm Belgesi Hakkında
Ölüm olayları nüfus müdürlüğüne bildirilirken vefat eden kişinin nüfus cüzdanı aslı/pasaport da nüfus müdürlüğüne gönderilmektedir. Nüfus cüzdanının bulunamaması hâlinde vefat eden kişinin yakınlarından vefat eden kişinin adını-soyadını ve kimlik numarasını yazılı olarak beyan etmeleri istenmektedir. Bu husus yurt dışı cenaze nakil işlemleri yürütecek kişiler için elzemdir. Maddede vefat eden kişinin yakınlarından yazılı bu beyanlarının dışında başkaca bir belgenin istenmeyeceği ifade edilmiştir. Mezarlık Yerlerinin İnşası İle Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te yer alan ölüm belgesi yabancıların vefatını da kapsamaktadır. Buna göre ölüm resmi sağlık kurumlarında gerçekleşmiş ya da cenaze sağlık kurumuna getirilmiş ise ölüm belgesi, sağlık kurumu tarafından düzenlenmektedir. Ayrıca ilgili kurumun müdürü ya da başhekimince onaylanmaktadır. Ölüm, özel sağlık kuruluşlarında meydana gelmiş ise ölüme sebep olan hastalığın tedavisinde bulunan hekimin verdiği ölüm belgesi ancak onaylandığı takdirde geçerli olmaktadır. Ölüm belgesi yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında istenen birincil belgedir.
Özel sağlık kuruluşlarında düzenlenen ölüm belgelerinin geçerliliği belediye hekiminin onayına bağlı tutulmuştur. Bulunmadığı takdirde toplum sağlığı merkezi hekiminin veya aile hekiminin onayı gerekmektedir. Ölümün sağlık kurumları dışında meydana gelmesi durumunda ölüm belgesi cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi tarafınca verilir. Belediye tabibi olmayan yerlerde toplum sağlığı merkezi yoksa aile hekimi tarafından, bunların bulunmaması halinde ölüm belgesi düzenleme yetkilisi tarafından verilir. Türkiye’de vefat eden yabancı cenaze işlemleri Türk vatandaşlarına göre birkaç farklılık bulunmakta olup Türkiye’ye defin ya da vatandaşı olduğu ülkeye yurt dışı cenaze nakli olarak gerçekleşmektedir.

Vefat Eden Yabancıların Türkiye’ye Defin İşlemleri
Türkiye’ye defnedilmek istenen yabancının cenaze işlemleri için belli aşamalar bulunmaktadır. Yapılması gereken öncelikle yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında alınan ölüm belgesinin yine bu işlem içinde almaktır. Ölüm belgesi vefat eden yabancının ölüm yerine göre farklı makamlar tarafından tanzim edilmektedir. Yabancı kişinin ölümü doğal nedenler ile evde gerçekleşmiş ise ilçe belediyeye başvurularak tabip talep edilir. Ölüm belgesi belediye tabibi tarafından düzenlenir. Yabancı kişi doğal nedenler ile hastanede vefat etmiş ise hastane tabibi tarafından ölüm belgesi düzenlenmektedir.
Adli olaylar nedeni ile ölüm meydana gelmesi durumunda ölüm yeri Cumhuriyet Savcılığı ya da otopsi için Adli Tıp’a kaldırılmış ise Adli Tıp Kurumu tarafından ölüm belgesi düzenlenmektedir. Düzenlenen ölüm belgesi vefat eden yabancının yakını tarafından ilgili kurumdan teslim alınır. Teslim alınan ölüm belgesi ile Toplum Sağlığı Merkezi’ne başvurularak çok dilli ölüm tutanağının( Formül C) alınması gerekmektedir. Formül C yurt dışı cenaze nakil işlemleri içinde gereken evraklar arasında yer almaktadır. Gerekli belgelerin alınmasına müteakip defnin gerçekleşeceği İl Valiliği’ne belgeleri ibraz ederek defin onayı almanız gerekmektedir.
Yabancı ülke vatandaşının vefat bildirimi resmi makamlarca ilgili ülkeye Türk makamları tarafından yapılmakla beraber muhtelif ülkelerce vefat eden kişinin yakınları tarafından da konsolosluk ya da büyükelçiliklere bildirimde bulunulması istenmektedir. Konsolosluk ya da büyükelçiliklere bulunulacak vefat bildirimlerinde vefat eden kişiye ait ölüm belgesi ve varsa pasaport ya da nüfus kayıt örneği ibraz etmek gereklidir. Yapılan işlemlerin ardından defin hangi mezarlığı yapılacak ise o mezarlık müdürlüğüne gerekli belgeler ile başvurarak vefat eden yabancının defnini gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt dışından Getirilen Cenaze İşlemleri
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri gibi yurt dışından getirilen cenaze işlemleri de belli belgeler temin edilerek yapılmaktadır. Yurt dışından ülkemize giren cenazeler için Cenazelerin Nakli Antlaşması ve ulusal mevzuat hükümleri kapsamında işlem yapılmaktadır. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Dışişleri Bakanlığı’nın görüşlerine de başvurularak halk sağlığı açısından risksiz olduğuna kanaat getirilen ülkeler belirlenmektedir. Uluslararası giriş noktalarındaki mülki idare amirliklerine ““Cenaze Girişinde Risksiz Ülkeler Listesi” bildirilerek gerekli işlemlerin bu çerçevede yürütülmesi istenmektedir. Diğer ülkelerden nakledilen cenazeler ise halk sağlığı riski açısından değerlendirme işlemine tabi tutulur.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından halk sağlığı açısından risksiz olarak değerlendirilen ülkelerden getirilen uluslararası nakil şartlarına uyumlu cenazelere, Türkiye’ye giriş noktalarında sağlık açısından herhangi bir işlem uygulanmaz. Bahse konu cenazeler kargo olarak değerlendirilmekte ilgili gümrük müdürlüğünce Türkiye’ye giriş işlemleri yapılmaktadır. Risksiz olarak belirlenen ülkelerden getirilmiş ve bulaşıcı hastalık sebebiyle vefat etmiş kişilere ati cenazelerin defin işlemleri, naaşın defnedileceği yerin görevli sağlık birimleri tarafından değerlendirilmektedir. Bu tür cenazelerin tabutları görevli sağlık birimlerince gömü onayı verilene kadar açılamaz.
Toplum sağlığı açısından riskli olarak kabul edilen ülkelerden getirilen vefat eden kişilere ait naaşların ülkemize giriş işlemleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü havalimanı, liman ve bazı kara hudut kapılarında da bulunan sağlık denetleme merkezlerince yapılmaktadır. Merkez bulunmayan Türkiye giriş noktalarında yurt dışından getirilen cenaze işlemleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen sağlık görevlilerince yürütülmektedir. Uluslararası nakil şartlarına uygun naaşlar, Türkiye giriş noktalarından yurtdışına çıkarılmasında herhangi bir sağlık işlemine tabi tutulmaz.
Riskli Ülkelerden Getirilen Cenazelerin Girişleri
Riskli ülkelerden getirilen uluslararası nakil koşullarına uygun cenazelerin Türkiye’ye giriş işlemlerinde Cenaze Nakil Belgesi var ise yetkili sağlık görevlisi tarafından cenazeye “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” düzenlenmektedir. Yurt dışından getirilen cenaze bulaşıcı hastalık sebebiyle ölmüş ya da başka bir nedenden ölmesine rağmen bulaşıcı hastalık taşıdığı belirtilmişse cenaze için “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” düzenlenmektedir. Bahse konu belgede cenazeyle doğrudan temas kurulmaması gerektiği ve naaş defin işlemlerinin, ilgili mevzuatın bulaşıcı hastalıktan ölüm hakkındaki hükümler çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiği bildirilmektedir. Riskli ülkelerden getirilerek Türkiye’ye giriş işlemi yapılan naaşlar yetkili sağlık görevlisi tarafından Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Bilgi Sistemi’ne kaydedilir. Riskli ülkelerden getirilen cenazelerin Türkiye’ye giriş belgeleri yetkili personel tarafından arşiv altına alınır.
Riskli Ülkelerden Getirilen Cenazelere Ait Belgeler
Riskli ülkelerden getirilen uluslararası nakil koşullarına uygun cenazelerin Türkiye’ye giriş işlemleri maksadıyla “ Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi” (Cenaze Nakil Belgesi) ibrazı zorunlu tutulmaktadır. Cenazeler İçin Geçiş İzin Belgesi bulunmaması halinde cenaze sahipleri ve ilgili dış temsilcilikle iletişime geçilerek belgenin en hızlı şekilde temin edilmesi sağlanır. Bahse konu belgenin elde edilememesi durumunda, cenazeye ait bilgiler Hudut ve Sahiller Sağlık Bilgi Sistemine kaydedilir. Fakat ““Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” düzenlenmez. Cenazenin Türkiye’ye girişinin değerlendirilmesi maksadıyla durum hakkında ilgili emniyet birimlerine resmi evrak ile bildirim yapılır. Cenaze Nakil Belgesinin bulunması fakat, vefat nedeni, otopsi yapılıp yapılmadığına dair bilgilerin belgede eksik olması halinde;
- Eksik bilgiler “Cenaze Nakil Belgesi” ekindeki evraklarda bulunuyor ise belge eksiksiz olarak kabul edilmektedir.
- Eksiksiz bilgiler “Cenaze Nakil Belgesi” ekindeki belgelerde de bulunmuyorsa cenaze sahipleri ve ilgili dış temsilcilikle iletişime geçilerek eksik bilgilerin tamamlanması istenmektedir.
- Bilgilerin elde edilememesi durumunda cenazeye ilişkin bulunan mevcut bilgiler sisteme kaydedilir fakat “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” düzenlenmez. Cenazenin Türkiye’ye girişinin değerlendirilmesi maksadıyla durum hakkında ilgili emniyet birimlerine resmi evrak ile bildirim yapılır.
Yurt Dışından Getirilen Adli Cenazeler
Vefat şekilleri evde doğal nedenlerle, hastanede doğal nedenlerle ya da adli olaylar sonucunda ölüm olarak gruplara ayrılmıştır. Yurt dışından getirilen cenazeler adli olay içerisinde yer alıyorsa yapılacak işlemler aşağıda yer aldığı gibidir.
- Risksiz Ülkelerden gelen cenazelerin otopsi raporu bulunmakta ise cenazeye ait giriş işlemleri ilgili gümrük müdürlüğü tarafından icra edilir. Otopsi raporu bulunmuyorsa ilgili gümrük müdürlüğü tarafından emniyete bildirimde bulunulur.
- Riskli ülkelerden Türkiye’ye getirilen cenazeler ilgili gümrük müdürlüğü tarafından sağlık yetkilisine bildirilir. Sağlık yetkilisi tarafından otopsi raporu bulunan cenaze değerlendirilir ve uygun bulduklarına “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” tertip eder.
- Otopsi raporu olmayan ve toplum sağlığı açısından risksiz olarak değerlendirilen cenazelere sağlık yetkilisi tarafından “Cenazeler İçin Düzenlenen Yurda Giriş İzin Belgesi” tertip edilir ve durum hakkında emniyete bildirimde bulunulur.
Cenazelerin Türkiye’ye Girişinde Toplum Sağlığı Bakımından Risksiz Olarak Değerlendirilen Ülkeler Listesi
Avrupa Konseyine Üye Ve Gözlemci Olan Ülkeler
Arnavutluk | Estonya | Ermenistan | Avusturya | Azerbaycan | Belçika |
Bosna Hersek | Yunanistan | Hırvatistan | Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti | Monako | |
Danimarka | Andorra | Finlandiya | Fransa | Gürcistan | Almanya |
Bulgaristan | Macaristan | İzlanda | Lihtenştayn | İtalya | Letonya |
İrlanda | Litvanya | Lüksemburg | Malta | Moldova | Çek Cumhuriyeti |
Karadağ | San Marino | Norveç | Polonya | Portekiz | Romanya |
Rusya | Hollanda | Sırbistan | Slovakya | Slovenya | İspanya |
İsveç | İsviçre | Makedonya | Ukrayna | İngiltere |
Gözlemci Ülkeler
Kanada | Japonya | İsrail | Vatikan | Meksika | A.B.D. |
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri ve yurt dışından getirilen cenaze işlemleri hakkında daha detaylı bilgi ve hizmet almak için +90 212 970 02 88 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz.
Kolay gelsin. Bu sabah komşumuz vefat etti kendisi Bulgaristan vatandaşı. Ailesi Bulgaristan cenaze nakil işlemleri konusunda bilgi sahibi değil. Bu konuda benden yardım istediler. İnternette hızlı bir araştırma yaparken yazınıza denk geldim. Acaba Bulgaristan’a cenaze nakli için ne yapmamız gerekir? Sorumuzu hızlı bir şekilde cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhaba Özgür Bey ;
Öncelikle başınız sağ olsun. Bulgaristan cenaze nakil işlemleri konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için gerekli olan birincil işlem ölüm belgesinin alınmasıdır. Yurt dışına nakli gerçekleştirilecek tüm cenazeler için ölüm belgesi tanzimi zorunludur. Ölüm belgesini nereden alabileceğiz konusunda bilgi vermek isteriz. Sorunuzda vefatın nerede ve ne sebepten gerçekleştiğini belirtmediğiniz için ölüm belgesini direkt hangi kurumdan alacağınızı belirtemiyoruz. Fakat ölümün gerçekleşme durumlarına göre, genel olarak cevap vereceğiz. Komşunuz hastanede doğal sebepler ile vefat etti ise hastanede yetkili doktor tarafından vefat eden Bulgaristan vatandaşı kişi için ölüm belgesi düzenlenmektedir. Komşunuzun vefatı adli olay sonucu gerçekleşti ve inceleme için Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı ise ölüm belgesi bahse konu kurum tarafından düzenlenecektir. Ölüm belgesi ancak birinci derece yakını ya da birinci derece yakınının vekalet verdiği kişi tarafından temin edilebilir. Kişinin ölüm sebebi bulaşıcı hastalık ise bu durumun ölüm belgesi içerisinde yer alması gerekmektedir.
Ölüm belgesinin tanzim edilmesinden sonra vefatının gerçekleştiği sağlık kuruluşu tarafından bağlı bulunan nüfus müdürlüğüne ölüm bildiriminde bulunulur. Ölüm bildiriminde bulunulması gereken süre azami 10 gündür. Nüfus müdürlüğüne ölüm bildiriminde bulunulmasından sonra formül C belgesinin alınması gereklidir. Formül C, çok dilli ölüm belgesidir. Bu belge içerisinde cenaze naklinin gerçekleşeceği ülkeye ait dil tercümesinin bulunması mecburiyeti vardır.
Yurt dışı cenaze nakli için ölümün gerçekleştiği yer belediyesinden yol izin belgesi alınmalıdır. Yol izin belgesi için belediyeye ölüm belgesi ile müracaat etmek yeterlidir. Vefat eden Bulgaristan vatandaşı kişinin tahnit işlemleri de yapılması gereken diğer bir husustur. Tahnit ölen kişinin temizlenmesi, yıkanması ve ilaçlanması demektedir. Tahnit işlemlerini belediye mezarlık müdürlüklerinde yaptırabilirsiniz. Türkiye’de vefat eden Bulgaristan vatandaşının yurt dışına cenaze naklinin gerçekleşmesi için Bulgaristan konsolosluğu cenaze onayı alınmalıdır. Konsolosluk tarafından kişinin ölümü teyit edilerek nakil için belge verilmektedir. Onay için vefat eden Bulgaristan vatandaşına ait ölüm belgesi ve pasaport bilgileri konsolosluğa müracaat edilmelidir. Konsolosluk onayı gönderim yapılacak havayolu şirketi tarafından talep edilen bir belgedir. Vefat eden Bulgaristan vatandaşının cenaze nakli için karayolu ya da havayolu seçenekleri kullanılabilir. Her iki yol seçeneği ile de gümrük işlemlerinin tamamlanmış olması gereklidir.
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için gümrük müdürlüğü tarafından istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• Ölüm belgesi
• Formül C (çok dilli ölüm belgesi)
• Yol izin belgesi
• Tahnit raporu
Yukarıda belirtilen belgelerin eksiksiz bir şekilde gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi gereklidir. Karayolu ile nakil işlemi gerçekleştirilecek ise cenaze ile birlikte Bulgaristan’a gidecek kişilerin de vize işlemleri yapılmalıdır. Havayolu ile cenaze nakli yapılacak ise ilgili havayolu şirketi ile cenaze nakli için iletişime geçilmeli ve belirlenen uçuş gününden en az 3 saat önce cenaze teslim edilmelidir. Naklin gerçekleşebilmesi için havayolu şirketine ölüm belgesi ve konsolosluk onayının sunulması zorunludur. Ölüm bulaşıcı hastalık sebebi ile gerçekleşti ise bu durum ölüm belgesi içerisinde belirtilmelidir.
Havayolu şirketleri tarafından teslim alınacak cenazeye ait tabutlar için belirli şartlar aranmaktadır. Bunun için tabutun metal çinko, kurşun ya da sağlam ahşaptan üretilmiş olması gereklidir. Bulaşıcı hastalık sebebi ile vefat etti ise tabut kontrol edildikten sonra kapak lehimlenmelidir. Tabut, içerisi görünmeyecek şekilde çuval ya da koyu kalın bir kumaş sarılmalıdır.
Bulgaristan cenaze nakli için bilgi vermeye çalıştık. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için bizlere +90 212 970 02 88 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.
Yurt dışı cenaze nakil işlemleri için sizden yardım istiyorum. Ben İran vatandaşıyım. Yaklaşık 5 ay önce Türkiye’ye geldim. Babam 2 senedir Türkiye’de ikamet ediyordu ve 6 aydır da burada kanser tedavisi görüyordu. Bu sabah babamı kaybettik. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Vasiyeti İran’a defnedilmekti. Babamın cenazesini nasıl İran’a götürebilirim. Birkaç kişiye sordum tam olarak nasıl yapacağımı anlayamadım. Bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba Hamidreza Bey;
Öncelikle başınız sağ olsun. İran cenaze nakil işlemleri konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. İran’a cenaze nakli için yapmanız gereken birinci işlem babanıza ait ölüm belgesini vefat ettiği hastane yetkilisi doktordan almaktır. Vefat evde gerçekleşti ise ilgili belediye sağlık hizmetlerini arayarak tabip talebinde bulunabilirsiniz. Gelen tabip tarafından vefat eden kişinin ölüm teyidi yapılarak ölüm belgesi tanzim edilir. Ölüm belgesini görevli belediye tabibinden alabilirsiniz. İran’a yapılacak cenaze nakli için ölüm belgesinin alınması zorunlu bir husustur. Ölüm belgesi içerisinde nerede ne sebeple vefat ettiği ve bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığı hususunun belirtilmesi gereklidir. Ölüm belgesini aldıktan sonra ilgili sağlık kuruluşu tarafından azami 10 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne ölüm bildirimi yapılmaktadır. Ölüm bildiriminin sisteme işlenip işlenmediği kontrol etmelisiniz.
Nüfus müdürlüğü tarafından ölüm kayıt altına alındıktan sonra yine bağlı bulunan nüfus müdürlüğünden Formül C belgesi (çok dilli ölüm belgesi ) almanız gereklidir. Almış olduğunuz Formül C belgesinin içerisinde İran resmi dilinin de olduğundan emin olun aksi takdirde bahse konu belgeyi tercüme ettirerek noterliklere onaylatmanız gerekmektedir. Yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında ölümün gerçekleştiği yer belediyesinden yol izin belgesi almalısınız. Yol izin belgesi aynı zamanda gümrük işlemleri için gümrük müdürlüğüne de ibraz edilmektedir. Yol izin belgesi için ilgili belediyeye müracaat ederek temin edebilirsiniz. Aynı zamanda vefat eden İran vatandaşına ait cenazenin tahnit işlemlerinin de yapılması gereklidir. Tahnit, vefat eden kişiye ait cenazenin yıkanması, temizlenmesi ve ilaçlanması demektir. Bahse konu işlemi İlgili belediye mezarlık müdürlüğünde yaptırabilirsiniz. Yapılan işlem sonucunda bu durum için rapor tanzim ettirmelisiniz. Bu rapor istenmesi halinde gümrük müdürlüğü ve havayolu şirketlerine sunulmaktadır.
İran’a cenaze göndermek için İran konsolosluğundan cenaze onayı alınmalıdır. Bu onay vefat eden İran vatandaşının konsolosluk yetkilisi tarafından ölümün teyit edilmesinden sonra verilmektedir. Onay için vefat eden kişiye ait ölüm belgesi ve pasaport bilgilerinin konsolosluğa sunulması gereklidir. Konsolosluk tarafından alınan onay Havayolu şirketine ibraz edilmesi gereken zorunlu bir belgedir. İstenmesi halinde gümrük müdürlüğüne de sunulmalıdır. Buraya kadar gerekli olan tüm belgeleri temin ettikten sonra gönderim yapacağınız havayolu şirketi ile irtibata geçerek cenazenizi teslim etmeniz gereklidir. Cenaze tesliminden önce cenazenin gönderimi yapılacak havalimanı gümrük müdürlüğüne müracaat ederek gümrük işlemlerini yürütmeniz gerekiyor. Gümrük müdürlüğüne sözlü beyan vererek istenen belgeleri sunmalısınız. Gümrük müdürlüğü tarafından istenen belgeler aşağıda belirtilmiştir.
• Ölüm belgesi
• Formül C (çok dilli ölüm belgesi)
• Yol izin belgesi
• Tahnit Raporu
Yukarıda belirtilen belgeler gümrük müdürlüğüne sunulmasından sonra cenaze nakli yapılacak havayolu şirketine ait işlemlerin yapılması gereklidir. Cenaze tesliminden önce istenen belgelerin eksiksiz ve tam olması gerekir. Havayolu şirketleri tarafından ölüm belgesi ve konsolosluk onayı talep edilmektedir. Ölüm belgesi içerisinde bulaşıcı hastalık ile vefat edip etmediği yer almalıdır. Belgelerin bahse konu şirkete sunulmasından sonra cenaze teslim edilir. Cenaze tesliminde havayolu şirketi tarafından belirli şartlar istenmektedir. Cenazeye ait tabutun metal çinko, kurşun ya da sağlam ahşaptan üretilmiş olması gereklidir. Aynı şekilde tabutun içerisi görünmeyecek şekilde çuval ya da kanvas ile örtülmüş olması istenmektedir.
Yukarıda sizlere yurt dışı cenaze nakil işlemleri kapsamında, vefat eden İran vatandaşının ülkesine gönderilmesi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizlere +90 212 706 84 17 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.